2014. december 5., péntek

Kresley Cole - Poison Princess



Kresley Cole díjnyertes bestseller író leghíresebb sorozata a Halhatatlanok alkonyat után nálunk is nagy sikernek örvend. A főként felnőtt paranormális könyvekre szakosodott írónő azonban megmutatta, hogy kell egy jó kis YA sztorit írni. Az Arkánum Krónikák végre hozzánk is elérkezik, hála a Könyvmolyképző kiadónak.
22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. Az Arkánum Krónikák középpontjában a Tarot pakli ütő kártyái állnak, a Nagy Arkánum. Képzeld el, ha a Halál, a Szeretők, a Bolond, az Ördög, stb valójában különleges képességekkel megáldott tinédzserek lennének. Ahhoz, hogy legyőzzék a többi "kezet", meg kell tanulniuk szövetségeket kötni. Ám óvatosnak kell lenniük, hiszen sosem egyértelmű ki melyik oldalon áll.


Kresley Cole: Poison Princess - Méreghercegnő

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633991282
Oldalszám:
Fordító: Szoboszlay Anna

Fülszöveg:
A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él – mígnem rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy apokaliptikus esemény megtizedeli louisianai szülővárosának lakosságát, megölve mindenkit, akit szeret, Evie rájön, hogy a hallucinációk voltaképpen a jövőre vonatkozó látomások voltak – amelyek továbbra sem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól. De egyedül egyikre sem képes.
A meglehetősen hosszú bűnlajstrommal rendelkező Jack, a maga komisz vigyorával és kirívó viselkedésével, nem olyan fiú, akivel Evie barátkozni szokott. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack most mégis vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül a fiúban, de vajon képes lesz neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?
Kiben bízhat Evie?

6 gondolat a könyvről...
Kresley Cole nevével és regényeivel már korábban is találkoztam, de a Poison Princessig nem éreztem késztetést az iránt, hogy komolyabban megismerkedjek a munkásságával. Ennél a könyvnél viszont első látásra megvett a borító, a különféle ajánlók és a fülszöveg. Baromi izgalmasnak és egyedinek tűnt a téma. Szerencsére nem kellett csalódnom. De lássuk, mi az a hat dolog, ami tetszett, vagy kevésbé tetszett, esetleg kimagaslott a Méreghercegnőben.

1) Alapsztori
A történet egy jelenkori képsorral indít, ahol Arthur - aki egy pszichopata állat - narrációjában találkozunk először a szőke, gyengélkedő Evie-vel, aki hosszas mérlegelés után betér a sráchoz. Arthur étellel csalogatja magához áldozatait, kaját kínál a Villanás túlélőinek, s cserébe - látszólag - csak annyit kér tőlük, hogy meséljék el neki, miként éltek a Villanás után. Így hát Evie is belefog. Ám előre figyelmezteti a fiút, hogy az ő élete sokkal hamarabb tönkrement, minthogy a Villanás elpusztította volna az emberiség javát - ráadásul nem is biztos, hogy minden igaz belőle. Ezután visszarepülünk az időben és végigkövetjük Evie őrült útját.
A lány élete látszólag tökéletes. Mindene megvan: dizájner ruhák, drága ékszerek, a pasija a suli legmenőbb sráca, barátnői tökéletesek - és vérbeli üresfejű libák. Közben pedig ott a zord valóság: Evie az elmúlt hónapokat elmegyógyintézetben töltötte, ahova édesanyja dugta be, mivel a lányt rémképek gyötörték és különféle hangokat hallott, akárcsak hibbant nagyanyja.
Noha Evie-t sulikezdés előtt kiengedik az intézetből, szürreális látomásai - melyeknek visszatérő alakja egy vörös, vérszomjas boszorkány - nem távoznak, sőt egyre sűrűbben, a leglehetetlenebb pillanatokban jelentkeznek. Barátai és Brandon is furán kezdenek rá nézni, s ha ez még mind nem lenne elég, a suli első tanítási napján új cajun diákok érkeznek. Köztük van Jack is, aki első pillanatban szemet vet a szőkeségre. Jack és Evie között macska-egér játék alakul ki, csakhogy mielőtt bármi lehetne köztük, a Villanás - ami szerepelt Evie látomásai között - elpusztítja az emberiség jelentős részét. A túlélőknek pedig éhínséggel, vérszívó zsákosokkal és a milíciával kell szembenézniük. 

2) Nagy Arkánum - Tarot
Kresley Cole a Tarot kártyát, azon belül is a 22 lapból álló Nagy Arkánumot választotta története alapkövéül. Lényegében erre épül minden, kezdve Evie rémlátomásaitól.
Eleinte baljós és hátborzongató felvillanások keretein belül ismerkedünk meg a különféle figurákkal, majd később egyre inkább kinyílik előttünk az Arkánumok világa.
Zseniális ötletnek tartom, hogy a kártya figurái megelevenednek, és valós személyekké válva, magukon viselik a saját lapjuk jellegzetességeit. A jelentőségük, céljaik pedig ennél is fantasztikusabbak.

3) Hangulat
A prológus egyből megvett. Hátborzongató mégis izgalmas és feszültséggel teli volt. Egyszerre undorodtam tőle, és akartam többet belőle. Aztán jött Evie és a kis meséje, és bevallom, megilletődtem. A borongós hangulatot felváltotta egy cuki, rózsaszín felhőben és sekélyességben úszó kép (ilyen-olyan márkájú ruhadarabok, selyemszalagok, drága sportkocsik, luxus, gyémántok), én pedig nem tudtam mindezt hová tenni. Szerencsére Evie szürreális látomásai, valamint a cajunok és elit gimisek közötti nézet- és színvonal jelentette ellentét újból meghozta azt az érzést, amire kezdettől fogva vártam. Tetszett az a Grease-es hatás, ahogy a szegény körülmények között élő rosszfiúk (és lányok) befurakodtak a nett kis közösség életébe és felbolygatták azt. Felháborodást váltottak ki.
De az igazi áttörést a Villanás jelentette. Onnantól egy vérbeli posztapokalitikus hangulatú és kinézetű világot kaptam, tele veszéllyel, fenyegetéssel. Mindvégig bennem volt a nyugtalanság érzése. A szereplőkhöz hasonlóan nem tudhattam, hol és mikor érkezik a támadás vagy a baj, ami állandóan Jackék nyakában lihegett. Ráadásul Evie boszorkányos és egyéb alakos látomásai ebben a sivár, sötét és baljóslatú közegben még ütősebbek lettek.

4) Karakter
Egyik szereplőre sem mondható, hogy csak fekete vagy fehér lenne. Mindannyiuknak megvannak a maga hibái, démonai, pozitív és negatív oldalai. Nem mellesleg baromi rejtélyesek. Nehezen vagy sehogy nem lehet őket kiismerni.
Evie látszólag egy csendes, törékeny, tökéletességre törekedő, megfelelési kényszerrel küzdő lány, ugyanakkor folyamatosan fejlődik. Ahogy az élet és a sorsa egymás után méri rá a csapásokat, úgy formálódik ő is. És egy egészen hihetetlen utat jár be a karaktere.
Jack... ő lenne a férfi főhősünk, akitől jó esetben azonnal el kéne olvadnunk. Lehet, hogy az én gépezetemben van a hiba, de én nem ájultam el tőle, mint pasitól. Más értelemben viszont kedveltem. Jackson az a tipikus fekete bárány, akitől az anyukák igyekeznek távol tartani a lányaikat. Zűrös életet él, balhés és nem veti meg a különféle örömöket. Emellett viszont nyers, harcias, és megbízható is. És a mondataiba cajun szavakat csempész - oké, azoktól kész voltam!
Jacken és Evie-n kívül rengetegen vannak még, akiket most nem fogok felsorolni, viszont a Matt és Arthur nevét jegyezzétek meg! Utóbbi egy pszichopata állat, de ahw, én imádtam.

5) Tempó
Ez volt az egyetlen momentum, amivel gondom volt. A regény első fele kicsit lassan indul be, nekem helyenként túlságosan elnyújtott volt. 

6) Fordulatok
Kresley Cole brutális! Úgy megvezetett, hogy azt már tanítani kéne. Spoiler veszély miatt csak annyit mondok: figyeljetek, különben csúnyán át lesztek verve. És most pedig ide nekem a folytatást, de rögtön!


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Arthur, Jack, Matt, Evie
Kedvenc jelenet: Evie és Jack majdnem csókja a bulin
Negatívum: Brand
Borító: 5/5




Cajun szótár







Nyereményjáték


22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. A jó és a gonosz harca. A Méreghercegnő története egy nagy, halálos játék, melyre a tarot szabályai vonatkoznak. Ha Evie túl akarja élni szövetségeseket kell találnia, és tudnia kell ki az ellenség.

Játékunkban Evie bőrébe bújhatsz és tesztelheted, vajon te hogyan állnád meg a helyed. A turné 9 állomása egy-egy tarot kártyát jelképez. Minden kártyához tartozik egy “hívószó”, azaz egy mottó. Ám a kártyák össze akarnak zavarni, ezért ellopták egymás hívószavát. A te feladatod, hogy megfelelően párosítsd be, melyik hívószó melyik kártyához tartozik eredetileg. Vigyázz! Könnyen egy ellenség karjaiban köthetsz ki, ha hibázol.


Mai mondat és kártya:

“Vörös fog és karom.”

 



Nézzetek be a többi állomásra is

11/27 MFKata gondolatai - A Hold
11/28 Always love a wild book - A Mágus
11/29 Deszy könyvajánlója - Az Angyal
11/30 Insane life - A Szeretők
12/01 Angelika blogja - Az Erő
12/02 Kelly & Lupi olvas- A Torony
12/03 Kristina blogja - Császárnő
12/04 Dreamworld - Az Egyensúly
12/05 Függővég - Az Ördög

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése