2015. április 8., szerda

Rachel Cohn & David Levithan - Nick és Norah



A Tilos az Á Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Rachel Cohn és David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja két fiatal sorsszerű találkozását, és végigkíséri őket felejthetetlen éjszakájukon!

2015. április 5-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Rachel Cohn & David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája

Kiadó: Tilos az Á könyvek
ISBN: 9786155441943
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Moldova Júlia

Fülszöveg:
El tudod képzelni, hogy életed első szerelme a szakítás után megjelenik egy másik pasival a következő koncerteden? Amíg gondolkodsz, eláruljuk, mit tett Nick, a fellépő zenekar basszusgitárosa. Mielőtt még az excsaja odaért volna hozzá gratulálni a szuper jó koncerthez, megkért egy lányt a közönség soraiból, hogy legyen pár percre a barátnője. Nem tudhatja, kivel kezdett, de ki fog derülni. Mégpedig egyetlen pörgős éjszaka alatt! Vajon Norah és Nick útja tényleg csak egy csók erejéig keresztezi egymást? Vagy mit tartogat ez a zenés, hajnalig bulizós, egymás nyomában rohanós, végtelennek tűnő manhattani éjszaka Nick és Norah számára?

Saját véleményem:
Erre a regényre David Levithan neve miatt figyeltem fel, akitől bár ezidáig csak egyetlen könyvet olvastam, mégis teljesen megvett a stílusával, és a mondanivalójával. Így amikor megláttam, hogy érkezik hozzánk ez a műve, nem is volt kérdés, hogy olvasni szeretném-e. Na, de nézzük, pontokba szedve, mit kell tudni Nick és Norah végtelen éjszakájáról.

1) Történet
A regény mindössze egyetlen éjszakát dolgoz fel, aminek az elején, egy koncerten ismerkedünk meg főszereplőinkkel. 
Nick, mint basszusgitáros, a bandájával lép fel az egyik helyi klubban, amikor kiszúrja élete nagy szerelmét a tömegben. A gond csak az, hogy a csaj nemrég szakított vele, ráadásul nem egyedül érkezett, hanem legújabb párjával. Nick végső elkeseredésében, a koncert után leszólít egy tök idegen csajt, és megkéri, hogy legyen öt percre a barátnője. Bár Norah meglepődik a srác kérésén, végül mégis beleegyezik. Csakhogy az öt perc, a váratlan események, fordulatok következtében kitolódik, így a két fiatalnak egy egész éjszakája lesz arra, hogy átértékelje addigi életét, gondjait, s elkezdjenek változni és újjászületni. 
A történet két különböző közegből érkező fiatal váratlan találkozásának következményeit mutatja be.

2) Szereplők
A történetben Nick és Norah szemszögei váltakoznak, a két nézőpont pedig teljesen jól elkülöníthető egymástól. Más hang, más stílus, ami valószínűleg - legalábbis én így éreztem -, abból adódhat, hogy a szerzőpáros felosztotta egymás között a két karaktert.
Őszintén szólva, Nick figurája közelebb állt  hozzám. Jobban kedveltem az ő szemén és gondolatain keresztül szemlélni az eseményeket. 
Nick letisztultabb, kiismerhetőbb, egyszerűbb karakter, mint Norah. Tipikus pasi jellem. Nincs túlbonyolítva, világosan látszik/érződik, mit szeretne, mi bántja. És úgy összességében is sokkal barátságosabb alak.
Egyetlen bánata van: a volt barátnője, akibe még mindig bele van zúgva. Folyamatosan körülötte járnak a gondolatai, szinte bármit megtenne érte, csak hogy visszakapja. És ekkor jön Norah, aki megmutatja, hogy van élet a csajon kívül is. Ami azért is érdekes, mert az egyik gond nála is a hirtelen felbukkanó ex. Ám Norah-t más problémák is gyötrik. Szülői nyomás, pasizás, láthatatlanság, stb. stb.
Norah mellett viszont nem tudtam úgy ellazulni. Áradt belőle a feszültség, a negatívitás, zavartság. Legalábbis kezdetben. Amit ellenben imádtam benne, az a szarkazmusa!
És akiket még nagyon szerettem, azok a mellékszereplők, akik egytől-egyig (kivéve az exeket) üde színfoltok voltak. Külön megjegyezném, hogy Nick bandájával és a nevükkel kapcsolatban jókat mosolyogtam. Emlékeztettek a TMI-ból Simonék bandájára, a mindig váltakozó fura neveikkel.

3) Merész témák, stílus
David Levithanról eddig is közismert volt, hogy kedveli a megosztó dolgokat, és nem fél ezeket belevinni történeteibe sem. Ez itt sincs másként. Ráadásul úgy néz ki, Rachel Cohn is hasonlóan merész. A Nick és Norah végtelen éjszakájára tehát a legjobb szó a szókimondó. 
Volt itt minden, amit csak el lehet képzelni: LMBT párok/bulik, transzvesztita apáca showk, és minden, amit csak szeretnétek.
Ami pedig a stílust illeti, a regény főszereplői teljes mértékben megfelelnek a mai fiataloknak. Senki ne lepődjön meg, csúnya szavak is elhangzanak, ám ezek abszolút életszerűek. Nem erény a káromkodás, de egy ilyen éjszakai-bulizós maratonba tökéletesen belefér, és ezek hiányában talán nem is lennének annyira életszerűek a szituációk.

4) Zene
Ha valamiből, hát zenéből, bulikból és koncertekből nincs hiány. Egy zenerajongónak igazi csemege ez a könyv. 
Engem visszarepített tinikoromba, amikor a barátaimmal mi is koncertről koncertre jártunk, és az érzékletes leírásoknak hála szinte láttam és éreztem az alkoholmámorban tomboló, éneklő, fejrázó, ugráló tömeget, a zene lüktetését, a fülledtséget és azt a különös atmoszférát, ami egy-egy ilyen koncerttel jár. 

5) Romatnika
Amellett, hogy ez a könyv alapvetően két fiatal magára találásáról szól, a problémáik össze is kovácsolják őket. Nem árulom el, mi a sztori vége, de azt igen, hogy van benne romantika, viszont nem az átlagos, cukros-rózsaszínes módon, tehát azok számára is abszolút emészthető, akik nem rajonganak a romantikáért.

Összességében tehát úgy gondolom, ez a regény egy aranyos, lendületes, szórakoztató történet két fiatalról. Ha szeretitek a zenét, a fiatalos stílust, és valami könnyed kikapcsolódásra vágytok, akkor Nick és Norah végtelen éjszakája tökéletes választás lehet. Én leginkább a 14-18 éves korosztálynak ajánlanám, érzésem szerint ők a célközönség.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Nick, Dev
Kedvenc jelenet: Nick és Norah találkozása
Negatívum: Norah néha sok volt
Borító: 5/3




Dalok ismerkedéshez 


amerikai vígjáték,
Hossz: 90 perc
Év: 2008

rendező: Peter Sollett
forgatókönyvíró: Lorene Scafaria
zeneszerző: Mark Mothersbaugh
operatőr: Tom Richmond
producer: Kerry Kohansky, Andrew Miano, Chris Weitz, Paul Weitz
vágó: Myron I. Kerstein

szereplők:
Michael Cera (Nick)
Aaron Yoo (Thom)
Kat Dennings (Norah)
Rafi Gavron (Dev)
Ari Graynor (Caroline)

Leírás:
Véletlenül találkozik egymással Nick és Norah, a két magányos tinédzser. Ettől kezdve együtt járják a New York-i utcákat. Céljuk, hogy a nagyváros zenés klubjait végigjárva megkeressék, hol lép fel titokban a kedvenc rockegyüttesük. A hosszúra nyúló éjszaka számos izgalmas kalandot, meglepetést tartogat számukra, a kapcsolatuk is egyre bensőségesebbé válik. Mire a Nap felkel, a bonyodalmak ellenére közel kerülnek egymáshoz.

Előzetes:






Nyereményjáték


A történetben fontos szerepet játszik a zene. Így hát mostani játékunk során, nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon található dalszövegrészletek alapján kitalálni, mely előadó melyik számára gondoltunk, majd a megfejtést beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ha mind az öt feladatot teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni, a kiadó által felajánlott regény egy példányát!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


If you change your mind, I'm the first in line
Honey I'm still free
Take a chance on me
If you need me, let me know, gonna be around
If you've got no place to go, if you're feeling down
If you're all alone when the pretty birds have flown




Nézzetek be a többi állomásra is

04/05 Deszy könyvajánlója - Norah playlist
04/08 Dreamworld - Film
04/09 Tekla könyvei - Borítók
04/11 Zakkant olvas - A szerzőpárosról
04/13 Always Love a Wild Book - Extra állomás: Interjú
04/15 Kristina olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése