2014. szeptember 26., péntek

Maria V. Synder - Méregtan



Szeptember 9-től egy újabb blogturnén vehettek részt, ahol megismerkedhettek Yelenával, aki a mérgek szakértője. De a turné során a tudásotokra is kíváncsiak vagyunk, hogy vajon ti felismeritek-e a mérgeket... Természetesen itt a tét nem az életetek, csak 3 példány a könyvből. Ezenkívül izgalmas extrákkal és véleményekkel várunk benneteket!  Sok sikert az életben maradáshoz, mert ez a turné gyilkos lesz! ;)


Maria V. Snyder: Poison Study - Méregtan

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633737750
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
Koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.
Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.
Merénylet, mágia, megpróbáltatások…

Saját véleményem:
Yelena gyilkosság vádjával, a börtöncellában sínylődve várja kivégzését. Ám amikor megjelennek az őrök, hogy kikísérjék, a lány legnagyobb döbbenetére nem a bitófához viszik, hanem egy szobába, ahol papírok fölé görnyedve egy jóképű, rideg természetű férfi várja, akiről kiderül, hogy nem más, mint a Parancsnok legfőbb bizalmasa és jobbkeze, Valek.
Valek váratlan ajánlattal áll elő. Mivel a Parancsnok ételkóstolója sajnálatos módon életét vesztette, a törvény értelmében kénytelen felajánlani ezt a pozíciót a legelső halálraítéltnek, aki történetesen nem más, mint maga Yelena. A lány ugyan meglepődik, de készséggel elfogadja, és fejben már a szökésén gondolkozik.
Csakhogy Valek jóval előbbre jár, mint Yelena, és egy ügyes csellel olyan mérget juttat a lány szervezetébe, mely 24 órán belül végez vele, ha nem kapja meg az ellenszerét mindennap. Így Yelena élete végéig a férfihez és a palotához van kötve. Hiába menekülne meg, egy nap múlva halott lenne...

Az Üvegtrón és a Gyilkos kegyelem után már nagyon vágytam valami hasonlóan fantasztikus és letehetetlen olvasmányra, és a Méregtan minden tekintetben teljesítette az elvárásaimat, sőt! Bőségesen túl is szárnyalta azokat. Minden megvan benne, ami csak kell: tengernyi izgalom, akciódús jelenetek, pergő cselekmény, lehengerlő karakterek, rengeteg rejtély, és természetesen, ha már egy fantasyről beszélünk, akkor a mágia sem hiányozhat belőle. Ráadásul az írónő valami egészen bámulatos módon bánik a szavakkal, és a cselekményszálakat úgy szövi, hogy az olvasó egyetlen pillanatig sem unatkozhat, hisz a feszített tempó nem engedi lankadni a figyelmét.
Már maga a komor hangulatú kezdés is baromi ütősre sikerült, és nagyon jó kis alapot adott a folytatásnak. Nem beszélve a két főszereplőről, Yelenáról és Valekról. Mind a ketten érdekes, tekintélyt parancsoló karakterek.
Yelenáról a legelső perctől kezdve tudjuk, hogy gyilkossággal vádolják, és annyira retteg előző gazdáitól, hogy rémképek gyötrik. Az viszont nagyon sokáig homályban marad, hogy miért. Csak szép lassan, visszaemlékezések során derül ki ennek a pontos oka. Annyit mondhatok, hogy engem nagyon megdöbbentett, és lelkileg sem volt könnyű feldolgozni az olvasottakat.
Emellett Yelena egy nagyon erős, tökös csaj, aki minden helyzetben feltalálja magát, és a (nem csak mágikus) képességeinek köszönhetően mindig sikerül a lehető legelőnyösebb módon kivágnia magát bizonyos szituációkból. További előnye a fejlődés utáni igénye, és a rendkívüli túlélési ösztöne. Utóbbi egy ételkóstoló esetében nem is annyira hátrány...
A regény egyik legjobb fordulópontja, amikor Yelena elhatározza, hogy megtanulja, miként védheti meg magát ellenségeitől fizikálisan is, és ehhez segítséget kér Jancótól és Alitól. Külön pluszpont, hogy nem csak gyorsított üzemmódban lehetünk tanúi a lány fejlődésének, hanem lépésről-lépésre nyomonkövethetjük, egészen a kezdeti csetlés-botlásaitól. Ráadásul a segítői is igazán szerethető karakterek, rengeteg jó pillanatot okoznak az olvasónak.
Aztán persze ott van még Valek, akit végtelenül nehéz kiismerni. Egyrészt van valami fenyegető és tekintélyt parancsoló a megjelenésében, másrészt Yelenához hasonlóan őt is rengeteg titokzatosság övezi, továbbá lehetetlen nem teljesen, sőt fülig belezúgni. Én legalábbis megsemmisültem tőle.
De nem pusztán a karakterek és a cselekmény dicsérendő ebben a történetben, hanem a háttérvilág is. Maria V. Synder egy teljes birodalmat épített fel, saját törvényekkel, szokásokkal, és minden egyébbel.
Az ixiai életet leginkább a középkori élethez lehetne hasonlítani. Van az uralkodó - ebben az esetben Parancsnok -, a saját udvartartásával, főnemeseivel és minden egyébbel, és míg a szegények művelik a földeket, javakkal látják el a "királyságot", addig a háttérben viszont kegyetlenül folynak a különféle politikai és hatalmi harcok. Illetve, akárcsak a középkorban, itt sem nézik jó szemmel a mágiát. A Parancsnok minden mágikus képességgel rendelkező személyre vadászik, és kegyelmet nem ismerve mészárolja le őket. Emellett különféle rendezvényeket is szerveznek, melyek minden személyt, főként a szegényebbeket, vagy a szolgálókat mozgatják meg. Egy ilyenbe mi is bepillantást nyerhetünk. Annyit mondhatok, hogy varázslatos, és aki szereti a cirkuszok világát, az teljesen el lesz tőle ragadtatva. Az írónő úgy bánik a szavakkal, hogy olyan, mintha mi magunk is tényleg ott lennénk, és ez az összes szituációra, helyszínre érvényes. Érezni lehet a sülő sütemények, és a fürdővízbe cseppentett olajok illatát, a lángok melegét, a selymek és egyéb anyagok tapintását, vagy az erdő friss levegőjét.
Összességében tehát mindenkinek ajánlom, aki szereti a középkori hangulatú fantasykat, a talpraesett főhősnőket, a mágiát, a mérgeket, és szeretne egy igazán fantasztikus könyvet olvasni. Ne hagyjátok ki!


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Yelena, Valek, Ari, Janco
Kedvenc jelenet: az engedélyezett szökés és keresés
Negatívum: -
Borító: 5/4




Borítók








Nyereményjáték


A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, mint a Parancsnok ételkóstolója. Egy apró hiba számára halálos lehet.

Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét. Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak, minden italnak van egy-egy neve. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek. A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz. Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem. Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon.


Vénuszlégycsapó

- 6 cl Milagro Tequila

- 6 cl Kamilla Citrus Berry AperiTea

- 3 cl Vad Hibiszkusz virág szirup

- 3 cl frissen facsart citromlé 







Nézzetek be a többi állomásra is

09/09 MFKata gondolatai - Kávébab
09/11 Nem harap a... - GYIK
09/13 Insane Life - Interjú
09/15 Kelly Lupi olvas -
09/17 Deszy könyvajánlója - Méregpróba + Fülhallgatós játék
09/19 Roni olvas -
09/21 Függővég -
09/23 Zakkant olvas - Folytatásokról
09/25 Dreamworld - Borítók
09/27 Könyvszeretet
09/29 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése