2015. június 29., hétfő

Colleen Hoover - Reményvesztett



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Colleen Hoover legújabb regénye, a Losing Hope - Reményvesztett, mely a Reménytelen című sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Reménytelenből már jól ismert történetet, ezúttal Holder szemszögéből.

2015. június 18-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Colleen Hoover: Losing Hope - Reményvesztett

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633993965
Oldalszám: 379 oldal
Fordító: Sándor Alexandra

Fülszöveg:
Colleen Hoover, New York Times sikerlistás szerző valósággal megbabonázta olvasóit a Hopeless-szel. A történet egy hányatott sorsú lányról, Skyról szól, aki összetalálkozik rég elvesztett gyermekkori barátjával, Dean Holderrel. A fiú segít a sokkoló családi múlt feltárásában, így Sky végre elcsitíthatja magában a mély sebet hagyó emlékeket és érzéseket.
A Hopeless Sky szemszögéből mutatta be az eseményeket, a Losing Hope pedig bepillantást enged Dean Holder történetébe, akit régóta kísért a kislány elvesztése. Úgy érzi, kudarcot vallott, amiért nem tudta őt megmenteni. Holder életét beárnyékolja a megbánás és a bűntudat. Sohasem hagyott fel Sky keresésével, mert úgy érzi: ha megtalálná, tovább tudna lépni végre. Arra viszont nem számított, hogy a találkozás pillanata még kínzóbb fájdalmat hoz.Holder a Losing Hope-ban meséli el, hogy a tizenhárom évvel korábbi események miként hatottak az ő és családja életére, s hogyan lett magányos küldetés számára a lány megmentése. A végleges gyógyulást azonban csak a Sky iránt érzett szerelem hozhatja el…

Saját véleményem:
A tavalyi évben Colleen Hoover és a Hopeless szavak visszavonhatatlanul beleégtek a szívembe, lelkembe. Nem véletlenül, hiszen a Reménytelen maradandó és örök élményt nyújtott számomra. Imádtam minden egyes sorát, betűjét, írásjelék, szóközét, és lélegzetvételét. Na, meg Dean Holdert.
Ezek után semmi kétségem nem volt afelől, hogy olvasnom kell a Losing Hope-ot, ami Holder szemszögéből meséli el a történteket.
Érdekes módon egy cseppet sem izgultam amiatt, mennyire fogom élvezni ugyanazt újra elmesélve. Colleen Hoover felőlem ezer szemszögből is leírhatja Holder és Sky sztoriját, én akkor is ugyanolyan lelkesedéssel, beleéléssel, olvadozva, sóhajtozva fogom elolvasni. Egyszerűen megunhatatlan!
Amitől viszont tartottam, az az,  hogy képes-e az írónő megugrani vagy legalább tartani azt a szintet, amit a Sky szemszög esetében teremtett. Nos, érzelmileg egészen biztosan! Sőt! Ha lehetséges, ezúttal talán egy kicsit még jobban is megtépázza az olvasók szívét.

"Minden egyes alkalommal, amikor beszél, amikor mosolyog, vagy ne adj'isten nevet... mintha a szívem kapna egy balegyenest. Ezt utálom és imádom egyszerre, valahogy függővé váltam tőle."

És akkor most jön az a bizonyos DE... Meglehet, hogy a Reményvesztett önmagában is kerek egész történetet alkot, mégsem ajánlom annak, aki az eredetit nem olvasta, mert ez igazán akkor üt, ha már a Hopelessen túl vagyunk (és vétek lenne megfosztani magunkat egy katartikus élménytől, nemde?). Hogy miért? Nos, a válasz igen egyszerű. Colleen a Reménytelennél felépített egy világot, Sky és Dean Holder világát, amit kellőképpen, az utolsó porszemig ki is aknázott. Lépésről-lépésre ismerkedtünk meg ezzel a két sérült fiatallal, és tragikus sorsukkal. Ám mindahhoz, hogy üssön az egész, idő kellett; valamint az, hogy előbb testestől-lelkestől, múltastól-jelenestől megismerjük Sky-t. Merthogy tulajdonképpen a főcselekménynek ő áll a középpontjában.
Ezzel szemben a Reményvesztett nem Sky-ról szól, hanem Holderről, és az ő szemén keresztül követve az eseményeket, könnyen azt érezhetjük, hogy lólépésben haladunk, nincsenek meg azok az átmenetek, amiktől élővé válna az egész. És pontosan emiatt mondom azt, hogy sipirc Hopeless-t olvasni! A "meló" után pedig jöhet az (keser)édes jutalom: Dean Holder és az ő lelke.

Míg az első rész cselekmény- és karakterközpontú volt, addig ez határozottan az utóbbi kategória. Amolyan lelki kiegészítő kötet. Útmutató Dean Holderhez.
Nem is akármilyen!
Ő... még mindig csak sóhajtozni tudok, sajnálom, egyszerűen ezt váltja ki belőlem. Minél több rétegét ismerem meg, annál jobban beleszeretek. Bár fogalmam sincs, hova lehet ezt még fokozni. Na, de kanyar vissza:
Dean másként tört össze, mint Sky. Lehetne azon vitatkozni, melyik a keményebb, mindazonáltal úgy vélem, nem érdemes. Két különböző probléma, semmiképp sem említhetőek egyazon lapon.  Ám mielőtt jobban belemennék a dologba, szeretném, ha SPOILER veszély miatt, azok, akik nem olvasták még a Reménytelent, itt abbahagynák a véleményem olvasását. (Én szóltam!)

"Mégis mennyi az esélye annak, hogy azt a két lányt, akit a legjobban szerettem, elveszíthetem? Napról napra darabokra szaggat a tény. Tudom, hogy túl kellene lépnem rajta... hogy el kellene engednem a bűntudatot. De őszintén szólva nem akarok túl lenni rajta. Nem akarom elfelejteni, hogy képtelen voltam megvédeni titeket, és ezért maradtam egyedül."

Azt mindig is tudtuk, mit jelentett a srác számára Hope elvesztése, de mivel nem tartozott szervesen a sztorihoz nővérének, Less-nek halála, így arról kevés szó esett, most viszont teljes rálátást kapunk arra, mi mindent zúzott össze és változtatott meg ez a tragédia főhősünk életében. Sok-sok mindent.
Colleen gyönyörű, szívszorító pillanatok keretein belül tárja elénk a testvérek kapcsolatát, emlékek és levelek formájában. És ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amit úgy imádtam a könyvben: a leveleket.
Holder Less régi, üres füzetébe, mintegy naplószerűen írogat nővérének a vele történtekről, az érzéseiről, a fájdalmairól, terveiről. Olykor vádaskodik, míg máskor lelkendezik, vagy éppen puszta tényeket közöl. Lényeg a lényeg: itt és ezáltal ismerhetjük meg a szívében dúló viharokat, s őt magát.
Rengeteg keserűség, düh, fájdalom lappang benne, amiknek sokszor indulatosan hangot is ad, ám még ennél is több szeretet, féltés, remény és fiús csíntalanság társul az előbbiekhez.
Less elvesztése mellett pedig természetesen ott van még Hope - Sky is, akivel kapcsolatban szintén sok minden tisztázódik. Elsősorban Holder érzéseire, cselekedeteire gondolok. Olyan, mintha a Reményvesztettel helyükre illeszkednének a nagy kirakós elveszett, apró elemei. Értelmet nyernek a srác kicsi, jelentéktelennek tűnő tettei, és az azok mögött megbúvó indokok.
Ami pedig Holder és Sky kapcsolatát illeti, csak önmagamat tudom ismételni: "Imádtam bennük, hogy sosem dobálóztak nagy és valótlanul ható szavakkal, nem kecsegtették a másikat elcsépelt ígéretekkel. Természetesek, mégis elemiek voltak. És talán emiatt van az, hogy az elmúlt évek legjobb könyves randijaival és első csókjával találkozhatunk. Nem túlzok. Tényleg magasan veri a többit. És az a csókmentes randi... Hűha! Perzselő, vad és szexi."És igen, az a csókmentes randi még mindig hűűűha kategória.

Összességében tehát azoknak ajánlom a Reményvesztettet, akik olvasták már a Reménytelent, és kíváncsiak arra, mi lappang Holder lelkében. Garantáltan nem fogjátok megbánni, már csak azért sem, mert így lesz kerek a sztori. És ha ez, valamint Holder és az ő higanyszálemelő jelenléte nem lenne elegendő, van még egy okom, amit, vagyis inkább akit úgy hívnak: Daniel. Ő Holder legjobb barátja, és őrületes, szabadszájú egy figura.
Én a magam részéről imádtam ezt a részt is, köszönöm az írónőnek, hogy megírta (és Sándor V. Alexandrának, hogy ilyen remek fordítással ültette át a mi anyanyelvünkbe). Egy élmény volt. Nem mellesleg fülig érő vigyorral fedeztem fel és éltem át újra a kedvenc jeleneteimet, idézeteimet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Holder, Daniel, Sky
Kedvenc jelenet: csókmentes randi + levelek
Negatívum: kicsit lólépésszerű történet
Borító: 5/5




Griffin Peterson


Griffin Peterson neve lehet, hogy ismeretlenül cseng számotokra, de az arca már kevésbé, ugyanis ő az az úriember, akit a Losing Hope borítóján láthattok. És, hogy mit érdemes tudni róla?

Griffin Wisconsin egyik kisvárosában, Oconomowoc-ban született és nevelkedett. Gyerekkorától kezdve megszállott zenerajongó volt; élete első gitárját 12 évesen, karácsonyra kapta édesapjától, néhány évnyi tanulás után pedig a helyi gyülekezeti zenekar tagja lett.
Életében mindig is fontos szerepet játszott a zene, legyen szó éneklésről, gitározásról vagy dalszövegírásról, számtalan terepen kipróbálta magát. Így hát nem is meglepő, hogy némi noszogatás után jelentkezett az American Idol 12. évadába, ahonnan egyenesen Hollywoodig repült, az élő adásba.
A tehetségkutató utáni időben felkereste Colleen Hoover, azzal a szándékkal, hogy megkérje, készítsen egy lemezt hamarosan megjelenő könyvéhez, a Maybe Someday-hez. 2014 márciusában a könyvvel együtt megjelent a lemez, mely óriási sikert aratott. A többi pedig, ahogy mondani szokás: történelem.








Nyereményjáték


Mostani játékunk során egy kis nyomozásra invitálunk benneteket. Ha ismeritek Sky és Holder történetét, nagyon könnyű dolgotok lesz, ugyanis nincs más feladatotok, mint a srác bőrébe bújva, Hope nyomába eredni társasjátékunk segítségével.

Feladat:
1) A közös blogon lévő bejegyzésben (http://www.blogturneklub.com/2015/06/colleen-hoover-remenyvesztett.html) megtaláljátok a társasjáték szabályzatát, valamint a különféle jelmagyarázatokat. Olvassátok át figyelmesen, utatok során jól jöhetnek az instrukciók.
2) Minden állomáson kaptok egy kérdést, valamint két választ. Döntsétek el, szerintetek melyik a helyes, és lépjetek előre annyit, ahányas számot láttok a válasz mellett. Továbbá az általatok helyesnek vélt megoldást/szót írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
3) Ha ráléptek egy ábrára, kövessétek a közös blogon olvasható instrukciókat!
4) A játék végén írjátok be a rafflecopter doboz erre kijelölt sorába, ide-oda lépegetés után, melyik mezőre lyukadtatok ki. Ez lesz a főmegfejtés, így több pontot is ér majd mint a többi.
5) Fontos, hogy MINDEN feladatot teljesítsetek, ugyanis csak ekkor nyílik esélyetek megnyerni a kiadó által felajánlott 3 db Reményvesztett példány egyikét.
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


“A szó úgy jön az ajkaimra, mintha mindig is ott lakott volna valahol a kedvel és a szerelmes közt a szótárban. Ahol jó helyen van.” Mi ez a szó?

élek (5)   vagy   szerelem (2)






Nézzetek be a többi állomásra is

06/18 Kelly & Lupi olvas - Idézetek
06/20 Deszy könyvajánlója - Részlet
06/22 Angelika blogja - Playlist
06/24 Kristina blogja
06/26 MFKata gondolatai - Borítók
06/28 Dreamworld - Griffin Peterson
06/30 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése