2015. április 26., vasárnap

Morgan Rice - A sárkányok dühe



Már a harmadik rész érkezik A varázsló gyűrűje sorozatból, és ha lehet, a sorozat egyre izgalmasabb.
Mi is újabb kalandra indulunk Thorral, a messzi Ködszigetre, ahol az ismeretlennel kell szembenéznie. Eközben persze Királyudvarhelyen is zajlanak az események, szóval garantáljuk, hogy nem fogtok unatkozni három állomásos turnénkon, április 24-e és 28-a között. Tartsatok velünk, és ha szerencsétek van, még a könyvet is megnyerhetitek!


Morgan Rice: A sárkányok dühe

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632616209
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Ti el tudjátok képzelni, milyen is lehet a sárkányok dühe?
Tovább folytatódik Thor harcossá válásának nagyszabású történetét, ahogy a légió átkel a Tűz Tengerén a sárkányok Ködszigetére. Ám ahogy elképzelhetetlen szörnyekkel találják szemben magukat, a százpróba kiképzés hamar élet-halál harccá válik, és nem mindenki éli túl.
Eközben a Gyűrű egyre nagyobb veszélybe kerül. Kendricket bebörtönzik, így Gwendolynra hárul a feladat, hogy megmentse őt és apja gyilkosának nyomára bukkanjon. De eközben az ő élete is veszélybe kerül. Ám a legnagyobb fenyegetés a McCloudok támadása.De a hatalomtól megrészegült, gőgös és kegyetlen Gareth meg tudja-e akadályozni Királyudvarhely leigázását? Történet a becsületről és bátorságról, sorsról és végzetről, és persze varázslatról.

Saját véleményem:
Thor és a többiek kalandjai tovább folytatódnak, ám ezúttal külön-külön. Szereplőink egyre távolabb kerülnek egymástól fizikailag és problémáikat tekintve is, így az eddigieknél is több szálon haladunk előre A sárkányok dühében.

Erec feleségkereső körútján, már az előző kötetben talált magának egy egyszerű, szegénynek tűnő lányt, akin első pillantásra megakadt tekintete, és aki annyira felkorbácsolta érzelmeit, hogy képtelen volt kiverni őt fejéből. A helyzet továbbra is változatlan, így hát Erec eltökéli, hogy feleségül kéri a lányt, kinek kezét egy 100 napos lovagi torna során reméli elnyerni.
Első pillantásra - a lovagi tornával és a leánykéréssel - az ő történetük kilóghat a többi közül, melyek így vagy, úgy, de kapcsolódnak. Ám a látszat sokszor csalóka. Elistaire körül rengeteg a rejtély és a kérdőjel. Senki nem tudja ki ő, honnan jött, vagy mi a rendes neve, s ő maga sem hajlandó elárulni. Egyelőre mindenki - beleértve minket is - annyit tud, hogy egy parasztlány, aki hét évre a helyi kocsma tulajdonosához szegődött. De talán mondanom sem kell, hogy mennyire nyilvánvaló, hogy ő nem csak egy nevesincs lányka.
Roppant kíváncsi vagyok, milyen szerepet szánt neki az írónő. Tippjeim ugyan vannak, de igencsak kezdetleges formában.

Erec mellett természetesen ott vannak a McGill testvérek, akiknek az élete többnyire a király meggyilkolása és az új uralkodó körül forog. 
Kendricket, a király fattyú-, mindenki által tisztelt és szeretett fiát börtönbe zárják gyilkosság vádjával, melynek büntetése halál, így ő most parkolópályára kerül, helyette Gwen és Gareth lép előtérbe. 
Gwen esetében kifejezetten tetszik, hogy kötetről-kötetre fejlődik, mind erősebb és elszántabb lesz. A szülei által pátyolgatott és elkényeztetett királylányból önálló, talpraesett, elszánt uralkodójelölté avanzsál. 
Jó érzékkel folytatja nyomozását apja halálának ügyében, miközben a tömlöcben sínylődő féltestvéréért, valamint vissza-visszaeső, iszákos bátyjáért is küzd. Mindezek következtében pedig egy egészen új oldalát ismerhetjük meg. A hűséges, kedves lány megmutatja, szeretteiért mi mindenre képes, és hogy milyen erő lakozik benne. Ebből kifolyólag több emlékezetes pillanattal is megörvendeztet bennünket, melyek közül három személyes kedvencem is van: az orgyilkossal való küzdelme, a Godfrey-s kocsmai beszélgetés - itt mutatkozik meg, mennyire erős a testvéri kötelék közöttük -, és az, amikor helyreteszi anyját és annak szolgálóját.

Vele szemben pedig ott van Gareth, a történet jelenlegi főgonosza, akivel kapcsolatban továbbra is kettős érzéseim vannak: egyrészt undorító a viselkedése, másrészt viszont baromi érdekes a pszichológiája. Az pedig, hogy a hangja egyre több teret kap, még izgalmasabbá teszi. Félre ne értsetek, nem helyeslem a döntéseit, de az, hogy beleláthatunk abba a folyamatba és mozgatórugókba, amik miatt azzá vált, akivé, kétségtelenül emberibbé és sajnálatra méltóbbá teszik. 
Most, hogy király lett, ezek csak méginkább fokozódnak. Milliónyi teher nehezedik a vállára - melyeket persze javarészt önmagának köszönhet -, a királyság ügyeitől kezdve, a királlyá válásának áldozatától, a kardon át a néppel szemben kivívott tiszteletig, minden. Nem véletlen, hogy esetében kulcsmondattá vált "a vér vért kíván" szlogen. 
Meddig maradhat trónon? Milyen ára van uralkodásának? Megérte-e, hogy király lett? Mi a fontosabb: a rang vagy az élet? - Gareth élete nagyjából ezek köré a kétségek köré összpontosul. 

De Thorról sem feledkezhetünk meg, aki A királyok sorsa végén százpróbára indult társaival együtt. 
Thornak rengeteg megpróbáltatással kell szembenéznie, millió akadály gördül elé: veszedelmes lényekkel kell megküzdenie, túl kell élnie az időjárási és környezeti viszontagságokat, idegen népektől kell engedélyt szereznie, miközben egyik társa állandó fenyegetést jelent számára. És természetesen a címben sem véletlenül szerepel a sárkány szó. Nem egyszerű harcossá kell válnia, annál jóval nagyobb szerepet szánt neki a sors. Ám addig hosszú út vezet, tele veszéllyel, rejtélyes jövendölésekkel - önmagára és Gwenre vonatkozóan - és jósálmokkal. 

És persze a McCouldokról sem feledkezhetünk meg, akik gőzerővel megindulnak a Gyűrű felé, s tanúbizonyságot tesznek méltán elhíresültté vált kegyetlenségükről. 

Mindezek fényében elmondható, hogy a harmadik részben igencsak szerteágazó problémákkal találjuk szembe magunkat, ami egyfelől izgalmas - a kedves írónő jó érzékkel naná, hogy mindig akkor és úgy hagyja ott az adott fejezeteket, hogy tövig rághassunk körmünket, és csak még egy kicsit tovább akarjunk menni, hogy megtudjuk, mi történik majd -, másrészt viszont megvannak a hátrányai. 
Számomra a több szál miatt picit lassan indult be a sztori, és sokszor - legfőképp Thor és Erec esetében - úgy éreztem, mintha elnagyoltak lettek volna a tényleges történések. Kicsit bővebb kifejtésnek jobban örültem volna, mert maga a történet stílusa és váza viszont rengeteget fejlődött és komolyodott. 
Összességében én még mindig nagyon szeretem ezt a sorozatot, amit szívből ajánlok minden könnyedebb fantasy-t kedvelőnek, és fontos: nem csak gyerekeknek, mert véleményem szerint ez elsősorban nem nekik szól, bármennyire is abba a kategóriába akarják itthon vagy külföldön gyömöszölni. És a borító se rettentsen el senkit: az a fontos, ami belül van. És az pedig egy fordulatos, kalandos, varázslattal és fantasy elemekkel teleszőtt, gyönyörű képleírásokkal, és szerethető karakterekkel fűszerezett, könnyed kikapcsolódást nyújtó könyv. Apropó, említettem már, hogy újfent gyilkos függővéggel van dolgunk?


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:  Thor, Erec, Khron, Godfrey, Gwen, Kendrick
Kedvenc jelenet: Thor és a druida beszélgetése, és a Gwen-Godfrey jelenet a kocsmában
Negatívum:
Borító: 5/2




Nyereményjáték


Thornak egy legendás sárkánnyal is szembe kell néznie a Ködszigeten. Hogyan is bizonyíthatná ennél jobban bátorságát?
Ha Ti is tanúságot akartok tenni a bátorságotokról, találjátok ki a képek alapján, hogy a turné résztvevői milyen sárkányokkal néztek már szembe életük során.
Ezután már nincs is más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter dobozba a sárkányok nevét.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését pedig az értesítő e-mail kiküldésétől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
Sok szerencsét!






Nézzetek be a többi állomásra is

04/24 Deszy könyvajánlója
04/26 Dreamworld
04/28 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése