2014. augusztus 19., kedd

Sarah Dessen - Álom két keréken


Újabb Sarah Dessen könyvvel örvendezteti meg az olvasókat a Könyvmolyképző Kiadó. Az Along for the Ride - Álom két keréken igazi nyári olvasmány, valódi tengerparti környezetben játszódik.
Ismerkedj meg Auden történetével, aki úgy dönt, az egyetem előtti utolsó nyarat apja új családjával tölti. Komoly, egyben szórakoztató kikapcsolódást ígérünk!
Ha velünk tartasz, szokás szerint meg is nyerheted a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét! 



Sarah Dessen: Álom két keréken

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633736579
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Benedek Dorottya

Fülszöveg:
Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.
A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…

Saját véleményem:
Auden világéletében igyekezett megfelelni a szüleinek. A legelitebb iskolákba járt, jól tanult, pedánsan viselkedett, nem hágta át a szabályokat, és csendben, a háttérbe húzódva figyelte, elismert, sznob édesanyját, aki szinte naponta rendezett vacsorákat a diákjainak. Apjától pedig, aki elhagyta őket és összejött egy nála jóval fiatalabb szőkeséggel, elszigetelődött. S minthogy bátyja is évekig tartó világkörüli útra indult, egyedül maradt. Akárcsak problémájával, ami semelyik családtagjának nem tűnt fel.
Auden, szülei válása óta képtelen éjszaka aludni. Helyette a várost járja, vagy beül tanulni kedvenc helyére, ahol literszámra önti magába a kávét.
Ám egy napon megelégeli egysíkú, unalmas hétköznapjait, és úgy dönt, hogy az egyetem előtti utolsó nyarán elutazik a tengerparton élő édesapjához, és annak feleségéhez, Heidi-hez, hogy megnézze nemrég született húgát. S titkon abban reménykedik, talán sikerül szorosabb kapcsolatot kialakítania író apjával. Csakhogy megérkezése után egy egészen kaotikus állapotba csöppen. A férfi szinte ki sem dugja orrát a szobájából, kizárólag készülő regényével foglalatoskodik, míg fiatal felesége, az örökké nett Heidi szétcsúszva, fáradtan próbálja rendezni babájukat, és igazgatni ruhaboltját. Auden könyvelői tapasztalatának köszönhetően állást kap a nő ruhaüzletében, és éjszakai túrái révén összeismerkedik egy hasonló problémákkal küzdő, meglehetősen fura sráccal, Eli-jal.

"(...) néha a kérdés jobban tud fájni, mint a válasz."

Sarah Dessen neve garancia, ha valami igazán jót szeretnénk olvasni. Történeteiben minden alkalommal felvetődik néhány olyan probléma, vagy személyiségjegy, mellyel az olvasó könnyen tud azonosulni, s ezáltal sokkal intenzívebben éli meg az olvasottakat. 
Itt sincs ez másképpen. Kapunk egy maximalista, finoman szólva zsarnokoskodó anyát, aki ráerőlteti lányára a tökéletességet, egy szétszórt apát, akinek ugyan jó a szíve, de rendkívül egosita, mindig a saját dolgait helyezi előtérbe, nem nézve másokat, és rengeteg egyéb, színes és érdekes karaktert, akik mindannyian valamilyen hétköznapi gonddal küzdenek.
Sarah Dessen esetében az életszerűség a legfontosabb kulcsszó. E köré építi regényei cselekményét és karakterei személyiségét. Nincsenek nála tökéletes kinézetű, tulajdonságú figurák. Egytől-egyig halandók, és ugyanúgy vannak pozitív tulajdonságaik, mint negatívak. Esetenként hibáznak, majd újra visszapattannak a nyeregbe és tekernek tovább - csak, hogy stílusos legyek. Erre a két legjobb példa Heidi és Auden.
Őszintén bevallom, Audenhez hasonlóan, Heidi iránt csípőből ellenszenvvel viseltettem (lévén, hogy voltam már hasonló szituációban, mint Auden). Egy pénzéhes, üresfejű szőke libának tituláltam, de ahogy egyre jobban megismertük, úgy változott meg az én véleményem is - és Audené is. Sőt a végére nagyon is megszerettem.
Auden pedig egy igazán érdekes lány. Nagy nyomás nehezedik rá kiskora óta, minden téren igyekszik megfelelni anyjának, ám ebből kifolyólag olyan, mint egy felnőtt. Nyomokban sem hasonlít kamaszra.

"Az életnek nem a vagy-vagyokról kell szólnia. Ennél az ember többre képes, érted?"

Miután Auden találkozik a szintén bagoly életmódot élő Eli-jal, hamar kiderül, hogy a múltjából teljes mértékben kimaradt a felhőtlen, szabad gyerekkor. A regény innentől kezdve válik igazán érdekessé, ugyanis a fiú küldetésének fogja fel, hogy ezeket a kimaradt élményeket most bepótoltassa a lánnyal. Minden éjszaka újabb pontokat pipálnak ki, s közben egyre szorosabb kötelék alakul ki köztük.
Gyönyörű, és varázslatos a folyamat, amint a két sérült lelkű fiatal összekovácsolódik, és akaratukon kívül gyógyírt jelentenek a másik számára. Ráadásul számtalan aranyos, vicces dolgot tesznek együtt, ami olvasás közben bizony a mi arcunkra is mosolyt csal.
Tetszett, hogy bár kezdetektől megvolt Eli és Auden között a kémia, mégsem estek egyből egymásnak. Szép lassan csiszolódtak össze, és fokról fokra épült ki közöttük a vonzalom. És az is külön öröm számomra, hogy az írónő pont megfelelő mennyiségben adagolta a romantikát, nem pedig főelemként alkalmazta azt. Így bőven jutott tér a családi és baráti kapcsolatoknak egyaránt. Hisz mind a kettő fontos szerepet játszik az események alakulásában.
Még így, a végére érve muszáj megemlítenem a csodaszép tengerparti helyszíneket, és azok semmihez sem fogható hangulatát, mely már önmagában elegendő ahhoz, hogy beszippantsa az olvasót, valamint a biciklizést. Nem hittem volna, hogy a kerékpározással ennyi lényeges dolgot lehet közölni, illusztrálni. Nekem is kedvem támadt újra bringára pattanni, és csak úgy tekerni céltalanul.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a realista regényeket, vagy valami szórakoztató, megkapó nyári regényre vágyik. Sarah Dessen fanoknak pedig kihagyhatatlan! Az egyik legjobb története.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Eli, Auden, Maggie, Adam
Kedvenc jelenet: esti tervmegvalósítások
Negatívum: Auden két döntése, és az Auden és Eli öccse közötti dolog (szerintem az felesleges volt)
Borító: 5/5




Dreamcast







Nyereményjáték


Három nyereménykönyv kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomáson megfejtik a különböző kerékpár fajtákat a kiemelt betűk segítségével. Pl: BMX
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!




Nézzetek be a többi állomásra is

08/05 Kelly & Lupi olvas - Insomnia
08/07 MFKata gondolatai - Kávéfüggőség
08/09 Always Love a Wild Book - 5 fun fact
08/11 Zakkant olvas - Idézetek
08/13 Roni olvas - Borítók
08/15 Deszy könyvajánlója - Sarah Dessen a könyvről
08/17 Media Addict - Trailer
08/19 Dreamworld - Dreamcast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése