2015. szeptember 27., vasárnap

Gwenda Bond - Lány a kötélen



Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg Gwenda Bond: Lány a kötélen című ifjúsági regénye, mely a cirkusz világában játszódik. Három blogger mutatja be nektek ezt az izgalmas, feszültséggel és misztikummal teli történetet, melynek fiatal főszereplő párosa két régóta ellenséges artista család sarja. Vajon sikerül kideríteniük családjaik múltjának titkait? 
Érdemes követni a turnét, mert a különböző értékelések és érdekességek mellett a kedves olvasóknak a játék helyes megfejtéséért cserébe esélyük nyílik megnyerni a könyv kettő példányát a kiadó felajánlásában.


Gwenda Bond: Lány a kötélen

Kiadó: Athenaeum
ISBN: 9789632934617
Oldalszám: 362 oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
Üdvözli nézőit a Cirque American!
A tizenhat éves Jules Maroni álma, hogy kötéltáncos édesapja nyomdokaiba léphessen a magasban. A Repülő Garciák jelenléte azonban könnyen keresztülhúzhatja a lány számításait. A rivális Maronik és a Garciák ugyanis hosszú évtizedek óta esküdt ellenségként kerülik egymást...
Jules azonban nem hajlandó tudomásul venni a családi drámát, és csakis a drótkötélre összpontosít. De amikor felfedez egy pávatollat - egy hírhedt, balszerencsét hozó tárgyat - a jelmezén, Jules kis híján elveszíti az egyensúlyát. Miközben egyre több titokzatos, balszerencsét hordozó talizmán bukkan fel a színen, Jules rájön, nincs más választása: segítséget kell elfogadnia, mégpedig a legváratlanabb forrásból: Remy Garciától, aki mellesleg a Cirque legjobb légtornásza.
De mitől óvja annyira nagyanyja a lányt? Mit tartogatnak számára a Nagy Arkánum lapjai? Meg lehet-e változtatni előre megírt sorsunkat?

Saját véleményem:
Kislányként is rajongtam a cirkuszokért, képes voltam ugyanazt a műsort tucatszor újra és újra megnézni. És bár az igazi varázslatot a Fővárosi Nagycirkusz showja jelentette, mégis a valódi kedvenceim a vándorcirkuszosok voltak. Minden évben csillogó szemmel vártam, hogy a néhány méterrel arrébb levő parkba megérkezzenek, tábort verjenek, és jómagam ott nyüzsöghessek az előadókat, a sátor felhúzását és az állatokat figyelve.(Óriási szívfájdalmam, hogy már nem jönnek.)
Az egyik legnagyszerűbb dolog bennük az, hogy az előadások idejére a lehetetlen is lehetségessé válhat. S mindezt valódi, húsvér emberek, állatok teszik lehetővé. Mindegy, hogy milyen trükkök segítségével kápráztatják el a közönséget, lényeg a befektetett munka, odaadás, alázat, és elhivatottság. Bámulatos, hogy a fellépők - sokszor - egész  életüket ennek szentelik, kiskoruktól a nyugdíjig. Olyan életstílus ez, aminek elfogadására, megélésére, szeretetére születni kell. Sajnos külsősként csak egy egészen picike elképzelésünk lehet a fények mögötti valóságról. De éppen emiatt esett a választásom Gwenda Bond regényére, mely a cirkuszok világába nagyon is jól beleolvadó misztikus szállal, s némi romantikával fűszerezve hivatott bemutatni a vándorlétet reflektorokon innen és túl. 

"– A múlt terhe örökké ott áll mögötted, Jules. Nem ismered fel, mert mindig is ott volt. Így láttad meg a napvilágot, amikor a Maroni családba születtél."

A történet középpontjában a Garciák és Maronik közti ellentét áll. Két híres, több generációra visszanyúló artistacsalád ősi gyűlöletet táplál egymás iránt egy múltbeli sérelem miatt. Hiába hívják őket ugyanahhoz a cirkuszhoz, nem hajlandóak egy közösségben élni. Egészen addig, míg a regény főszereplője, a tizenhat éves Jules rafinált módon rá nem kényszeríti családját, hogy szerződjenek a Cirque Americannal, akiknél jelenleg a Garciák is vannak.
Jules minden álma, hogy példaképei - édesapja és Bird Millman - nyomdokaiba léphessen. Óriási szenvedéllyel és lelkesedéssel műveli a mesterséget. Ám ahhoz, hogy valódi sztár válhasson belőle, biztos háttér kell, és pontosan ezt kínálja a legjobbakból összeválogatott társulatú Cirque American.
Jules (Julieta) nem törődik nagymamája és szülei figyelmeztetésével, mely a Garciákkal való együttműködés veszélyeire intik, azonban a szerződés megkötése után egy sor furcsaság történik vele. Felforgatják lakókocsijukat, elátkozott talizmánokkal bombázzák, és sok-sok év után, többször is meginog a magasban. Így hát Jules, bár vonakodva, de eltökéli, hogy a két család közti átok és ellentét végére jár, a nyomozásban pedig nem más szegődik társául, mint a jóképű Garcia fiú, Rómeó, vagyis becenevén Remy.

A Lány a kötélen misztikus, babonákkal, évtizedes titkokkal, és nyomozással átszőtt Rómeó és Júlia történet, cirkuszi díszlettel megspékelve. De míg a legtöbb Rómeó és Júlia alapú regény esetében kissé elnagyolt a fiatalokat szétválasztó szakadék, addig Gwenda Bond tényleg nyomós okot szolgáltat Remy és Jules tiltott szerelmére.
A Garciák és Maronik közt feszülő heves gyűlölet a történet kezdetétől nagy lánggal ég, s a kevés infó ellenére is érezheti az olvasó, hogy itt bizony tényleg valami jelentőségteljes dologról van szó. A Garciák boszorkányként tekintenek a Maroni nagymamára, míg a Maronik tűzként kerülik a másik családot. Tehát nem csak egy sima nézeteltérésről van szó, hanem egy, a cirkuszok sejtelmes világába is tökéletesen beleillő, közepesen misztikus szálról is.
A társulat idősebb generációi, akik ebben nőttek fel, baromi komolyan veszik a különféle hiedelmeket, szokásokat, babonákat, rituálékat, kártyalapokat, jóslatokat, rossz óment sugárzó talizmánokat, hisz olyan világ ez, melyben a régi keveredik az újjal, a lehetetlen a lehetségessel, a mindennapi a nem mindennapival. Így amikor újabb és újabb ártó szándékú tárgyak, meglepő balesetek-megingások történnek, a szunnyadó családi háború új erőre kap.

"Bármely pillanatban minden véget érhet. A halált mindössze egyetlen lélegzet választja el az élettől, egyetlen másodperc, egyetlen cselekedet. Ami azt jelenti, hogy az élet mindent megér, minden nap minden egyes percében."

Ami a nyomozás részét illeti, nagyon izgalmas. Folyamatosan csepegnek az infók, melyek ahelyett, hogy segítenének a kirakós összeállításában, csak még több kérdést vetnek fel. Remy és Jules egészen mélyre ás a két család történetében, miközben számtalan érdekességgel is szolgálnak a múltbeli cirkuszi élettel kapcsolatban. A rejtély pedig szerencsére végig rejtély tud maradni. Folyamatosan ébren- és izgalomban tartja az olvasó figyelmét.  Míg főhőseink valósággal remekelnek.
Jules igazán okos, értelmes, rafinált lány, aki kellő bátorsággal, kíváncsisággal és eltökéltséggel áll az elé gördülő akadályokhoz. Szerettem benne a kitartását, a fejlődni akarását, hogy a kitűzött cél érdekében képes volt kockáztatni, és ahelyett, hogy a sült galambra várt volna, cselekedett. Remyvel tökéletesen kiegészítették egymást. A fiú merészsége, pimaszsága jól ellensúlyozta a lány egyszerűségét, míg a fejlődni akarás, és a nagy célok ugyanúgy közösek voltak bennük.

A romantika és nyomozás miatt azonban nem állhatott meg az élet, a Cirque American városról városra bandukolt, s tehetséges kis csapatunk estéről-estére csillogtathatta meg tehetségét a közönség előtt.
Jómagam, mint a cirkusz szerelmese, rettentően élveztem, hogy olykor becsüccsenhettem a nézőtérre, és az írónő érzékletes leírásainak hála, ámulhattam az előadásokon. Ám még ennél is jobban elkápráztatott a kulisszák mögötti élet. Érdekes, és merőben új élmény, tapasztalat volt látni a műsorban elfoglalt sorrendért folyó versenyt, a felkészülést, és úgy egyáltalán azt, hogyan élnek ezek az emberek. Miből áll a napi rutinjuk, hogyan élhetnek családi életet, tanulhatnak, szórakozhatnak.
A címből kiindulva sejthető, melyik műsorszám kerül fókuszba, s noha vannak egyéb előadások is, a hangsúly ezúttal a kötéltáncosokon (és artistákon) van. Jules szenvedélyessége által egész közel kerülhetünk ehhez a cseppet sem veszélytelen produkcióhoz, mind érzésileg, mind technikailag, mind pedig cirkusztörténelmileg.

Összességében tehát azt mondom, aki imádja a cirkuszokat, semmiképp se hagyja ki! A Lány a kötélen nem egy tucatsztori. Szép ívű, elejétől a végéig izgalmas, érdekes hangvételű történet egy másik világról, tele titkokkal, ősi viszályokkal, meghökkentő eseményekkel, tragédiákkal, babonákkal, szenvedéllyel és egy kis romantikával.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Jules, Remy, Dita, Sam
Kedvenc jelenet: Jules és Remy első csókja, és a lopott pillanataik
Negatívum: az, amivel Jules rávette a szüleit, hogy szerződjenek
Borító: 5/4




Bird Millman









Nyereményjáték


Minden állomáson cirkuszos filmekből láthattok egy-egy jellemző képet. A feladat: ismerjétek fel, mely filmekből választottuk a képet és írjátok be a filmcímet a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Magyar és angol filmcímeket is elfogadunk. 
A kisorsolt nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.






Nézzetek be a többi állomásra is

09/27 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése