2015. augusztus 6., csütörtök

Moskát Anita - Horgonyhely



A GABO SFF jóvoltából megjelent Moskát Anita legújabb regénye, a Horgonyhely. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja ezt a merész témát feszegető, lenyűgöző könyvet, mely felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

2015. augusztus elsejétől egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Moskát Anita: Horgonyhely

Kiadó: Gabo SFF
ISBN: 9789634060376
Oldalszám: 440 oldal

Fülszöveg:
Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

Saját véleményem:
Moskát Anitával, vagyis pontosabban a munkásságával tavaly, a Bábel fiai blogturné kapcsán ismerkedtem meg. Akkor azt írtam róla: "Az írónő fiatal kora ellenére úgy bánik a szavakkal, mint más az ecsettel. A sorokat élettel és milliónyi színnel tölti meg, s ettől maga a regény is megelevenedik a szemünk előtt.". Ezt mind a mai napig tartom, annyi kiegészítéssel, hogy Anita korunk egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar szerzője.

A Bábel fiából okulva, kellően felkészültem mindenféle fordulatra, úgy véltem, tökéletesen tisztában vagyok azzal, milyen szintű kegyetlenkedésre számíthatok. Nos, töredelmesen bevallom, óriásit tévedtem. Anita egy olyan hölgy, akivel nem szívesen futnék össze éjszaka az utcán, sőt, ezek után azt is kétszer meggondolom, milyen erősítéssel jussak el végre egy dedikálására.
A Horgonyhely olyasfajta regény, amit már az első mondatok után otthonodnak érzel, majd később egyszerre szeretnél menekülni ebből a fájdalmasan nyomasztó, kegyetlen világból, és maradni. Mintha hozzákötnének a gyökereid.

"Mindenki szomjazza a magyarázatot. A gyerekek mesékből kapnak választ, mások átkot emlegetnek, a vezetőnők a természet rendjét. Szerintük a terhesség és a vándorlás kapcsolata természetes, mint az erő, amely az ágról az almát a földre húzza."

A regény egy olyan világról szól, ahol mindenkit odaköt a föld, ahová született. Horgonyhelyüket csak meghatározott távolságra hagyhatják el, különben számolniuk kell fájdalmas testi tüneteikkel, vagy akár magával a halállal is. Ám nem tudni miért, vagy hogyan, de a terhes nők mentesülnek ez alól az átok alól. Várandósságuk hónapjaiban oda és arra vándorolhatnak, amerre csak szeretnének. Így hát nem csoda, hogy a társadalom erősen nő uralttá vált az évtizedek-századok során. 
A birodalom szegleteiben meghatározott hierarchia szerint élnek az emberek, melynek legalján a férfiak állnak. A nők megvetik és kihasználják őket, hiszen semmi másra nem jók, mint gyermeknemzésre. Felmerül a kérdés, hogy akkor, ha mégiscsak van valamiféle hatalom a másik nem kezében is, miért nem élnek vele? Ám a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Meg sem kísérlem elmagyarázni a világfelépítést, a szabályrendszereket, és működési elveket, hiszen ehhez Anitának is 440 oldalra volt szüksége.
Az viszont biztos, hogy a regény egyik legnagyobb erőssége (bár jelen esetben sok ilyen van), pont ebben rejlik. Rendkívül összetett, részletgazdag világképpel van dolga annak, aki kinyitja a könyvet. Látszik, hogy a szerző teljesen belakta, történelmet szőtt köré. Úgy ismeri még a legutolsó zugát is, mint más a tenyerét. 
Mindez azonban a karakterekről is elmondható, legyen szó fő-, vagy mellékszereplőről. Kivétel nélkül, egytől-egyig határozott célokkal, elképzelésekkel, és jól érzékelhetően, a jelenükre is kiható múlttal rendelkeznek. Egyikük sem csak fekete vagy fehér. Megvannak a maguk jó és rossz tulajdonságaik egyaránt. Ugyanúgy tesznek jót, mint ahogyan hibáznak. Hiába érezzük azt egyik pillanatban, hogy gyűlöljük x-et vagy y-t, mert ha nem is rögtön, de később értelmet nyernek tetteik. Ők is csak emberek, olyanok, mint te, én, vagy bárki más a világon. 

A Horgonyhely három (valamilyen úton-módon egymáshoz kapcsolódó, vagy kapcsolatban álló) személy útkeresésén keresztül mutatja be egy egész társadalomét. Általuk lehetőségünk nyílik a legszélesebb körben bebarangolni a témát, felmérni a lehetőségeket. Gondolok itt a tudomány-mágia, valamint a nők-férfiak közti ellentétekre.  

Vazil, férfitársaihoz képest szerencsés helyzetben van, ugyanis a Mordályon született, így horgonyhelye is a hajóhoz köti. Lehetősége van bármerre elhajózni, amerre vizet talál. Ez pedig kapóra jön kutatásához. Évekkel korábban ugyanis megesküdött nőiességétől megfosztott szerelmének, hogy kerüljön bármibe, megtalálja a horgonyhely ellenszerét. Meggyőződése, hogy ezt tudományos úton érheti el. Csakhogy szörnyű tettei, s elfogyasztott feleségeinek magas száma ellenére, mégis minden veszni látszik. Már nem pusztán az ellenszer megtalálása, hanem a bizonyítási vágy, és a bűnbocsánat elnyerése is hajtja.
Lánya, a tizenhárom éves Helga úgy nevelkedett, mint egy fiú. Mivel apja undorítónak találja mindennemű nőiességét, kénytelen mindezt elnyomni magán és magában. Ám egy napon, amikor rájön Vazil tetteire, menekülni akar, ehhez azonban teherbe kell esnie. Találnia kell tehát egy férfit, aki hajlandó teherbe ejteni, hogy vándorútra indulhasson. 
Végül, de nem utolsósorban pedig ott van Lars, a kis faluhoz kötött férfi, aki kénytelen undorító felesége kedvére tenni, hogy a nő titokban tartsa képességét. Lars földevő, ami a férfiak számára tilos, halállal büntetik. A veszély ellenére ő mégis űzi a földmágiát, így keresve a röghöz kötöttség elleni megoldást. 
Noha láthatóan hárman, három fele tartanak, valami mégis közös bennük: a kiút keresése, valamint az ennek a nevében elkövetett szörnyűségek. 
Mindemellett fontos megjegyeznem, ez csak a nagyon lerövidített kiindulási helyzet. Az ügy ennél sokkalta szerteágazóbb, rengeteg megdöbbentő fordulattal és csavarral.

A Horgonyhely sokkal érettebb, mint a Bábel fiai, szerkezetileg, hangulatilag, és úgy unblock. Maga a boncolgatott téma is kényesebb azáltal, hogy Anita megfordította a nemi szerepeket, és a nők kezébe adta a póráz végét. Ez pedig számos érdekes, vitatkozásra okot adó kérdést is felvet, amibe én most nem szeretnék belemenni. Mindazonáltal azt azért hozzáteszem, hogy nő létemre sem szeretnék ebben a világban élni. Számtalan alkalommal elborzasztott az, amivé a történet asszonyai váltak. A túlzott hatalom sem a férfiaknak, sem a nőknek nem válik előnyére.
Ajánlani pedig leginkább azoknak ajánlom, akik nem félnek az új, formabontó tartalmú könyvektől, lévén ez nem egy könnyed kis olvasmány. Ó, de még mennyire, hogy nem! Komolyan megdolgoztatja olvasóját szellemileg és lelkileg egyaránt. De ha esélyt adsz neki, biztosan nem fogod megbánni.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Lars... talán
Kedvenc jelenet: nem jelenet, inkább a könyv hangulata
Negatívum: Helga terve... és kivitelezése
Borító: 5/5




Marcela Bolivar képei


A Horgonyhely borítóját Marcela Bolivar káprázatos munkája díszíti, mely a "Sulfur" sorozat egyik darabja. Érdemes egyébként megnézni Marcela Bolivar többi képét is, nem véletlen, hogy itthon és külföldön egyaránt, előszeretettel használják őket borítóként. 

Lentebb a Sulfur sorozatot láthatjátok (a fotókra kattintva nagyobb méretet érhettek el), kiegészítve két másikkal, ami szintén ismerős lehet számotokra. Kitaláljátok, honnan? :)












Nyereményjáték


Ezúttal könnyű dolgotok lesz, minden állomáson találtok egy kérdést, amire válaszolnotok kell. Segítséget a bejegyzésekben, a beleolvasóban, valamint a google-ben találtok. Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a Horgonyhely három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk


Mai kérdés:
Melyik ókori városban játszódik Moskát Anita előző regénye?




Nézzetek be a többi állomásra is

08/01 Bibliotheca Fummie - A vándorlás okai
08/02 Media Addict - Interjú
08/03 Always Love a Wild Book
08/04 Deszy könyvajánlója - Idézetek
08/05 Dreamworld - Marcela Bolivar képei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése