2014. július 12., szombat

Joss Stirling - Storm és Stone


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Joss Stirling - a Lélektársak sorozat szerzője - legújabb regénye, a Storm és Stone. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Raven izgalmas kalandját!

2014. július 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Joss Stirling: Storm és Stone

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9786155385735
Oldalszám: 328 oldal
Fordító: Kiss Enikő Hajna

Fülszöveg:
Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik.
Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai. És most pedig a halálos fenyegetések…
A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő.
Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?

Saját véleményem:
A Westron iskola diákseregét gazdag, híres, befolyásos szülők gyermekei alkotják, leszámítva azt a néhány ösztöndíjas tanulót, akik közé Raven Stone is tartozik. 
Raven édesanyját rákban, míg édesapját háborúban vesztette el, árvaként pedig apja katonai barátjához került, ám az az időszak számára felért magával a pokollal. Később, miután szívbeteg nagyapja felépült, magához vette őt, s így kötött ki végül a suliban - melyben nagyapja a gondnok -, ahol szinte mindenki utálja.
Ravent a tavaszi szünet után egyik osztálytársa, Hedda meggyanúsítja azzal, hogy ellopta a táskáját, s bár később előkerül az említett tárgy, a gimiben mégis szárnyra kap a pletyka, miszerint a szegény sorban élő lány szeret elcsenni ezt-azt.
Raven az iskola étkezőjében kirekesztve, felfigyel két új srácra, és úgy dönt megismerkedik velük. A laza, könnyen barátkozós Joe-val hamar megtalálja a közös hangot, ám annak zsenipalánta haverjával, Kierannal már kevésbé. Így kicsit szíven üti, amikor a táncórán párjául a srácot kapja.
Mindeközben Joe és Kieran titkos küldetésüknek próbálva eleget tenni, igyekeznek felderíteni a suliban folyó kétes ügyleteket, és megfejteni a diákok eltűnésének rejtélyét.

Amikor megláttam, hogy Joss Stirlingnek új regénye jelenik meg nálunk, azonnal tudtam, hogy kell nekem! A fülszövege - amit most kivételesen elolvastam - megfogott, akárcsak a gyönyörű borítója. A villámokból, valamint a borostyánnal borított, ódon kastélysuliból viszont automatikusan egy borongós hangulatú, nyomozással körített fantasy-re számítottam - ráadásul a lány keresztneve is ezt sugallta: Raven -, ám ez minden volt, csak természetfeletti nem. Szerencsére erről még az olvasás előtt tudomást szereztem, így már eleve úgy kezelhettem, mint egy realista regényt, és elárulom: hihetetlenül élveztem!
A Storm és Stone egy bájos, vicces és izgalmas ifjúsági regény, melynek minden sora élvezetes. Árad belőle az üdeség, olvastatja magát, és bőségesen gondoskodik rejtélyekről, akcióról, humorról vagy éppen romantikáról. A szereplők pedig abszolút szerethetőek. Elég csak annyit mondanom: Kieran.

"Kinek kéne egy herceg, ha egyszer Kieran Storm áll előtte?"

Kieran első pillantásra egy magába forduló, stréber zsenipalántának tűnhet, akit a tudományokon kívül nem sok minden érdekel. De ahogy szépen lassan megismerjük őt, az az érzésünk támad: "Fenébe a rosszfiúkkal, ide nekem ezt a brit zsenit!" Kieran tökéletes példája annak, hogy attól még, hogy valaki okos, igenis lehet álompasi, és epekedhetnek utána a női olvasók. Tény, hogy helyes, ám esetében a személyisége sokkalta megnyerőbb. Én személy szerint imádtam a tudálékos beszólásait, azt, hogy a legapróbb jelből képes volt rájönni dolgokra, ám még ezeknél is jobban tetszett az általa kevésbé jártas szituációkban nyújtott esetlensége és találékonysága. Menthetetlenül és fülig beleszerettem, de biztos vagyok abban, hogy legjobb barátja, Joe is sokak szívét megdobogtatja majd. 
Joe a tökéletes ellentéte Kierannak. Könnyen beilleszkedik bármelyik társaságba, óriási dumája van, vicces és kedves. Eltérőségük ellenére mégis remek párost alkotnak. Kiváló érzékkel göngyölítik fel az ügyeket, segítik, támogatják egymást, és persze, ha megfelelő az idő, akkor egy-két jól irányzott szívatás is belefér. 
Rajtuk keresztül betekintést nyerünk annak a szervezetnek a működésébe, amelynek dolgoznak. Az FDÜ-nél fiatal detektívekként, képességeik és erősségeik alapján különféle csoportba sorolják őket, és annak megfelelően részesülnek képzésben. A központban pedig nemek szerinti bontásban tevékenykednek, s mint minden közösségben, úgy itt is megy a fiúk-lányok közti csatározás. Ám mindez csak egyetlen szelete az egésznek, a lényeg a munkán és a bevetéseken van. 
A nyomozás átível az egész történeten, a srácok segítségével nyomról-nyomra jutunk közelebb a megfejtéshez. A jelek mellett pedig nagy segítségükre van Raven, akinek a személyében egy okos, talpraesett, találékony lányt ismerhetünk meg. 
Raven sorozatos szellemi és fizikai bántalmazásnak van kitéve a sulijában, és annak dacára, mennyire csúnyán viselkednek vele a diáktársai, sőt még a tanárai többsége is, igen becsülendő a helytállása. Kierannal pedig már a legelső pillanattól kezdve működik köztük a kémia. Viszonyuk a kezdeti piszkálódás ellenére nagyon méllyé és intenzívvé alakul. S ebben nem kis szerepet játszik a tánc, amiről szívesen olvastam volna többet is.
Joss Stirling gyönyörű leírások közepette mutatja be az anti- és az ízig-vérig táncos összecsiszolódását. Külön kiemelném Raven táncról alkotott gondolatait, és a próbáikat, valamint magát az előadást is. 
Összességében tehát leginkább azoknak a fiataloknak - vagy fiatal lelkületű felnőtteknek - ajánlanám, akik szeretik a romantikus, némi tánccal, jó sok izgalommal és nyomozással fűszerezett regényeket. Azt meg mondanom sem kell, Joss Stirling rajongóknak kötelező! :)


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Kieran, Raven (és a nagypapája), Joe 
Kedvenc jelenet: gyengélkedőben és a fodrászos jelenet
Negatívum: igazgatónő
Borító: 5/5




FDÜ csoportok


Az FDÜ detektívjeit, képességeik alapján 4 különféle csoportba sorolják, és annak megfelelő képzésben részesülnek.

C csoport - Macskák 
 
Vezetőjük: Jan Hardy
Jellemzőik: 
- sosem szűkölködnek barátokban, barátnőkben
- személyes báj
Képességeik: 
- elvegyülés, és beépülés képessége
Ebbe a csoportba tartozik: Joe


A csoport - Baglyok

Vezetőjük: Dr. Naomi Waterburn
Jellemzőik:
- társas tevékenységekben nem jeleskednek
- szeretik a tudományokat
- bájosak
-okosak 
Képességeik: 
- magas intelligencia
- jó megfigyelőkészség
Ebbe a csoportba tartozik: Kieran


B csoport - Kobrák

Vezetőjük: ???
Jellemzőik:
- behízelgőek
Képességeik:
- jól kezelik a nagy kockázatot
Ebbe a csoportba tartozik: Daimon


D csoport - Farkasok

Vezetőjük: Rivers őrnagy
Jellemzőik:
- harciasak
Képességeik:
- könyörtelen vadászok
- egyből kapcsolnak
Ebbe a csoportba tartozik: Nat




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a nyomozásé lesz a főszerep! Ha velünk tartotok, Ti magatok is vérbeli detektívekké válhattok, ráadásul 2 szerencsés játékos gazdagabb lehet egy Storm és Stone könyvvel is.
Egy bűnöző menekülés közben elhullajtott néhány aktát, melyen híres könyves és filmes detektívek, ügynökök, kémek és nyomozók legfőbb ismertetői szerepelnek. Derítsétek ki, hogy kiket rejthetnek a leírások, majd ha már mindet megtaláltátok, azok segítségével rakjátok össze a bűnöző nevét, hogy minél előbb elkaphassuk őt.

Feladat:

1. Lájkoljátok a Manó Könyvek és a Blogturné Klub facebook oldalát.
2. Találjátok ki, kiket rejtenek a leírások, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Mindegyik mező kitöltése kötelező!)
3. Töltsétek ki a közös blogon található keresztrejtvényt, hogy a pirossal jelölt fősor kiadja a bűnöző nevét. Ezt a nevet pedig írjátok be a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe. (Kötelező!)
4. A hiányzó betűket a közös blogon keressétek.

Nyomozásra fel!





Nézzetek be a többi állomásra is

07/03 MFKata gondolatai - Trailer
07/04 Kelly Lupi olvas - Dreamcast
07/05 Roni olvas - A Mennyek kapuja szekta legendája
07/06 Könyvszeretet
07/07 Zakkant olvas - Joss Stirlingről
07/08 Insane Life - Daktiloszkópia
07/09 Nem harap a...
07/10 CBooks
07/11 Deszy könyvajánlója
07/12 Dreamworld - FDÜ csoportok
07/13 Media Addict - Borítók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése