2014. december 7., vasárnap

Marie Lu - Champion



A fiú egy LEGENDA.
A lány SZÜLETETT TEHETSÉG.
Ki lesz a BAJNOK?
Marie Lu Legenda sorozatának befejező kötetét, Champion - Bajnok címmel a Könyvmolyképző Kiadó hozza el, a Blogturné Klub 3 bloggere pedig örömmel mutatja be nektek a könyvet, néhány extrával és természetesen a már megszokott játékkal, ahol 3 példányt nyerhettek a könyvből.


Marie Lu: Champion - Bajnok

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633739532
Oldalszám:
Fordító: AncsaT

Fülszöveg:
A fiú egy LEGENDA.
A lány SZÜLETETT TEHETSÉG.
Ki lesz a BAJNOK?
June és Day annyi mindent feláldozott a Köztársaságért, és egymásért, de az ország végre a megújulás küszöbén áll. June visszanyerte a Köztársaság megbecsülését, a kormányzat legfelsőbb köreiben dolgozik mint princepsjelölt, Day pedig a hadseregben emelkedett magas posztra. Arra azonban egyikük sem számított, hogy a körülmények alakulása ismét összehozza őket. Épp mikor már küszöbön áll a békeszerződés aláírása, egy járvány kitörése okoz pánikot a Kolóniákban, és ismét háború fenyegeti a Köztársaságot. A fertőzést egy minden eddiginél halálosabb vírus okozza, az ország sorsa pedig June kezében van. De hogy megmentse milliók életét, arra kell kérje, akit mindennél jobban szeret, hogy áldozza fel mindenét. Szívszorító dráma, akció és feszültség. Marie Lu nagysikerű trilógiájának elképesztő befejezése.

Saját véleményem:
Day és June közel egy éve találkozott utoljára. Míg a lány Princeps jelöltként a Köztársaság fővárosába, Denverbe költözött, hogy ott tanulja ki a poszttal járó feladatokat, addig Day öccsével és Lucy-vel, a számukra kijelölt gyámmal, San Franciscóba, az orvosi ellátás miatt.
Az egykori legenda állapota napról napra romlik. Fejfájásai egyre kínzóbbak, ráadásul egyik gyógyszer sem akar hatni.
Ám egy nap, a hosszú hónapokig tartó hallgatás után, June kapcsolatba lép a fiúval. Anden kérésére - noha ettől szörnyen érzi magát - elhívja Dayt egy rendkívüli, függetlenség napi összejövetelre, ahol az Első igencsak meglepő hírekkel, és még egy annál is megbotránkoztatóbb kéréssel áll elő.
Kiderül, hogy a Kolóniákban járvány tört ki, mellyel a Köztársaságot vádolják, és az ellenszert követelik. Amennyiben rövid időn belül nem kapják meg, Afrikával szövetkezve, megsemmisítik a Köztársaságot.
Az ellenszert viszont csak egyvalaki véréből lehet előállítani, mégpedig Edenéből. Így hát Anden arra kéri Day-t, küldje vissza öccsét a laboratóriumba... Csakhogy a vizsgálatok kockázatosak, Day pedig hallani sem akar erről.

"Tényleg tönkreteheti egyetlen hiba az egész életünket?"

Másfél év. Ennyi idő telt el azóta, hogy befejeztem a Prodigy-t. Nem kevés. Ám minden egyes várakozással töltött perc megérte. A Champion méltó folytatása és lezárása Day és June történetének.
Noha a Prodigy-vel nem voltam maradéktalanul megelégedve, mégis izgalommal, reménnyel és félelemmel telve vártam ezt a részt. Leginkább Day miatt, hisz ő a szíve-lelke ennek a sorozatnak. Marie Lu pedig egy zseniális írónő. Értve ezalatt a fordulatait, a sokrétű karaktereit, a világfelépítését és úgy mindent.
A Legendában megismertük a Köztársaságot, és annak szabályait, majd a Prodigy-ben a Kolóniákat, és most, hogy már tudatában vagyunk mind a két fél céljainak és működésének, végigkövethetjük végső, sorsdöntő összecsapásukat. Ugyanez érvényes Day és June kapcsolatára, valamint személyes sorsára is.
A Champion...
... reményt keltett bennem. Day szívósságának, valamint kezeléseinek hála, kezdetben feléledt bennem a remény apró szikrája, hogy talán mégis van esélye a túlélésre. De ami még inkább bizakodással töltött el, az maga June volt.
Az előző rész során sok szempontból kifogásoltam a viselkedését. Ám mostanra visszakaptam azt a Legendabeli csajt, akit olyan nagyon szerettem.  Letisztultak az érzései, s immár pontosan tudatában volt annak, mi és ki az igazán fontos számára.
A kezdettől eltelt hónapok során nagy utat járt be, sokat fejlődött, és elindult a felnőtté válás útján. Akarata megszilárdult. Emellett minden szempontból tökéletesen átlátja a dolgokat. Okos, talpraesett, kíváló megfigyelőképességgel rendelkezik, és igyekszik megtalálni a szíve és a racionalitás közötti középutat, ami sok helyzetben nagy előny. 
... pattanásig feszítette az idegeimet. Anden kérése, miszerint Day engedje, hogy újra kísérletezzenek egyetlen életben maradt családtagján, hogy ezáltal megmentse a Köztársaságban élő emberek életét, őrjítő volt. Egyrészt teljesen logikus, érthető kérés. Másrészt viszont nagyon kegyetlen. Day jóformán mindent azért a kiskölyökért tett. És olvasni a gyötrelmét, a vívódásait helyes és helytelen között, brutális volt. Aztán jött az ennél is idegőrlőbb rész, Day versenyfutása az idővel és az életével vívott harcban. Majd, hogy a kedves írónő még jobban feszítse azt a bizonyos húrt, bedobott egy váratlan támadást és egy várható szökést, Jameson ezredes részéről. A Köztársaságnak, Daynek és June-nak egyszerre kellett szembenéznie és megküzdenie a Kolóniák túlerejével, és az őrült hölgyemény jelentette személyes fenyegetettséggel.
És, hogy egy pillanatra kitérjek Andenre is, aki a második részben valahogy nem tudott a szívembe férkőzni, mert sunyinak, simulékonynak és gyengekezű Elsőnek tűnt, mostanra valamicskét fejlődött. A magam részéről továbbra is gyűlöltem, és a sunyiságot, simulékonyságot ugyanúgy tartom, mint akkor, politikai téren viszont megszilárdult. Erősebb kezű, határozottabb, és olykor kegyetlenebb lett. Immár voltak önálló gondolatai - még akkor is, ha némelyik miatt megvetettem. Gondolkodásmódján látszik, hogy az elit rétegben, hatalmi közegben nevelkedett.
... hol simogatta, hol nyomorgatta a szívemet. Számtalan gyönyörű, boldog, szenvedélyes, gyötrő, fájdalmas, szomorú és kegyetlen pillanatnak lehetünk részesei ebben a kötetben, az emberi kapcsolatok, barátságok, szerelmek, szövetségesek, és ellenségek találkozásainak köszönhetően. Ismét megjelenik Tess és Day különleges barátsága. Újraélhetjük Metias halálát. Megismerhetjük Day és az öccse összetartását, ami valami egészen leírhatatlan, mint ahogyan a Day és June között lévő kapcsolat is. A szerelem, a vágy, az elérhetetlenség, a sérelmeik és Day betegsége  - ezek mind-mind olyan momentumok, amik nagyon intenzíven hatnak az olvasóra.
... lerombolt. Erről a spoilerek miatt nehéz beszélni, de azt hiszem, elég annyit mondanom, hogy Dayhez és June-hoz van köze.
... felépített. Mivel egy disztópiáról, és két politikai nagyhatalomról - illetve most már többről is -  összecsapásáról van szó, elkerülhetetlenek a harcok, a taktikázás, a szövetségek és kompromisszumok kötése. Ha pedig Marie Lu valamikben igazán jó - az érzelmek mellett -, akkor az a sok vizuális effekt, a harc és a fordulatok. Lenyűgöző, látványos és bravúros taktikai húzásoknak lehetünk tanúi, amellett, hogy új világok nyílnak meg előttünk. Day, Tess és a többiek még utoljára megmutathatják, mi is az, amiben verhetetlenek - legalábbis részben.
... darabokra tört össze. A vége, az nagyot ütött. Fájt. Rettentően. Alig kaptam levegőt. És bár a szívem minden reccsenését éreztem, mégis imádtam. Ez az a befejezés, ami illik ehhez a műfajhoz. A Happy End nem való disztópiákhoz. Itt az élet osztja a lapokat. Meg Marie Lu. És az ő paklija végére csak keserédesek maradtak. 
Összességében tehát úgy gondolom, a Champion méltó befejezése Day és June történetének. Köszönöm, Marie Lu! Minden nevetést, minden könnycseppet… és Dayt.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Day, Tess, June, Metias, Ollie
Kedvenc jelenet: Day vallomása és az azt követő események
Negatívum: Anden
Borító: 5/5




Kedvcsináló idézetek


"De hát, így megy ez. Elmúlik egy hét, nem keressük egymást, aztán még egy hónap, és hamarosan már túl sok idő telt el, és ha hívnám, az kínos volna."

 "Nem számít, mennyi pénzt vág hozzám a Köztársaság, én mindig csak egy srác maradok az utcáról."

"- Ez micsoda? . kérdi súgva, és felemeli az egyik evőeszközt.
- Vajkés.
Day gyanakodva nézegeti, végighúzza az ujját a lekerekített, tompa élen.
- Ez itt - dörmögi - nem kés.
A mellette ülő Serge is észreveszi a bizonytalanságát.
- Jól sejtem, hogy ahonnan jön, ott nem használnak ennyiféle kést és villát? - jegyzi meg hűvösen.
Day megmerevedik, de a szeme sem rebben. Felkapja a legnagyobb szeletelőkést, szándékosan megbolygatva a precízen eligazgatott terítéket, és nemtörődöm mozdulattal, a többiek felé int vele. Serge és Mariana is hátrahőköl, és távolabb húzódnak az asztaltól.
- Ahonnan én jövök, ott sokkal fontosabb a hatékonyság - feleli. - Egy ilyen késsel, mint ez, egyaránt fel lehet szúrni a falatot, elkenni a vajat, vagy elvágni valakinek a torkát."

 "- Mit is szokott anya mondani rólunk? - kérdi. Megpróbálja elterelni a figyelmemet a fájdalomról.
Mosolyt erőltetek az arcomra.
- Mindig azt mondta, hogy akinek három fia van, annak mintha egy apró tornádó volna a házában, ami ráadásul még vissza is beszél."

"- Úgy vélik, talán van még esély. Nemsokára kipróbálnak egy újabb kezelést.
- Egyszer elmesélted, hogy miért választottad a Day nevet - mondja, a hangja eltökélt. (...) - Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Igaz?"

"-Day, te sokkal többet jelentesz nekem holmi fellángolásnál. (...) Amikor az egész világ elfordult tőlem, és mindenki hagyott volna meghalni, te magadhoz vettél. Te voltál az egyetlen ember, akit érdekelt, mi lesz velem. te jelentettél nekem mindent. Mindent. Te lettél a családom. Az apám, az anyám, a testvérem, a gondviselőm, az egyetlen barátom és társam, te voltál az, aki vigyázott rám, és akire vigyáznom kellett. Érted? Nem úgy szeretlek, mint ahogy talán feltételezed, bár nem tagadom, részben az is benne van. de amint én érzek, az ennél sokkal mélyebb."

"- Day, ezúttal ne szúrj ki velem! Megértetted, szépfiú? Ha hirtelen rád jönne, hogy valami disznóságot művelj, előtte szólj nekem. Legalább annyi időm legyen, hogy alaposan orrba vágjalak."

"Érzések nélkül mi marad az emberből?"

"Nincs is annál jobb motiváció, mint amikor valaki magára marad és sarokba szorítják."

"Erre nincsenek szavak."




Nyereményjáték


A borítón lévő rózsa annyira megfogott minket, hogy úgy döntöttünk, hogy rózsákkal kapcsolatos lesz a játékunk is. Minden blogon fogtok látni egy képet valakiről, akihez valamilyen módon kapcsolódik ez a gyönyörű virág. De mi nem a személy nevét kérjük, hanem a MŰ CÍMÉT, amelyben megjelenik ez a szereplő. (ha sorozatról van szó, akkor bármelyik résznek elfogadjuk a címét).
A helyes megfejtők között pedig a Champion - Bajnok három példányát sorsoljuk ki.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a győztesnek pedig 72 órája van válasz e-mailt küldeni, ellenkező esetben új nyertest kell sorsolnunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/03 Kelly Lupi olvas - Interjú az írónővel
12/07 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
12/09 MFKata gondolatai

1 megjegyzés: