2015. november 14., szombat

Jennifer E. Smith - Milyen lesz a búcsú után?



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan Jennifer E. Smith új regényét, Milyen lesz a búcsú után? címmel. A blogturnésok közül heten is kíváncsiak a szerző immár negyedik magyarul megjelenő regényére, amelynek témája természetesen most is a szerelem körül forog. 
Tartsatok velünk és a könnyű játékunk megfejtői közül három szerencsés játékos gazdagodhat a könyv egy-egy példányával a kiadó felajánlásában.


Jennifer E. Smith: Milyen lesz a búcsú után?

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616629
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Clare és Aidan számára lassacskán véget érnek a középiskolás évek. Bizakodva és céltudatosan várják a jövőt. Ám a várakozásokkal teli időszakra rányomja bélyegét, hogy a szerelmesek útja, úgy tűnik, különválik. Vágyaik és elképzeléseik külön városba viszik őket. Egyetlen kérdés marad hátra: ki kell találniuk, hogy együtt maradjanak vagy szakítsanak. A 12 órás beszélgetés során felidézik kapcsolatuk minden egyes fontos pillanatát, jelentős eseményét, hátha találnak valamit a múltjukban, ami meghatározza a jövőjüket. Az este barátokhoz, a családhoz, régi emlékekhez és különleges helyekre vezeti őket, ahol kemény igazságokkal és meglepő felfedezésekkel néznek szembe. Ahogy az óra jár, és eléri őket a reggel, úgy közeleg elkerülhetetlen búcsújuk is. A kérdés csak az, hogy a búcsú csupán reggelre szól avagy örökre? Mennyit bír ki a szerelem? Bájos, édesen keserű, bölcsességgel és szeretettel teli, ellenállhatatlan regény. Hogyan döntsünk, ha a szívünk és az élet más-más irányt diktál?
Meddig szól a búcsú?
Holnapig vagy örökre?

Saját véleményem:
Jennifer E. Smith egyike a YA műfaj királynőinek. Történeteiből árad a báj, és minden alkalommal igyekszik valami olyan témát felhozni, ami a korosztály sajátja. Karakterei kivétel nélkül egyszerű, átlagos fiatalok, akikkel könnyű azonosulni, míg a sztori cselekménye sokszor tartogat álomszerű momentumokat. Ez a kettősség - természetes karakterek, akik akár mi magunk is lehetnénk + hétköznapi probléma + vágyálomszerű elemek - mára védjegyének számít.
Olvashattunk már tőle elvált szülők gyermekéről, akinek apja új életével kellett megbirkóznia, miközben egy repülőtéren talált rá a szerelem; kisvárosi lányról, akinek ismeretlen barátjáról kiderült, hogy híres színés, ami által a nyári románcok, és azok jövőjének témáját barangoltuk be; és olyan párosról is, akik egy áramszünet következtében, a liftben ragadva ismerkedtek össze, hogy aztán távkapcsolatuk kibontakozása mellett megtalálják valódi helyüket az életben, és rendezzék szüleikkel kapcsolatos viszonyaikat.
Ezekhez hasonlóan a Milyen lesz a búcsú után?-ban is egy sok fiatalt érintő kérdéskört járunk körbe (csak jóval hétköznapibb módon), ami ezúttal a szeretett személy elengedését jelenti - magába foglalva a saját jövőnk vagy első szerelmünk oltárán hozott áldozatot.

"Igaz, hogy az élet tele van jelekkel. Csak éppen minden embernek valami mást jelentenek."

Clare és Aidan boldog kapcsolatban él egymással. Imádják a másikat, minden tökéletes köztük. Csakhogy a gimi végeztével szembe kell nézniük a közelgő főiskolás léttel, mely felveti a kérdést: maradjanak együtt vagy szakítsanak? Kockáztassák meg, hogy gyönyörű kapcsolatukat szétzilálja a távolság, és minden, ami ezzel jár, vagy a csúcson hagyják abba, hátuk mögött szép emlékekkel?
Mindebből látható, hogy Clare és Aidan tényleg szereti egymást. Az, hogy képesek elengedni a másikat, és hagyni, hogy az kihasználhasson minden fősulis élményt, ahelyett, hogy a másikra gondolva kihagyna vissza nem térő alkalmakat, őszinte, mély, tiszta érzésekről árulkodik. Épp ezért nehéz meghozni a döntést, melyre csupán néhány órájuk maradt.
Clare a szakítás fele tendál, Aidan pedig az együtt maradásért küzd, így hát nekivágnak az éjszakának, hogy kiderítsék, hogyan tovább, s egyszersmind felelevenítsék kapcsolatuk meghatározó állomásait.

Aidanék a rendelkezésükre álló éjszaka alatt sorra látogatják meg kisvárosuk azon helyszíneit, melyek fontos szerepet játszottak kapcsolatukban. Ezeknek az állomásoknak köszönhetően megismerjük a kezdeteket, mely elemről elemre építkezve, kirakósként áll össze, s azzal párhuzamosan, hogy ezáltal felépül előttünk kapcsolatuk, a jelenben rohamosan közelítünk a - kimeneteltől független -  búcsúzás felé.
A Milyen is a búcsú után? olyan, mint egy best of road trip utazás Aidan és Clare kapcsolatának térképén.
Mindegyik megállónak van valami különlegessége, ami hol mosolyt csal arcunkra, hol könnyeket fakaszt, hol elképeszt vagy éppen sóhajtozásra késztet.  
A cselekmény tartalmát pedig nagyon jól összefoglalja az eredeti cím: "Helló, viszlát, és minden, ami közte van" - ennél találóbban nem lehetne leírni, miről is szól ez az egész.

"- Néha pont azok a dolgok érik meg a legjobban, amiket a legnehezebb megtenni."

Jennifer rendesen feje tetejére állította, és kifordította a világot azzal, hogy egy pár összejövetele helyett, annak felbomlását helyezte előtérbe. És az az igazság, hogy látva a fiatalok kötelékét, már kezdetektől fogva úrrá lesz az olvasón egyfajta keserédes hangulat.
Az én torkomban legalábbis egyből felbukkant az a fránya gombóc. Pedig felkészültem a legrosszabbra, hisz pontosan tudtam, hogy a kedves írónő mennyire szereti az életszerű befejezéseket, de arra nem számítottam, hogy fejezetről-fejezetre roppantja össze a szívemet.

Ami a karaktereket illeti, már említettem, hogy mindketten átlagos, természetes figurák. Mindazonáltal számomra Clare kevésbé volt szimpatikus. Akadtak pillanatok, amikor úgy tűnt, feladta a dolgot, s éppen ezét meg sem próbált teljes gőzzel küzdeni. Máskor pedig azt láttam, hogy retteg Aidan elvesztésétől. Elég kusza lány, tele ellentmondással és egy kis önzőséggel.
Ellenben Aidan egy nyíltszívű, kicsit lökött, de nagyon szerethető srác, tele szenvedéllyel és tettvággyal. Az ő szemléletmódját sokkal jobban szerettem, és ezáltal közelebb is került a szívemhez.

Összességében rettentően szerettem ezt a történetet. Érzelmileg talán a legjobb Jennifer E. Smith regény, és más téren sem sokkal marad el a Vajon létezik szerel első látásra?-tól. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a könnyed stílusban tálalt, romantikus, életszerű témákat boncolgató regényeket.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Aidan
Kedvenc jelenet: a tóparti
Negatívum: Clare Aidannel, valamint barátnőjével szembeni önzősége
Borító: 5/4 (a magyar változaton túl idős a páros)
Megtetszett? Vidd haza!




Kedvcsináló idézetek


"Talán a világ nincs tele jelekkel, csak az emberek használnak bizonyítéknak bármit, amit csak bírnak, hogy megpróbálják meggyőzni magukat arról, amit igaznak remélnek."

"- Most már emlékszem. Határozottan úgy rémlik, hogy azt mondtam neked, te vagy a legszebb lány, akit valaha láttam, aztán ott helyben megkérdeztem, nem járnál-e velem.
- Majdnem - feleli a lány mosolyogva. - Megkértél, hogy adjam oda a parmezánt.
- Á, igen - vágja rá Aidan. - Az az egyik ritkábban használt befűzős dumám."

"- Szóval ez most egy időrendi kincsvadászat.
- Egyáltalán nem kincsvadászat. Inkább gondolj rá úgy, mint egy összefoglalóra.
- Mit foglalunk össze?
Clare rámosolyog a kocsi fölött.
- A kapcsolatunkat.
- Szóval ez most kábé olyan, mint egy ,,best of" válogatásalbum - mondja Aidan (...)."

"- Na, látom, szerelem első látásra - poénkodott Aidan mögéje lépve.
- Hogyhogy szereled? - kérdezett vissza ugyanúgy viccelődve Clare.
- Lehet, hogy szerinted nem nagy különbség, de azért nem mindegy, hogy az ember szerelő szerető, vagy szerető szerelő.
A lány elmosolyodott.
- Én akkor is nagyon szerelem ezt a képet.
- Én meg szerelem, hogy ennyire szereled - vette rögtön a lapot Aidan, mire Clare feléje fordult, és átkulcsolta a nyakát. - Szerelek itt lenni veled.
- Én téged szerellek - felelte Clare, és lábujjhegyre állt, hogy megcsókolja a fiút."

"(...) a szerelem olyasmi, amit nem lehet visszavonni. Olyan, akár egy varázsige: amint az ember kimondja a szót, már nem uralhatja, az átalakít és megváltoztat mindent, ami addig igaz volt."

"- Megváltoznak a dolgok, ahogy az ember idősebb lesz - mondta az apukája. - De nekünk szerencsénk volt. Nálunk a második szerelemről kiderült, hogy az a legjobb. - Megfogta a felesége kezét. - Ezért van, hogy én nem egyszerűen szeretem édesanyádat. Hanem nagyon-nagyon-nagyon szeretem őt.
- De akkor miért kell három ,,nagyon"? - kérdezte Clare. - Ha ez csak a második szerelem?
- Mert kettő messze nem elég - felelte mosolyogva az apja. - De ha ezerszer elmondanám, akkor elkésnék a munkából."




Nyereményjáték


A regénybeli páros, Clare és Aidan az utolsó estéjükön felkeresik az együtt töltött két évük fontosabb helyeit. Egy-egy képet mutatunk minden állomáson ezekről a helyekről, nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A megfejtéseket kellő lazasággal kezeljétek, elfogadunk többféle megoldást! Pl: ha láttok a képen egy játszóteret, akkor a megfejtés játszótér, nem pedig konkrétan az xy chichagói játszótér.
Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!






Nézzetek be a többi állomásra is

11/14 Dreamworld
11/16 Kelly & Lupi olvas
11/18 Zakkant olvas
11/20 Always Love a Wild Book
11/22 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése