2015. január 22., csütörtök

James Frey - Endgame



Mit tennél, ha tudnád, hogy a világ elindult a végítélet felé? Mit tennél, ha te lehetsz az egyetlen, aki megmenti az emberiség egy részét? Te részt vennél a játékban?

Tarts velünk James Frey nagysikerű könyvének blogturnéján január 15-22. között, és talán közelebb kerülhetsz a megoldáshoz! Olvasd el a blogbejegyzéseket, ismerd meg a 12 vérvonal játékosát, és nyomozd ki, ki az, aki kimaradt a bemutatkozásból! Aki ügyes, részt vehet a sorsoláson, ahol a Libri Kiadó által felajánlott sikerkönyv 3 példányának egyikét nyerhetitek meg!

Kezdődjék a játék!


James Frey: Endgame - Toborzás

Kiadó: Libri
ISBN: 9789633104125
Oldalszám: 526 oldal
Fordító: (rejtély)

Fülszöveg:
Tizenkét fiatal játékos. Ősi nemzetségek leszármazottai.
Évezredekkel ezelőtt választották ki őket.
Életük minden egyes napján erre a megmérettetésre készültek.
Erősek, kegyetlenek, szépek, kedvesek, hűségesek, okosak, lusták és gyávák. Olyanok, mint mi. Jók és rosszak.
Ők a Föld örökösei, és rájuk vár a feladat, hogy megoldják a rejtélyt, különben mind elbukunk.
A végjátékban egy szabály létezik: hogy nincs szabály.

OLVASD EL A KÖNYVET.
KÖVESD A NYOMOKAT.
OLDD MEG A REJTÉLYT.
A VÉGJÁTÉK ELKEZDŐDÖTT.

Amit a kezedben tartasz, az nem csak egy könyv. Te magad vagy a játékosa, és ha jól teszed a dolgod, akár a győztese is lehetsz. A sorsunk a te kezedben van.
James Frey sikerkönyve több mint negyven országban jelenik meg egy időben, nagyszabású multiplatform játék társul mellé, és filmváltozat is készül belőle!

Saját véleményem:
A Földön milliárdnyi ember teszi a dolgát, a maga megszokott ritmusában, mit sem sejtve arról, hogy köztük él 12 kivételes fiatal, akiket Játékosoknak hívnak - akár a szomszédaik, iskola- vagy munkatársaik, netán a párjaik is lehetnek .
Ők tizenketten látszólag olyanok, mint bárki más, ám van egy titkos életük. Különleges vérvonaluknak köszönhetően, kiskoruktól kezdve az eljövendő Végjátékra készítik fel őket, fizikálisan, mentálisan és lelkileg egyaránt. Kódfejtésre, ölésre, túlélésre termettek.
A tisztség és a velejáró feladat generációról generációra öröklődik, egészen addig, míg el nem kezdődik a Végjáték.
Sarah, Jago, Csijokó, Alice, Sari, Bajcsakán, An, Aisling, Hilal, Makkabi, Markusz és Kala az, aki beteljesíti ősi vérvonalaik jóslatát, amikor hirtelen 12 meteor csapódik a Földbe, azokon a részeken, ahol tartózkodnak, elpusztítva több ezer embert. A katasztrófa jelentette hívásra pedig mindannyiuknak Hszianba kell utazniuk, a Toborzásra, hátrahagyva addigi életüket, hogy az Égiek útbaigazíthassák őket, és kezdetét vehesse a játék, melynek tétje igen nagy. Ugyanis az, aki megszerzi mind a három kulcsot, vérvonalával együtt életben maradhat az ítélet napján, míg a vesztesek egytől-egyik elbuknak majd.

A történet alapkoncepciója egész egyszerűen fenomenális! 12 ősi vérvonal leszármazottja, akiknek az a feladata, hogy megmentsék saját népüket. 12 fiatal, akiket életük kezdetétől arra képeztek ki, hogy helyt tudjanak állni a Játékban. 12 fiatal, aki soha nem gondolta volna, hogy valóban ő lesz a Végjáték főszereplője. És 12 fiatal, aki a - nem kis - cél érdekében bármire hajlandó. Mindehhez pedig hozzáadódik a világvége hangulat, milliónyi rejtély és feladvány, valamint az ősi kultúrák misztikuma. A kaland és az izgalom garantált! De ami még ennél is jobb: ez nem csak egy könyv. Ez egy érdekfeszítő játék, ahol Te magad is a nyomozás részévé válsz!
Na, de ne szaladjunk ennyire előre... 
Bevallom, annak idején, amikor hallottam a regényről, a fülszövege egyből felkeltette a figyelmemet. Imádom az ősi kultúrákat, és ha mindehhez még egy disztópikus világ, valamint egy kiélezett versenyhelyzet is tartozik, akkor végképp elvesztem. És bár a fülszöveg tökéletesen összefoglalja a lényeget, mégsem teljesen azt kaptam, amire számítottam. Pozitív értelemben csalódtam.

Minden fejezetet más és más karakter szemszögéből követhetünk végig, E/3-as narrációban, ami áttekinthetővé teszi az egészet, segít, hogy jobban megismerjünk mindenkit, és közelebb kerüljünk hozzájuk.
Az író általuk vezeti végig az olvasót az úton, mely egy teljesen átlagos napból indul ki, aminek a végére megérkeznek a behívást jelentő meteorok, és a fiataloknak el kell indulniuk - már ekkor különböző kalandokat kiállva - a Toborzás helyszínére, ahol az egyik idegentől, kepler 22b-től mindannyian különböző infókat kapnak az első kulcs megtalálásához. A lény eltűnése után pedig kezdetét veszi a valódi játék, nyomozással, kalandokkal, öldökléssel, árulással, barátságokkal, szövetségekkel és szerelmekkel fűszerezve, számtalan országot érintve.
A fejezetek és a nézőpontok egymásra építkezve (és az olvasó idegein táncolva, mindig a legizgalmasabb szituációban félbehagyva) váltakoznak. Ugyanakkor nem egyenlő mennyiségben szerepelnek a játékosok. Vannak akikből alig kapunk valamit, inkább a háttérbe húzódnak, és vannak, akik egyfajta főszereplőkké válnak. A csendes terroristákról nem elfeledkezve.
Ez egyrészt abból adódik, hogy mindannyian különböző jellemek, véletlenül sincs két egyforma - ezért óriási pluszpont az írónak -, ergo más és más módon állnak a játékhoz, másrészt pedig 526 oldal ide, 526 oldal oda, képtelenség ennyi embert arányosan mozgatni, fenntartva az olvasó figyelmét, és előrelendíteni a cselekményt.
Tizenkét játékosból még így is van kettő, aki jobban kiemelkedik. Jago és Sarah. Kettejük kapcsolata meglehetősen izgalmasan indul, és amolyan két dudás egy csárdában módon sokáig egész szép vitákat folytatnak le. Ellenségekből lassan szövetségesekké, majd pedig - borítékolhatóan - annál is többekké válnak.
Nekem az ő vonzalmuk nagyon bejött. Tetszett, hogy a világvége és a játék miatt kialakult helyzet következtében hátrahagyták a múltjukat, és a játékos énjeik felszínre kerülésével átlépték a határaikat.
Sarah a suli legmenőbb és legokosabb királylányából igazi badass csajjá alakult, aki még a rettenthetetlen Jago-t is meg tudta lepni ügyességével. Ráadásul a köztük lévő viszony pont kellő arányú volt, nem ment a nyomozás rovására. Mindössze egyetlen dolog nem tetszett, a szerelmi háromszög, ami annak a félnótás Chrisnek, Sarah sulis barátjának hála alakult ki, aki annak ellenére a lány után indult, hogy az megtiltotta neki. Chris pedig naná, hogy egyik hülyeséget csinálta a másik után, hátráltatva a többieket.
Jagóék mellett még a néma kaméleonlány, Csijokó, a pislogó és remegő, földalatti bunkerben élő számítógépzseni, An Liu, valamint a brutális Bajcsakán voltak azok, akik előtérbe kerültek. Ők talán még a többieknél is megosztóbb személyiségek. Lehet imádni vagy utálni őket, de tuti, hogy hidegen nem hagynak senkit. Bajcsakántól egyébként a hideg rázott. Úgy képzeljétek el őt, mint Joffrey-t a Trónok harcából.
Mindezek mellett azért akadt egy-két negatívuma is a regénynek. Sarah például nagyon sokszor emlékeztetett Katnissre, mint, ahogyan a 12 játékos is, akik hasonló vérengzésbe kezdtek kepler 22b eltűnése után, mint az Éhezők viadalában, a bőségszaru közelében, hogy a végén csak egy maradhat részt ne is említsem.
Ám ettől eltekintve imádtam a Végjátékot! Le a kalappal az író, és a segítője előtt, hogy egy ilyen összetett, kultúrákon, és ősi rejtélyeken átívelő, brutálisan fordulatos, izgalmas történetet összehoztak. Tetszett, hogy egyik titokból csöppentünk a másikba, és hogy országról országra barangoltunk.
De a végére tartogattam a legelképesztőbb dolgot. Olyan kultuszt építettek az Endgame köré, amivel én ezidáig még nem találkoztam. 40 országban könyvmolyok tucatjait mozgatták meg azáltal, hogy a könyvbe elrejtettek különböző infókat, melyek megfejtésével 500 000 dollárnyi aranyat lehet nyerni! És itt még közel sincs vége! Nem pusztán könyvről és kódokról van szó, hanem weboldalakról, telefonos alkalmazásokról, játékokról, mozifilmről és még sorolhatnám. Szóval hajrá, nyomozásra fel!
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalandokat, a régi kultúrákat, és nem retten meg a feladványoktól, vagy kedveli az olyan sztorikat, ahol a szereplők nem pusztán fehérek vagy feketék, jók vagy rosszak. Az Endgame egy lehengerlően izgalmas, lapokon, éteren és országokon átívelő világ. Nálam kedvenc lett! Teljesen ráfüggtem. (És meghalok a második részig!)


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Jago, Sarah és Csijokó
Kedvenc jelenet:a cseréphadsereges üldözés, és a repülős tapizás
Negatívum: Chris és Bajcsakán
Borító: 5/5




Jago Tlaloc


Születési hely: Peru, Puno, Juliaca
Nem: férfi
Életkor: 19,14 év a Toborzás kezdetén
Vérvonal: olmék, 21. vérvonal
Becenév: Feo (jelentése: ronda)

Jago a legidősebb versenyző. Mindössze néhány hónap választotta el attól, hogy kifusson a maximális korhatárból.
Külsejét tekintve magas, vékony, szálkásan izmos srác. Mindkét felső szemfogán aranykorona van, s mindkettőbe egy apró gyémánt van foglalva. Rövid, kócos haja szénfekete, akárcsak a szeme. Bőre karamellszínű.
Különleges ismertetőjegyei közé tartoznak az arcán lévő himlőhelyek, melyek egy hétévesen elkapott bőrbetegség eredményei, valamint a hosszú, cikkcakkos hege, ami a bal szemétől fut le az arcán, s az állkapcsán lebukva egészen a nyakára. Utóbbi sérülését 12 évesen szerezte egy késpárbajban, nála sokkal idősebb ellenfelektől.
Jago nem fél a gyilkolástól, erős és kíméletlen játékos. Ugyanakkor rettentően szavatartó és bátor.




Nyereményjáték


A Végjátéknak 12 játékosa van. Ősi nemzetségek leszármazottjai, akiket már születésük előtt erre a sorsra szántak. Minden egyes napjuk arról szól, hogy felkészüljenek a megmérettetésre, a Végjátékra. Vannak köztük fiúk, vannak lányok, fiatalabbak és idősebbek. Mindannyian kemények, harciasak, kegyetlenek - igazi Játékosok.

Te vajon kinek szurkolsz?

A könyv turnéjának 8 állomásán bemutatunk nektek egy-egy játékost, vagyis összesen nyolcat. Négyen azonban kimaradnak az ismertetésből. A feladatotok annyi, hogy kitaláljátok, melyik 4 játékos, melyik 4 vérvonal nem került bemutatásra általunk, és beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez.

A helyesen válaszolók közül kisorsoljuk a Libri Kiadó által felajánlott 3 könyvpéldány egyikét!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

01/15 Roni olvas - Sarah Alopay
01/16 Kelly Lupi olvas - Csijokó Takeda
01/17 Always Love a Wild Book - Aisling Kopp
01/18 Függővég - An Liu
01/19 Zakkant olvas - Alice Ulapala
01/20 Bibliotheca Fummie - Bajcsakán
01/21 Deszy könyvajánlója - Sari Chopra
01/22 Dreamworld - Jago Tlaloc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése