2013. augusztus 16., péntek

Csontváros kampány - 1. nap: Cassandra Clare

Cassandra Clare

Születési név: Judith Rumelt 
Születési idő: 1971. július 27.
Születési hely: Teherán (Irán)

Cassie 1971. július 27-én, Teheránban látta meg a napvilágot. Édesapja, Richard Rumelt, a lányához hasonlóan író, míg az anyai nagyapja, Max Rosenbergs, filmrendező. Ezek után bátran mondhatjuk, volt kitől örökölnie a tehetséget, és a művészi vénát.
Gyerekkorának jelentős részét utazással töltötte, már tíz éves kora előtt megjárta Franciaországot, Svájcot és Angliát. Ebből kifolyólag a könyvekben talált barátokra, ismerősökre, tekintve, hogy sehol nem maradtak huzamosabb ideig.
Középiskolai éveit Los Angelesben töltötte, ahol történeteket írt az osztálytársai szórakoztatására, köztük egy epikus novellát A gyönyörű Cassandra címmel, mely egy azonos című, rövid Jane Austen történeten alapul (és amely később írói álnevét is inspirálta).
A főiskola után Cassie Los Angelesben, majd New Yorkban élt, ahol különböző szórakoztató-, illetve bulvárlapoknál dolgozott, többek között a The Hollywood Reporternél is.
Első, profi íróként eladott munkája egy rövid történet volt Lányok kézikönyve a Sötét Nagyúr legyőzősére címmel, egy humoros fantasykat összegyűjtő Baen antológiában.
Az általunk is ismert (és imádott) Csontváros című regényén 2004-ben kezdett el dolgozni. Érdekességként megjegyezném, hogy kedvenc városának, Manhattennek a hangulata, légköre inspirálta a történetet, mely végül 2007-ben jelent meg a Simon & Schuster kiadásában. Ám előtte sem tétlenkedett, hiszen 2006-tól belevágott a Harry Potter (The Draco trilógia) és A Gyűrűk Ura (The Very Secret Diaries) fanfictionok írásába.
A Csontváros akkora sikert aratott, hogy egyből a New York Times bestseller lista élén landolt, majd nem sokkal később A végzet ereklyéi trilógia következő két része (Hamuváros és Üvegváros) is követte. És igen, a sorozat eleinte trilógiának indult, ám világszerte akkora sikert aratott, hogy 2009-ben bejelentették, érkezik a folytatás, ami még három részt ígért. Ebből a Bukott angyalok városa 2011. április 5-én jelent meg., az Elveszett lelkek városa pedig 2012. május 8-án.
De 2009-ben nem csak A végzet ereklyéi folytatásait jelentették be, hanem egy teljesen új trilógiát is, mely a Pokoli szerkezetek címet viselte. Azoknak, akik nem ismernék: A Pokoli szerkezetek A végzet ereklyéihez hasonlóan az árnyvadászvilággal foglalkozik, mindössze annyi eltéréssel (a sztorin kívül persze), hogy ez a viktoriánus korabeli Angliában játszódik. 
Az első rész, Az angyal 2010. augusztus 31-én jelent meg, a második rész, A herceg 2011. december 6-án, az utolsó kötet, A hercegnő, pedig idén márciusban.
Időközben bejelentették, hogy a Csontvárosból film is készül, melyet hosszas szereplőválogatás előzött meg, és bár akkoriban a szereplőgárdával nem mindenki volt elégedett (sőt!), 2012. augusztus 20-án, Torontóban megkezdődtek a forgatások, melyekre maga Cassie is ellátogatott. (A szereplőkről, valamint a filmről egy következő bejegyzésben lesz szó.)

Mit érdemes még tudni Cassie-ről?
- Imádja az olvasóit kínozni a legkülönfélébb csavarokkal, rendszerint összetöri a szereplők-, és az olvasók szívét, de mindezt úgy teszi, hogy képtelenség gyűlölni 
- Rendkívül nyitott, és ezt mindenféle értelemben igaz rá. Egyrészt iszonyatosan közvetlen a rajongóival, és twitteren, ha csak teheti, válaszol a neki feltett kérdésekre. Másrészt pedig a könyveiben rengeteg olyan dologgal találkozhatunk, amik manapság sokak számára tabut jelent, vagy éppenséggel igen megosztó témának számít. Ilyen például a vérfertőzés kérdése, a homoszexualitás, valamint a vallás. (Én személy szerint emiatt nagyon becsülöm, mert, ha másoknál nem is, de a rajongói körében biztosan elérte azt, hogy ezek a dolgok természetesek legyenek, és ne valamiféle elítélendő dolog - na, jó, nem pont a vérfertőzésre értem :D)
- Legjobb barátai közé tartozik Holly Black, aki szintén író, és elmondásaik szerint gyakran emlegetik egymás szereplőit a saját történeteikben. És az ő ördögi kis duójuktól, ha minden igaz, hamarosan egy vadonatúj sorozatot (Magisterium - The Iron Trial) is kapunk. Egyébként Holly-n kívül még rengeteg író barátja van, akikkel sokszor twitteren is sziporkáznak, és, mint tudjuk, az egyik ilyen barátnője, Maureen Johnson (szintén írónő), óriási Simon fan (A végez ereklyéibe nem véletlenül került Maureen nevű szereplő).
- Cassie jelenleg férjével, Joshua Lewisszal (na, ismerős ez a vezetéknév?) és három macskával él.

Művei:

A végzet ereklyéi (The Mortal Instruments)
- Csontváros (City of Bones) - 2007
- Hamuváros (City of Ashes) - 2008
- Üvegváros (City of Glass) - 2009
- Bukott angyalok városa (City of Fallen Angels) - 2011
- Elveszett lelkek városa (City of Lost Souls) - 2012. május 8.
- Mennyei tűz városa (City of Heavenly Fire) - 2014. tavasz

Pokoli szerkezetek (The Infernal Devices)  
- Az angyal (Clockwork Angel) - 2010. augusztus 31.
- A herceg (Clockwork Prince) - 2011. december 6.
- A hercegnő (Clockwork Princess) - 2012. március 19. (nálunk ősszel várható a megjelenés)

A könyveiről, sorozatairól részletes információért katt ide!

Holnapi téma: A Csontváros film (szereplők, forgatás, stb.)




Érdekesség: Ez volt a 100. bejegyzésem, és úgy gondolom, hogy annál méltóbb módon nem is ünnepelhettem volna meg, minthogy ez a poszt Cassie-ről szól, a kedvenc írómról. Nem mellesleg a fejlécen található idézet is tőle származik.
Neked is köszönöm kedves olvasó, hogy ez a blog megélhette a 100. bejegyzést! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése