2015. május 7., csütörtök

Mészöly Ágnes - Darwin-játszma



Négy kamaszlány, egy osztályközösség és az osztályfőnök. Mai regény, mai szereplőkkel, mai stílusban. Mészöly Ágnes húsbavágóan valódi és meglepően őszinte regényt írt, ami játszódhatna bármelyik szakközépiskolában, vagy gimnáziumban. A Blogturné 4 bloggere vállalkozott arra, hogy megismeri a regény főszereplőit.

Patrícia, Lídia, Zsófi és Kata története rengeteg titokban bővelkedik, és ahhoz, hogy rájöjjünk mik is ezek, ahhoz egyre mélyebb és mélyebbre ásunk Kata visszaemlékezéseiben, hogy megismerjük a Darwin-játszmát és magát a lányokat is. A turné végén, ahogy az lenni szokott, meg is nyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyvet is. Tarts velünk, lépd át az iskola kapuit, és kövesd a kamaszokat egy olyan helyre, ahonnan nincs visszaút.


Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Kiadó: Móra
ISBN: 9789631197990
Oldalszám: 304 oldal

Fülszöveg:
Minden olyan bonyolult...
Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?
Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.
Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény...

Saját véleményem:
Ha követitek a blogot, láthattátok, hogy nem igazán írtam olyan regényekről, melyeknek a gimnáziumi élet állt volna a középpontjában. Sőt mi több, teljesen kimaradtam abból a sokak által kedvelt magyar sorozatból is, amely körül évek óta óriási felhajtás tombol. Nem véletlenül. 
Tartozom egy vallomással: ha rajtam múlt volna, a Darwin-játszma és én soha nem akadunk össze. Egyszerűen azért, mert nem szeretem a gimis éveket, ami a saját tapasztalataimra vezethetőek vissza. Nem, nem ért durva atrocitás meg semmi ilyesmi, egyszerűen az a korszak nem jött be, és nem is kívántam újraélni, ráadásul a tinihisztiből is kinőttem. Most viszont hálás vagyok annak, aki a kezembe nyomta a könyvet, merthogy a fülszöveg utolsó sora teljes mértékben helytálló: "Annyi bizonyos, hogy nem lányregény..."

A Darwin játszma több szempontból is különleges. Ebben óriási szerepe van a karaktereknek, akik egytől-egyig húsvér emberek, s éppúgy vannak negatív tulajdonságaik, tetteik, mint pozitívak. Másrészt pedig a téma is meglehetősen valóságos, kemény és sokkoló, és hogy tovább menjek, az írásmód is egészen egyedülálló. 

Eleinte azonban elég nehezen tudtam felvenni a fonalat; rögtön az első oldalon több idősíkban is ugrált a történet, és akkor még nem igazán tudtam hová tenni mindezt. Aztán, ahogy haladtam előre, szépen kikristályosodott előttem, hogy tulajdonképpen két formátumban követhetjük az eseményeket. De nem egyszerűen jelenben és múltban, annál sokkal komplikáltabban. 
A négy barátnő közül Kata narrálja a sztorit, az ő szemén keresztül látjuk az akkori jelent. Közben viszont, mintegy meg-megszakítva azt, beékelődik egy-egy levélrészlet. Ezek a részletek a sokkoló események utánról származnak, amikor is Kata egy isten háta mögötti tanyán, a nagymamáinál tölti a nyarat, és emészti a dolgokat. Miközben emészt és menekül a világtól, addig papírra veti gondolatait a történtekről. És ez még mindig nem a vége, bizonyos időközönként kitér benne az akkori jelenére is. Egyébként nem véletlenül írja ezt a naplószerűséget, ám ennek az okát nem árulom.

Tudom, mindez bonyolultnak tűnhet így elsőre, de hamar bele lehet rázódni.
Amit még kiemelnék az írásmóddal kapcsolatban, az az élethű, fiatalos nyelvezet. Mészöly Ágnes a szereplői korosztályához illő nyelvjárásban szól olvasóihoz. Ebből kifolyólag pedig olyan az egész, mintha a barátnőnktől hallanánk a történetet. Egyáltalán nem erőltetett, arckaparó vagy idegesítő. Fiatalos, hétköznapi és gördülékeny. A chatelős részekben megjelenő elírások, ékezetnélküliség, rövidítések, helyesírási hibák miatt pedig óriási pluszpont! Tényleg csak önmagamat tudom ismételni: baromi életszerűvé teszik a regényt.


A karakterekre kivételesen nem térnék ki. Sokan vannak, emberiek, nem is tudom őket egyértelműen egyik vagy másik kategóriába zsuppolni, arról nem is beszélve, hogy több ponton is más és más véleményeket váltottak ki belőlem, és spoilerezni sem akarok.
Ellenben, ha a négy lány csapatát nézem, kezdetektől ugyanaz az érzés motoszkált bennem. Pat, Lídia, Zsófi és Kata több tekintetben is olyanok voltak számomra, mint a Pretty Little Liars csajszijai. Összekovácsolta őket egy közös, piszkos kis ügy.

A csajok ki nem állhatják új osztályfőnöküket, és a szent cél érdekében összefognak ellene. Ez úgy nagyjából a könyv harmadánál történik meg. Előtte egy roppant hatásos bevezetőt letudva - amikor is megtudjuk, hogy Kata a tanyán mereng, Pat a pszichiátrián van, a harmadik lány fesztiválról-fesztiválra tántorog és rohamos tempóban teszi tönkre magát, míg a negyedik külföldre menekült családjával -, megismerjük azokat az okokat, melyek a csapat megalakulásához vezettek. 
Ebben a részben egy viszonylag átlagos gimis életet követünk, sulis - lecke, idióta tanárok, idegesítő osztálytársak -, családi-, baráti-, és pasi problémákkal teletűzdelve. 
A normalitást alátámasztandó, még egy osztálykirándulás is bejátszik, ami egyrészt átvezető a hétköznapiságtól a Darwin csapat megalakulásáig, másrészt teljesen jól illik a diákéletbe. 
Bevallom, nekem ez volt a kedvenc részem... nem véletlenül. A pécsi osztálykirándulást olvasva, felidéződött bennem, egy kísértetiesen hasonló, szintén pécsi, szintén hasonló eseményekkel és szituációkkal teli kirándulásom (csak mi akkor nyolcadikosok voltunk). A diákok viselkedése, kihágásai, viselkedése teljesen beszippantott, úgy éreztem, mintha én is egy lettem volna közülük. 
Köszönöm, hogy általuk újjáélhettem egy régi, de annál kedvesebb emlékemet. (Hát igen... mi sem voltunk szentek, az biztos. :D )
A későbbi eseményeket az erős spoilertartalom miatt szintén nem firtatnám. Helyette csak annyit mondok, hogy brutális volt. A meglehetősen zord jövőkép - hogy tudjuk, mi történik a csajokkal - semmi jóval nem kecsegtetett. Számos dolog megfordult a fejemben, hova fajulhat ez a kis Darwin-játszma, de be kell vallanom, ezek mindegyike rettentő ártatlan volt a valósághoz képest. A vége sokkoló, nagyot üt.

Mindent egybevetve, a Darwin-játszma megcáfolta az összes előítéletemet. Ez nem egy rózsaszín tiniregény, ahol a melyik pasival járjak téma a legfőbb probléma. Ez egy kőkemény történet a diákéletről, ami kemény témákat boncolgatva, azt is felfedi, amiről nem sokan beszélnek. Elsősorban tehát azoknak ajánlom, akik valami komolyabbra, elgondolkodtatóbbra vágynak.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Kata, (az egyik) Samu
Kedvenc jelenet: osztálykirándulás és a pia dugdosás
Negatívum: Pat eltűnése
Borító: 5/3




Darwin


Charles Robert Darwin (1809. február 12. – 1882. április 19.) angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója.

Darwin egy angliai kisvárosban, Shrewsburyben született, orvos apja ötödik gyermekeként és második fiúként. Már gyermekkorában lelkes természetbúvár volt, különösen a bogarak érdekelték, de hosszú sétái alatt jelentős növény- és ásványgyűjteményt is összeállított. Édesapja azt szerette volna, ha folytatja a családi hagyományt, és orvos lesz belőle, ezért 1825-ben elküldte az alig 16 éves fiút Edinburgh-ba orvostant tanulni.

Darwin nem egészen két évig bírta az orvosi szakon, de az - akkoriban még érzéstelenítés nélkül végrehajtott - operációk sokkoló élménye elriasztotta az orvosi pályától. Egy ideig szégyellte bevallani apjának a kudarcát, ezért 1826-ban még visszatért Edinburgh-ba - látszólag orvosi tanulmányait folytatni, de valójában természettörténeti szakra iratkozott be.

A Darwin további életét és a biológia tudományát alapjaiban megváltoztató esemény 1831-ben következett be. Darwin éppen egy geológiai túráról tért vissza szülővárosába, amikor egy levél várta volt egyetemi tanárától, George Peacocktól, amelyben lehetőséget ajánlott egy világkörüli tudományos úton való részvételre őfelsége Beagle nevű hajóján.

Darwint hazatérte után kitörő lelkesedéssel fogadták, de - talán ma meglepő módon - nem mint biológust, hanem mint kora egyik legkitűnőbb geológusát. 1839-ben megjelent első könyve, az Egy természettudós utazásai, amely hajóútjának máig érdekfeszítő leírása. 1839 egyéb szempontból is jelentős év volt Darwin számára. Megválasztották a Royal Society tagjává és megnősült, elvette egyik unokahúgát.

A család először Londonban telepedett le, de hamarosan egy London melletti faluba, Downe-ba költöztek, ahonnan Darwin 1882-ben bekövetkezett haláláig szinte ki sem mozdult. Életét jelentősen megkeserítette egy rejtélyes, máig azonosítatlan betegség, amelyről sokan úgy gondolják, hogy a hajóútján szerzett valamiféle trópusi kór lehetett.

Darwin jóformán hazatértétől fogva "kettős életet" élt. A nyilvánosság számára a Beagle fedélzetén tett utazását dolgozta fel, megfigyeléseit rendszerezte, könyveket szerkesztett és jelentetett meg. Magánemberként azonban "a fajok problémájával" kezdett el foglalkozni. 1837-ben nyitotta meg első jegyzetfüzetét The Transformation of Species (A fajok átalakulása) címmel. Ebben fejtette ki - csak saját magának - az evolúcióra vonatkozó gondolatait, miközben geológiai cikkeket publikált. Vizsgálódásait titokban tartotta, csendben gyűjtötte a bizonyítékokat elmélete alátámasztására. Tudta jól, mi vár azokra a tudósokra, akik megelőzik saját korukat.

(forrás: origo és wikipedia)




Nyereményjáték


A Darwin-játszma 4 főszereplőjének különböző feladatai vannak, amikor megfogadják, hogy kis csapatuk a Darwin Daughter's célját végrehajtják. A te feladatod nem lesz ennyire gonosz, de szükséged lesz hozzá némi keresgélésére. Minden blogban találsz egy linket, amin egy kép lapul, rajta betűkkel. A betűk segítségével egy Darwinhoz kapcsolódó “dolog” nevét keressük.

Keresd a turnéban résztvevő blogokon, és a Blogturné hivatalos oldalán lévő összefoglaló posztnál a linket, amik elvezetnek a betűkhöz. A 13 betűből kirakhatsz egy 3 szavas Darwinhoz kapcsolódó dolgot, amit a Rafflecopter dobozba beírva neked is esélyed lesz megnyerni a Móra Kiadó által felajánlott Darwin-játszma egyikét. Jó keresgélést! 




Nézzetek be a többi állomásra is

05/02 Zakkant olvas
05/03 Deszy Könyvajánlója
05/05 Insane Life
05/07 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése