2015. július 4., szombat

Katie McGarry - Crash Into You



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katie McGarry legújabb regénye, a Crash Into You - Szívkarambol, mely a Feszülő húr című sorozat harmadik része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja egy jó kislánynak vélt, ám vakmerőségre is hajlamos lány, és egy dörzsölt srác kirobbanó történetét.

2015. június 19-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Katie McGarry: Crash Into You - Szívkarambol

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633992883
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
A sikerszerző Katie McGarry újabb kirobbanó története egy jó kislányról, aki a vakmerőségre is hajlamos, egy dörzsölt srácról, akinek nincs vesztenivalója, és egy száguldó tempóban szövődő szerelemről.
Színjeles tanulmányi eredmény, dizájnerrucik, kifogástalan élet – ennyit várnak Rachel Youngtól. A magániskolába járó tizenegyedikes lány azonban titkol ezt-azt jómódú szülei meg basáskodó bátyjai elől… sőt, épp két újabb tétellel gyarapította a listát. Az egyik, hogy sötét országutakon szokott száguldozni vadidegenek társaságában a Mustangjával. 
Hát a másik? A tizenhét éves Isaiah Walker – egy nevelőszülőknél fölcseperedett, tetovált srác, akivel szóba állnia sem lenne szabad. Ám miután a szürke szemű, átható tekintetű fiú a segítségére siet, többé nem tudja kiverni a fejéből.
Isaiah is rejteget titkokat. A lakóhelyéről és Rachel iránti tényleges érzéseiről. Csak az hiányozna, hogy belegabalyodjon egy gazdag csajba, aki nyilván csak a kaland kedvéért kívánkozik a város rossz hírű, déli fertályára – még ha ránézésre valóságos angyal is ez a lány.
Amikor azonban közös szenvedélyük, az aszfalton száguldozás mindkettejüket életveszélybe sodorja, hat hetük marad, hogy kiutat találjanak. Hat hét, hogy kiderítsék, meddig hajlandók elmenni egymás megmentéséért.

Saját véleményem:
Isaiah történetére azóta vártam, mióta felbukkant az első részben és rabul ejtette a szívemet. Bár bevallom, fenemód haragudtam az írónőre, amikor összetörte a kedvencem lelkét azzal, hogy elszakította tőle Beth-t. Elképzelni sem tudtam, ki és legfőképpen milyen lesz az a lány, aki megadhatja Isaiah számára a boldogságot és a lelki békét.
Nos, azt hiszem, legvadabb álmomban sem gondoltam volna, hogy egy Rachel típusú csaj lesz a végső befutó...

Rachel személyében adva van egy jól szituált, ámde igencsak elnyomott karakter, aki ideje nagy részében másnak tetteti magát, mint aki valójában. Mindezt azért, mert a szülei és a bátyjai ezt várják el tőle. Életét halott nővérének köszönheti, mivel a lány elvesztése annyira fájón érintette édesanyjukat, hogy az addig nem nyugodott, míg nem sikerült egy újabb kislányt szülnie, akit később elvesztett gyermeke képére formált, rákényszerítve saját akaratát, elvárásait.
Rachelnek elegáns estélyikben tündökölve újabb és újabb beszédeket kell mondania anyja jótékonysági estjein, miközben minden egyes alkalommal heves pánikroham gyötri a szereplés miatt, s legszívesebben hátrahagyva mindent, szeretett Mustangjához rohanna, hogy azzal szelje a kilométereket.

"Bejönnek nekem a kocsik. Tetszik a hangulatuk. A hangjuk. Kitisztul az agyam, ha volán mögé ülök, és amikor a járgányt sebességbe téve a gázra lépek, a motorzaj valahogy… erőt ad."

Egy hasonló alkalom után, ikerbátyja segítségével, Rachelnek sikerül meglógnia, hogy kieressze a gőzt, amikor összeakad néhány sráccal, akik végül elviszik egy illegális gyorsulási versenyre, ahol megismerkedik Isaiah-val, aki éppen pocsék anyagi helyzetén készül javítani azáltal, hogy egy futam elejéig eladja lelkét az ördögnek. Csakhogy az este csúnya fordulatot vesz, amikor megjelennek a rendőrök, és Isaiah megsajnálva a lányt, segít neki elmenekülni, majd kettesben töltenek néhány órát, mely alatt felparázslik köztük a levegő.
Az érzései dacára azonban a srác úgy dönt, elfelejti a másik világból, az élet derűsebb és gondtalanabb oldaláról származó lányt... de mint tudjuk, ember tervez, isten végez... vagy ebben az esetben az utca déli királya, Eric, aki Rachelt okolja a versenyen felbukkanó zsaruk miatt, és megfenyegeti, pénzt vagy életet követelve tőle.
Isaiah-t ellenben nem olyan fából faragták, aki magára hagyna egy bajba jutott hölgyet, így hát magára vállalja a tartozást... és ezáltal kezdetét veszi a történet:
Rachelnek és Iasaiah-nak össze kell fogniuk, hogy határidőre megszerezzék azt a nem kevés pénzt, amit Eric követel tőlük. Ennek pedig egy módja van, a versenyzés.
Mindennek tekintetében nyugodtan kimondhatjuk: igen, ez egy Halálos iramban filmeken alapuló regény! Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a pici szívem elkezd hevesebben verni, és megindul bennem az adrenalin.
Kocsik, sebesség, olaj, csavarkulcsok, doromboló motrok, benzinillat, csikorgó gumik, erős, határozott karok a kormányon - és Isaiah. Egy olyan lánynak, aki gyerekkorát autószerelő műhelyben töltve arról ábrándozott, hogy autószerelő lesz, és mind a mai napig rajong a különleges kocsikért, és a száguldásért, valamint a Halálos iramban filmekért, maga a Mennyország!

"Isaiah társaságában jobban tudatosodik bennem, hogy van testem, mint valaha. A külsőm, a belsőm, mindenem – még olyan helyek is, amire azelőtt nemigen gondoltam. Olyan helyek, amik úgyszólván fölélednek az ő jelenlétében."

Isaiah-ban egyáltalán nem csalódtam, sőt, ha lehet még sokkal jobban beleestem, mint eddig. Ő egy rendkívül sebzett lelkű fiú. Az élet nem bánt vele kegyesen, nevelőszülőtől-nevelőszülőhöz került kisfiú korától kezdve, kitéve a felnőttek és a jog minden szeszélyének. Az utcán nevelkedett, annak szabályai szerint él. Tiszteli a barátait, hűséges elveihez, és betartja szavát. Imádja az autókat, a műhelyben és a suliban is azon fáradozik, hogy tehetsége révén minél többre vigye a szakmában. Ugyanakkor olyan problémákkal is meg kell küzdenie, mint az önálló élet, a pénztelenség, valamint egy meglehetősen rámenős szociális munkás, aki minden áron azt akarja, hogy találkozzon börtönből szabadult anyjával, aki évekig rá sem hederített.
Vele szemben pedig ott van a jól szituált Rachel, akinek bár adott az anyagi jólét, a biztos családi háttér, mégsem lehet önmaga. S bár ennél jobban nem is különbözhetnének egymástól, mégis ez az ellentét az, ami vonzza őket.
Bár nem újdonság a szegény fiú és a gazdag lány lehetetlen szerelméről szőtt történet, Katie McGarry mégis úgy játszott a témával, hogy a páros között tomboló tűz és a történet lendületessége, izgalmassága, valamint az újszerű háttérelemek és körítés miatt, egyáltalán nem éreztem unalmasnak, lerágott csont jellegűnek. Képes volt valami újat, pluszt adni.
Szerettem a Rachel és Isaiah közt vibráló feszültséget, az őket több értelemben is elválasztó szakadékot, melyet néha-néha egy-egy jól irányzott halálugrással áthidaltak.
Ugyanakkor Rachellel nehezen barátkoztam meg. A magánéleti és egészségbeli problémáival nem volt gondom, az a része teljesen rendben volt (azt leszámítva, hogy a szüleitől kezdve a testvérein át, mindenkit lecsaptam volna egy lapáttal), ellenben a határozatlansága, a hisztériája olykor az őrületbe kergetett. Amikor már huszonkettedjére ismételte el, hogy ő csak egy adósság, szívesen megmutattam volna neki az exit táblát, vagy legalább a hideg zuhanyt. Szerencsére akadt egy fordulópont, ahonnan fokozatosan fejlődésnek indult, így a végére egészen megkedveltem, mégsem lett a szívem csücske. Nem úgy, mint a drogdíler, igencsak szabadszájú Abby, aki Logannel karöltve a regény igazi fénypontjaként szolgált. Bravúros mellékkarakterek: az adrenalinfüggő, tehetősebb fiú, és az utcán nevelkedett, illegális szereket forgalmazó, öntörvényű lány.
Utoljára hagytam a legjobbat: autók, versenyek. Imádtam azt a rengeteg futamot! Az éjszakai gyorsulási versenyeknek megvolt a maguk semmihez sem fogható hangulata, a fogadásokkal, versenyekkel, az őrjöngő tömeggel. És ez vonatkozik az autószerelős jelenetekre is. Elég annyit mondanom: izzasztó meleg+félmeztelen Isaiah+csavarkulcsok+olajfoltok? Na, ugye!

Összességében tehát nagyon szerettem ezt a részt, és bátran ajánlom minden Isaiah rajongónak, az autók és a gyorsulási versenyek szerelmeseinek, valamint a Halálos iramban filmek kedvelőinek. A korábbi kötetek szereplőinek, valamint az újaknak felbukkanásával számos olyan baráti-összefogós-beszélgetős pillanatnak lehetünk tanúi, mint az imént említett filmsorozatban. A Crash Into You ékes példája annak, hogy nem a vérségi kötelék határozza meg, kik a családunk, és hogy a külső sokszor csalóka lehet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Isaiah, Abby, Logan
Kedvenc jelenet: a tigrises tetoválás magyarázata, és az autószerelős részek
Negatívum: Rachel hisztije, Noah kezdeti taplósága, és Rachel családja
Borító: 5/5




Borítók








Nyereményjáték


A történetben fontos szerep jut a száguldásnak és az autóversenyzésnek, így hát mostani játékunk során szintén az illegális gyorsulás világa lesz a középpontban. Olyan filmes karaktereket keresünk, akiknek lételeme a száguldás.

Minden blogon találtok egy kis infómorzsát az adott figuráról, illetve egy képet annak autójáról. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint ezek segítségével kitalálni, kire gondoltunk. (Fontos, hogy a filmbeli karakter nevére gondoltunk, nem pedig a színészekére!) Majd ezt megismételni az összes állomáson. Ha minden feladatot teljesítettetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott 3 példány egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


“Az egyik vezéralakja a Los Angeles utcáin rendszeresen lezajló illegális autóversenyeknek.”






Nézzetek be a többi állomásra is

06/19 Deszy könyvajánlója
06/21 CBooks
06/23 Angelika blogja - Playlist
06/25 Media Addict
06/27 Kelly Lupi olvas - Kimaradt jelenet
06/29 Kristina blogja
07/01 MFKata gondolatai
07/03 Dreamworld - Borítók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése