2014. december 15., hétfő

Robert Paul Weston - Szörnyen Titkos Részleg



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Robert Paul Weston Szörnyen Titkos Részleg című mesekönyve. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere meghív benneteket, hogy egy blogturné keretein belül, együtt fedezzük fel, mit is rejt az ódon ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó. A körúthoz nem lesz másra szükségetek, csupán egy jó nagy adag képzeletre és gyermeki lelkesedésre!

2014. december 12-től, naponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg

Kiadó: Kolibri
ISBN: 9786155450266
Oldalszám: 286 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Üdv ebben a csábosan csápos, szörnyesen szárnyaló világban!
Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. Kivéve Archie professzort…
A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó.
Egy nap azonban Elliot és Leslie meghívást kap a szörnyen titkos részlegbe! Ahol megismerkednek görnyedt, trollszerű lényekkel, apró szárnyas micsodákkal, amelyek szikráznak repülés közben. És találkoznak hatalmas, szőrös és szarvas nem-emberekkel meg hobkányokkal… Ugyanis ez a részleg telis-tele van bizarr és zseniális lényekkel!
Amikor bezárás fenyegeti a DENKi-3000-et, egyetlen lehetőségük marad: elő kell rukkolni egy új termékkel. De tetézi a bajt, hogy a cég egyetlen találmánya sem működik mostanában. Ráadásul Archie bácsi is eltűnik, így Elliotnak, Leslie-nek és a szokatlan, hm, „alkalmazottaknak” kell előrukkolniuk egy lélegzetelállító találmánnyal, ami megmenti a Szörnyen Titkos Részleget.

Saját véleményem:
Elliot éli átlagos és unalmas életét, melynek fénypontja - vagy éppen mélypontja - a szüleivel való étkezés, lévén, hogy azok ételkritikusok. Az egyetlen bibi csak az, hogy főzni abszolút nem tudnak, ám ez egyáltalán nem akadályozza meg őket abban, hogy mindent a kaják szempontjából vizsgáljanak. Ráadásul még fiukat is arra kényszerítik, hogy barokkos körmondatokkal illesse elszenesedett reggeliit.
Aztán a nyári szünet egyik reggelén, Elliot levelet kap szeretett és mélyen tisztelt nagybátyjától, aki meghívja őt és barátnőjét, Leslie-t, a DENKi-3000-be, egy távlatvezetésre. Na, de vajon ki az a Leslie? Elliotnak nem igazán vannak haverjai, pláne nem Leslie nevű... És miért pont akkor akarja Archie bácsi körbevezetni őt a munkahelyén, amikor azt be akarják záratni? 
Miután a fiú rájön, hogy Leslie nem más, mint az új, fura, gót lány, akivel nemrégiben azonos helyezést értek el egy tudományos versenyen, amire egymástól függetlenül ugyanolyan rakétával neveztek, útra kel, hogy megkeresse, és együtt meglátogassák a gyárat.
Leslie örömmel beleegyezik, mivel Elliothoz hasonlóan, neki is nagy álma volt, hogy egyszer bejusson a DENKi-3000-be. Ám, ami odabent, a Szörnyen Titkos Részlegen fogadja őket, arra legvadabb álmukban sem készültek fel...

"- Az olyan fogalmak, mint a remény vagy a kíváncsiság esszenciája a legerősebb anyagok a világon."

A gyerekeknek szóló könyvekhez félve szoktam hozzákezdeni, mert bár, ami a kezembe kerül, az eleve valamiért felkeltette a figyelmemet, mégis bennem van a félsz, hogy hiába vagyok a lelkem mélyén örökké meserajongó kislány, lehet, hogy mégsem úgy hat rám, mint x évvel ezelőtt.  És nem egészen azt a hatást váltja ki belőlem, mint a kisebbekből. Na, de a Szörnyen Titkos Részleg esetében már az első oldalakon fellélegezhettem. Ez egy szörnyen jó sztori, ami 10 éves kortól 99-ig - és még azon túl is - bárkit elvarázsol!
Bevallom, Robert Paul Weston könyvére elsősorban azért figyeltem fel, mert VILÁGÍT! Úgy, mint a feltölthetős párnák, körömlakkok, plüssök, pólók és egyéb dolgok. És ez annyira király! Ha most arra tippeltek, hogy első utam, könyvvel a kezemben a lámpához vezetett, akkor jó nyomon jártok. Előhozta belőlem a csillogószemű kislányt. De nem vagyok ám ennyire sekélyes, azért a fülszövegre is figyeltem, ami pedig rettentően izgalmasan hangzott. És nem csak hangzott, mert a valóságban is az volt.
Az alapsztori eleve megragadó. Adott két fiatal tudóspalánta. Egyikük életének mindennapja ugyanúgy telik, kissé őrült szülei társaságában, akik nem értik fiuk rajongásának tárgyát, és ahelyett, hogy hagynák kibontakozni, rákényszerítik saját hobbijukat, életcéljukat. Másrészről pedig ott van Leslie, aki az állandó költözések miatt zárkózottá vált, és már feladta a reményt, hogy barátságokat kössön, mivel az a folytonos helyváltoztatás miatt felesleges búcsúzkodással és fájdalommal járna. Ezért viselkedésével és öltözködésével is igyekszik társai tudtára adni távolságtartását. 
Aztán érkezik egy levél, ami összehozza ezt a két különböző, mégis rendkívül hasonló gyereket, és egy fergeteges, lenyűgöző, és minden képzeletet felülmúló kalandban részesíti... az olvasóval együtt. Ugyanis, mint, ahogy a címből is nyilvánvalóvá válik, itt bizony szörnyekkel lesz dolgunk. Nem is kevéssel. Akik extra ráadásként egy gyárban vannak! 
Kiderül, hogy a gyárat el akarják adni egy másik vállalatnak, és hogy a Szörnyen Titkos Részlegben, a világtól elzártan, mindenféle kinézetű szörnyek élnek, akik tulajdonképpen a DENKi-3000 találmányain dolgoznak. De most, hogy válságba kerültek, Elliot nagybátyjának, és a lényeknek szükségük van a két okos, tudományokban jártas fiatalra, hogy segítségükkel előrukkoljanak valami ütős újdonsággal, ami kihúzhatja a csődből a DENKi-t.
A részleg összes lénye, egytől-egyig egyedi, színes személyiség. Imádtam őket. Mindannyiuknak megvolt a maga értéke, tulajdonsága, megnyilvánulása, amivel mosolyt csalt az arcomra. De a legnagyobb kedvencem a tündenevér Jean-Remy lett! Teljesen elolvadtam a francia akcentusától, és úgy az egész lényétől. 
Mindemellett muszáj kiemelnem, hogy a fordító mennyire remek munkát végzett a különböző lények és találmányok neveinek magyarosításával. Fergetegesek lettek! És ez abszolút nem mellékes, mivel rengeteget ad a történethez. 
Ami még nagyon tetszett, az a rengeteg humor, a szépen beágyazott életigazságok, és tanítójellegű gondolatok az emberi- és élettel kapcsolatos értékekről, valamint a csodaszép illusztrációk. Olyan, mintha egyben egy rajzfilm is lenne. 
Összességében tehát ajánlom minden 10 év feletti gyereknek - és szülőknek, tiniknek, felnőtteknek, fiúknak, lányoknak, és úgy általában minden meserajongónak -, mert a Szörnyen Titkos Részleg nem csupán egy izgalmas, rejtélyes, kalandos történet, tele mindenféle lénnyel és kütyüvel. Szórakoztatva tanít, lényeges értékeket közvetít.  Nálam nagy kedvenc lett. Ó, és mondtam már, hogy világít?


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Jean-Remy, Elliot, Leslie, Preston fivérek, Patti
Kedvenc jelenet: Jean-Remy sirályként, és a Preston esszenciatár
Negatívum: -
Borító: 5/5




Illusztrációk


A regényben szép számmal szerepelnek a Zack Lydon által készített illusztrációk (melyről bővebben Zakkant olvasnál olvashattok). Minden fejezet elején találkozhatunk 1-1 nagyobb képpel (2-4. kép). Ráadásul a fejezetek fölött, a DENKi-3000 által kreált találmányokat is kiszúrhatják a szemfülesek. Ízelítőként íme néhány:









Nyereményjáték


Nyereményjátékunk során nem csak Leslie és Elliot kap meghívást a Szörnyen Titkos Részlegbe, hanem Te is, kedves olvasó! Gyere, nyisd ki az ajtót, és találd ki, melyik híres szörnyeteg rejtőzik mögötte.

Feladat:
1) Minden állomáson találtok egy ajtót. Kattintsatok rá, és rakjátok ki a puzzle-t, hogy megtudjátok, melyik mesebeli szörnyeteg bujkál mögötte.
2) Írjátok be a szörnyeteg, vagy szörnyetegek nevét/neveit a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
3) Ahhoz, hogy részt vegyetek a sorsoláson, mind az ötüket meg kell fejtenetek! (Pszt! A www.blogturneklub.com összefoglaló bejegyzésében is rejtőzködik egy!)
4) Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseket pedig arra kérjük, 72 órán belül válaszoljanak az értesítő e-mailre, különben automatikusan új nyertest sorsolunk!


http://three.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=4039107&k=70922861




Nézzetek be a többi állomásra is

12/12 Deszy könyvajánlója - Az íróról
12/13 Zakkant olvas - Az illusztrátorról
12/14 Always Love a Wild Book - Lények
12/15 Dreamworld - Illusztrációk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése