2014. június 9., hétfő

Leigh Bardugo - Árnyék és Csont


Június 8-tól 17-ig a Blogturné Klub elsötétíti az eget, hogy bemutathassa Leigh Bardugo különleges könyvét, az Árnyék és Csontot. A tíz állomásos turné keretében megismerhetitek ezt az egyedülálló cár-punk könyvet ahol a gonosz és a jó személye egy cseppet sem egyértelmű.

A blogturné keretében megismerhetitek a Grisák világát és az egyedülálló világot, amelyet az orosz folklór ihletett.

Tartsatok velünk ezen a sötétbe burkolózó eseményen és kövessétek a turné állomásait, ahol egy kis munkával akár a tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike is!


Leigh Bardugo: Árnyék és Csont

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633734506
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Varga Csaba

Fülszöveg:
Alina Sztarkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettejüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia, az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyek.
Amikor támadás éri katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából. Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Éjúr, úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. 
A cári udvar fényűző forgatagában sokan az Éjúr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Döntenie kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg... hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Saját véleményem:
A határháborúk során elárvult Alina és Mal mindössze néhány hétnyi eltéréssel kerül Keramzinba, a nagyherceg palotájába, ahol a két gyerek olyan szoros barátságot köt, melynek lévén éveken át elválaszthatatlanok. Ám mindez megváltozik, amikor besorozzák őket a hadseregbe, ahol Alina a térképkészítők csoportjába- , míg Mal a nyomkeresőkébe kerül.
Miközben a hadsereg a Beltenger felé tart, Alina félelme egyre csak nő, csakhogy rettegése közel sem alaptalan. Az Árnyzónába érve, bármennyire is óvatosak, volkrák - emberevő, szárnyas szörnyek - csapata támad rájuk, és tizedeli meg csapatukat. Egy fenevad ráront Malra, de Alina a srác segítségére siet. Az első támadást sikerül hárítani, de a következő mindkettejük számára halálosnak ígérkezik. Ám ekkor történik valami egészen hihetetlen, és a katonai konvoj életben maradt része megmenekül.
A táborba visszaérve a titokzatos vezető, Éjúr elé viszik Alinát, és azt állítják róla, olyan grisa képeséggel rendelkezik, mint régóta senki más. A lány őrültségnek véli az egészet, még csak azt sem hiszi el magáról, hogy Grisa, de Éjúr egy próbatétel során megbizonyosodik arról, hogy Alinában valóban olyan erő lappang, mellyel képesek lehetnek elpusztítani a sötét, rettegett Árnyzónát, ezért a lányt a cári udvarba viteti, hogy ott képezzék ki.

Az írónő, történetével, a rengeteg fantasy és disztópia műfajú regény mellett talált egy olyan kiskaput, mely teljes mértékben mellőzi a kliséket, ismétlődő-, és elcsépelt elemeket. Az általa felépített világ lenyűgöző, varázslatos és egyben félelmetes; karakterei egyediek és teljesen, sőt totálisan kiszámíthatatlanok, akárcsak az események láncolata. Az olvasó soha nem lehet biztos abban, hogy kinek milyen szándékai vannak, vagy éppen mivel fog előrukkolni a következő pillanatban.
A Leigh Bardugo által alkotott világ minden részlete kidolgozott. Látszik, hogy az írónő nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a legparányibb elem is tökéletesen illeszkedjen a történetbe, a Grisák egyenruhájától kezdve, a palota utolsó padlódarabkájáig. És nem utolsósorban olyan érzékletesen írja le mindezeket, hogy valósággal érezni lehet a kefták szövetének tapintását, látni a palota pompás termeit, vagy érzékelni a zord időjárást, és a talpunk alatt ropogó gallyakat, vagy havat.
Ezenkívül ott van még az orosz vonatkozás, ami már önmagában megkapó, hiszen ad egy különleges fűszert az egészhez. És naná, hogy még sokkal elbűvölőbbé teszi a pasikat. Akarom mondani, a történetet.
De ha már pasik... Óriási bajban vagyok, mert Alina helyett én kerültem szerelmi háromszögbe, vagyis inkább négybe (Könyv-Éjúr-én-Mal). 
A könyv elején Alina szemléleteinek köszönhetően megismerhetjük Malt, az árva fiút, aki kiváló nyomkeresővé válik a seregben, és hamar megértjük, miért is táplál a lány gyengédebb érzelmeket iránta. Csakhogy nincs sok időnk Malról ábrándozni, mert megjelenik Éjúr, és akarva-akaratlan áttereli a figyelmet magára.
Éjúr egy titokzatos, kimért, hűvös, távolságtartó figura (már értitek, miért vett meg kilóra, ugye?), akinek egész lényéből sugárzik a tekintély. Sokan félnek tőle - rangjától és erejétől egyaránt -, míg a palotabeli nők többsége viszont epekedik utána. Hiába több száz éves, a külseje egy fiatal srácé. Ezek alapján könnyen gondolhatnátok, hogy egy újabb sablonos figura, de nem az. Hogy miért? Azt nem árulom el.
Alina karakterében azt szerettem igazán, hogy van egy kiindulópont, és ahogyan telik az idő, ő úgy változik. Tanul, csiszolódik és kinyílik. Egyszóval gyönyörű ívet ír le a fejlődése. És pluszpont, hogy végig is követhetjük útját, nem pedig csak hopp, kapunk egy képzett Grisát. Érdekes, miként jön rá önerőből a dolgokra, és hogyan fordítja ezeket a saját javára, vagy tanul belőlük.
Mindez legtisztábban az edzései során mutatkozik meg. Az eleinte saját erejét kezelni nemtudó, pocsék állóképességű,  harcművészetben gyenge térképészlány szép lassan rájön az őt blokkoló gátra, és azt kiküszöbölve nem a legjobb, de jobb harcos  és Grisa válik belőle, aki képes megvédeni magát.
Ám a helyszínek sem elhanyagolhatóak. Rengeteg izgalmat és kalandot tartogat Ravka, a palota és a vadon, sőt még az Árnyzóna is. Kortól és nemtől függetlenül mindenki találhat benne valamit, ami élvezetes lehet számára. A lányoknak ott van a palota és a ruhák, illetve egy enyhe szerelmi szál és egy gyönyörű vallomás - nem kell megijedni, nem olyan hangsúlyos -, a fiúknak pedig több összecsapás, mágia.
Összességében azoknak ajánlom leginkább, akik szeretik az egyedi világokat, a fantasy-t és a disztópiát. Továbbá az Üvegtrón, A Párválasztó és a Csontszüret rajongói is bátran próbálkozzanak vele, mert garantáltan nem fogják tudni letenni.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Éjúr, Mal, Alina, Zsenya
Kedvenc jelenet: a vallomás, Zsenya és Alina első találkozása
Negatívum: -
Borító: 5/5



 
Cassandra Jean rajzok


Éjúr és Ivan

Éjúr

Spoileres képek: Alina & MAlina

 


Ravka térképe


nagyobb méretért katt a képre




Nyereményjáték


Az eget és a posztjainkat is beárnyékolta az Éjúr! Keressétek a bejegyzésekben a holdat és tegyétek sorba a blogokat a Hold fázisai szerint. Kezdétek az újholddal!

A sorba állításhoz segítségképpen használhatjátok a lenti táblázatot. A nyerési esélyetek növeléséhez nincsen más dolgotok, mint kitölteni a lenti rafflecopter dobozt a megfelelő sorrenddel. A helyes sorrendet jelző számsort vesszővel elválasztva gépeljétek be.

A nyeremény pedig nem más, mint három példány Leigh Bardugo - Árnyék és Csont könyvéből a Könyvmolyképző Kaidó felajánlásából!
(A nyereménykönyveket a kiadó csak magyarországi címre tudja postázni!)






Nézzetek be a többi állomásra is

06/08 Roni olvas - Ravka nyelve
06/09 Dreamworld - Cassandra Jean rajzok & Ravka térképe
06/10 MFKata gondolatai - Ékszerek
06/11 Always Love a Wild Book - Orosz folklór
06/12 Kelly Lupi olvas - Rendek
06/13 Deszy könyvajánlója - Kiegészítő novellák
06/14 Szilvamag olvas - Megfilmesítés
06/15 Bibliotheca Fummie - Ravkai receptek
06/16 Nem harap a... - Winter Prayer & borítók
06/17 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése