2015. május 16., szombat

Jenny Han - Örökké nyár lesz



A végéhez ért Jenny Han sikersorozata, a Nyár-trilógia. A főhőseink immáron a főiskola padjait koptatják, Bellynek pedig végre döntenie kell Jeremiah és Conrad között, annál is inkább, mert egy esküvő is kilátásba kerül. Vajon kit választ Belly?

A Blogturné Klub négy bloggere nehéz szívvel búcsúzik a kedvelt sorozattól, kövesd velünk végig a turnét, és megnyerheted a könyv egy példányát is!


Jenny Han: We'll Always Have Summer - Örökké nyár lesz

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633992739
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Tóth István

Fülszöveg:
Két testvér – Egy igaz szerelem.
A nyár sosem lesz már ugyanolyan.
Belly csak két fiúba volt szerelmes életében, és mindkettőjük vezetékneve: Fisher. Miután az utóbbi két évet Jeremiah-val töltötte, szinte teljesen biztos abban, hogy megtalálta benne a lelki társát.
Szinte.
Conrad még mindig nem tette túl magát a tévedésén, hogy elengedte Bellyt, még ha Jeremiah-ról mindig is tudta, hogy Belly hozzá tartozik. Amikor a lány és Jeremiah elhatározza, hogy összeköti az életét, Conradnak rá kell ébrednie: most vagy soha – vagy elmondja Bellynek, hogy szereti, vagy örökre elveszíti. A lány kénytelen szembenézni az érzéseivel és az igazsággal, amivel valószínűleg mindig is tisztában volt. Nem kerülheti el, hogy összetörje egyikük szívét.

Saját véleményem:
A második rész vége óta eltelt két év, s ezalatt az idő alatt mind a három főszereplőből egyetemista lett. 
Belly első-, míg Jeremiah másodéves ugyanabban az intézményben. A lány továbbra is az a visszahúzódóbb típus, inkább a kollégiumban lakik, minthogy beköltözzön egy lányszövetségbe, emellett tökéletesen elvan két barátnőjével, Taylorral és Anikával. A többi szabadidejét pedig Jere-rel tölti, akivel a középiskola utolsó évében jöttek össze. 
Ezalatt a két év alatt Jeremiah és Belly kapcsolata barátiból őszinte, tiszta, mély és igaz szerelemmé alakult. Olyanná, amilyenre a fiú mindig is vágyott. Jövőjüket illetően tele vannak álmokkal, tervekkel. Már azt is elképzelték, miként töltik majd a hamarosan beköszöntő nyári vakációt.
Csakhogy egy utolsó, év végi partin, a bulizós, laza, állandóan pörgő Jere-ről Belly valami olyasmit tud meg, amit legvadabb álmaiban sem gondolt volna, s ez a felismerés szétszakítja őket. Rengeteg fájdalom, és milliónyi könnycsepp után mégis kibékülnek, méghozzá nem is akárhogy. Hogy Jere bizonyítsa szeretetét, megkéri Belly kezét...

"Te vagy a tej a turmixomban. Örökkön-örökké, szeretlek: J."

Nagy reményekkel vágtam bele ebbe a történetbe. Tudtam, hogy most végre az a fiú kerül előtérbe, aki kezdetektől fogva a kedvencem volt, és akinek mindig is szurkoltam. Így hát rettentő boldog voltam, hogy Jenny Han átugrotta a sok huzavonát, és egyből egy kiforrott szerelmespárt teremtett. 
Jere és Belly kezdetben kifejezetten aranyos páros volt. Végre nem árnyékolta be a kapcsolatukat Conrad. És bár Belly utalt rá, hogy az első nagy szerelme ő volt, mégis azt éreztem, hogy képes volt őt elengedni, és teljes mértékben a másik Fisher fiúra koncentrálni, ami kifejezetten jót tett neki. De ami ennél is fontosabb: elhittem, hogy tényleg szerelmes Jere-be, és nem csak kényszermegoldásként tekint rá.
Aztán ugye beütött a krach, és napvilágra került a titok, ami engem személy szerint teljesen letaglózott. Az én szememben Jeremiah a legundorítóbb dolgot követte el, amire egy férfi képes. Hiába volt rá egy mondvacsinált mentsége. Szerencséjére azonban nem velem, hanem Belly-vel volt dolga, aki átélve a poklok poklát, mégis megbocsátott neki, és ez egészen a regény központi eleméig, az esküvőig vezetett.

Ha őszinte akarok lenni, bennem elég negatív érzéseket keltett ez a gyors eljegyzési- és esküvői mizéria. Még úgyis megemelkedett volna a szemöldököm, ha Jere és Belly között minden rendben van, hisz jóformán Belly épp csak betöltötte a 18-at, és a viselkedésük alapján sem érettek még meg egy olyan mértékű felelősségre, amivel a házasság jár. De úgy, hogy Jere megtette amit... Nem hinném, hogy egy ekkora őrültséggel helyre lehetne hozni azt a dolgot.
A történetben pedig tökéletesen beigazolódik, hogy mennyire éretlenek még ehhez. 

Két fiatal csetlés-botlásának lehettem szemtanúja, akik eleinte hirtelen felindulásból, majd később már puszta dacból is elhatározták, hogy véghezviszik eszement tervüket. Csakhogy a kezdeti lelkesedés hamar teherré, kötelezővé, nyűggé és színtiszta szenvedéssé vált. 
Megszervezni egy esküvőt nem könnyű dolog. Főként akkor nem, ha nincs mellettünk a párunk, hogy segítsen. Merthogy ebben az esetben ez a helyzet állt fenn. 
Miután mindkettejük családja ellenezte a házasságukat, Belly a nyaralóba menekült, hogy onnan irányíthassa, tervezgethesse a lakodalmukat. De a nyaraló és Cousins Beach nem lett volna az igazi emlékek nélkül. Ebben az esetben pedig Conrad jelentette a múltat. 

"(...) csupán attól, hogy eltüntetünk valamit, az még nem szűnik meg létezni." 

Karaktereket tekintve bár Belly továbbra sem lett a kedvencem, mégis el kell ismernem, nagy utat járt be az első rész óta. Felnőtt, bizonyos tragédiáknak és fájdalmas történéseknek a következtében változott, ugyanakkor megmaradt annak a határozatlan kislánynak, aki volt. De jó hír, hogy már nem akartam minden oldalon péklapáttal agyonütni, csak minden harmincadik oldal után, és akkor is inkább egy józanító pofonnal térítettem volna észhez. 

A Fisher fiúk viszont jóval komplikáltabb esetek. Jere-t egy kedves, barátságos fiúnak ismertem meg, Conradot pedig egy bunkó taplónak. Ellenben itt mintha szerepet cseréltek volna. Komolyan mondom, soha nem hittem volna, hogy én egyszer Conrad drukker leszek, de itt végig azt éreztem, hogy ő az, akit Bellynek teremtettek, és nem az öccse. 

Conradról sok minden kiderül, hogy mit miért tett. És azt is láthatjuk, ezek milyen nyomot hagytak rajta. Előnyére vált, hogy elvették tőle a legnagyobb kincsét, mert így megtapasztalhatta, milyen is a szeretett személy hiánya. 
Szerettem a helyes és helytelen közti vívódásait olvasni, azt ahogyan megpróbált választani az öccse, a szerelem, és a saját boldogsága között. És bár megérdemelte a szenvedést, amit Jere és Belly párosának látványa jelentett, mégis sokszor majd' meghasadt érte a szívem.

Jere-ben azonban óriásit csalódtam. Ha racionálisan nézem, azt mondom, a viselkedése tökéletesen tükrözte a korabeli srácokét, hozzá mérten már kevésbé. Egy egészen új oldalát ismertem meg. Eltűnt a nyári Jere, és átadta a helyét az igazinak. Azt pedig nagyon nem kedveltem. Állandóan bulizott, a haverjaival lógott (ami nem gond, csak egy bizonyos ehhez kapcsolódó jelenetben akkora tapló volt, amekkorát még nem látott a világ), sőt néha még egy kis fű is becsúszott. Kicsit az volt az érzésem, hogy most, hogy már az övé volt a lány, felengedett, ellazult, és nem értékelte, azt amije volt, mert hát úgyis az övé, minek küzdeni érte?

Ha a történet egészét nézem, akkor talán ez az a rész, ami a legkiforrottabb, leglendületesebb. Az esküvői előkészületek és a sok vita, a konfliktusok görgetik előre a cselekményeket, számos vicces, romantikus vagy fájdalmas pillanatot tartogatva.
Ugyanakkor érezhető, hogy ez egy nagy egész lezárása, mely tökéletesen keretbe foglalja az egész sztorit. Mint mindig, most is visszatérünk oda, ahol minden kezdődött, a nyaralóhoz. Újra felbukkannak a valaha volt nyarak emlékei, Susannah, és a szerelmi háromszög eltitkolt érzései. Jenny Han pedig gyönyörűen szövögeti a szálakat, hol a jelenben, hol egy találó visszaemlékezés során. 
Én a magam részéről mostanra döbbentem rá, mennyire is hozzám nőtt ez a három dilinyós tini, és az ő kis nyaraik. Egyszerű kis nyári olvasmánynak tituláltam, sok bosszantó tétlenkedéssel, a felszín alatt mégis ott bujkált egy bensőséges hangulat, ami megérintette a szívemet. 

Ami a befejezést illeti, minden spoiler nélkül annyit mondok, Jenny Han a legjobb választás mellett döntött. Mindannyian tisztában voltunk azzal, hogy valakik, vagy akár mindannyian sérülni fognak ennek a lehetetlen helyzetnek a következtében, de ennek így kellett lennie. Bár azért az utolsó fejezetek alatt izgultam ám rendesen, hogy mi sül ki ebből a katyvaszból.
Szóval a végére érve azt mondom, ha szeretnétek egy aranyos, ámde keserédes nyári olvasmányt, akkor a Nyár trilógia megfelelő választás.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Belly anyukája, Conrad, Taylor
Kedvenc jelenet: Susannah levele és Conrad vallomása
Negatívum: Jeremiah tette és viselkedése
Borító: 5/4




Playlist a sorozathoz






Nyereményjáték


A regényben fontos szerepet kap egy bizonyos esküvő, amit természetesen a tengerparton rendeznek meg.

A mostani játékban híres sztárok tengerparti esküvőiről láthatsz képeket, feladatod, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be, kik vannak a fotón!

Az Örökké nyár lesz egy példányát nyerheted meg. A győztessel a sorsolás után felvesszük a kapcsolatot, ha 72 órán belül nem válaszol, újra sorsolunk. Sajnos a kiadó csak Magyarország területére postáz.






Nézzetek be a többi állomásra is

05/10 Media Addict - Borítók
05/13 Zakkant olvas - Idézetek
05/16 Dreamworld - Playlist
05/19 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése