2015. március 13., péntek

Jessica Shirvington - Embrace



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából jelenik meg Jessica Shirvington könyve az Elhívás, amely a Violet Eden krónikák című sorozatának nyitó kötete.

A Blogturné Klub három tagjának értékelését olvashatjátok máricius 11 és március 13 között extrákkal fűszerezve, valamint a megszokott nyereményjáték sem maradhat el!


Jessica Shirvington: Embrace - Elhívás

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633739129
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
Violet nem vágyik másra, csak hogy Lincolnnal lehessen. De a fiú olyan súlyos titkot rejteget, amely bármikor szétszakíthatja őket. És persze ott van Phoenix is. A lenyűgöző és kifürkészhetetlen srác, aki azonban mindig a lány mellett áll.
A világosság és a sötétség örök küzdelmének csapdájában vergődve – ahol az angyalok bosszúra szomjaznak, és az emberek hősként harcolnak – Violetnek el kell döntenie, mekkora áldozatot hajlandó hozni. És kiben bízhat…
A rossz döntés nem csupán az életébe kerülhet, hanem a végzetébe is.

Saját véleményem:
Violet élete évek óta ugyanabban a mederben csordogál. Kettesben él édesapjával - akit azonban rengeteg munkája miatt alig lát -, suliba jár, leckét ír, néha beadja derekát dilinyós barátnőjének, egy-egy shoppingolás erejéig, ám ha csak teheti, igyekszik minél több időt barátjával és egyben edzőtársával, a jóképű Lincolnnal tölteni.
Violet fülig szerelmes a nála idősebb srácba, aki azonban észre sem veszi őt, noha a lány minden alkalmat megragad arra, hogy együtt lehessenek, legyen szó futásról, falmászásról, mindenféle küzdő- és egyéb sportágakról, vagy egy hosszú beszélgetésről a srác lakásán.
Ám tizenhetedik születésnapján, Steph tanácsát megfogadva, Violet eltökéli, hogy bevallja érzéseit Lincolnnak. Az este azonban nem úgy sül el, ahogyan azt tervezi... De az igazi változást a másnap hozza el számára. Váratlanul szembesül a ténnyel, miszerint nem egy átlagos tinilány, hanem egy Grigori - angyali lélekkel rendelkező ember. De a bonyodalmak itt még közel sem érnek véget. Egy egész világ omlik benne össze, amikor megtudja, hogy Lincoln mindvégig hazudott neki, és nem véletlenül került a közelébe. Ráadásul megannyi szürreális információ kering agyában: angyalok közti háborúkról, elhívásról, csoportokról, és rengeteg egyébről. Teljesen összezavarodik, és ekkor talál rá Phoenix, a pokolian szexi bukott angyal, akiben végül támaszra lel...

"Higgy a hihetetlenben – mert az nem fog várni rád (…)."

Két ok miatt került a kezembe a könyv. Az egyik a meseszép borító, a másik pedig az angyalok. Utóbbiról úgy vélem, az angyalok, mint regénytéma, kimeríthetetlen forrásul szolgálnak az írók számára. Rengeteg oldalról meg lehet fogni őket, és az alapegyezések mellett azért az ilyen típusú regények általában tudnak valami újjal is szolgálni. Ez itt is áll, de majd lentebb kifejtem bővebben.
A sztori eleinte egy átlagos YA-ként indul. Adott egy egyszerű, minden idegesítő szokástól mentes hősnő, aki fülig bele van zúgva legjobb barátjába, noha az észre sem veszi (látszólag). Violet legnagyobb problémáját tehát egészen eddig a pontig a viszonzatlan szerelme képezi. Olvastunk már ilyet, nem újdonság. Sőt azt is tudjuk, hogy most következik az a bizonyos de.
Ahogy Vi eléri a bűvös 17 éves kort, édesapja átnyújt neki egy dobozt, amit még a szülés után elhunyt édesanyja hagyott rá örökül, azzal az utasítással, hogy most nyissa ki. Már a ládikó meglétét is ezernyi kérdőjel kíséri, ám a benne rejlő karperec és két levél, még annál is furább. Akárcsak a hősnőnk csuklója körül tekergő, kiszélesedett és megvastagodott erek. 
Ám az igazi csavar a lány születésnapját követő délelőtt jön, amikor Violet véletlenül megtudja, hogy Őrző vagy másnéven Grigori. Innentől kezdve kúszik be a képbe a fantasy-szál, pontosabban ez az egész angyal dolog, aminek bizony bőven akadnak pozitív és negatív oldalai is.
Azt mindenképpen kiemelném, és részemről óriási pacsi az írónőnek, hogy szépen, hosszasan kifejtette az angyalok eredetét, céljait és minden egyéb velük kapcsolatos dolgot. Ahelyett, hogy Violet képébe vágta volna, hogy: "Vi, Grigori vagy, döntsd el, vállalod, vagy nem, de igazából tök mindegy, miként döntesz, úgyis meg akarnak majd ölni", szépen, az egész történeten átívelve tárta fel a lánynak, és általa nekünk is ezt az egész háborút és teremtéstörténetet.
Látszott, hogy Jessica egészen a hivatalos alapokig - szeráfok, fejedelmek, stb - nyúlt vissza, és ezeken a tényeken szeretett volna nagyokat csavarni, ám nem hiába mondják, hogy a kevesebb néha több. Hiába szerettem a folyamatosan áramló információkat, azok olyan mennyiségben és minőségben jöttek, hogy bevallom, voltak pillanatok, ahol elvesztettem a fonalat. És a legfőbb probléma az, hogy maga a szerző is belezavarodott a saját képére formált rendszerbe, számtalan ellentmondással találkoztam.

Tényleges cselekmény egyelőre nem sok van. Ez a kötet inkább amolyan 392 oldalasra nyújtott prológus, amiben feltérképezzük a viszonyokat, egy-egy apróbb (ámde kegyetlen) összecsapással, és mivel mégiscsak egy YA regényről beszélünk, természetesen kell bele egy csipetnyi romantika is. Jó, ne szépítsünk: egy óriás merőkanálnyi.
Egyfelől adott számunkra Lincoln, akiről tudjuk, hogy tökéletes, helyes, kedves, odaadó, barátságos és az összes többi pozitív jelző, amit csak akartok. Sajnos azonban nagyon keveset szerepel ahhoz, hogy mi, olvasók tényleg komolyabban a szívünkbe zárhassuk, ezért meg kell elégednünk annyival, hogy Vi fülig bele van zúgva, mert... mert.
Tulajdonképpen, ha kinyitjátok az enciklopédiát a klisés jófiúk cikknél, akkor megtaláljátok Lincolt, minden tulajdonságával, vétkével és megmozdulásával egyetemben. Azzal, hogy eltitkolja Vi elől a lány származását, és azt, hogy nem véletlenül került a közelébe, mert az neki, aki... hát millió egy hősre illik.
De hála az égnek (bocsi, rám ragadtak Steph hülye szóviccei) és Jessicának, felbukkan Phoenix, a kétlábonjáró kiszámíthatatlanság.
Phoenix... *sóhaj* Árad belőle a veszély. Soha nem lehet tudni, mi igaz abból, amit mond és mi nem. Mégis tökéletes támaszt nyújt a lánynak. Kiáll mellette, pátyolgatja (ó, bár engem pátyolgatna), terelgeti és segíti.  
Nem is csoda, ha szerencsétlen Violet elbizonytalanodik. Lincoln árulása egyenesen Phoenix karjaiba taszítja őt, hiába ősellenségek fajtájuknál fogva. És az a helyzet, hogy Phoenix és Vi között nem kicsit működik a kémia.
Ezzel szemben Violett komplikáltabb eset. Kedveltem, mert izzasztó helyzetekben jól teljesített, nem pedig gyáva, hisztis liba módjára nyafogott. Ha kellett, igenis verekedett, ment előre, nem adta fel egyetlen pillanatra sem. Máskor mégis olyan sötét és korlátolt módon viselkedett, hogy az már fájt. Szinte csak a szájába nem rágták, amit...
Mindent egybevetve nem volt ez rossz. Akit nem zavarnak a klisék, vagy a már innen-onnan ismerős momentumok (TMI, Fallen, Őrző, Alkonyat, stb.), és érdekli egy új látásmódból ábrázolt, ámde ősi alapokkal operáló, angyalos ifjúsági regény, annak ajánlom. Az írónő rettentő olvasmányos stílusban ír, és a fantáziájával sincsen gond. A szereplői, ha nem is egyediek, de érdekesek; Phoenix pedig mindenképp megér egy misét. Én a magam részéről tuti folytatom, és kíváncsian várom, mi sül ki ebből az egészből.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:Phoenix, Phoenix és Phoenix, Steph, Griffin
Kedvenc jelenet: kempingezős-hegymászós-látomásos
Negatívum: túlkomplikált magyarázat
Borító: 5/5
Tetszett? Rendeld meg!




Playlist*


(17. fejezet)

(31. fejezet)

(18. fejezet)

(24. fejezet)

(22. fejezet)

(12. és 23. fejezet)

(36. fejezet)

(9-10. fejezet)

(34-35. fejezet) 



*Az írónő által összeállított Playlist.





 Nyereményjáték


A könyv fejezetei elején az írónő különféle bölcsességeket válogatott össze. Ezekből választottunk ki mi is egyet-egyet, a ti feladatotok kitalálni, hogy kitől származnak ezek az idézetek!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.


“Ha már tudod, mit akarsz, fele részben azt jelenti, hogy azt is tudod, miről kell lemondanod azért, hogy megszerezd.”




Nézzetek be a többi állomásra is

03/11 Kelly Lupi olvas - Érdekességek az írónőről
03/12 MFKata gondolatai - Angyalos borítók
03/13 Dreamworld - Playlist

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése