2015. április 19., vasárnap

Glendon Swarthout - Őrület és szerelem



A Maxim Kiadó a könyvfesztiválra jelenteti meg Mont Blanc könyvek sorozatában Glendon Swarthout: Őrület és szerelem című könyvét. Igazi kuriózum ez a történet, hiszen ritkaságnak számít felnőtt olvasóknak szóló vadnyugati történet megjelentetni. Nem véletlen azonban, hogy Tommy Lee Jones is fantáziát látott a regényben és The Homesman címmel forgatott nagy sikerű mozit belőle. Tartsatok velünk a négy állomásos blogturnén és akár meg is nyerhetitek a három nyereménykönyv egyikét. Irány: Nyugat!


Glendon Swarthout: Őrület és szerelem

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632616094
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Ez a könyv az amerikai Vadnyugat első telepeseinek döbbenetes története az 1850-es években. Azokat ünnepli, akikről eddig sosem hallottunk: a bátor nőkről, akiknek elméjét és lelkét meggyötörték a keserű megpróbáltatások. Keresni kell egy „hazatérítőt”, aki visszakíséri néhányukat keletre, egy szanatóriumba. Amikor a vidék egyetlen férfija sem vállalja, a feladat Mary Bee Cuddyra száll, a rettenthetetlen és leleményes vénkisasszonyra és volt tanítónőre. Mary Bee legyen bármilyen bátor is, tudja, hogy egyedül nem járhat sikerrel. Egyetlen útitársat talál csupán, az alantas George Briggset, a földfoglalót. Így kezdődik hát útjuk kelet felé gyarmatosítás, megpróbáltatások, indián támadások, jégviharok és magány közepette. A feszes, pergő kalandok sorából időtlen klasszikus született.

Saját véleményem:
A történetet az amerikai Vadnyugat első telepeseiről, és azok megpróbáltatásáról szól. Mindannyian igyekeznek gyökeret verni az új helyen és túlélni a zord körülményeket, ám a hosszú, hideg tél és a kilátástalanság igencsak megviseli az asszonyokat. Évente néhányan elvesztik józan eszüket, s őrült dolgokat művelnek. Nincs ez másként a mostani tél után sem. Ezért hát a tiszteletes bevált módszeréhez folyamodik, egybehívja a beteg nők férjeit, hogy húzzanak sorsot. Amelyik férfi veszít, annak magára kell vállalnia a hazatérítő szerepét, és elvinni az asszonyokat keletre, egy szanatóriumba, ahonnan aztán hazaküldik őket családjaikhoz, a többieknek pedig az utazás költségeit kell fedezniük.
Csakhogy az egyik férj nem hajlandó sem anyagilag, sem fizikailag támogatni a hazatérítést, helyette az egyedülálló, 31 éves szomszédnője, Mary Bee Cuddy ugrik be, pusztán önzetlenségből. A sors furcsa fintoraként azonban ő húzza a fekete kukoricát, így rá hárul a feladat, hogy keresztülvigyen négy, őrült nőt a vadnyugaton, kitéve az indiánok támadásának és egyéb viszontagságoknak. Mary Bee-re ólomsúlyként nehezedik a teher, tisztában van vele, hogy egyedül képtelen minderre, így amikor megtalálja a halál torkában táncoló földforgatót, alkut köt vele: megmenti az életét, de cserébe Briggsnek el kell kísérnie őt útjára. 

Az Őrület és szerelem minden tekintetben egyedülálló történet. Az a fajta könyv, ami lapról lapra lopja be magát a szívedbe, s válik a részeddé. Néha kicsit őrült, mégis gyönyörű. De hazudnék, ha azt mondanám, zökkenőmentesen alakult a kapcsolatunk.
Kezdetben elég elveszettnek éreztem magam. Ide-oda ugráltunk a nézőpontok között, millió név, fogalom és helyszín zúdult a nyakamba, és az igencsak hiányos vadnyugati tudásom sem sokat lendített a dolgon. Aztán szép lassan körvonalazódni kezdett a sztori. Ahogy egyre kevesebb lett a nézőpont, úgy tisztult le minden.

A történet a hazatérítés köré összpontosul, ez a folyamat adja lényegében a cselekményszálat. A megtébolyult asszonyok sorsát egészen őrületük kezdetétől a szanatóriumig, és az odáig vezető hosszú úton át követhetjük nyomon. A rögös út rengeteg megpróbáltatással és izgalommal jár, mégsem ebben rejlik a regény legnagyobb varázsa. Sokkal inkább a karakterekben, és az emberi sorsokban.
Mary Bee Cuddy egy talpraesett, okos, ügyes nő, férfiakat megszégyenítő módon állja a sarat birtokán. Az egykori tanárnő egymaga termeli meg javait. Felássa a kertet, elveti a magokat, ápolja, gondozza, majd learatja a termést, állatokat tenyészt, s a tél beállta előtt pénzzé teszi a többletet, vagy segít vele éhező szomszédain. Ugyanakkor rettentő magányos. Hiába szeretne férjet, családot magának, a legtöbbeknek nem tetszenek már-már férfiasan erőteljes vonásai, így a sokak által megbecsült hölgy kénytelen egymagában helyt állni a telepesek világában.
A fegyverekkel is kiválóan bánó asszony azonban mégiscsak nő, s ezt leginkább akkor tapasztaljuk meg, amikor rá hárul a hazatérítő szerepe. Az addig erőskezű, csípős nyelvű, határozott jelleme a háttérbe vonul, és megmutatkozik sebezhetőbb énje. Úrrá lesz rajta a kétség. Amikor pedig már feladva a reményt, beletörődik sorsába, az élet az útjába sodorja a földfoglalót, akiről az a hír járja, hogy megölték.
Briggs hűséges lova hátán, kötéllel a nyakában, megkötözve várja szomorú sorsát, amikor Mary Bee rátalál, s ajánlatot tesz neki. Így ez a furcsa és merőben eltérő, ámde ugyanolyan makacs és önfejű ember együtt vág neki a nagy útnak.
Kettejük kapcsolata pedig egyáltalán nem zökkenőmentes. Megismerkedésük pillanatától kezdve beszólogatnak egymásnak, és épp csak, hogy meg nem ölik a másikat. Ám mint tudjuk, a közös cél, és a hosszú, együtt töltött idő érdekes dolgokra képes. Például arra, hogy megismerjük társunk valódi oldalát.
Mary Bee és Briggs között lélegzetelállító kapcsolat bontakozik ki, nem a hollywoodian rózsaszínes, hanem az esendő, nem tökéletes, de mégis gyönyörűen emberi fajta.
Nagyon szerettem kettejük párosát, az ellenségeskedéseiket, az egymásra utaltságot és mindent. Hatalmas utat jártak be, képletesen és valójában is. A hazatérítés alatt rengeteget fejlődött a személyiségük. Pláne a gazfickónak tűnő Briggsé (amiben nagy szerepe volt egy megdöbbentő eseménynek).
Mindent egybevetve teljesen beleszerettem ebbe a regénybe és szereplőibe. Egyik pillanatban megnevettet, a másikban pedig elszorítja a szívedet. Kalandos, izgalmas, tele van váratlan fordulattal, helyenként sokkoló, néhol őrült, mégis nagyon emberi.
Elsősorban viszont azoknak ajánlom, akik szeretik a vadnyugati sztorikat, a karakterközpontú, elgondolkodtató, s lényegi mondanivalót tartalmazó könyveket. Gyönyörű történet az emberi sorsról!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Mary Bee Cuddy, Briggs, Briggs lova és az öszvérek
Kedvenc jelenet: spoileres, így nem írnám le
Negatívum: az őrült asszonyok férjei
Borító: 5/5
Tetszett? Rendeld meg!




Borítók






Nyereményjáték


Ezúttal a nehéz sorsú telepesek életéhez kötődik a játékunk. Mind a négy állomáson találtok egy leírást/képet, ami egy olyan tárgyat/fogalmat rejt, ami szorosan kötődik a történethez. A kiemelt betűk segítenek a megfejtésben! Ezt a szót írjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre válaszolni az értesítő e-mailre! Sok szerencsét a játékhoz!


Mai feladvány: speciális szállítóeszköz





Nézzetek be a többi állomásra is

04/17 Tekla Könyvei
04/19 Dreamworld
04/21 Kelly&Lupi olvas
04/23 Roni olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése