2015. április 25., szombat

Sarah J. Maas - Az orgyilkos pengéje



Az Üvegtrónban már mint legendás orgyilkost ismerhettük meg Celaena Sardothient. De vajon hogy lett legendává? Mi tette legyőzhetetlenné? Milyen kalandokban vett részt, mielőtt a bányákba került, kik álltak hozzá közel és kik befolyásolták az életét?
Ezt mind megtudhatod, ha követed 5 állomásos Az orgyilkos pengéje turnénkat április 16-a és 24-e között. És ha ügyesek vagytok a játékunkban, még akár meg is nyerhetitek a könyvet!


Sarah J. Maas: Az orgyilkos pengéje

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633991398
Oldalszám:
Fordító: Hetesy Szilvia

Fülszöveg:
Celaena Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa.
Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik.
Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi mestere, Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár…
Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogyan kezdődött az Üvegtrón sorozat legendája!

Saját véleményem:
Celaena Sardothien és az ő története már az Üvegtrónban magával ragadott, az Éjkoronában pedig végérvényesen elvarázsolt. A pörgős, izgalmakkal és rejtélyekkel teli sztori mellett, az írónő egy igazán rendkívüli, badass, bátor főszereplőt alkotott meg, akinek a talpraesettsége mellett azért be-bepillanthattunk nőiesebb énjébe. 
A regényekben sokat hallhattunk az orgyilkos múltjáról, illetve a vele történt tragédiákról, amik már akkor is szívfacsaróak voltak, ám az orgyilkos pengéjének öt novellájában ezek némelyikének élesben is szemtanúi lehetünk.

Sokat gondolkodtam azon, miként írhatnék hitelesen, mégis spoilermentesen erről a kötetről, végül azonban arra jutottam, nem térek ki egyesével minden novellára, mivel az öt történet együtt adja ki a nagy egészet. Hiába vannak külön, és játszódnak más-más helyszínen, sorban haladva állnak össze egy kerek történetté, melyben megismerhetjük azt a Celaenát, aki azelőtt volt, hogy a király orgyilkosává vált volna. 

Az első novellában (Az orgyilkosok és a kalózok fejedelme), ami tulajdonképpen mindennek az alapja, Celaena és orgyilkos munkatársa, Sam, különleges küldetést kap Arobynntől. A Koponya-öbölbe kell menniük, hogy kicsikarjanak a híres Rolfe kalózkapitánytól egy kis elégtételt, egy a csoportjukat ért kár miatt. 
Legalábbis ők így tudják. Csakhogy a levél, amit a kapitánynak átadnak, egészen mást tartalmaz. Arobynn rabszolgákat vásárolt Rolfe-tól, és a két orgyilkosnak ezt kéne leszállítania... S ekkor merül fel a kérdés, Arobynn miért távolítja el hetekre a két legjobb emberét? 
Lényegében ebből a kalamajkából indul ki minden. Ennek az útnak a következtében - a többi novella során -, válik Celaena azzá, akivé. És ekkor alakul ki szép lassan Sam és a lány közötti mély szerelem.

Kettejük kapcsolata nagy utat jár be. Majdhogynem ellenségekből előbb megtűrt társak, majd szövetségesek, barátok, végül pedig ... hát... szerelmesek lesznek.
Őszintén bevallom, a könyv elején, amikor az orgyilkos gyűlésen ültek, hiába olvastam Sam nevét, nem esett le, hogy ő AZ a Sam. Annyira unszimpatikus volt, hogy az valami hihetetlen. Sokáig egyáltalán nem tudtam kedvelni. Ám amikor szövetségesekké váltak Celaenával, akárcsak a lányban, bennem is megváltozott valami. Egészen másként kezdtem látni a fiút, és lapról lapra jobban kedveltem. Ugyanakkor végig ott lebegett előttem sorsuk végkimenetele. 
Nagy hatalom a tudás, de néha bizony keserű. Chaol fan vagyok, és teljes szívemből neki szurkolok, de Sam megingatott. Sarah J. Maas pedig szívfacsaró és igen intenzív érzéseket kiváltó módon képes szerelmi szálakat alkotni.

De nem a szerelem az egyetlen vagy legfontosabb ebben a kötetben. Az orgyilkos pengéje tele van váratlan, meglepő fordulatokkal, soha nem tudhatjuk, mi történik, vagy mit cselekszenek a következő pillanatban a karaktereink, egyszóval az első szótól az utolsóig tűkön ülhetünk az izgalomtól.
Celaena pedig újabb és újabb tulajdonságát csillogtatja meg. Láthatjuk ridegnek, közönyösnek, hidegvérű bérgyilkosnak, szarkasztikusnak, dühösnek, felsőbbrendűnek, vagy éppen emberinek.
Sok új szereplő is felbukkan, kisebb-nagyobb jelentőséggel, kiváltképp érdemes figyelni a harmadik novellában megjelenő hercegnőre, mert a későbbi regényekben - remélhetőleg - még lehet szerepe.

Mindent egybevetve azt tudom mondani, ha olvastátok a regényeket, akkor ezt semmikép se hagyjátok ki, ha pedig nem... akkor akár ezzel is kezdhettek. Voltaképp azok nélkül is érthető. 
Ha létezik olyan novella, vagy novellák, amiket érdemes elolvasni, akkor az ez. Az írónő rettentő jól felépítette - ami igen ritka. Látszik, hogy mennyire a része ennek a világnak, milyen mélyen érzi a szereplőit. Szíve-lelke benne van Az orgyilkos pengéjében (is).
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy több mint jó, izgalmas, pörgős, fordulatos, helyenként pedig szívszorító fantasy-t olvasni. Ki lehet hagyni, de nem érdemes, ha szeretnétek tényleg megismerni, és egy jóval átfogóbb képet kapni Celaenáról. És van benne egy Chaol-Dorian cameo is!


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő:  Celaena, Sam, Rolfe
Kedvenc jelenet: az utolsó novella úgy, ahogy van
Negatívum: a tudat, aminek birtokában voltam Samet illetően
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Egy kis nyomozásra invitálunk benneteket. Minden blogon találtok egy-egy híresebb halál esetet. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik ismert történelmi vagy fikcionális személy az áldozat.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseknek kiértesítést követően 72 órájuk van válaszolni az emailre, azután újabb nyertest sorsolunk.


Egy valyriai eredetű nemesi család trónörököse volt. A köznép szerette és magas testalkatával, sötét indigó szemeivel és hosszú ezüst hajával gyönyörűnek számított. Ezüst hercegnek is nevezték. Rendkívül okos, Csendes természetű, tehetséges zenész és ügyes lovag volt. Hat testvére és két gyermeke volt. Életét Trident folyón vesztette, mikoris egy párbajban elesett. Halálát követően feleségét és a két gyereket is megölték. A halálát előidéző háborúért részben ő maga felelős, hisz elrabolt egy gyönyörű északi nőt, kinek kezét ellenségének ígérték.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/16 Deszy Könyvajánlója
04/18 Függővég
04/20 Kelly & Lupi olvas
04/22 CBooks
04/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése