2015. április 21., kedd

Alice Hoffman - Gyönyörű Titkok Múzeuma



Alice Hoffman újra elvarázsolja a Maxim Kiadó olvasóit! A galambok őrizői után ismét egy nagysikerű történet jelenik meg a kiadó gondozásában, a Gyönyörű Titkok Múzeuma. Ezúttal a múlt század húszas éveibe visz a szerző, hogy egy New Yorkban játszódó szenvedélyes szerelemről meséljen a tőle megszokott misztikus, varázslatos hangon. 
Kövessétek a blogturné öt állomását, melynek során sok érdekesség derül ki a könyvvel kapcsolatban, és szokás szerint három nyereménykönyv is gazdára talál a kiadó jóvoltából.


Alice Hoffman: Gyönyörű Titkok Múzeuma

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632616087
Oldalszám: 356 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
A történet New York-ban játszódik a huszadik század mozgalmas első két évtizedében. Két nagyon különböző ember szenvedélyes, feszültségekkel teli szerelmi története. Helyszín: Coney Island. Coralie Sardie a Gyönyörű titkok múzeuma nevű mutatványosház tulajdonosának lánya. A parti sétány melletti intézményben a lelkes közönség furcsa lényeket tekinthet meg. A kitűnő úszó Coralie apja „múzeumában” sellőként szerepel más furcsa lények, a Farkasember, a Pillangólány és a százéves teknős mellett. Egy éjjel Coralie megpillant egy nagyon helyes fiatalembert; a férfi a holdfényben fákat fotografál a Hudson folyó mentén.
A fotográfus Eddie Cohen; orosz emigráns, aki elhagyta közösségét és szabósegédi munkáját. Amikor Eddie a hírhedt Triangle gyár tűzesetét fényképezi, egy fiatal nő eltűnésének titokzatos ügyébe keveredik.

Saját véleményem:
Alice Hoffman neve nem volt ismeretlen számomra, de a történetei igen, viszont a regény címét olvasva úgy éreztem, elérkezett az ideje, hogy megnézzük, miként működünk együtt. Bevallom, kicsit másra számítottam, mint, amit kaptam, de ez nem baj. 
A Fekete madarak árnyékában után a Gyönyörű Titkok Múzeuma is bebizonyította, bármennyire is nem kedvelem a történelem ezen időszakát - sőt, egyenesen berzenkedem tőle -, megfelelő tálalásban mégis meg tud babonázni. Ugyanakkor továbbra is tartom, hogy ez az a néhány évtized, ami a legkegyetlenebb, legzordabb mind közül. 
Az emberiség ekkor tájt állt valamiféle vízválasztó küszöbön. Egyrészt már megmutatkoztak a modernizálódás jelei, mind a technikában, mind az emberek felfogásában, másrészt viszont fél lábbal még a régmúlt berögzült, elévült nézetei is jelen voltak. Ez a fajta fura kettősség pedig rengeteg kíváncsisággal párosult. Egyre többeket vonzott az, amit addig eltitkoltak. És hogy ezzel hova akarok kilyukadni? Nos, egészen konkrétan Sardie Professzor különleges múzeumáig, mely a világ legegyedibb gyűjteményét tartalmazta.
A Gyönyörű Titkok Múzeumában a legkülönlegesebb élőlényeken át mindenféle ritkasággal találkozhattak az odalátogatók, de a főattrakciót nem az állatok vagy növények jelentették, hanem az ilyen-olyan rendellenességgel született emberek. 
Számomra egészen gyomorforgató élmény és érzés volt, ahogyan kezelték őket. Mintha valami árucikkek lettek volna, akiken lehetett ámuldozni, szörnyülködni, és kiélni mindenféle perverziót. Merthogy bár magában a múzeumban tilos volt bármiféle testiséget létesíteni, azért a városi lebujokban külön keresték a legborzasztóbb fogyatékosságokkal élőket. 

Alice Hoffman nagyon különleges és egyedi módját választotta annak, hogy olvasói elé tárja történetét. 
Fejezetenként két szemszög váltakozik, egy E/1-es és egy E/3-as. Ez pedig lehetővé teszi, hogy megismerjük magukat a szereplőket, azt, ahogyan ők látják az eseményeket és világukat, illetve, hogy a narrátor segítségével egy pártatlan, minden érzelmi befolyástól mentes leírásban szemlélhessük a dolgokat. S ha valami igazán erőteljes a regényben, akkor az a korleírás. Félelmetesen jól átjön. Az egész műnek van egy sötét, hátborzongató hangulata. Például a hideg futkározott rajtam, amikor a professzor új látványosságokat ment felkutatni a hullaházba vagy a bordélyokba. A történelmi hűség, és a valódi események beleépítése a könyvbe, mindemellett már csak extra hab a tortán.

A fülszöveggel ellentétben ez elsősorban nem egy love story, aki arra számít, csalódni fog (a szerelmi szál viszonylag későn alakul ki). Sokkal jelentősebb a misztikum, de abból is csak a hangulat. Merthogy a farkasemberben, az emberi sellőben, a törpenőben és a többiekben semmi természetfeletti nincs. Színtiszta szemfényvesztés vagy születési rendellenesség, az, amiről szó van. 
Ez az egész engem egyébként leginkább Ripley múzeumára emlékeztetett. Nem tudom, ismeritek-e, de az egyik ismeretterjesztő adón futott, és ott is mindenféle meghökkentő dolgokat mutattak.

A szereplők egytől egyig érdekes, izgalmas karakterek; ki így, ki úgy, az pedig kifejezetten jót tesz a sztorinak, hogy sokáig nem is ér egybe Coralie és Eddie szála.
Coralie hangját igazán szerettem. Érdekfeszítő, ugyanakkor szívszorító volt olvasni múltjáról, a 9-10 éves kislányról, akit az apja kihasznált, és már gyerekként felkészítette arra, miként legyen kiállítási darab. Eddie esetében pedig a fotózás volt az, ami igazán megragadott. Ám mellettük még muszáj kiemelnem a Professzort és Maureent, Coralie nevelőnőjét. 

Mindent egybevetve leginkább a felnőtteknek vagy az érettebb korosztálynak ajánlanám. Ez nem egy egyszerű, üde, könnyed kis történet. A Gyönyörű titkok múzeumának időt kell adni, és kiélvezni minden egyes sorát. De megéri, mert Alice Hoffman leírásai fenomenálisak!
Sötét hangulatú, helyenként borzongató történet a 20. század elejéről, emberi sorsokról, némi misztikummal, csipetnyi szerelemmel és rejtéllyel fűszerezve.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Coralie, Maureen
Kedvenc jelenet: az utolsó mondatok
Negatívum: a végtagok nélküli gyerek elhurcolása
Borító: 5/4




Borítók







Nyereményjáték


A történet nagyon fontos eleme a new yorki vidámpark. Ehhez kapcsolódik a játék is, minden blogon elrejtettünk egy-egy híres vidámpark nevét. Nincs más dolgotok, mint megfejteni és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postázza a nyereményt. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az általunk küldött értesítő levélre! Sok szerencsét!!




Nézzetek be a többi állomásra is

04/15 Tekla Könyvei
04/17 Bibliotheca Fummie
04/19 Kelly&Lupi olvas
04/21 Dreamworld
04/23 MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése