2014. november 26., szerda

Katie McGarry - Pushing the Limits



A Könyvmolyképző Kiadónál jelenik meg Katie McGarry: Pushing the Limits - Feszülő húr című könyve, amire két éve várnak türelmetlenül a magyar olvasók. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Blogturné Klub tagjai közül is kilencen vesznek részt a könyv turnéján. Többen olvasták már és írtak is a történetről, ezért most több rendhagyó állomás is helyet kap. Érdemes követni a turnét, hiszen most is 3 példány várja gazdáját az év egyik legjobban várt könyvéből!!


Katie McGarry: Pushing the Limits - Feszülő húr

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633735787
Oldalszám:
Fordító: Neset Adrienn, Károlyi Eszter

Fülszöveg:
Senki sem tudja, mi történt aznap éjjel Echo Emersonnal, amikor a menő fiúval járó népszerű lányból pletykák tárgya, kirekesztett lett, karján hátborzongató sebhelyekkel. Még Echo sem tud visszaemlékezni a teljes igazságra.
Amikor aztán berobban az életébe Noah Hutchins, a szívdöglesztő, lányfaló, megközelíthetetlen fiú a fekete bőrdzsekijében, és meglepően megértő vele, Echo élete olyan fordulatot vesz, amilyenre sosem gondolt volna. Valószínűleg semmi közös nincs bennük.
Egymás iránti őrült vonzalmuk mégsem foszlik szét, és Echo felteszi magának a kérdést, hogy meddig FESZÍTHETIK A HÚRT, és mit kockáztat azért a fiúért, aki talán megtanítja őt ÚJRA SZERETNI.

Saját véleményem:
Echo már rég nem az a lány, aki néhány évvel korábban volt. Bátyja halála és egy titokzatos baleset, mely során kis híján életét veszítette, teljesen megváltoztatta. Az egykor népszerű lány szinte mindent elvesztett. Barátai elfordultak tőle, elhagyta pasiját, és teljesen magába zárkózott.
Most, ha megjelenik a suliban, összesúgnak a háta mögött, öngyilkosnak és őrültnek titulálják. Ráadásul Echo testét sebhelyek borítják, amik annak az éjszakának lenyomatai, amiből semmire sem emlékszik azon kívül, hogy majdnem meghalt.
Apja és terhes nevelőanyja, egykori dadája szakembertől-szakemberig cipelik, annak reményében, hogy a lánynak sikerül meggyógyulnia, emlékeznie, és maga mögött hagynia a rémálmokat. Csakhogy Echo már rég lemondott a javulásról.
Legújabb dokijához, Mrs. Collinshoz is ennek szellemében, flegmán áll. Kétli, hogy a nő bármiben is segíthetne neki, ám az egészen újfajta módszerekkel próbál emléktöredékeket előcsalogatni elméjéből. Sőt mi több, szerez Echonak egy olyan állást is, aminek segítségével a lány pénzt szerezhet, hogy megjavíttassa elhunyt bátyja Corvette-jét. Echonak korrepetálnia kell az iskola fekete bárányát, Noah-t, a nevelőszülőtől nevelőszülőhöz kerülő, balhés srácot. Az együtt töltött idő alatt viszont rájönnek, hogy talán nem is különböznek annyira, mint ahogyan eleinte gondolták, és közös céljuk érdekében összefognak.

"(...) a felnőtté válás nehéz döntésekkel jár együtt, és ha helyesen cselekszünk, az nem feltétlenül jelenti, hogy jó is nekünk."

A Pushing the Limits azon könyvek közé tartozik, amiről így vagy úgy, de - szinte - mindenki hallott, és/vagy izgalommal várta a magyar megjelenést. Én is. Annyi jót olvastam róla, hogy már rettentően kíváncsi voltam, mit tudhat, amiért ekkora hype övezi.
Eleinte, az első egy-két fejezetben még nem tűnt többnek egy átlag ifjúsági sztorinál, a szokott klisékkel együtt. Sérült fiatalok, egykor menő, gazdag jókislány, szegény, romlott fiú, titokzatos múlt, zűrös családi háttér, stb.. Ennek ellenére faltam a lapokat, mivel az írónő stílusa annyira olvasmányos, hogy csak úgy pörögnek a szavak, mondatok. És van az egészben valami báj, ami miatt még többet akar az olvasó. Fejezetről fejezetre haladva pedig hamar világossá válik, hogy a PtL jóval több egy tucatsztorinál. És mire feleszmélünk, már fülig beleestünk a könyvbe... és Noahba. Meg Isaiah-ba.
A szereplők bajos élete révén több kényes témát is érintünk. Kezdésnek rögtön ott van Echo, akinek először bébiszittere miatt elváltak szülei, majd néhány évvel később elvesztette a háborúba vonult bátyját, végül pedig a bipoláris betegséggel küszködő édesanyja szerette volna megölni, már amennyire vissza tud emlékezni a történtekre. Testét hegek borítják, amiket kényszeresen kesztyűkkel és hosszú ujjú felsőkkel próbál takargatni, barátnői - Lilát kivéve - elfordultak tőle a háta mögött terjengő pletykák miatt, otthoni élete pedig kész csődtömeg. Apja állandóan maximális teljesítményt vár el tőle, olyan egyetemre akarja kényszeríteni, amit Echo utál, ráadásul a férfi folyamatosan Ashley-t ajnározza. Echonak mindig mindenben csak a második hely jut.
Aztán Mrs.Collinsnak köszönhetően - aki egy tünemény, és a regény egyik legkiemelkedőbb figurája - Echo megismeri a nőcsábász és drogos rosszfiú hírében álló Noah-t, aki szintén a terapeuta hölgyhöz jár, ám egészen más okból.
Noah egy tűzvész során elvesztette szüleit, testvéreivel pedig állami gondozásba került. Csakhogy öccseivel soha nem ugyanazokat a nevelőszülőket kapták. Noah számára mindig a bajos családok jutottak. És amikor megütötte egyik nevelőapját, elvesztette minden jogát testvéreivel szemben. Ezután a drogok és a féktelen csajozás világába menekült. De emellett elhatározta, hogy munkát szerez és érettségi után visszaperli a fiúkat.
Mindennek fényében kijelenthető, hogy a két sérült lelkű fiatal találkozása sorszerű, és rengeteg izgalmat rejt magában. Echo és Noah közös célként tűzik ki, hogy megszerzik saját aktájukat Mrs. Collinstól, amiben benne rejlik minden kérdésükre a válasz, amit a nő titkol előlük. Echo annak az iszonyatos estének a részleteit akarja megtudni, míg Noah a srácok nevelőszüleinek nevét, címét, hogy bebizonyíthassa, mennyire pocsék szülők. Mivel szent meggyőződése, hogy bántják Tylert és Jacobot.
Tervük kivitelezésének, valamint korepetáplásaiknak köszönhetően egyre jobban megismerik egymást, és újfajta érzések ébredeznek bennük. S bár a kémia kezdettől fogva jelen van, kapcsolatuk csak szép fokozatosan, lépésről-lépésre fejlődik.
A váltott szemszögeknek köszönhetően mind a kettejükhöz közelebb kerülhetünk, és ezáltal nagyobb belátást kapunk indokaikba, tetteik miértjébe.
Egy rettentő törékeny, ugyanakkor nagyon is szenvedélyes párosról van szó, akik mindent ezer fokon élnek meg. Imádtam őket együtt! Annyira aranyosak, tüzesek és emberiek voltak! De amit igazán szerettem bennük, hogy a másik társaságában megnyíltak, és mertek önmaguk lenni. Illetve, hogy akarva-akaratlanul is terelgették egymást a gyógyulás ösvényén.
A Pushing the Limits egy olyan regény, ami végig a YA és az NA határvonalán egyensúlyozik. Vad, érzelmes, érzékeny, olykor sötét, viharos mégis gyönyörű történet két, az élet által megtépázott fiatalról, és szerelmükről, küzdelmeikről. Érzésvilágban leginkább a Tökéletes kémia könyveihez és a Step up filmekhez tudnám hasonlítani. Ha ezeket szeretitek, nem fogtok csalódni Katie McGarry regényében sem. 


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Noah, Echo, Isaiah, Mrs. Collins, Aires
Kedvenc jelenet: szökőkutas Noah-Echo jelenet
Negatívum: Echo szülei és Ashley
Borító: 5/5 




'65-ös Corvette


"Aires Corvette-jében még az eredeti rádió volt benne. Lefordítva: egy rakás szar, ellentétben magával az autóval, ami egy igazi dög volt. Feltűnő, vérvörös karosszéria vízszintesen futó, vékony, fekete csíkozással (...), három függőleges, ferde oldalszellőző az első lökhárítókon, vízszintes hűtődíszrácsok, ilyen-olyan díszlécek."








Nyereményjáték


A történetben Echo Emerson és az anyukája közötti kapcsolat egyik jelentős eleme a görög mitológiához, azon belül is a csillagjegyekhez kötődik. A játék során minden állomáson fel kell ismernetek a mellékelt képről, hogy melyik csillagjegyet ábrázolja. A rafflecopter doboz megfelelő sorait kitöltve már csak a szerencsén múlik, hogy ki nyeri meg a három nyereménykönyvet.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 órán belül kell jelentkezniük a megküldött értesítő e-mailre, ha nem teszi meg, új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét!






Nézzetek be a többi állomásra is

11/18 Kristina blogja
11/19 Angelika blogja
11/20 CBooks
11/21 Deszy könyvajánlója
11/22 Függővég
11/23 Kelly Lupi olvas
11/24 MFKata gondolatai
11/25 Media Addict
11/26 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése