2015. május 27., szerda

David Levithan & John Green - Will & will



Mi történik, ha két bestseller szerző összefog? Nos, eláruljuk: a Will & will történik, és persze garantálható a siker. John Green és David Levithan két Will bőrébe bújtak. Will Graysonnak lenni pedig nem is olyan egyszerű - rögtön két szemszögből is megtudjuk ezt.
A Will & will blogturnéban május 23-tól 12 napon keresztül mutatjuk be a két drusza kalandjait, és ha ügyesen lavíroztok a nyereményjáték musicaljei között, még nyerhettek is a könyvből!


David Levithan - John Green: Will & will - Egy név, két sors

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632616223
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Saját véleményem:
A Will & willre azóta kíváncsi voltam, hogy John Green vízesést csinált a könnycsatornáimból a Csillagainkban a hibával. Aztán erre még rátett egy lapáttal David Levithan a Nap nap utánnal, amit szintén nagyon kedveltem, szóval gondolatban a Maxim kiadó nyakába vetettem magam, amikor megláttam, hogy kiadják a két Will Grayson történetét.
Úgy vágtam bele az egészbe, hogy semmit nem tudtam a regényről, mert hát vannak olyan esetek, amikor bizonyos nevek éppen elegendő löketnek bizonyulnak. Persze voltak elképzeléseim, de mint kiderült, ezeket egy laza mozdulattal a kukába is hajíthattam, merthogy ez a két őrült és zseni - "különös, milyen gyakran jár együtt ez a két vonás" - valami egészen forradalmit alkotott.
Ám mielőtt rátérnénk a történetre, fontosnak tartom megjegyezni, hogy sajnos nem indult zökkenőmentesen a kapcsolatom a könyvvel. Kétszer kellett nekifutnom, egész egyszerűen nem kötött le, a stílus is fura volt, és hiányzott az a plusz, amiről tudtam, hogy mind a két szerzőben megvan. Szerencsére többen is mondták, hogy ne adjam fel, mert a két Will Grayson találkozásától jó lesz ez... és igazuk lett. Tehát ha netán ti is hasonló válságba jutnátok: Ne adjátok fel, mert egy csodától fosztanátok meg magatokat!

"Nehéz hinni a véletlenben, de bármi másban még nehezebb."

Adott két fiú, két Will, más-más élettel, barátokkal és problémákkal, akik sokáig nem is tudnak egymásról, majd egy szerencsés-szerencsétlen véletlen folytán útjaik keresztezik egymást.
Egyikük egy igazán különc fiú, aki azzal, hogy kiáll gyerekkori, meleg barátja mellett, elvágja magát a suli társadalmi rétegétől, így két haverján, Jane-en és Mini Cooperen kívül nem marad senkije. Állandóan morog, méltatlankodik, zsörtölődik, s gőzerővel azon van, hogy távol tartsa magától az olyan személyeket, akik iránt gyengédebb vagy mélyebb érzéseket táplálhatna. Emiatt sokszor sértő módon viselkedik a lánnyal, akinek nagyon is bejön, és akivel Mini minden trükköt bevetve igyekszik összehozni.
Hozzá hasonlóan a másik Will sem egyszerű, átlagos tini. Komoly depresszióval küzd, amire gyógyszereket szed, kerüli az embereket, egyedül Maura csüng rajta, s próbálkozik nála folyton-folyvást, annak dacára, hogy Will nem épp barátságosan hárítja a közeledését. A srác számára egyetlen menedék létezik, az esti chatelés pasijával, Isaackel, akivel a távolság miatt még nem találkoztak.

Az első ~ 100 oldalon tehát a két Will életébe és gondjába nyerünk betekintést, ami számomra sokszor unalmas volt eseménytelensége vagy éppen monotonitása miatt. Nem láttam, merre szeretnénk haladni.
Ami ellenben nagyon tetszett, az a két hang elkülönülése. Will és will sok dologban hasonlít, mégis különbözőek, akárcsak megálmodóik. A nyelvezet alapján akkor is könnyen rájöhetnénk, kinek a fejében vagyunk épp, ha nem lenne jelölve. De van, méghozzá roppant egyedi módon: David Levithan Willjének szövegéből disszidáltak a nagybetűk. 

"(…) ha az ember nem mondja ki az igazat, akkor az igazság néha nem válik valóra."

Fentebb említettem már a nagy találkozást, ami azon a ponton jön létre, amikor a két Will jelentős lépésre szánja el magát. Noha Will és will nem lesz szerves része a másik életének, még csak barátok sem lesznek, mégis kulcsfontosságú szerep jut találkájuknak. Onnantól kezdve fontos dolgokra döbbennek rá magukkal, környezetükkel és mentalitásukkal kapcsolatban, és a történet is ekkor indul be igazán. Persze nem kell nagy dolgokat várni, nem akciófilm ez, itt az emberi fejlődésen és -kapcsolatokon van a hangsúly, ami nagy erőssége a szerzőpárosnak. Önmagunk megtalálása, elfogadása, valamint a barátság és szerelem (azonos- és különböző neműek között) témája az, ami előtérbe kerül, és amiről bőségesen olvashatunk gyönyörű vagy éppen merengésre késztető gondolatokat.
John Green és David Levithan korábbi regényeikben már bizonyították, mennyire otthon vannak a mai fiatalság lelkiválságaiban, és azok ábrázolásában. Igazán élethűen képesek visszaadni a karaktereik korosztályát foglalkoztató kérdéseket és azok feldolgozását. Az ő nyelvükön szólnak hozzánk, s ezzel együtt elérik, hogy valóban eltöprengjünk mondandójukon. 

Maga a cselekmény elhanyagolható, a mondandója már kevésbé.
Van valaki, aki amellett, hogy legalább olyan fontos - ha nem fontosabb - karakter, mint a címszereplők,  össze is köti  a két Will sztoriját. Mini az az ember, aki hiányában ez csak egy két külön vágányon sikló vonat lenne, így azonban, hogy mind a két Will életében jelen van, egésszé varázsolja azt. Továbbá neki, illetve musicaljének köszönhető az az aprócska cselekmény is, ami van.
Imádom a musicalek világát, szóval kicsi szívem valósággal táncot járt minden egyes pillanatban, amikor ezzel kapcsolatban volt valami. Az pedig külön öröm volt, hogy ennyire intenzív jelenlétet kapott, és hogy a kezdetektől egészen a végkifejletig követhettük a Mini musical sorsát. A szereplőválogatás, a próba, a forgatókönyv átírása, az előadás összerakása, a dalszöveg részletek (zseniálisak!), majd végül maga a produkció, mind-mind olyan elemek voltak, amik megtörték az egyébként elég melankolikus és komor hangulatot.
Mindezek mellett a szerzők rengeteg easter egget rejtettek el olvasóik számára korábbi történeteikből. Többek között akad itt Isaac, hintás és pados beszélgetés, fesztivál, kibiztosított gránát, stb., stb. Nem akarom mindet lelőni.

Összességében tehát én - a kezdeti zökkenők ellenére - nagyon szerettem Will és will szókimondó sztoriját, a nagybetűs Willel pedig könnyen tudtam azonosulni - meggyőződésem, hogy attól függően, mi magunk milyenek vagyunk, mit rejtegetünk, vagy mi rejlik bennünk, kicsit jobban húzunk egyik vagy másik sráchoz, attól függetlenül, milyen az "apukájuk" stílusa.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik bírják az írók stílusát, vagy kedvelik a kicsit depressziósabb, életigazságokkal, elgondolkodtató kérdésekkel teli történeteket, ahol az emberi fejlődés, az önmagunk elfogadása, és a szeretet áll a középpontban.
És bár nem ejtettem róla szót, mert teljesen hétköznapinak éreztem (amennyire meg tudom külső szemlélőként ítélni), de az azonos neműek közti vonzalom is óriási hangsúlyt kapott, ám olyannyira természetesen kezelték ezt, ahogy szerintem mindenkinek kéne, mert nem betegségről van szó. Szóval az LMBT (GLBT) szál keresőinek is jó kis csemege.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Will & will, Jane
Kedvenc jelenet: musical
Negatívum: az eleje
Borító: 5/2
Tetszett? Rendeld meg!




Fanartok










Nyereményjáték


A Will & willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat.
Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában: Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből, és nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, majd a darab címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

05/23 Kelly és Lupi olvas - Fanmade videó
05/24 CBooks
05/25 Angelika blogja - Idézetek
05/26 MFKata Gondolatai - Fanmade előzetes
05/27 Dreamworld - Fanartok
05/28 Tekla könyvei
05/29 Könyvszeretet
05/30 Media Addict - Borítók
05/31 Zakkant olvas
06/01 Bibliotheca Fummie
06/02 Always Love a...
06/03 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése