2014. május 31., szombat

Jennifer E. Smith - Létezik térkép a szerelemhez?


Már megtapasztaltuk, hogy ha első látásra nem is, első olvasásra szerelembe eshetünk Jennifer E. Smith könyveivel, és közben megtapasztalhatjuk néhány órácskára, milyen is a boldogság. Most pedig térképpel a kezünkben keressük az utat a szerelemhez.
De a turnénkhoz nem lesz szükség GPS-re, elég, ha egymásután végigjárjátok a tizenkét állomást a tizenkét blogon május 19. és június 10. között.
Az értékelésen kívül olvashattok a nagy New York-i áramszünetről, a nulladik pontról Párizsban és még sok másról. Közben pedig a játékunk keretében bejárhatjátok Ti is az utat főszereplőinkkel, Owennel és Lucyval a világ körül. És ha ügyesen olvassátok a térképet, három példányt nyerhettek is a könyvből!
Szóval dőljetek csak hátra. Jó utat kívánunk!


Jennifer E. Smith: Létezik térképhez a szerelemhez?

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632614809
Oldalszám: 354 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik. Owen az alagsorban él. Nem meglepő tehát, hogy pont félúton találkoznak: beragadnak a liftben két emelet közé New York-i társasházukban, amikor egy áramszünet megbénítja az egész várost. Miután kiszabadítják őket, Lucy és Owen egész éjjel a sötét utcákon sétálnak együtt, a Manhattan fölött kivehetővé váló csillagok ritka látványát csodálva. Ám amint visszakapcsolnak a fények, az élet is visszatér a régi kerékvágásba. Lucy hamarosan külföldre költözik a szüleivel, Owen pedig nyugatra indul az édesapjával. A rövid, együtt töltött idő mindkettejükre nagy hatást gyakorol. És ahogy az élet Edinburghba, San Franciscóba, Prágába és Portlandbe sodorja őket, Lucy meg Owen folyamatosan tartják a kapcsolatot, képeslapokkal, időnként e-mailben, vagy éppen telefonon. De vajon megtalálják a módját – bármely kicsi is rá az esély –, hogy viszontláthassák egymást?
Jennifer E. Smith éleslátással teli és csodálatosan romantikus új regénye bizonyítja, hogy a világ közepe nem feltétlenül egy hely. Néha lehet akár egy személy is.

Saját véleményem:
Lucy és Owen egy áramszünetnek köszönhetően beragad a liftbe. Miután kiszabadítják őket,  továbbra is együtt maradnak. Sétálnak az utcán, fagyiznak, Lucy képeslapjainak béna szövegein viccelődnek, majd felmennek a társasház tetejére, hogy csillagokat nézzenek, és végül ott töltik az egész éjszakát.
Lucy reggel felébredve sehol sem találja a fiút, így csalódottan visszamegy a házba, ahol éppen egyedül van, ugyanis szülei, mint szinte mindig, külföldön vannak, bátyjai pedig távoli egyetemeken. Nem sokkal később Lucy megtudja, hogy szüleivel Európába kell költöznie, felhagyva egész addigi életét New Yorkban.
Mindeközben Owen az apját ápolgatja, aki napszúrást kapott és kiszáradt, míg az áramszünet következtében gyalog próbált hazajutni a város másik végéből. Csakhogy apja kis kiruccanásának komoly következményei lesznek, minek következtében kirúgják a társasházi állásából, így Owennel kénytelenek elhagyni a helyet. Haza semmiképp sem akarnak menni, mivel ott minden Owen elhunyt édesanyjára emlékezteti őket, ezért a srác legnagyobb örömére, autóval vágnak neki Amerikának. Noha Owen és Lucy két eltérő irányba tart, a kapcsolat mégsem szakad meg köztük.

Jennifer E. Smith történetei végtelenül aranyosak, bájosak és fiatalosak. Továbbá főjellemzőjük valamilyen komolyabb téma boncolgatása. Nincs ez másként most sem, hisz adott nekünk egy fiú, aki nemrég vesztette el édesanyját, és egy lány, akire nem figyelnek szülei.
Owennek a gyász mellett meg kell birkóznia édesapja magányával, egy új élettel, melyben csak ketten vannak, valamint rengeteg új helyszínnel, távol eddigi otthonától. Ráadásul el kell döntenie, melyik egyetemre akar majd járni. S mindeközben anyagi terhek is gyötrik őket.
Ezzel szemben Lucy-nak látszólag mindene adott. Szülei gazdagok, van egy biztos házuk New Yorkban, és lányukat drága, elit iskolába járatják. Csakhogy sosincsenek együtt. Állandóan utazgatnak, egyik országból a másikba, gyerekeiket hátrahagyva. És ha még együtt is vannak, akkor sem figyelnek egymásra.
Ezen tényeket alapul véve, valamint hozzáadva a világjárást, képeslapküldözgetést, egy remek kis alapot kapunk, amiből izgalmas, erős sztorit lehet kreálni. Jól érzitek, itt jön a "de". Jennifer E. Smith sajnos nem aknázta ki teljes mértékben az ötletében rejlő lehetőségeket, és ezt őszintén sajnálom. 
Mindennek alapján a regényt három fő részre lehet osztani.
Van a kezdés, ami jól indul, rengeteg potenciállal. Owen és Lucy sorsszerű találkozása aranyos, ahogy lakhelyeik között akadnak el a lifttel, közvetlenül  félúton, ami egyfajta hídként szolgál a két különböző társadalmiosztályból érkező fiatal között. És még ennél is bájosabb az a néhány óra, amit együtt töltenek. Rengeteg igazságra világítanak rá, többek között a történet egyik alappilléréül szolgáló képeslapok béna szövegeivel és üzeneteivel kapcsolatban.

 "A fiú olyan volt, akár az egyik regénye, amit még nem olvasott ki, amit csak a megfelelő időben lehetett igazán megérteni.
Alig várta, hogy elolvassa a hátralévő oldalakat."

Aztán jön a főrész, amikor mind a ketten elindulnak más-más irányba, családjukat követve. Na, ez az a rész, amit hiányosnak érzek. Owen és Lucy sok helyen megfordul, melyek mindegyike gyönyörű, és jó lett volna, ha részletesebben olvashatunk róluk, de nem. Néhány mondattal le lettek tudva. Ami viszont ennél is nagyobb probléma, hogy a szereplők közti kilométerek növekedésével egyenes arányban szűnik meg a közös történetük. Kicsit olyan, mintha két különálló sztori lenne egy könyvbe zsúfolva. Lucy és Owen között nemhogy kémiát, de még csak parányi szikrát sem érezni. Ráadásul a gyors helyváltoztatások miatt nem is igazán marad idő arra, hogy az esetleges felbukkanó lehetőségeket jobban megismerjük. Gondolok itt Lucy új sulijára és Liamre, valamint Owen új barátnőjére, Paisley-re. Bonyodalomnak lettek szánva, mégsem zavartak sok vizet. Összességében ezt a szakaszt összecsapottnak és elnagyoltnak mondanám. De azért önmagukban megállják a helyüket.
Ami viszont mindenképp pozitívum, hogy a szereplők és szüleik közti viszonyt tüzetesebben megismerhetjük és átláthatjuk. Érdekes végigkövetni, miként fejlődik Lucy anyukája, és veszi észre, hogy igen, van egy lánya. És idővel - gyermekei felé - hanyag nőből valódi anyává válik, bölcs tanácsokkal. Míg Owen és az apukája kapcsolata ugyancsak érdekes. Nekik a gyásszal és a szeretett nő által hagyott űrrel kell megküzdeniük.
És végül jön a harmadik rész, ami zseniális! Ott az írónő szárnyra kapott és hihetetlen magasságokba repítette történetet. Owen és Lucy szála végre ismét találkozott - attól eltekintve, hány száz vagy ezer kilométer volt köztük - és eggyé vált. A befejezés pedig nagyon jenniferes lett (=életszerű).
A Létezik térkép a szerelemhez? igazi könnyed, nyári olvasmány, amiben ugyan van romantika, mégis sokkal nagyobb hangsúly van a családon és az összetartáson. Akik szeretik az írónő stílusát, azok ezt is élvezni fogják. Fiatalos, üde és aranyos.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Lucy, Liam, Owen apukája
Kedvenc jelenet: Skócia, Párizs, társasház tetején
Negatívum: elnagyoltság
Borító: 5/5




Arthur széke


"De amikor megfordult, valóban eléje tárult Edinburgh városa: a lila és arany árnyalataiban terült el, templomok, tornyok meg tündöklő fények kavalkádjában. Lucy kilépett a szikla szélére, elkerekedett a szeme, elszorult a mellkasa. A távolban fehéren derengett a vár, körülötte az esti égre törtek az egyéb műemléképületek."

Arthur széke panoráma (nagyobb méretért katt a képre)

Arthur széke egy vulkanikus hegylánc csúcsa, amely egy lapuló oroszlánra hasonlít. A mintegy 335 millió éve szunnyadó vulkán a földtörténeti karbon időszakban tört fel a víz alól, jelentősen átalakítva környezetét. Úgy a csúcson, mint az északi és délnyugati lábánál tavak alakultak ki, melyeket parkok öveznek
Edinburg központjában, a Holyrood parkban található a 250,5 méter magas hegy, nagyjából 1 mérföldre az edinburgh-i kastélytól. Tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik az egész városra.
Nevét nem véletlenül kapta. Egyes legendák gyakran említik Camelot lehetséges helyszíneként, míg mások szerint Arthur erről a dombról nézett le, mielőtt leverte a szászokat. 





Nyereményjáték


A Létezik térkép a szerelemhez? főszereplőit elválasztják a kilométerek. A távolság egyre nagyobbra nő közöttük, miközben Owen Amerikát, Lucy pedig Európa nagyvárosait járja be. Mégis sikerül áthidalniuk a kettejük közötti sok-sok mérföldet, képeslapok segítségével.
Ha velünk tartotok a játékban, akkor Ti is megkapjátok a saját térképeteket Lucy és Owen történetéhez!
Nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik városok szerepelnek az egyes állomásokon található képeslapokon, majd ezeket minden nap beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.Ha ügyesek vagytok és a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a 3 darab Létezik térkép a szerelemhez? kötet egyikét, hogy a lapokon keresztül Ti is Owenékkel kalandozhassatok.



Nézzetek be a többi állomásra is

05/19 Deszy könyvajánlója - Áramszünet
05/21 Angelika blogja - Ahol minden elkezdődött...
05/25 Book Heaven - Egyetemek
05/27 MFKata gondolatai - Taco recept
05/29 Roni olvas - Playlist
05/31 Dreamworld - Arthur széke
06/02 Kelly Lupi olvas - Interjú
06/06 Bibliotheca Fummie - Point Zero
06/08 CBooks - Jennifer E. Smith
06/10 Zakkant olvas - Idézetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése