2014. december 19., péntek

Colleen Hoover - Point of Retreat



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Colleen Hoover Point of Retreat - Visszavonuló című regénye, a Slammed sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja, Will és Layken szívszorító történetének folytatását.

2014. december 4-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Colleen Hoover: Point of Retreat - Visszavonuló

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633739020
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Barthó Eszter

Fülszöveg:
Layken nem biztos benne, hogy Will-lel való viszonya a megfelelő alapokra épült, Will pedig nem tudja, hogyan bizonyíthatná szerelmét egy olyan lánynak, aki továbbra is „töklámpásokat farag”. Miközben válaszokat keresnek a kérdéseikre, egy még nagyobb erőpróba vár rájuk – valami, ami nemcsak az ő életüket, de a szeretteik életét is megváltoztathatja.

Saját véleményem:
Julia halála óta minden teher Will és Layken vállára nehezedik. Fiatalkoruk ellenére ugyanúgy kell gondoskodniuk az öccseikről és a csekkekről, mint egymásról vagy a tanulásról. Ez pedig nem könnyű feladat. És bár életüket beárnyékolja a gyász - egy anya és egy barát elvesztése -, mégis részük lehet egy kis boldogságban is, ugyanis mióta Will otthagyta tanári állását, és helyette fősulira jár, kapcsolatuk elől elgördült a legnagyobb akadály. Végre együtt lehetnek, és kiélvezhetik egymás társaságát.
... Bizonyos korlátok között.
Julia, a halála előtt arra kérte őket, hogy várjanak legalább egy évet a közös alvással, és ezt ők igyekszenek is betartani. Noha elég nehezükre esik, amikor végre kettesben lehetnek, és elragadja őket a szenvedély, de erre találták ki a Visszavonulót.
Napjaik azzal telnek, hogy megpróbálnak eligazodni a nagybetűs életben. Egyszerre kell helyt állniuk szülőként, testvérként, barátként és párként, a határok pedig olykor elmosódnak.
Aztán egy váratlan ismerős és egy elejtett mondat, megváltoztat mindent, és felvet egy új kérdést, ami Lake szerint fontos mérlegelést igényel. Vajon akkor is együtt lennének, ha más szituációban ismerkednek meg?

"Néha két embernek el kell válnia ahhoz, hogy felismerjék, mekkora szükségük van egymásra."

Colleen Hooverre a Hopelessnél figyeltem fel, de a Slammeddel lépett be a kedvenc íróim körébe. Nagyon szerettem Will és Layken keserédes történetét, a kapcsolatuk báját, a csodás karaktereket, a remek írói stílust, és úgy mindent. Ezek fényében tehát rettentően vártam a folytatást, ami ráadásul Will szemszögéből íródott.
Hogy csalódtam-e? Abszolút nem. Az elsőhöz képest ugyanolyan, mégis teljesen más ez a rész. A szereplők egyénisége, esszenciája megmaradt, akárcsak a humor, az összetartásuk és minden egyéb olyan momentum, ami miatt beleszerettem a Slammedbe.
És más azért, mert a Visszavonuló nem egyfajta folytatása a történetnek - ha a szó szoros értelmében nézzük az, de amúgy mégsem. Inkább hozzáad. Segít, hogy jobban megismerhessük kedvenceinket, a gondolataikat, érzéseiket, problémáikat, és úgy egyáltalán a kapcsolatukat.

A történet elején minden szép és jó - többnyire, leszámítva a gyászt és a napi problémákat. Lake és Will közösen nevelik a fiúkat, hajtanak a fősulin, szabadidejüket pedig megosztják a tanulás, a barátok és az egymással töltött idő között. Olyanok, mint egy kis család. Apróság, de nagyon vicces, hogy a Cooper házban kopogtatás nélkül jelenik meg mindenki, mintha csak otthon lennének... még a tök ismeretlen szomszéd kislány is.
Willék kapcsolata pedig ezek függvényében nem úgy alakul, mint egy átlagos, korukbeli páré. A sok elfoglaltságuk miatt nem tudnak annyi időt együtt tölteni, mint amennyit szeretnének. És ha sikerül is, akkor általában a fiúk megzavarják őket. Ami részben jól jön, mert ha végre kettesben maradnak, azonnal egymásnak esnek, és minden alkalommal egyre nehezebb betartaniuk a Juliának tett ígéretüket - még úgyis, hogy kitalálták a Visszavonuló játékot. És már alig várják a napot - ami nagyon közel van -, amikor többé nem kell türtőztetniük magukat.
De aztán Will életében felbukkan Vaughn - az az exbarátnője, aki akkor hagyta ott, mikor Will szülei meghaltak, és ő egyedül maradt öccse nevelésével - és egyre üldözi a srácot. Szeretné vele újrakezdeni, vagy legalább megbeszélni a történteket. És noha Will folyamatosan hárít, mégsem meri bevallani Lake-nek az egészet. Ám mint tudjuk, minden titokra fény derül egyszer...
Layken tombol, Will meg szenved. Ez a szituáció egyrészről nagyon fájdalmas, másrészről viszont baromi vicces. Ahogy Will megpróbál a lány közelébe férkőzni, és megmagyarázni neki mindent... számtalan őrültséget csinál, de én annyira élveztem a küzdelmüket! Aranyosak voltak.  Csakhogy van ennél egy nagyobb probléma is... Vaughn egy olyan utalást tesz Willék kapcsolatára, ami befészkeli magát Lake fejébe, és komoly próbatétel elé állítja a szerelmüket...

"- Egy férfi addig ismételgetheti egy nőnek, hogy szereti, amíg bele nem kékül. A szavak mit sem érnek, ha a kétely befészkelte magát a nő fejébe. Tettekkel kell bizonyítanod."

Úgy gondolom, nagyon jó választás volt az írónő részéről az, hogy most Willt választotta narrátornak. Végre tudomást szereztünk a benne dúló érzelmekről, továbbá ennek köszönhetően állt össze egy egésszé a Lake-kel való szerelmük.
Illetve ami még nagyon tetszett vele kapcsolatban, az az, hogy egy egészen új oldalát ismerhettük meg. A felelős apafigura és a tanár mellett végre kibújt a korának megfelelő énje is. Imádtam a bolondságait, a felszabadultságát. Sokkal emberibbé vált. És annyira aranyos volt, ahogyan küzdött! Will, az én szívem a tiéd, ha már úgy megbőgettél azzal a vallomásoddal...
Will és Layken huzavonája mellé, kiegészítésnek pedig kapunk még rengeteg új vagy régebbi (kedvelt) szereplőt, akik igazi színfoltjai a könyvnek. Elsőnek rögtön ott van Kiersten, a szuperokos, ami a szívén, az a száján típusú 11 éves kiscsaj, aki percek alatt kioktatja a felnőtt fiúkat, és a fura anyukája, Sherry, aki terelgeti a fiatalokat. Vagy Will őrületes nagyszülei, a twitterező nagypapával, és a bölcs, de félelmetes nagyival. És végül, de nem utolsósorban Eddie és Gavin. Illetve hát Julia is... aki bár elhunyt, de hagyott Laykenéknek egy üveget, tele papírcsillagokkal, amikre biztató idézeteket vagy jótanácsokat írt. Ezekből Willék mindig kibonthatnak egyet, ha úgy érzik, támaszra van szükségük. Azt meg talán mondanom sem kell, hogy a kis szövegek, mindig jóidőben érkeznek. Mintha valóban maga Julia sugallná őket segítség, bátorítás gyanánt.

Leginkább tehát azoknak ajánlom, akik imádták a Slammedet. A Visszavonuló egy nagyon aranyos, vicces, mégis szomorú és fájdalmas, ámde annál gyönyörűbb történet, ami segít megérteni Willék kapcsolatát. Megvan benne minden, amit az első részben szerettünk: Will, slam, őrült barátok, nagyszerű kölykök, észveszejtő romantikus jelenetek. De készüljetek, mert váratlan eseményekből és szívszorító pillanatokból sincs hiány!


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Will, Layken, Kel, Caulder, nagyszülők, Kiersten, Sherry
Kedvenc jelenet: Will slammelős vallomása, papírcsillagok
Negatívum: Vaughn & Reece
Borító: 5/5




Készíts te is papírcsillagot


A csillag elkészítéséhez 1cm vastag és kb. 10 cm hosszú papírcsíkra lesz szükséged.








Nyereményjáték


“Leírtam néhány gondolatot egy-egy papírcsíkra, és csillagformába hajtogattam őket. Némelyiken egy inspiráló idézetet vagy verset találtok, míg másokon őszinte és hasznos szülői tanácsokat. Szeretném, ha csak akkor olvasnátok el őket, ha valóban szükségetek van rájuk. Ha rossz napotok van, ha veszekedtek, ha jól esne egy kis biztatás… ilyen alkalmakra tartogassátok őket.”

Julia halála előtt ilyen kis papírcsillagokat készített, hogy átsegítse Willt és Laykent a nehéz napokon. Ezért mostani játékunk során, minden állomáson találtok egy papírcsíkot, rajta egy inspiráló idézettel. Nincs más dolgotok, mint kitalálni melyik író melyik regényéből származik az adott idézet, és a megfejtést beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. A sorsoláson csak az vesz részt, aki mindegyik idézetet megfejtette, vagy legalább megpróbálta!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseket pedig arra kérjük, 72 órán belül válaszoljanak az értesítő e-mailre, különben automatikusan új nyertest sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/04 MFKata gondolatai - Borítók
12/07 Media Addict
12/09 Angelika blogja - Idézetek
12/11 Deszy könyvajánlója - Vers
12/13 Kristina blogja - Részlet
12/17 Kelly Lupi olvas - Dreamcast
12/19 Dreamworld - Papírcsillagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése