2014. november 8., szombat

Jamie McGuire - Red Hill


November 18-án jelenik meg Jamie McGuire új regénye a Maxim Kiadó gondozásában. Különleges kirándulás a Red Hill című regény, ugyanis a szerző egy merőben más műfajban lép az olvasók elé, mint amit tőle megszokhattunk. Ez a feszültséggel teli történet egy világméretű katasztrófa következményeit tárja elénk, a szereplők küzdelmét az életben maradásért, egy biztonságosnak vélt tanyán a Vörös hegyen. Kövesd végig a blogturné nyolc állomását, és ha sikeresen felveszed a versenyt a zombitámadással szemben, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.


Jamie McGuire: Red Hill

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615448
Oldalszám: 356 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Scarlet, Nathan és Miranda. Három idegen, mégis közös sors.
Scarlet és két lánya egyedül néznek szembe a mindennapok nehézségeivel. Nathant elhagyta felesége, és már nem emlékszik, milyen érzés szerelmesnek lenni; csak kislánya, Zoe tartja benne a lelket. Miranda legnagyobb gondja az, hogy az új VW Bogara nem elég nagy ahhoz, hogy nővérével és két barátjukkal elmenekülhessenek egy hétvégére a záróvizsgák elől.
Amikor világszerte jelentések érkeznek egy halálos járványról, mely nem csak öl, de élőhalottá változtatja a fertőzötteket, ezek a hétköznapi emberek, rendkívüli körülményekkel szembesülnek, és sorsuk hirtelen összefonódik.
Mikor rájönnek, hogy nem tudnak elfutni a veszély elől, Scarlet, Nathan és Miranda kétségbeesetten kutatnak menedék után egy félreeső, Red Hill nevű farmon.
Itt kell szembeszállniuk a rájuk támadó zombik seregével. És küzdeniük a saját életükért, ami egyben az emberiség túlélését is jelentheti. Amikor vége a világnak, túlélhet-e a szeretet?

Saját véleményem:
Scarlet pénteki műszakja a kórházban strapásabb, mint máskor. A váró tele, folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb esetek, és mivel kollégái tudják, hogy lányai az apjuknál töltik a hétvégét, megkérik, ilyen-olyan indokkal, hogy vegye át az ő feladataikat is. A nő jóindulatúan beleegyezik, ám az idő múlásával megnő a furcsa, leharapott végtaggal érkező, hirtelen lefogyott, haldokló betegek száma. És amikor ezek a páciensek rátámadnak az orvosokra, Scarlet a menekülés mellett dönt. Némi nehézség árán sikerül lelépnie a kórházból, s miután megtudja, hogy élőholtak lepték el a városokat, egyenesen lányaihoz indul, hogy levigye őket főnöke eldugott, vidéki birtokára, a Vörös Hegyre.
Eközben Nathan éppen lányáért igyekszik a suliba, hogy hazavigye, amikor értesül a járványról. Az intézményben fejvesztve rohangálnak a szülők, magukkal rángatva csemetéiket, így hát a férfi sem késlekedik, gyorsan kivonszolja Zoe-t az osztályteremből, és hazaindul feleségéhez, hogy vele együtt minél messzebbre menjenek a sűrűn lakott városoktól. Ám otthon egy levelet talál, amiben az asszony közli vele, hogy elhagyta. Más választása nem lévén, lányával kettesben vágnak neki az útnak, hogy felkeressék felesége testvéréét, Szúnyogot, és annak párját, Jillt. 
Miranda és Ashley pedig párjaikkal apjuk vörös hegyi birtokára tart, hogy kipihenjék az egyetemi vizsgák fáradalmait, amikor kitör körülöttük a zombiapokalipszis...

"…a kimondatlan igazság mindig hangosabb, mint az, amit szavakkal elmondunk."

Jamie McGuire és a zombik? Ezt olvasnom kell! - Körülbelül ez volt az első reakcióm, amikor megláttam a Red Hillt. Persze már korábban is tapasztaltam, hogy az írónő nem ragad le egy stíluson belül, hisz írt már ő fantasy-t és New Adult regényt is, de az, hogy foszladozó, embereket zabáló hullákról meséljen, legalább olyan megdöbbentő volt számomra, mintha George R. R. Martin bejelentené egy nap, hogy átnyergel a romantikus YA-ra. De azt kell mondanom, ez a kis kirándulás marha jól sikerült! Csak úgy faltam a lapokat, és miután befejeztem, szabályosan rosszul éreztem magam, hogy el kellett hagynom a Red Hill világát, és a szereplőket. 
A történet három szálon fut, és a regény kétharmadában az egyes szereplők menekülését követhetjük végig. Ezek a bizonyos szálak viszont egy idő után elkezdenek szépen egybefonódni, hogy végül egy egésszé álljanak össze.
A három nézőpont által három csapat életét és problémáját ismerhetjük meg, de mindannyiukban valami közös, méghozzá a könyv címeként szolgáló Red Hill, azaz Vörös Hegy.
Miután kitör a zombiapokalipszis, ki így, ki úgy, de egy eldugott, a városoktól félreeső helyre igyekszik. Scarlet és Mirandáék esetében határozottan ugyanaz a cél, míg Nathanék kicsit nyakatekertebb módon, tudtukon kívül tartanak ugyanarra, mint a többiek. 
Nekem nagyon tetszett, hogy eleve nem egy sztorit kaptunk, hanem egyből hármat. Sokkal jobban átadta a helyzet súlyosságát, hogy különböző életkorú, mentalitású és célú emberek által evickélhettünk a félelmetes zombik között. Egészen mást nyújtott egy a gyerekeiért körömszakadtáig harcoló, talpraesett, egyedülálló anya, egy egyetemista csapat, és egy megkeseredett életből kiszakított apa.
És bármennyire is furán hangzik, tulajdonképpen mindegyiküket szerettem. Tetszett, hogy Scarlet igazi anyatigrisként, dacolva mindennel és mindenkivel minden követ megmozgatott, hogy két lánya közelébe kerülhessen és biztonságba juttassa őket. Soha, egyetlen pillanatra sem adta fel a reményt, és talán éppen ez adta karakterének a nyers erőt.
Noha Nathan abban megegyezett Scarlettel, hogy nála is a lánya biztonságba juttatása volt a legfőbb cél, ám teljesen más életszemlélettel rendelkezett. Az elmúlt évek során elhidegültek a feleségével, és bár ő mindent megtett, hogy újra lángra lobbantsa a régi szerelmet, mégsem sikerült neki. Az apokalipszis előtt mindössze a munkájának és a lányának élő, keserűséggel teli férfi volt. A zombik után pedig groteszk módon, célt kapott az élete, és végre fontosnak érezhette magát. Más dolgokról nem is beszélve. Kinyílhatott, önmaga lehetett. Nem véletlenül hangoztatta, hogy ő csak nyert ezzel az egész szörnyűséggel. 
Mirandáék pedig a fiatalságot szimbolizálták. Az ő csapatuk rendkívül összetett volt. Miranda egy nagyon tökös csaj volt, aki jól bírja a nyomást, de, mint mindenkinek, neki is megvoltak a maga démonai. Ashley viszont sokáig egy tipikus szőke naivaként jelent meg. Éppen ezért őt nem is igazán sikerült megkedvelnem, de aztán ahogy a sors egyre nagyobb csapásokat mért rá, úgy megmutatta a pozitív oldalát is. A barátjaik viszont kicsit egysíkúra sikeredtek. Kellett egy kis idő, mire sikerült elkülönítenem őket egymástól. 
És végül, de nem utolsó sorban, Szúnyog és Joey. Két olyan, különböző korú férfi, aki a járvány miatt elvesztette élete szerelmét. Ám mind a ketten vérbeli túlélők, harcosok. Imádtam őket!
De Jamie regényének varázsa nem csak a több nézőpontban, és zseniális karakterekben rejlik, hanem az akció, a menekülés, a romantika és a lélektani oldal tökéletes elegyében. Igen, van benne romantika. Több szereplőnél is. De mivel ez nem egy New Adult regény, ezért ezek a kapcsolatok sokszor szívszorítóak, kétségbeesettek, fájdalmasak, tiltottak, vagy gyönyörűek. Rengetegszer facsarodott el a szívem. Reménykedtem, drukkoltam, majd az összetört lelkemet kapargattam. Jamie nagyon drámaian nyúlt ehhez a kérdéshez. Néha nagyobbakat ütött vele, mint a sima vérontással. Jill esete például egyenesen sokkoló volt.
Ezen kívül imádtam a kihalt városokat, a bennük grasszáló zombicsapatokkal, a menedékházakat, a bujkálást, az élelem és fegyverbeszerzést, a folyamatos rettegést, és a vérontást. Ebben a könyvben tényleg van minden, ami csak kell. Hangulatból is ötös!
És nehogy azt higgyétek, hogy Jamie egy rózsaszínlelkű, cuki, olvasóbarát írónő! Akkor és olyanokat öl, amikor és akikre nem is számítanánk. Jó tanács: vigyázzatok, kit kedveltek meg, mert az én kedvenceim javát kinyírta. :D
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a zombikat, az izgalmat, a borzongást, a vért, a posztapokaliptikus világképet, és különböző emberi történeteket. De a hozzám hasonló anti zombirajongókat is arra biztatnám, hogy adjanak neki egy esélyt. Nem fogjátok megbánni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nathan, Miranda, Scarlet, Joey, Szúnyog, stb.
Kedvenc jelenet: Nathan és Scarlet teraszos mókája, vége, és a csoszogó kifejezés
Negatívum: egy-két logikai baki, pl: 4 hónap után is volt kenyerük
Borító: 5/5




Dreamcast


nagyobb méret eléréséért kattintsatok a képre




Nyereményjáték


Egy zombitámadás kivédéséhez nem kevés bátorság kell, de nem árt némi kézzelfogható segédeszköz sem. Minden blogon találsz egy-egy hasznos tárgyról vagy fegyverről készült képet, nincs is más dolgod, írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába ezt a tárgyat. A keresett szót megadhatod magyar hangzással, vagy az eredeti megfelelőjeként is. 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.




Nézzetek be a többi állomásra is


11/01 Kelly Lupi olvas - Idézetek
11/02 Angelika blogja - Trailer
11/03 Kristina blogja - Playlist
11/04 MFKata gondolatai - Anderson
11/05 Deszy könyvajánlója - Folytatás
11/07 Zakkant olvas - The walking Dead
11/08 Dreamworld- Dreamcast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése