2015. április 11., szombat

Katherine Applegate - Iván, az Egyetlen



A Maxim kiadó jóvoltából hazánkban is hamarosan megjelenik Katherine Applegate: Ivan, az egyetlen című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Ivan, a fogságban élő gorilla keserédes, ámde roppant tanulságos történetét, mely nem hiányozhat egyetlen állatszerető gyermek polcáról sem!

2015. április 7-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Katherine Applegate: Ivan, az Egyetlen

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632616117
Oldalszám: 286 oldal
Fordító: Erdős Éva
Illusztrálta: Patricia Castelao

Fülszöveg:
Iván egy ezüsthátú hím gorilla, aki Amerikában él egy nagy bevásárlóközpontban, ő az attrakció. Barátai Stella, az idősödő elefánt, Bob, a kóbor kutya, és az esti műszakban takarító kislánya. Iván napjait festéssel tölti, ám csendes napjaik megváltoznak, mikor Stella beteg lesz, és a tulajdonos beszerez egy kiselefántot, Rubyt.

Saját véleményem:
Ez a könyv abban a pillanatban megragadott, amint megláttam a borítóját, ami bár gyönyörű, mégsem a szépsége miatt éreztem késztetést az elolvasására, hanem a rajta szereplő állatok miatt.
Hátulgombolós korom óta odáig vagyok az állatokért, nekem ők a mindeneim, és a legnagyobb álmom, hogy egyszer valamilyen módon velük dolgozhassak (leginkább állatkerti gondozóként). Számomra ők nem pusztán állatok, hanem gyönyörű, izgalmas, értelmes, tiszteletre méltó lelkek, akik semmivel sem kevesebbek nálunk, embereknél. Sőt!
De még mielőtt a kezembe vettem volna a regényt, kicsit utánanéztem a gorilláknak, szabadon- és fogvatartott egyedeiknek, és természetesen az igazi Ivannek is. És ahogy elolvastam életének történetét, útnak indultak a könnyeim. Az emberi faj bizonyos képviselői kegyetlenek. Csak azért, mert magunkat okosabbnak, fejlettebbnek tituláltuk az összes többinél, azt hisszük bármit megtehetünk. Kihasználhatjuk az állatokat, kényünk-kedvünk szerint bánhatunk velük a mi szórakoztatásunk és jólétünk miatt, miközben egy percig sem gondolunk arra, hogy mi megy végbe a másik lényben. Épp emiatt nyomnám minden gyerek, szülő, kamasz, idős vagy bármely korosztály kezébe az Iván, az egyetlent. Katherine Applegate tökéletesen ábrázolja azt, ami elől a homokba dugjuk a fejünket.

A történet Ivanről, a nagy ezüsthátúról szól, akit kölyökként elragadtak a dzsungelből, kivégezték családját őt magát pedig jó pénzért eladták, hogy életét egy bevásárlóközponti, kicsiny ketrecben töltse, látványosság gyanánt.
Ivan több mint húsz éven át mást sem csinált, mint ücsörgött, szunyókált, le-fel járkált magányosan. Szórakozása mindössze a tévézésben, a rajzolásban, valamint a másik ketrecben lévő idős elefánttal, Stellával való beszélgetésben merült ki. Illetve néha-néha társa is akadt, Bob a pláza kóborkutyájának személyében, aki termete miatt, éjjelente könnyen be tudott slisszolni a gorillához.
Mi már eleve így ismerkedünk meg a sorsát elfogadó Ivannel, aki az E/1-es írásmód következtében saját hangot kap, mely a szóhasználat és mondatfelépítés miatt a kisebbek számára is könnyen érthető, élvezhető, másrészt pedig elhiteti az olvasóval, hogy tényleg egy gorilla szemén és gondolatain keresztül szemléljük az eseményeket.
Ivan végigkalauzol minket a múltján, a jelenén, betekintést nyújt a vágyaiba, gondolataiba, szokásaiba, és megmutatja milyen a rács túloldaláról szemlélni a dolgokat.
Sokszor megmosolyogtatott érdekes meglátásaival, cselekedeteivel, de legalább annyiszor, ha nem többször el is szomorított. Fájt olvasni mindazt a kegyetlenséget, amin akár neki, akár a többi szereplőnek át kellett esnie. Miattunk, emberek miatt. De néha azért örömkönnyek is vegyültek a keserűekbe. 

Cselekmény, mint olyan, sokáig nem igazán van. Inkább csak egyik napból sodródunk a másikba, miközben megismerjük főhősünket, és az ő barátait, valamint azok életét. Viszont rengeteg érdekességet olvashatunk az állatok szokásaival és mindennapjaival kapcsolatban.
Később aztán egy megható ígéret miatt kifejlődik egy izgalmas szál is, ahol bőven lehet drukkolni barátainknak (és könnyeket hullajtani), akiknek monoton élete végre célt kap.
Itt számomra kifejezetten érdekes és elgondolkodtató volt, hogy az írónő, Ivan, Bob, és Ruby miként mutatják be az ember és ember, vagy ketrec és ketrec közti különbségeket. Megszívlelendő, hogy míg mi, emberek képesek vagyunk egy dolog miatt elítélni és megbélyegezni valakit vagy valamit, addig az állatok felfogják, hogy ugyanabból lehet jó és rossz is.
 
Ennek ellenére véleményem szerint mégis a fogság és a szabadság kérdése a legjelentőségteljesebb, hisz biztos mindenkiben felmerült már legalább egyszer, hogy miért jobb egy állatkerti állat élete, mint egy cirkuszban élőé, mivel voltaképpen mind a ketten korlátok mögé vannak zsuppolva, és nem a szabadban futkorásznak, természetes élőközegükben. Pedig hány állatvédő szervezet vagy program működik, ami a fajmegóvás érdekében állatkertbe viszi xy példányt. Nos, sok egyéb mellett erre is választ ad Ivan.
Összességében tehát úgy gondolom, ez az a könyv, amit kortól és nemtől függetlenül mindenkinek olvasnia kéne. Ha szereti az állatokat, azért, ha nem, akkor azért.
Ivan története rettentő tanulságos. A kicsik számára nagyon jó nevelőképessége van, ami szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek és megértsék az élővilágot, és hogy az állatkertben később ne úgy viselkedjenek, hogy szívünk szerint inkább őket zárnánk be egy ketrecbe.
Az Iván, az egyetlen egy keserédes, aranyos mese, mely egyszerre szórakoztat, gondolkodtat el és tanít, szerethető karaktereinek hála. De előre szólok: zsepit készítsetek elő! Én a felét végigbőgtem még így, 23 éves fejjel is. Kincs ez a könyv!


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Iván, Stella, Bob, Ruby
Kedvenc jelenet: Iván ígérete Stellának, és a végén, amikor Ivan nézi Ruby-t
Negatívum: emberek
Borító: 5/5




Ivan, az igazi


Az Ivan, az Egyetlen részben fikció, részben viszont valós alapokon nyugszik, ugyanis Ivan tényleg létezett. Haláláig az atlantai állatkertben élt, ám rögös út vezetett a boldogságáig...

Miután kölyökként elfogták a Kongói Demokratikus Köztársaságban (ahol Ivan ikertestvére az Egyesült Államokba vezető úton életét vesztette), Ivant egy családi otthonban nevelték, egészen addig, míg kezelhetetlenné nem vált. Ezek után egy furcsa-állatgyűjteményhez került, egy Washington állambeli, cirkusz központú bevásárlóközpontba.

Élete huszonhét évét egy ketrecben, egyedül töltötte. Idővel azonban, ahogyan az emlősök szükségleteit és magatartását egyre jobban megértették, a közönség Ivan magányos helyzetével kapcsolatos aggodalma is egyre nőtt. Különösen azután, hogy szerepelt a National Geographic különkiadásában A városi gorilla címmel. Ezután közfelháborodás következett, gyerekek szívettépő leveleivel együtt.
Amikor a bevásárlóközpont, ahol Ivan élt, tönkrement, állandó kölcsönadással elhelyezték az atlantai állatkertben (1994-ben), amely az ország legnagyobb fogva tartott nyugati alföldi gorilla csoportjának ad otthont.

Ivan innentől kezdve az atlantani állatkert közkedvelt nevezetessége lett, s boldogan élt ott Kinyanival és más gorillákkal együtt.
Sokan ismerték egyébként festményei miatt, amelyeket gyakran hüvelykujja lenyomatával írt alá.

Ivan 50 éves korában, 2012. augusztus 21-én hunyt el. Boncoláskor kiderült, hogy egy tumor volt a mellkasában. Ám közönsége sosem felejtette el őt, halála után részvétkártyákat, virágokat is küldtek, sőt születésnapján még köszöntőkártyát is vittek az emlékére.




Nyereményjáték



“Egy ideig, amíg ifjú voltam, és bolondos, azt hittem, hogy én vagyok az utolsó gorilla a földön.”

Szerencsére nem Ivan, az egyetlen gorilla a Földön. Természetben és fogságban élő társai között akadnak világhírű egyedek is, akik különleges képességeikkel, tehetségükkel vagy éppen viselkedésükkel, nagy ismertségre tettek szert.
Mostani játékunk során pedig ők lesznek a főszereplők!

Az egyes állomásokon található adatok és leírások segítségével találjátok ki, melyik közismert gorilláról van szó, majd a nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ezt ismételjétek meg minden állomáson, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott három Ivan, az egyetlen c. könyv egy példányát, ugyanis csak az vesz részt a sorsoláson, aki mind az öt állomást teljesítette.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Nagyobb méretért katt a képre




Nézzetek be a többi állomásra is

04/07 Deszy könyvajánlója - Trailer
04/09 Kelly & Lupi olvas - Gorillás képek
04/11 Dreamworld - Az igazi Ivanről
04/13 MFKata gondolatai
04/15 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése