2013. július 31., szerda

Borbás Edina - Hullámok csapdája



Borbás Edina: Hullámok csapdája

Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9786155252181
Oldalszám: 272 oldal

Fülszöveg:
Arabella a fiatal, életvidám, New York-i zongorista lány, nem találja helyét a nagyvilágban. Úgy érzi, menekülnie kell a mindennapi kudarcok, és legfőképpen az őt érzelmileg kihasználó pasija elől.
Változást akar életében, ezért jelentkezik A nagy kaland című valóságshow-ba; azt remélve, hogy a műsor távol tartja tőle a férfit, aki annyi csalódást okozott már neki. Nem is sejti, hogy a lelkében háborgó hullámok csak még inkább felkorbácsolódnak; harcba kerül önmagával és egy új, nem várt szerelem is megérinti.
A játék egy Genovából induló luxushajón zajlik. A műsor szerkesztői mindent megtesznek, hogy végletekig hajszolják a szereplőket. A kezdeti barátságos légkör hamar átcsap ádáz, gátlástalan vetélkedésbe. A törés Arabella számára is elkerülhetetlen: hamar összemosódik játék és valóság.
A feszültséget fokozza, hogy bűnözők rabolják el a műsorvezetőt, váltságdíjat követelve a show szervezőitől. Az erőszak és a zsarolás miatt az irányítás kicsúszik a stáb kezei közül.
A nézők mindebből természetesen semmit nem vehetnek észre; a show-nak folytatódnia kell!
Borbás Edina valóságshow-ba ágyazott kalandos szerelmi története az olvasót New Yorkból Genovába repíti.
Éld át a veszélyt és a viharos szenvedélyeket!

Saját véleményem:
A történet elején főhősnőnk lévén rögtön belecsöppenünk egy valóságshow szereplőválogatásába,  majd ezt követően megismerhetjük őt magát, illetve azt is, hogy miként tengeti hétköznapjait. 
Arabella egy fiatal, tehetséges, 26 éves életvidám lány, aki meleg barátjával, Lee-vel él egy közösen bérelt lakásban; esküvőkön-, különböző rendezvényeken-, valamint bárokban való zenélésből tartják fent magukat, és finanszírozzák kiadásaikat.
Arabella, annak ellenére, hogy rettentő pozitív személyiség, mégsem felhőtlenül boldog, ugyanis jókedvét beárnyékolja csélcsap (ex)barátja, aki már számtalanszor megcsalta, kirabolta őt, ám a lány mégsem képes nemet mondani neki, ha békülésre kerül a sor. Mindig csak tűr, tűr és tűr, egészen addig, míg egy újabb ilyen alkalomra nem kerül sor, amikor is végül elhatározza, hogy jelentkezik a hamarosan induló valóságshow-ba, hátha a távolság segít neki elszakadni kedvesétől. 
Bár a castingon jobban teljesít, mint az átlag, mégsem azt az eredményt hallja a telefonban, amire vágyott: tartalék játékos lesz... 
Viszont, mint tudjuk,  a szerencse forgandó, és egy nem várt balesetnek köszönhetően Arabella előlép teljes jogú szereplővé, és onnantól kezdetét veszi a játék. 

Első hallásra a történet nagyon újszerűnek mutatkozik, hisz valóságshow-ról írt könyvvel ritkán találkozik az ember, és hát valljuk be, így vagy úgy, de mindenki kíváncsi erre a témára, vagy netán már maga is nézett hasonló műsort. Talán pont ez az a tényező, ami megnehezíti az egészet, egyáltalán nem könnyű feladat újat mutatni, és kitalálni, felépíteni egy olyan show-t, amire ne mondhatnánk azt, hogy jé, ez ismerős ebből vagy abból. Annak ellenére, hogy találtam párhuzamokat a Való világgal (riportszoba, hangosbeszélő), valamint az Éden Hotellel (párok, titkos feladatok, stb.), Edinának mégis sikerült egy roppant jó alapgondolatot belevinnie: a munkát, hogy a játékosok ne csak belesüppedjenek a luxusba, hanem tegyenek valamit a főnyereményért (de erről majd lentebb).

Nagy várakozással csaptam bele a történetbe, mert a fülszöveg és az ajánlók is azt ígérték, hogy egy igazán csajos, nyári könyvet tarthatok majd a kezemben, továbbá a borító is erről árulkodott. 
És igen, tényleg azt kaptam. Egy 100%-osan vízparti, könnyed sztorit, ami olvastatta magát. A történet alapötlete szenzációs volt, a karakterek jelentős része remek hátteret kapott, igazán színesre és egyedire sikeredtek. Nem folytak egybe, mindegyikük más és más jellem volt. Egyetlen közös tulajdonságuk akadt csupán, méghozzá az, hogy mindannyian roppant erőteljes karakterek.
Mint minden valóságshow-ban, úgy itt is megvolt a vicces figura; a nagyszájú-, beszólogatós csaj; a taktikus srác; a számító, apucikislánya; az egzotikus fiú; a sznob liba; és a dögös pasi, akiért mindenki epedezik; valamint a totál átlagos, kedves lány.
Közülük jó néhányat én is a szívembe zártam, például a csapat bohócát, Russel-t, vagy a kissé lobbanékony Suzie-t. Sajnos ugyanez nem mondható el Arabelláról, mert a könyv első harmadában hihetetlenül irritált. Esetében igaz a mondás, miszerint a kevesebb, néha több.
A túlzott viccesség átbillentette a mérleg másik oldalára. Nem egy poénja túlragozott és fárasztó, a legkisebb mértékben sem mulatságos. És, ha mindez nem lenne elegendő, akkor az okoskodásával rátesz még egy lapáttal.
Szerencsére mindez megszűnik, miután felszállnak a hajóra, és Daviddel is elkezdenek összegabalyodni. Mintha a játék helyrebillentené. Onnantól kezdve sokkalta élvezetesebb az egész, és Arabella helyzete is olvasó közelibb, szerethetőbb, sőt!
David pedig egy óriási talány. Minden megvan benne, ami szükséges ahhoz, hogy a női olvasók belezúgjanak: gyönyörű test, rejtélyes múlt, elérhetetlenség, valamint izzó szenvedély. Egyetlen hibája a sértődékenysége. Egyik pillanatról a másikra képes átváltani durcás kisgyerekbe, aki a legapróbb dolgon is megsértődik. De ezt leszámítva tényleg telitalálat lett.

És ami a cselekményt illeti,  fentebb már említettem egy szuper alapötletet, ami a munka volt. Edina ezt zseniálisan meg tudta volna lovagolni, és képes lett volna egy óriásit ütni vele, de valamiért nem élt ezzel a lehetőséggel, vagy nem úgy, ahogy lehetett volna. Nekem csalódás volt, hogy a beharangozott ,, nagyon kemény munka vár rátok,, rész után, mindössze annyi történt, hogy napi 8-9 órát kellett melózniuk a mosodában, vagy ablakot kellett súrolniuk.
Ebben számomra nincs semmi átlagon felüli. A hétköznapi emberek java ugyanezt teszi, sőt... Értem én, hogy a csapat két hölgytagjának ez tényleg kemény volt, de a többiek számára nem annyira, hiszen mindannyian dolgozó felnőttek voltak. És nem értem, hogy a nézőknek mitől lesz nagyobb kuriózum azt látni, hogy nyolc ember hajtogat, vasal, súrol, majd a nap végén, fáradtan kinyúlik. Ennél már az is izgalmasabb, ha ülnek és ármánykodnak, vagy különböző feladatokat hajtanak végre. Érdekesebb lett volna, ha az ő közös kapcsolatukból kapunk többet, és nem a monoton, folyton ismétlődő feladataikból. Szerintem bőven lehetett volna még csűrni-csavarni a játékosok közti szálakat.
Ide vágóan muszáj szót ejtenem még a játék időtartamáról. Ha nem is az írónőnek, de a szerkesztőnek, vagy valakinek fel kellett volna tűnnie, hogy három, de legalábbis két különböző időintervallum van megadva. Először az van, hogy 4x12 nap, utána 8, majd 9 hét, végül megint 8. Most akkor melyik?

Na, de nem akartam átcsapni negatívba, mert mindezek ellenére megfogott a történet. Edina szépen, lendületesen fogalmaz, tele van fantasztikus alapgondolatokkal, amiket, ha megtanul kiaknázni, akkor őrülten jó dolgokat tud majd létrehozni. (Nem feltétlenül muszáj krimi szálat belesűríteni egy-egy történetbe, mert van, hogy az adott regény anélkül is megállná a helyét.)Mindezek mellett pedig remek a tájleírása, ahogyan az olvasó elé tárja New Yorkot, és a többi helyszínt, az már-már olyan érzés, mintha valóban, mi magunk is ott lennénk.
Valamint, amit még nagyon imádtam, az a kulisszák mögötti betekintés volt. A könyv jelentős része Arabella szemszögéből íródott, ám néha kaptunk egy-egy E/3-as fejezetet is, amikor a műsorvezető hölgy szemén keresztül láthattuk a világot.
Érdekes és izgalmas volt belecsöppenni mindabba, hogy mi is zajlik egy ilyen show hátterében. Kik és miként alakítanak dolgokat, mennyi feladattal jár egy ilyen műsor készítése, mikre kell odafigyelni.
Illetőleg az Arabella és David közti kapcsolat is érdekes volt, mivel előttünk is olyannyira elmosódtak a határvonalak, hogy képtelenség volt megállapítani, mi képezi a játék részét, mi nem.
A vége bár nekem túl gyorsra sikeredett a többi részhez képest, mégis akkora függővéget hagyott, hogy falat kaparva várom a folytatást. És reménykedem benne, hogy a második részben hangsúlyosabb szerep jut a szereplők közti kapcsolatnak, ármánykodásnak.

Összességében tehát ajánlom minden hölgynek, aki egy kis üdítő kikapcsolódásra vágyik a vízpart mellet, mert a Hullámok csapdájában garantáltan megtalálja!

Köszönöm az Álomgyár kiadónak, hogy olvashattam! :)


Pontszám: 5/4,
Kedvenc szereplő: Russel
Kedvenc jelenet: motoros vacsi :D
Negatívum: a párválasztó nekem más típusú könyvekbe illet...
Borító: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése