2013. május 6., hétfő

On Sai - Calderon, avagy hullajelölt kerestetik


On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789632459929
Oldalszám: 288 oldal

Fülszöveg:
Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?

Saját véleményem:
Meglehetősen szokatlanul kezdődik a történet, ugyanis Calderon éppen öngyilkosságra készül, mivel szeretett feleségét elvesztette, munkája nincs és a pénzben sem úszkál. Egyszóval az élete romokban hever. Ám ez irányú terve újfent kudarcba fullad, mint már oly’ sokszor azelőtt, ugyanis mindig akadt valaki, aki megakadályozta ebben.
De, mint tudjuk, úriember nem temetkezik hitelből, így Calderon kénytelen állást keresni, mielőtt végleg álomra hajthatná fejét egy szép, kényelmes koporsóban.
Még a Játékot űzve – melyben jóképű kapitányunk igen profinak számít – is túlságosan könnyedén szerzi meg új, kapitányi állását az egyik űrhajó fedélzetén.
Az egyetlen hiba új posztjában, hogy Calderonnak fogalma sincs arról, miként kell elnavigálni egy hétemeletes járművet…

"Kényelmes dolog egy öngyilkosság, de tudod, mibe kerül egy temetés?"

Bevallom, még soha nem olvastam űroperát, egyszerűen az nem az én műfajom. Viszont a Calderon, avagy hullajelölt kerestetik más, nem csak a sci-fi regények szerelmeseinek szól, hanem szinte kivétel nélkül mindenkinek, kortól, nemtől, ízléstől függetlenül.
Bárki találhat benne olyan dolgot, amit szeret és megfogja. Humor, izgalom, kaland, ármánykodás, bálok és véres kimenetelű harcok – ez mind fellelhető benne.
Maga az űrdíszlet káprázatos lett, egyszerre volt modern és hétköznapi. Bámulatba ejtő, ahogy ez a két világ megfér egymás mellett, és az még inkább, hogy ez mennyire természetesen hat. A különböző bálok a régi, 17-18. századi korokat idézték fel, míg a hipermodern űrtechnika a távoli jövőt. És akkor még ezek mellett sikerült az írónőnek beleszőni az ősi japán kultúrát is. A teaszertartásoktól kezdve, a tradicionális elveken át, a jóskövek mindent meghatározó jóslataiig.

A könyv legnagyobb erőssége egyértelműen a karakterekben rejlik, és közülük is a legkiemelkedőbb e téren maga Calderon.
A kapitány fantasztikus humorral és szarkazmussal rendelkezik, nagyon okos, furfangos figura, aki ilyesfajta értékei mellett még rendkívül jóképű is. Mi több, a gyengepontjairól sem szabad megfeledkezni, hisz ezen tulajdonságok együttes hatásaként válhat ő minden olvasó kedvencévé. És lányok: vigyázzatok, mert Calderon garantáltan levesz a lábatokról!
Ám Tainaról, a fiatal kadétlányról sem érdemes megfeledkezni, aki kissé makacs, öntörvényű, és kétségbeesetten menekül a sorsa elől, melyet a nagyapja szánt neki. Szeretné a saját életét élni, kötöttségek nélkül, és esze ágában sincs férjhez menni egy olyan férfihez, akit nem szeret. Lázadása azonban nem jelenti azt, hogy nem tiszteli az ősi hagyományaikat, mint a jóslás vagy a teaszertartások. (Ezek egyébként többször is felbukkannak a történet folyamán kisebb-nagyobb jelentőséggel bírva.)

Míg a történet első felében többet kacaghatunk és élvezhetjük a Calderon által űzött Játékot, addig a második felében a körmünket rágjuk le izgalmunkban, hisz ármánykodásban és mások átverésében nincs hiány. És ez az, ami végül elvezet minket egy monumentálisabb csatához, melyben On Sai nem kíméli a szereplőit. Nincs benne finomkodás, igenis folyik a vér, szakadnak le testrészek és emberek vesznek oda szép számmal. Közben pedig mindvégig izzik a levegő, és csupán azokban a pillanatokban lélegezhetünk fel kicsit, amikor Calderon egy-egy humorosabb, ámde igen elmés tettével, mondatával oldja a légkört.

"– … Elnézést amúgy, hogy rozoga vagyok. Egy dolog, hogy az embert itt-ott szétlövik, felvagdalják, de aludt már orvosi ágyon? Valami borzalmas."

Az egyetlen dolog, amit talán negatívumként róhatok fel, hogy olykor úgy éreztem, mintha átlapoztam volna néhány oldalt, mert annyira hirtelen történt valami. Szerencsére ez igen kis százalékban fordult elő, így nem is mondanám eget verő problémának, ráadásul könnyen felvehető a történet fonala.

"– … A vezérlőben tilos a bőgés és a parfümhasználat…
– Utóbbit nem korlátozhatja, uram – szúrta közbe nyugodtan Taina.
– Ó, ebben téved! A fejfájás csökkenti a munkavégző-képességemet.
– Ez nem bizonyított. Valószínűleg a koncentrációtól függ.
– Hozzak orvosi igazolást?
– Inkább kérek a parancsnokságtól statisztikát az ideális parfüm per légköbméter arányról. Az kevésbé szubjektív – felelte szemrebbenés nélkül a lány.
– Helyes – felelte hidegen Calderon. – Még ma küldje el!"

Összességében tehát mindenkinek ajánlom, aki szereti az akciódús, humorban bővelkedő történeteket. És nem kell félni attól, hogy az űrről van szó, mert ez nem von el belőle, sokkal inkább hozzáad, így a női olvasók is bátran kézbe vehetik!



Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Calderon
Kedvenc jelenet: Calderon-Taina szócsatái
Negatívum: néha úgy éreztem, átlapoztam pár oldalt
Borító: 5/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése