2015. szeptember 19., szombat

Shannon Hale - Holnemvolt Csodaország



Folytatódik az Ever After High blogturné a sorozat harmadik részével, Holnemvolt Csodaország címmel. Ezúttal Lizzie Hearts, Cedar Wood és Madeline Hatter kerülnek a középpontba, hogy megmentsék a barátaikat. 
Kövesd a Blogturné Klub három bloggerének bejegyzéseit és újabb mesés posztok várnak rád, merülj el ebben az izgalmas mesevilágban! A Móra Kiadó felajánlásában ráadásul kettő példány a szerencsés nyertesekre vár!


Shannon Hale: Holnemvolt Csodaország 

Kiadó: Móra Kiadó
ISBN: 9789631198508
Oldalszám: 293 oldal
Fordító: Bottka Sándor Mátyás

Fülszöveg:
Minden a feje tetejére állt.
De kinek a feje tetejére?
Az Ever After High diákjai eddig kötelességtudóan aláírták a Mesehősök Végzetkönyvét, ezzel megfogadták, hogy eljátsszák a mesében előre megírt szerepüket.
A suliba azonban betoppant Raven Queen, és már az elején mindent felbolygatott! Az örökség napján szembeszegült a sorsával, s azóta senki meséje nincs biztonságban, még az előkelő Apple White-é sem! A világ azonban akkor áll csak igazán a feje tetejére, amikor egy különös csodaországi lény beszabadul Holnemvoltországba, és kerge varázserejével mindent összezavar. Úgy tűnik, egyedül Lizzie Hearts, a Szívkirálynő lánya és Csodaország trónörököse nem bolondult meg teljesen. És persze a fából faragott Cedar Wood, Pinokkió lánya, és Madeline Hatter, a Bolond Kalapos lánya sem. (Vagy legalább nem lett bolondabb, mint volt.) Most rajtuk áll, hogy megmentsék barátaikat a csodaországi varázslattól, ami megfosztaná őket és Holnemvoltország összes meséjét a boldog fusselvélétől.

Saját véleményem:
Az Ever After High függőséget okoz. Én pedig büszkén vállalom, hogy függő vagyok, és eszem ágában sincs kigyógyulni belőle. Minden alkalommal, amikor kinyitom a könyvet, csillogó szemű kislánnyá változom, s néhány órára jómagam is az Ever After High tanulójává avanzsálok.
Szeretem ezt a világot, a szereplőket, a mesés szójátékokat, az izgalmas helyszíneket és tanórákat, a kalandokat, de leginkább azt szeretem, ahogyan rám hat. Csapjátok le a fejét!
Most azonban egy kicsi üröm is vegyült az örömömbe, ugyanis – a novelláskötetet leszámítva – Shannon Hale utoljára bújt a Mesélő bőrébe, s utoljára csavargatta Holnemvoltország szálait, méghozzá nem is akárhogyan. Ezúttal egészen különleges, már-már mesésen szürreális színhellyé változtatta át a már megszokott közeget, s három bolondos, átlagosságot és hétköznapiságot nélkülöző szereplő otthonát hozta hozzánk közelebb, feje tetejére állítva, s kifordítva mindent és mindenkit. Üdv, Holnemvolt Csodaországban!

A történet nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol a második rész véget ért. Az összetört dutyikornisból kiszabadult Csodaország egyik legrettegettebb lénye, a gruffacsór, aki rettentő mérges és elégedetlen. Semmi nem emlékezteti hazájára, ráadásul a hasa is kong az ürességtől, így hát eltökéli, hogy Csodaország másolatává változtatja ezt a sivár vidéket, és annak lakóit. Csupán egy bökkenő van, varázsereje jócskán megcsappant, tehát szüksége van csodaországi lényekre, akik jelen esetben nem mások, mint Maddie és az apukája, a Szívkirálynő lánya, Lizzie, valamint a Nevető Macska gyermeke, Kitty.
Mindeközben az iskola tanulói, mit sem sejtve a lappangó veszélyről, szokásos osztálykirándulásukra igyekeznek, csoportokra bontva. Ravenék osztálya az Északi szélhez látogat el, ám szórakozásuk nem tarthat sokáig, ugyanis csodaországi lényekké alakult medvék támadják meg először Cedart, majd az egész csapatot, akik mindezek tekintetében kénytelenek a suliba menekülni. Csakhogy ott sincsenek biztonságban. Egyik percről a másikra, mindenféle élőlényekké, tárgyakká változnak a diákok, leszámítva a három csodaországit, és Cedart, aki fabábuból emberré alakul. S ha mindez nem lenne elegendő, az igazgató, és a Vasorrú Bába varázsburokba vonja az iskolát, vele együtt a bent rekedt diákokat, és a gruffacsórt, így védelmezve az ország többi részét a fenevadtól. Más választás nem lévén, ezen a furcsa négyesen múlik mindenki sorsa.

A regény ugyan végig a gruffacsór megölésén, és a többiek megmentésén alapszik, mégis van egy sokkal fontosabb háttérüzenete: valódi önmagunk megtalálása.
Nagyon tetszett, hogy Shannon Hale ezúttal kiválasztotta a négy legfurcsábbnak tűnő lányt, akik első pillantásra, így vagy úgy, de jobban kitűntek a tömegből, s esélyt adott nekik a kibontakozásra, és az önmegvalósításra.
Elsőnek rögtön ott van Cedar, a fabábú lány, aki mindig kénytelen az igazat mondani, és aki emiatt rengeteg hátránnyal indul. Magányosnak és kívülállónak érzi magát. A gruffacsór varázslatának köszönhetően azonban alkalma nyílik megtapasztalni álmait, és rájönni, hogyha nem köti átok, vajon milyen is lenne igazából.
Csodálatos és egyben szívszorító pillanatokat okoz ez a megtört, tisztalelkű lány nekünk, olvasóknak. Egészen elképesztő módon mutatja be, milyen fanteasztikus lélegezni, örömöt és fájdalmat érezni, füllenteni, vagy hősnek lenni. Imádtam a gondolatait, a jó és rossz közti kísérletezgetéseit, mindazonáltal a szívem szakadt meg érte.

Hozzá társult a három csodaországi hölgy, akikről összefoglalva annyit érdemes tudni, hogy a maguk módján elég zizik, s számukra a hétköznapiság életidegen. A varázslat viszont pont ezt éri el, kifordítja eredeti valójukat, hátborzongatóan normális gondolatokkal töltve meg buksijukat.

A regény főszerepe ezúttal Lizzie-re hárul. Tudjátok, ő az, aki állandóan azt ismételgeti: Csapjátok le a fejét! Bevallom, nem gondoltam volna, hogy pont az ő személyében fogok új kedvencet avatni, de így lett.
Lizzie minden szempontból furcsa lány. Mindenkit megvet és lenéz, ahogyan azt anyjától tanulta. Utálja Holnemvoltországot, nincsenek barátai, idegesítik a tündi-büni, fecsegő, állandóan vidám hercegnők. Jópofizás helyett saját kis kertjét gondozza. A kialakult helyzet következtében viszont rengeteg új dolgot, érzést tapasztal meg, és bár foggal-körömmel küzd ellene, egy sor olyat tesz, ami ellenkezik elveivel.
Komolyan mondom, Lizzie az egyik legütősebb és legzseniálisabb karakter, akivel valaha találkoztam! Persze csak örök kedvencem, Maddie után, aki ezúttal is hű marad szerepéhez.
Végre! Végre minden eddiginél nagyobb reflektorfény jut ennek a bolondos leányzónak, s egészen új oldalát csillogtathatja meg egy váratlan fordulat következtében. Tegyünk fel, hogy Maddie-re hárulna a mesélő szerepe... na, persze ez lehetetlen... vagy mégsem?

Ezt a kötetet tagadhatatlanul a karakterek, és az ő fejlődésük teszik varázslatossá. A gruffacsórral folytatott harc számomra kicsit gyerekesebbre sikeredett - ami persze nem baj, mert hát nem a 24 évesek, hanem a gyerekek a célközönség -, mint azt megszoktam.
És amit még muszáj kiemelnem, az a fordítás. Nem szoktam erre külön kitérni, de itt és most megemelem virtuális kalapomat a fordító előtt, mesésen fantaesztikus lett! Elképzelni sem tudom, ezt a sok szójátékot hogyan tudta ennyire élően, szövegbe simulóan magyarosítani, de megcsinálta. Éppen pont mesés!

Az Ever After High sorozatot pedig ajánlom minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek, ha szeretnétek egy igazán aranyos, vicces, jól kidolgozott, olvasóját komolyan kezelő, szerethető karakterekkel, és varázslatos világgal rendelkező mesét olvasni.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Maddie, Lizzie,Cedar, Kitty, Raven
Kedvenc jelenet: Cedar nagy rádöbbenései, és Lizzie minden megmozdulása
Negatívum: a Gruffacsórral való harc
Borító: 5/5




Karakter kalauz


Felül a szereplő nevét, alul pedig a szülőt találjátok. (Nagyobb méretért katt a képre)




Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!






Nézzetek be a többi állomásra is

09/19 Dreamworld 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése