2014. december 5., péntek

Salla Simukka - Hófehér


Salla Simukka írónő egy különleges lányt ismertetett velünk a Vérvörös című debütáló könyvében. Lumikki élete a tragikus bál után folytatódik, de most új helyszínen követhetjük nyomon a lány izgalmas kalandjait. Lumikki Prágában próbálja kipihenni magát a veszélyes drog és pénzmosási ügylet után, ám nem számít arra, hogy felbukkan Prága utcáin egy olyan személy, aki fura helyzetbe kényszeríti a lányt, akinek újra szembe kell néznie a legnagyobb félelmeivel és egy titokzatos csoporttal is.

Tarts velünk, kiránduljunk együtt Prágában és kövessük a nyomokat Lumikkivel. A turné végén az Athenaum Kiadótól a tiéd lehet 3 példány a Hófehér című izgalmas könyvből.


Salla Simukka: Hófehér

Kiadó: Athenaeum
ISBN: 9789632932897
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Panka Zsóka

Fülszöveg:
Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy a rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert. Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet… Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy „áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia. Az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedő, mozgalmas krimi még hagy jó néhány megoldatlan rejtélyt a következő kötetre is. Várjuk csak meg a végét!

5 gondolat a könyvről
A Hófehér trilógia első részénél, a Vérvörösnél kiemeltem, hogy Salla Simukki története nem egy szokványos YA. Nos, ez a mostani részre is igaz. A Hófehérben nincsenek klisék, tinidráma vagy szerelmi sokszögek. Helyette viszont van rengeteg rejtély, izgalom és bonyodalom. És, hogy mi még? Az alábbi 5 pontból kiderül.

1) Alapsztori
Lumikki ezúttal úgy dönt, hogy egy rövid időre Prágába utazik egyedül. Szeretne kikapcsolódni és önmaga ura lenni, távol hazájától, az ottani életétől és múltjától.
Éppen a Cseh fővárost fedezi fel, amikor megjelenik előtte egy lány, és azt állítja, hogy a féltestvére. Hősnönk nem igazán tudja, hova tenni ezt a sokkoló információt, ám miután Lenka beavatja rokoni kapcsolatuk szövevényes titkaiba, rég elfeledett látomások, emléktöredékek törnek fel benne, melyekben valóban úgy tűnik, mintha egykoron lett volna egy lánytestvére. Csakhogy Lumikki nem az a naiv, hiszékeny típus, így eltökéli, hogy ottléte alatt, kinyomozza, milyen szálak is fűzik őt Lenkához. 
De Lumikki nem lenne Lumikki, ha nem keveredne újfent kalamajkába. Ezúttal egy titkos szekta és a média kerül összetűzésbe, melyből természetesen a mi Hófehérkénk sem maradhat ki... Élete újra veszélybe került.

2) Prága
A Vérvörösben nagyon szerettem azt a fajta részletességet, amivel az írónő bemutatta Tamperét, és az ottani különböző látványosságokat. Hála az égnek, ez a jó szokása a második részben is megmaradt. 
Salla Simukki úgy kalauzolja körbe olvasóját Prágában, mintha valami idegenvezető lenne. A szereplőknek és cselekményeknek köszönhetően bejárjuk a főbb nevezetességeket, keresztül-kasul rohangálunk a városban. Olyan az egész, mintha valóban mi magunk is ott lennénk, és Lumikkivel együtt fedeznénk fel az egészet. Nagyon hangulatos, és rengeteg extra információt nyújt.

3) Karakterek
Lumikkiről már az első rész során kiderült, hogy egy nagyon karakán, okos, talpraesett hősnő. Emellett azt is tudtuk, hogy rendkívül önálló. Szeret a saját lábán állni, és még a legvégső esetben sem igazán támaszkodik másokra. Mindent igyekszik egymaga megoldani. Ami bizonyos részben valószínűleg az antiszocialitásából és múltbeli bántalmazásából is adódik.
A Hófehérből viszont egy újabb szeletét is megismerjük. Lumikki ember. Egy lány, akit nem fából faragtak. Annak dacára, hogy mit tettek vele a suliban, egyszer volt valaki, akit közel engedett magához. És annak a valakinek az érintése felszabadította a benne lakozó valódi, addig elrejtett önmagát. 
Nagyon szerettem azokat a pillanatokat, amikor megláthattuk, milyen is az érző, szerelmes Hófehérke. Aki vágyik arra, hogy szeressék. De erről majd bővebben lentebb.
A másik, ami nagyon érdekes volt vele kapcsolatban, az az, hogy miként viselkedett, fejlődött az esetleges nővére mellett. Nem egyből alakultak ki az érzései Lenka irányába, hanem szép lassan - már amennyire lassúnak lehet nevezni azt a pár napot, amit a történet felölel - és kellett egy némileg drasztikusabb lökés, hogy ki merje mutatni mindezt. 
Lumikki mellett persze voltak még karakterek, úgy Lenka, mint az oknyomozó pasi, de ők számomra kicsit elsikkadtak. Nem éreztem a karakterüket annyira erősnek. Ettől függetlenül nem mondom, hogy nem érdekesek, de volt valaki, aki sokkal intenzívebben jelent meg, annak ellenére, hogy kevesebb szereppel bírt.  Ő pedig nem más, mint:

4) Szikra
Szikra egy különleges személy.  Ténylegesen nem tartozik a jelenlegi regényhez, mivel Lumikki emlékei során találkozunk vele, mégis, amikor felbukkan, akkor annyira erős, hogy mindenképpen nyomot hagy bennünk. 
A Vérvörösben már összefuthattunk 1-1 elejtett utalással Lumikki szerelmi életét illetően., de most valamivel többet is kapunk belőle. Felvillanásoknak köszönhetően részesei lehetünk Szikra és Lummiki kapcsolatának, hullámhegyeinek és völgyeinek. Ha valakik, hát ők aztán mindent megtapasztaltak együtt...
Azok az érzések, pillanatok, amiket közösen éltek meg, valószínűleg megosztóak lesznek. Ennek ellenére úgy gondolom, ha félre tudunk tenni minden ellenérzést - már akiben van -, akkor gyönyörű és igaz tartalmat kaphatunk cserébe. 
Plusz jó pont, hogy az írónő úgy írt kettejükről, mint két lélekről, nemek nélkül. Lumikki nem volt lány, Szikra pedig nem volt fiú. Önmaguk voltak, akik adtak és kaptak a párjuktól. Bensőséges szokásokat, játékokat alakítottak ki annak érdekében, hogy megismerjék egymást - és ez a lényeg. A másik valójának megismerése, elfogadása és szeretése.

5) Tempó
A történet első fele most is kicsit döcögősebben indult be. Aztán szép lassan becsordogált Lumikki életébe a Család szektája, valamint az oknyomozó révén a média is. És amikor ezek a szálak összeértek hősnőnknél, akkor fokozatosan egyre pörgősebbé vált a regény, és előjött az az üldözős, menekülős krimi hatás, ami a Vérvörösnél is kimagaslott. Mindössze annyi változással, hogy a maffia helyét átvette a szekta, és egy bérgyilkos. 
Maga a szekta roppant érdekes. Lenkának, a riporternek és egyéb eseményeknek köszönhetően szép lassan megismerjük a Család világát, a szabályaikat, megtudjuk, miként élik az életüket, milyen elveket vallanak, és milyen áldozatokat hoznak a hitük reményében. Furcsa kis közösség ők. Meglepő, mikre képesek valaminek a nevében.

Összességében tehát azoknak ajánlom, akik szeretik az egyedi, rejtélyekkel és izgalmakkal teli történeteket, melyek megbotránkoztatóbb témákat súrolnak - értve ezalatt például a szektát. Vagy egészen egyszerűen, szeretik a YA határain egyensúlyozó krimiket. Ezen kívül azok is bátran kézbe vehetik, akik unják a romantikát. Salla Simukki egy ígéretes tehetség, aki érdekes témákat boncolgat. Történetei nem csupán érdekfeszítőek, hanem elgondolkodtatóak is. Fiúk, lányok, idősek és fiatalabbak egyaránt olvashatják. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: Szikrás emlékek, Prága
Negatívum: olykor kicsit sok a nem témába vágó monológ
Borító: 5/4




Borítók






Nyereményjáték


Lumikki a Hófehér című könyvben Prágában barangol. Ez a különleges város sok szép helyszínt rejt, amik a könyvben is fontos szerepet játszanak. Lumikki és a regény másik főszereplője különböző helyszíneken találkoznak és bizony néha menekülni is kényszerülnek. A te feladatod lesz azonosítani a képek és a kis leírások alapján a helyszíneket, majd ezek segítségével feltérképezni a várost és Lumikki útvonalát. Ha ügyes vagy és jól (fel)ismered Prágát megnyerheted az Athenaeum Kiadó által felajánlott 3 db Hófehér regényt.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/28 Kelly & Lupi olvas - Prága
11/30 Deszy könyvajánlója - Vallási csoportok
12/02 Zakkant olvas - Oknyomozó újságírás
12/05 Dreamworld - Borítók
12/07 Bibliotheca Fummie - Idézetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése