2015. szeptember 1., kedd

Silvia Zucca - Asztológiai útmutató összetört szíveknek



A Libri Kiadó jóvoltából jelent meg idén nyáron Silvia Zucca első regénye, az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek. A regény hősnője, Alice barátságot köt Tióval, az asztrológiában otthonosan mozgó sráccal, akinek segítségével felfedezi a csillagállások hatását mindennapjaira, s felfedezőútra indul az önismeret és a szerelem ösvényein. 
A Blogturné Klub három bloggere elkísérte Alicét, tartsatok hát velünk, és a turné végén meg is nyerhetitek a könyvet.


Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633103234
Oldalszám: 508 oldal
Fordító: Bíró Júlia

Fülszöveg:
Alice, az idealista és kissé lökött Mérleg egy feltörekvő tévécsatornánál egyengeti karrierjét. Előző pasija, egy szabadságmániás Vízöntő épp most jelentette be, hogy eljegyzi új barátnőjét, aki ráadásul terhes. Ha még ez nem lenne elég, a csatorna felvesz egy önimádó Oroszlánt, hogy leépítse az oda nem illő munkatársakat. Alice retteg az új főnökétől, de ez nem akadályozza meg abban, hogy fülig beleszeressen.
A lány egyetlen reménye, hogy új barátja, Tio mindent tud az asztrológiáról, és bölcs tanácsokkal látja el őt mind a munka, mind a szerelem terén. Alice el akar menekülni az Oroszlán iránt érzett vonzalma elől, hát beleveti magát az élet sűrűjébe, ahol szexmániás Nyilasokkal, higgadt Bikákkal, kitartó Kosokkal, hazug Halakkal és bosszúszomjas Skorpiókkal hozza össze a sors. Tiónak sikerül annyira zodiákus bűvkörébe vonnia Alicét, hogy az már zöldségest és orvost is születési képlete alapján választ, mígnem legjobb barátnője, a gondoskodó Rák orvoshoz viszi horoszkópfüggősége miatt.

Saját véleményem:
Silvia Zucca regényénél legelőször a borító keltette fel a figyelmemet, majd a cím, míg a legutolsó lökést a fülszöveg adta.
Ciki, nem ciki, beismerem, érdekelnek az ezoterikus dolgok, és ez alól a horoszkóp sem kivétel. Így ha egy humoros, csillagjegyi befolyással fűszerezett chick lit műfajú könyvet lobogtatnak meg előttem, akkor jó eséllyel ugrok. Főként úgy, hogy ez idáig még nem találkoztam hasonló alapgondolattal.
Most komolyan, élete során biztos mindenki elmerengett már legalább egyszer azon, milyen horoszkópú társ illene hozzá. Vagy, hogy milyen jellemzői lehetnek egy-egy jegy szülöttének. De ha ezeken nem is, azon tuti, mennyire határozza meg személyiségünket a születési dátumunk. Bármennyire is ódzkodunk beismerni, az oroszlánok igenis szenvedélyesek, a szüzek általában szerényebbek, míg a bakok… nos, őket hagyjuk. (Tisztelet a kivételnek!)

"Vannak napok, amikor a csontjaidban érzed. Felébredsz, és biztos vagy benne, hogy aznap úgyis minden balul üt ki, szóval jobban tennéd, ha ágyban maradnál, a fal felé fordulnál, és a fejedre húznád a paplant."

Ami magát a történetet illeti, az már az első néhány oldalon kiderül, hogy humorból, pasikból, csetlés-botlásból, kalamajkából, és popkultúrából nem lesz hiány.
Hősnőnk, Alice egy tipikus Bridget Jones karakter, aki állandóan bajba kerül, s nem elég, hogy az élet, de még saját maga is önmaga ellen dolgozik. Ami bakit, pechet el tudtok képzelni, az vele megtörténik. Szabadságmániás expasija megnősül, lekési az összes járművet, szétázik, össze-vissza fecseg, maga alatt vágva a fát, stb. Kész katasztrófa a csaj. De a szerethető fajtából.
Ami tehát elromolhat, az garantáltan el is romlik Alice életében, miközben ő pont azt a korszakát éli, melyben stabilitásra, biztos alapokra vágyik, párkapcsolati, és karrieri értelemben egyaránt. Ám ehelyett, amikor már azt hihetné, rosszabb nem jöhet, kénytelen szembesülni vele, hogy de, igenis jöhet.
Munkahelyén a főnökség úgy dönt, néhány változtatást eszközölnek a csatorna felvirágoztatásának érdekében, ezért felkérik a jóképű, felsőbbrendűséget sugárzó Davidet, térképezze fel, min kéne módosítaniuk – értve ezalatt a leépítéseket, és új műsorokat.
Eddigre Alice már-már végleg összeomlik, érzi a végzet szelét, szerencsére azonban a Sors útjába sodorja az asztrológia koronázatlan királyát, Tiót, aki rögvest felkarolja őt.

Kezdetben roppant érdekes, ahogyan Tióék megközelítik ezt az egész dolgot. Nem az átlagos, unásig ismételt, felületes kliséket sütik el, hanem sokkal részletesebben, behatóbban nyúlnak a horoszkópok témájához. Egy idő után viszont átlibbennek a ló túlsó oldalára, ami valljuk be, elég nagy hazárdjáték az írónőtől. Vagy bejön valakinek, vagy nem.
Nyilván olyan, aki hanyatt-homlok menekül az asztrológiától, elkerüli a könyvet, de saját tapasztalatból mondom, még egy megrögzött mániákus is falra tud mászni attól, amit Alicék művelnek.  Én legalábbis nagyon untam. Túl száraz, túl tudományos és sok volt. Főleg azután, hogy Alice valóságos horoszkóp függővé alakult, és már mindent a csillagok állása, valamint a születési dátumok alapján kikalkulálva tett. És igen, bevallom, nemegyszer átlapoztam ezeket az oldalakat. Az az érzésem támadt, hogy ez a kényszeresség megfojtja a könnyed, bohókás hangulatot. Akárcsak az a rengeteg filmcím és színész, akiket hősnőnk filmmániája révén megemlített.

"Csak a filmekben történik meg, hogy valaki azt mondja:
„Nagyon tetszel nekem, Bridget. Úgy, ahogy vagy.”
"

De minthogy egy chick lit történettel állunk szemben, garantáltan számíthatunk rengeteg humorra és romantikára. Utóbbi… nos, az nagyon meglepett. Hiába olvastam a fülszöveget, mégis úgy képzeltem, lesz egy határozott cél, amihez rögös út vezet, némi kitérővel (pont, mint a Bridget Jones esetében).
Alice életében viszont úgy jöttek-mentek a pasik, mint valami kifutón. És bár nagyjából sejtettem, hova sodródik legvégül, mégis akadtak pillanatok, amikor Silvia Zuccának sikerült elbizonytalanítania. Ezért mindenképp pluszpontot érdemel. És azért is, hogy hagyta hősnőnket kísérletezni, tapasztalatokat szerezni. Sokkal életszagúbb lett az egész.

Végül, de nem utolsó sorban muszáj megemlítenem Tio karakterét, aki valóságos színfoltja volt ennek a regénynek. Olyan barát, akire mindenki vágyik. Végtelenül vidám, aranyos, kedves, barátságos fickó, akit csak imádni lehet, de azt rajongásig.

Összességében tehát úgy vélem, az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek nem egy szokványos, habkönnyű női regény. Vagyis nem teljesen. Ha kivonjuk belőle Alice függőségét, akkor egy szórakoztató, humoros, vidám történetet kapunk, de a horoszkópok miatt elsősorban azoknak ajánlanám, akik nem félnek a töményebb mennyiségtől. Ha ez pipa, akkor tökéletes olvasmány lehet akár a nyári hőségben, akár otthon, takaró alá kucorodva.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Tio
Kedvenc jelenet: minden, ami Tio, plusz a munkahelyi gyerekfelügyelet
Negatívum: Alice függősége és a túl sok filmcím & színész
Borító: 5/5




Előzetes






Nyereményjáték


A regény főhőse, Alice a könyv során barátja, Tio segítségével megismerkedik az asztrológia rejtelmeivel, ezáltal pedig mi is megismerkedhetünk a csillagjegyek jellemzőivel, és összefuthatunk egy-egy jeles képviselővel. A csillagjegyek sokféleképp csoportosíthatók. Játékunkban most azt kell kitalálnotok, hogy a felsorolt jellemzők mely elemhez (tűz, víz, föld, levegő) tartoznak - az elem nevét kell a rafflecopter megfelelő sorába írnotok :)
Figyelem! A nyertesekkel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot, kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok az üzenetre, ellenkező esetben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


"az intellektuális típusú érzékelést fejezik ki, a felfokozott igényt a kommunikációra, ismeretszerzésre és az emberi kapcsolatokra. Folyton mindenhez és mindenkihez kapcsolódni akarnak. Témájuk a megismerés és az elvonatkoztatás. Temperamentumuk: szangvinikus."




Nézzetek be a többi állomásra is

09/01 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése