2014. október 11., szombat

Anna Banks - Poszeidón



A Maxim Kiadó jóvoltából október 10-én hazánkban is megjelent Anna Banks: Poszeidón című regénye, a Szirénia öröksége trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Emma és Galén szárazföldön és óceánokon átívelő történetét!

2014. október 1-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Anna Banks: Poszeidón

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615196
Oldalszám: 328 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
Emma barátnőjével, Cloe-val nyaral a tengerparton, amikor egy aprócska baleset során megismerkedik a jóképű Galénnal. Ez a találkozás valóban a véletlen műve? Emmának nincs lehetősége ezt kideríteni, mert egy tragédia beárnyékolja ottlétüket. A lány, miután hazatér, nem képes egykönnyen túltenni magát a traumán. Ekkor váratlanul ismét fölbukkan az ibolyakék szemű idegen. Galén, a szirén herceg a szárazföldön kutat egy lány után, akiről azt hallotta, hogy talán ő az utolsó élő szirén, aki egyesítheti a tenger mélyén élő két uralkodóházat. Bár erőteljes kötődésük azonnal érezhető, Galén még sincs teljesen meggyőződve róla, hogy Emma az, akit keres. Végül a sok bizonyíték meggyőzi, hogy csakis Emma és különleges képessége mentheti meg a herceg országát. Galénnak szüksége van a lány segítségére – bármilyen kockázattal jár is. Vajon képes lesz Emma beváltani a hozzá fűzött reményeket? És vajon összefonódhat két ennyire különböző világ?

Saját véleményem:
Emma legjobb barátnőjével, Chloéval, és annak szüleivel Florida partjainál tölti a nyár utolsó heteit. Miközben a lányok a tengerre igyekeznek, a fiúk terén kissé bátortalan Emma véletlenül beleütközik egy sötét hajú, izmos, helyes srácba. Kellemetlen helyzetét csak tovább rontja barátnője, és Galén gyönyörű, ám annál undokabb ikerhúga, Raína.
Miután a lányoknak sikerül elszabadulniuk a furcsa szemű ikerpártól, az óceán közepére eveznek szörfdeszkájukkal. Önfeledt szórakozásuk azonban hamar tragédiába torkol, amikor Chloét magával ragadja egy cápa.
Noha Emma egy kiskori trauma miatt fél a víztől, mégis barátnője segítségére siet. Tehetetlen dühében megparancsolja a cápának, hogy engedje el áldozatát, és az állat hallgatva rá, arrébb áll...
Mindeközben Galén képtelen kiverni fejéből azt a furcsa érzést, amit Emma érintése okozott. Sziklaszilárd meggyőződése, hogy a lány, hozzájuk hasonlóan szirén. Gyanúját méginkább alátámasztja Emma kommunikációja a cápával, és a víz alatt töltött időtartama. Noha a szőkeség a baleset után felszívódik, Galén meglehetősen jó kapcsolatainak hála a nyomába ered, és egészen New Jerseyig követi.

Anna Banks története egy igazán szórakoztató, könnyed kikapcsolódást ígérő, minden ízében nyári könyv, tele humorral, gyönyörű helyszínekkel, szerethető karakterekkel, és nagy titkokkal. Meg sellőkkel! Bocsánat, szirénekkel.
Mikor belekezdtem, semmilyen elvárásom nem volt vele szemben. Kivéve annyi, hogy évek óta vágytam már egy hableányos, hablegényes regényre. Ezt meg is kaptam. Galénéknak hála csodaszép vízalatti helyszíneken barangolhattam, miközben mindenféle tengeri állat úszkált körülöttem.
Rettentően élveztem az óceáni élet bemutatását, már-már olyan érzés volt, mintha én magam is a vízben lubickoltam volna, miközben apró kishalak siklottak keresztül a hajamon, vagy bújócskáztak az ujjaim között. Hangulatteremtésből tehát mindenképpen ötös az írónő. Akárcsak mitológiából.
Minden fantasy-nél sarkalatos pont a tálalás, és a hihető alapok megteremtése. Nos, örömmel jelenthetem, hogy ez itt megtörtént. A szirének társadalmában, akárcsak nálunk, embereknél, rengeteg szabály és hagyomány létezik, amit folyamatosan adagolva ismerhet meg az olvasó. Ahogyan Galén tanítgatja Emmát, és próbálja kihozni belőle a szirént, valamint ahogy haladnak előre az események, úgy tárul elénk ennek a csodálatos víz alatti világnak a felépítése. Van itt minden, ami szem, szájnak ingere: hadban álló királyságok, öreg bölcsek, rostálási rituálé, párosodási törvények, és rengeteg legenda. Sőt még a szirének fizikai, biológiai működésébe is bepillanthatunk, és azt kell mondanom, abszolút hihető magyarázatot talált ki Anna Banks a testi és szervi felépítésükre.
Annak érdekében, hogy minél jobban átláthassuk a cselekményeket, két szemszöget kapunk. Mind a kettő jelenidejű, ám amíg Emmáé E/1-ben íródott, addig Galéné E/3-ban. Emmáé teljesen rendben van, viszont Galén esetében néha(!) úgy éreztem, mintha nem regényt olvastam volna, hanem forgatókönyvet. A jelen idejű E/3 átka. Illetve a párbeszédek olykor elég egyszerűnek tűntek.
Azonban mindezért bőségesen kárpótolt a rengeteg humor. Már az első fejezeten is majdnem elfolytam a nevetéstől - igaz a cápás eset kicsit lejegelte a szituációt -, a folytatásban pedig már úgy vigyorogtam, mint egy vadalma. Kivétel nélkül mindegyik szereplőnek voltak dilis dolgai.
Emmában nagyon szerettem a lobbanékonyságát, a szarkasztikus megjegyzéseit, és az őrületes, magában lefolytatott monológjait. Aranyos hősnő. Egyszer-kétszer esetlen, csetlik-botlik, máskor viszont teljes erőből áttöri a hurrikánálló üveget, és úgy püfölni Raínát, mintha az egy bokszzsák lenne. A szíve és az igazságérzete pedig nagyon is a helyén van. Továbbá, ami miatt könnyen tudtam azonosulni vele, az az állatok iránti szeretete. A történet legaranyosabb, legmeghatóbb részei között toplistás helyen van a delfines és a bálnás mutatványa.
De ugyanúgy a szívembe lopta magát Raína és Tóraf is, akiket a szirének törvényei értelmében összeházasítottak, noha a lány abszolút ellenezte ezt, és még csak ott sem volt az esküvőjén. Ebből sejthető, mennyi huzavona és csipkelődés tarkítja kapcsolatukat.
És végül, de nem utolsó sorban: Galén. Hát én totálisan belezúgtam! Hihetetlenül aranyos, ahogy rácsodálkozik bizonyos emberi dolgokra, viselkedési formákra vagy szavakra. Az Emmához fűződő érzéseitől pedig elolvadtam, mint egy bödön napon felejtett fagyi. Ám ne higgyétek, hogy ettől valami esetlen halfarkú srácról van szó! Galén nagyon is férfias, és ...hmm... védelmezi a saját területét.
Összességében tehát azoknak ajánlom, akik szeretik a szirénes történeteket, vagy valami üde kikapcsolódásra vágynak. Mellesleg csak úgy mondom: kegyetlenül függővéges!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Galén, Tóraf, Emma, Raína
Kedvenc jelenet: Titanic randi, verekedések
Negatívum: Galén szemszöge kicsit forgatókönyvszerű
Borító: 5/5




Idézetek


"Megbotlani elég gáz. Valakibe belebotlani sokkal gázabb. De ha ennek a valakinek olyan a teste, hogy a márványszobrokat eszi a sárga irigység - és aggódom, nem tört-e be az orrom a mellizmán -, hát akkor a megbotlás utcahosszal második az emberséges eutanázia mögött."

"- Szevasz, ebihal! - bokszol jó nagyot üdvözlésül barátja karjába Galén. - Látom, meglelted az egyik fürdőnadrágomat. Örömmel látom, hogy a nyomkövető készséged a baleset óta is zavartalanul működik.
- Baleset, persze - mered Raínára Tóraf. - Legközelebb majd nyitva tartom a szememet, ha megcsókolom a nővéredet. Akkor nem fogom véletlenül újra sziklába verni az orromat. Én béna."

"- Hétfőn gyakorlatilag lenyomtad a torkomon a kocsit, most meg elveszed a kulcsot. Mit vétettem?
- Hogy mit? Kezdjük azzal, hogy az arcodat használtad a menzaajtó lefékezésére."

"Én most... zavarba jöttem? Nem. Zavarba akkor jön az ember, ha ketchup ömlik az ölébe, és gyanús területen hagy vörös foltot.
Kínosan érzem magam? Nem. Kínos érzésre az ad okot, ha nap nélküli barnítóval kísérletezünk, de a lábfejünket kifelejtjük, azután olyan látványt nyújtunk, mintha a strandruhához és gumipapucshoz zoknit vettünk volna föl.
Totál kiakadtam, Ühüm."

"- Miért? Szakított veled? - Leül mellém, és lefejti kezemet az arcomról. - Azért hagyott ott, mert nem feküdtél le vele?
- Anyu! - sikítom. - Nem!
Elrántja a kezét.
- Úgy érted, lefeküdtél vele?
Remeg az ajka. Ez nem lehet igaz.
- Anyu, mondtam már, hogy nem járunk!
A kiabálás nem szerencsés ötlet. A szívverésem a halántékomon dübög.
- Még csak nem is jársz vele, mégis lefeküdtetek?"

"Az emberek hátborzongatóbbak, mint hittem. Mire jó, ha valaki másnak tetteti magát, mint ami?"

"A pingvinek imádják Emmát. Körbetotyogják, ki-be ugrálnak a medencéjükben, hívogatják a lányt.
- Úgy zajonganak, mint a szamarak! - nevet Emma.
- Talán szamarakkal is szót tud érteni? - mosolyog Milligan doktor.
- Tudok - bólint a lány. - Galén időnként csökönyös szamár."




Nyereményjáték


Mostani játékunk során egy kis sellővadászatra invitálunk benneteket. Az egyes állomásokon található rövid ismertetők alapján találjátok ki, mely hableányokra, hablegényekre, vagy szirénkere gondoltunk. Írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe a nevüket, és máris esélyetek nyílik megnyerni, a Maxim Kiadó által felajánlott 3 könyvnyeremény egyikét.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország terülteén belül postáz! Valamint, ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol, új nyertest sorsolunk!



"A szirént egy támadás során elfogják a kalózok, és egy üvegtartályban magukkal hurcolják, mivel szükségük van a könnyére. Ám a szirént megszereti egy, a kalózok közé keveredett misszionárius, aki útjuk során többször segít rajta, hogy életben maradhasson, sőt még el is nevezi őt."




Nézzetek be a többi állomásra is

10/01 CBooks
10/03 Kelly & Lupi olvas - Hamgulatteremtő
10/05 Roni olvas - Atlantisz
10/07 MFKata gondolatai - Trailer + Titanic
10/09 Deszy könyvajánlója - Kiegészítő novellák
10/11 Dreamworld - Idézetek
10/13 Nem harap a...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése