2014. október 23., csütörtök

Jennifer A. Nielsen - A hamis herceg



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jennifer A. Nielsen: A hamis herceg című regénye, A hatalom trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Sage veszélyekkel, izgalmakkal és hazugságokkal teli kalandját!

2014. október 17-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Jennifer A. Nielsen: A hamis herceg

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738696
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Szujer Orsolya

Fülszöveg:
Egy merész terv borzalmas útra és az árulás szélére sodor egy árva fiút.
Carthya királysága a polgárháború szélén áll. Hogy egyesítse a széthúzó népet, Conner, egy nemesember a királyi udvarból, ravasz tervet eszel ki: kitanít egy árva fiút, hogyan adja ki magát a király rég elveszett fiának, és bábhercegként trónra ülteti.
Négy árva verseng a szerepért, köztük a makacs Sage is. Sage tudja, hogy Conner szándékai nem éppen nemesek, de mivel saját élete is cérnaszálon függ, nem tehet sokat – el kell érnie, hogy Conner őt válassza, vagy nem kerül ki élve a kalandból.
Ahogy Sage az omladozó árvaházból Conner bámulatos birtokára kerül, egyre több hazugságra és árulásra derül fény, míg végül az igazság is kiderül, ami Conner minden tervénél veszélyesebbnek bizonyulhat.Hihetetlen kaland tele veszéllyel, izgalommal és hazugsággal, az utolsó oldalig fogva tartja az olvasót.

Saját véleményem:
Sage, az árvaházban élő bajkeverő, szokásához híven lopni készül, hogy megtömhesse maga és társai korgó gyomrát, csakhogy menekülés közben egy idegen férfi előbb elgáncsolja, majd megmenti az életét. Végül pedig az árvaházba visszakísérve megveszi őt.
A nyughatatlan fiú mindent megtesz, hogy elszökhessen, ám nem jár sikerrel, így ha csak ideiglenesen is, de kénytelen belenyugodni, hogy három másik, vele egykorú fiúval, és ugyanennyi férfival tovább zötykölődjön egy szekéren az ismeretlenbe.
Sage első perctől kezdve sejti, hogy óriási zűrbe keveredett, és ez az előérzete egyre csak nő, amikor Conner, aki megvette őket, szabadon engedi az egyik árvát, majd távoztában megöli azt. Végül Conner fényűző birtokára érve, beigazolódik legnagyobb félelme. A férfi beavatja a három fiút ravasz tervébe, miszerint két hét alatt herceget kíván faragni belőlük, méghozzá nem is akármilyet: Carthya halottnak hitt Jaron hercegét kívánja feltámasztani, és bábkirályként trónra ültetni. Arról, hogy mi lesz a maradék két sráccal, egy szó sem esik, de mindannyian tudják. Így hát kezdetét veszi a túlélésért és a trónért folytatott ádáz küzdelem.

"Ha mindent elölről kezdhetnék, nem választanám ezt az életet.
Ugyanakkor viszont kétlem, hogy valaha is volt választási lehetőségem."

Kezdetben - a sztorit illetően - valami olyasmi kép élt a fejemben, mint a Koldus és királyfi, ahol a herceg és a szegénynegyed tolvaja helyet cserél, majd később ez az elképzelés kiegészült egy enyhe középkori Éhezők viadala feelinggel, hisz a három fiú, valamilyen úton-módon mégiscsak azért küzd, hogy túlélhesse Conner őrült tervét. Még akkor is, ha nem szemtől-szemben kell egymást megölniük.
Sage karaktere ilyen szempontból (is) egy kicsit kilóg. Rajta az elejétől fogva érződik, hogy más, mint a többiek. Egy igazi lázadó, betörhetetlen jellem, akit nem lehet bábként mozgatni. És ezzel el is érkeztünk a bonyodalmakhoz, mivel Conner azzal a nem titkolt szándékkal választotta a három (kezdetben négy) küllemre és korra hasonló fiút, hogy egyiküket látszatkirályként a trónra ülteti, míg ő maga szépen a háttérből uralkodik Carthya felett.
A srácok Conner birtokára kerülve új ruhákat kapnak, és részt kell venniük egy kéthetes kiképzésben, mely során nem csupán írni, olvasni, lovagolni, és vívni tanulnak meg, hanem Carthya királyi családjának története mellett el kell sajátítaniuk az etikettet is, hogy valóban a néhány évvel korábban, kalóztámadásban eltűnt Jaron hercegként jelenhessenek meg az udvarban. 
Míg a másik két fiú mindent elkövet annak érdekében, hogy ők legyenek a befutók, addig Sage pont az ellenkezőjét teszi. Látványosan unatkozik és kivonja magát az órákról, olykor szabotálja őket, vagy egészen egyszerűen csak a végletekig feszíti a húrt oktatóinál. Ebből kifolyólag számtalan galibába keveredik, és még ennél is több mókás, izgalmas vagy kínzó pillanatot okoz az olvasónak.

"- Senkit sem szolgálnék még egy óráig sem, ha nem lehetek szabad - mondtam."

A fentebbi idézet Sage legalapvetőbb és legfontosabb alapelve. Számára a szabadság és a saját akarata mindenek felett áll. Amikor csak teheti, éjszakánként kiszökik a Rodennel és Tobiasszal közös szobájából, hogy bejárja a birtok és a ház minden zegét-zugát. Általa pedig mi magunk is körbenézhetünk. 
Tehát, ha szeretitek a középkori díszleteket, a kardozást - amiből kapunk egy fantasztikus jelenetet -, a titkos folyosókat, vagy a nemesek és szolgák között feszülő éles határt, esetleg a kínzásokat, akkor ez a Ti regényeteket. Én minden oldalát imádtam. Különösen tetszett, hogy végre nem a romantikán volt a hangsúly, hanem a titkokon és a tervszövögetéseken. Bár egy leheletnyi romantika azért csírázásnak indult, Sage és Imogen, a néma szolgálólány között. 
Ha valami negatívumot kellene mondanom, akkor talán a háttérvilág kiforratlansága lenne az. Noha az írónő egy új világot teremtett - ami számomra mindig óriási öröm -, egyelőre csak egy hangyányi szegletébe kaptunk betekintést. Ez viszont simán betudható annak is, hogy ebben a részben a herceg megalkotása volt a főszempont, nem pedig Carthya kormányzása, így mégsem feltétlenül sorolnám a negatív halmazba, ráadásul az írónő könnyed, olvasmányos stílusa, a rengeteg rejtély, a könyv hangulata, és a gigászi csavarok bőségesen kárpótolnak mindenkit.
Amikor nekiálltam az olvasásnak, azt hittem, tudom, a végén hova fogok kilyukadni. Na, ez óriási tévedés volt részemről, ugyanis Jennifer A. Nielsen olyanokat csavart a történetszálon, hogy nem győztem pislogni, és óóóó-zni meg hűűű-zni. Minden elképzelésemet felülmúlta, amit ez a nő művelt, egyszerűen hülyére vett. És utólag visszatekintve verhetem a fejemet a falba, hisz minden jel előttem volt. Nem hiába mondják, hogy az a titok a legjobb, aminek a megoldása az ember orra előtt van. Szóval ha szeretitek a középkori, kalandos, rejtélyes, romantikát nélkülöző regényeket, akkor olvassátok. Fiúknak különösen ajánlom! Végre egy könyv, ami nem csak lányoknak szól.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Sage, Mott
Kedvenc jelenet: Mott-Sage kardforgató órája, Sage lovas esete
Negatívum: a korbácsolás (az olvasóként is gyötrelmes volt)
Borító: 5/5




Carthya és szomszédos országainak térképe






Nyereményjáték


Mostani játékunk során meginvitálunk benneteket, gyertek legyetek Ti magatok is hamis hercegek és hercegnők. Ám ahhoz, hogy bejuthassatok a palotába, előbb tökéletes csalókká kell válnotok, ami egyben azt is jelenti, hogy részletekbemenően ismernetek kell a királyságot, melynek örökösei akartok lenni. És mi lehetne egy uralkodóház legfontosabb éke, mint maga a korona?
Nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon található képek alapján kitalálni, melyik korona, melyik birodalomhoz, országhoz tartozik, majd a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. De, hogy ti nyerjétek el a végső jutalmat, mind a négy választ ki kell töltenetek. Elvégre is ahhoz, hogy hercegni, hercegnői címet kapjatok, kemény munka szükségeltetik.
A játék végén, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három szerencsés nyertes kerül kiválasztásra, akik a könyv 1-1 példányával lesznek gazdagabbak.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk!






Nézz be a többi állomásra is

10/17 Kelly Lupi olvas - Borítók
10/19 Deszy könyvajánlója - Trailer
10/21 Nem harap a (blog)
10/23 Dreamworld - Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése