2015. november 11., szerda

Jennifer Niven - Veled minden hely ragyogó



November közepén jelenteti meg a Maxim Könyvkiadó Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó című könyvét. Finch és Violet életük egy különösen nyomasztó szakaszában találkoznak, rendkívül furcsa körülmények között.
November 3-a és 10-e között, 8 állomásos turnénkban ezeket a körülményeket ismerhetitek meg a Blogturné Klubbal, persze anélkül, hogy túl sokat spoilereznénk. Ha pedig ügyesen vadásztok Finch egy kedvenc témájában, akkor még meg is nyerhetitek a kiadó által felajánlott három könyv egyikét.


Jennifer Niven - Veled minden hely ragyogó

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616568
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Kocsis Anikó

Fülszöveg:
Theodore Finchet elbűvöli az elmúlás. Már több módját is kipróbálta, hogy véget vessen az életének. Ám a világ jó és szép dolgai, legyenek azok bármilyen kicsik, minden egyes alkalommal megakadályozták ebben. Violet Markey úgy él, hogy csak a jövőbe néz, számolja a napokat az érettségiig, és azt tervezi, hogy elhagyja a várost, ahol minden a nővére halálára emlékezteti. Egy hihetetlen véletlen megváltoztatja mindkettőjük életét. Amikor Finch és Violet az óratorony párkányán találkozik, még nem tudják, ki menti meg a másikat. Aztán egy iskolai projekten azt a feladatot kapják, hogy fedezzék fel saját államukban a „természet csodáit”, de Finch és Violet közösen egy sokkal fontosabb utazásra indulnak…
Finch Violet mellett önmagára talál, és a lány megismeri néha kicsit furcsa, de vicces, nyitott, jókedvű oldalát. A fiú pedig eléri Violetnél, hogy már ne számolja a napokat az utazásig, és készen álljon egy új életre. De ahogy Violet világa egyre inkább kinyílik, Finché úgy zsugorodik.

Saját véleményem:
Jennifer Niven regényére a megjelenést övező hype miatt figyeltem fel. Mindenki az új Csillagainkban a hibaként emlegette, világszerte ódákat zengtek róla, sőt még a filmes jogai is elkeltek (aminek ráadásul az írónő írja a forgatókönyvét). Így aztán nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy a Maxim kiadó elhozza nekünk; nem is volt kérdés, hogy olvasnom kell. Mégis... amikor hozzám került a könyv, hetekig kerülgettem, mert bármennyire is kíváncsi voltam rá, féltem, hogy darabokra töri a szívemet. És igen, megtette, de amíg a Veled minden hely ragyogó típusú művek teszik ezt, addig készséggel illesztem össze újra és újra.
Gyönyörű, szívszaggató történet ez az élet ragyogó és kevésbé ragyogó oldalairól. Fontos üzenetet közvetít a mai fiatalság számára, ami bárki számára megfontolandó. Ha főszereplőkhöz hasonló cipőben járunk, azért, ha nem, akkor azért.

"Az a gond az emberekkel, hogy általában elfelejtik, hogy többnyire és igazán csak a kis dolgok számítanak." 

Ami a történetet illeti, már rögtön a kezdés nagyon ütős, és bár mókásnak tűnik az adott szituációban rejlő irónia, nem az. Nagyon komoly dolgokat rejteget, hiszen két fiatal, egymástól függetlenül arra készül, hogy levesse magát a magasból, eldobva az életet.
Ebből tökéletesen látható, hogy mind Finch-nek, mind pedig Violetnek valami olyan volumenű gondja van, ami drasztikus lépésre sarkallja őket.

Korábban egyszer már említettem, hogy az öngyilkosság témája számomra igazán érdekes. Na, nem  hatásvadász módon, sokkal inkább az egyénben lezajló folyamatok miatt. Mi az a pont, ahonnan úgy érezzük, nincs tovább? Mi kell ahhoz, hogy valaki megszűnjön létezni? Tudom, esélytelen általánosított választ kapni minderre, hisz minden ember más, más tűréshatárral, ingerküszöbbel, lelkivilággal. Akárcsak Finch és Violet.

Violet egy egyszerű lány, akinek gondtalan életét megváltoztatta nővére halála. Mióta elvesztette Eleanort, teljesen magába zuhant, elhatárolódott mindentől, amit egykor szeretett és csinált. Önmaga árnyékaként lézeng, noha igyekszik ezt osztálytársai előtt leplezni. Ám amiből csak lehet, ilyen-olyan, az őt ért traumára vonatkozó indokokkal kimenti magát, legyen szó továbbtanulásról, bulizásról, pasizásról vagy iskolai feladatokról, netán írásról.
Zárkózott, elérhetetlen lány. Ebből kifolyólag nehéz őt megszeretni. Hiába övé az egyik szemszög, sokáig nulla szimpátiát vagy érzelmet csikar ki az olvasóból - teljesen semleges marad. Tele van blokkokkal, amik által elhatárolódik mindennemű érzelemtől, ezzel garantálva az újabb fájdalmak elkerülését, régi sebek feltépését. Ellenben tagadhatatlanul hiteles karakter. (Nem akarok részletesen belemenni, de én is voltam hasonlóan passzív, minden érzelmet kirekesztő egy szerettem elvesztése után, és egy autósbaleset miatt sokáig Violethez hasonlóan jómagam sem tudtam autóba ülni, sőt, még így évekkel később is frászom van, ha csak néhány kilométert is meg kell tenni.)

Vele ellentétben Finch egy igazi napsugár: örökmozgó, buzgó, életteli srác - amikor ébren van.  Hamar belopja magát az ember szívébe. Persze tudható, hogy vele sincs minden rendben. Hogyan is lehetne, ha Violethez hasonlóan, a könyv kezdetekor ő is le akarta vetni magát a mélybe? Arról nem beszélve, hogy imád az öngyilkosság témája után kutatni.
Számára a fordulópontot, vagy talán helyesebb azt mondanom, az ébresztőt Violet, és kettejük ironikus találkozója jelentette. Azzal, hogy meglátta a suli egykori legnépszerűbb szépségét sebzetten, egyben új célt is nyert. Egy lehetőséget arra, hogy megmentsen, és az életbe visszataszigáljon valakit. És tulajdonképpen ez az, amire az egész könyv épül. Finch eltökéli, hogy rendbe hozza a lányt, kerüljön bármire.

Az a bármi pedig nem más, mint az élet ragyogó helyeinek felfedezése. Vagy ha úgy tetszik, egy roadtrip utazás földrajzi helyeken és a szereplők bensejében egyaránt.
Nagyon szerettem az új, ismeretlen helyek felfedezését, de kiváltképp az tetszett, hogy a páros nem az elcsépelt, népszerű, sokak által ismert, felkapott helyszíneket barangolta be, hanem a jelentéktelennek tűnőeket, amiket a kutya sem akarna felkutatni. Mégis mindegyiknél találtak valami gyöngyszemet. Metaforikusan utalva arra, hogy a legjelentéktelenebb dolgoknak is van értéke, akárcsak saját maguknak. Mindegy kik vagyunk, milyen aprónak tűnünk, a szépséget magunkban hordozzuk - a lelkünkben.

A történet azonban egy másik, sokkal komolyabb témát is feldolgoz, amiért nem tudok elég hálás lenni az írónőnek. Mert Jennifer Niven végre be merte vállalni, hogy egy olyan dologról írjon, ami a mai társadalmunkban nagyon is sarkalatos pont, ez pedig nem más, mint a depresszió. (Nem összekeverendő a depivel.)
A depresszió egy nagyon csúnya, komoly betegség, aminek több fajtája és megnyilvánulása létezik. Nem válogat kor és nem szerint. Sajnos azonban sokan azt gondolják, butaság, túl kell lendülni rajta, vagy szemberöhögik az illetőt és elkönyvelik hülyének. És ennél nagyobb ostobaságot el sem követhetnének. Ez egy igen is létező állapot - ami nem azt jelenti, hogy hülye, aki ettől szenved -, amiből csettintésre nem lehet kigyógyulni. Akarni kell, sokat dolgozni a javulásért, beismerni, és segítséget kérni!

Jennifer Niven pedig bátran nyúlt a témához, és sokkolóan élethűen mutatta azt be. Megkockáztatom, hogy ilyen értelemben az egyik legjobb tanítócélzatú mű, amivel ezidáig találkoztam.
Nem vágja a képedbe, hogy hé, figyu, ez a karakter depressziós. Nem. Ehelyett annak viselkedésével, különféle megnyilvánulásaival mutatja be, hogy miként is néz ki valójában ez a betegség, s hogy milyen következményei lehetnek annak, ha kigúnyolják az illetőt, és az nem mer segítséget kérni. Húsbavágó!

Mindent egybevetve úgy vélem, a Veled minden hely ragyogó körül méltán alakult ki akkora felhajtás, amekkora. Csodálatos, szívszaggató, életszerű történet az élet sötét és napos oldaláról. Ez egy olyan történet, amit mindenkinek el kéne olvasnia!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Finch
Kedvenc jelenet: templomos-krétás-mielőtt meghalok... rész
Negatívum: -
Borító: 5/5
Megtetszett? Vidd haza!




Hoosier-hegy


Finch és Violet elsőként egy közeli helyet, államuk legmagasabb pontját, a Hoosier-hegyet látogatja meg.

"- A Hoosier-hegy... 383 méterrel van a tengerszint fölött... egy családi otthon mögött... 2005-ben egy Kentucky... államból érkező cserkész... engedélyt kapott... hogy építsen egy turistautat meg egy... piknikezőt, és kitegye a feliratot, hogy..." - meséli Finch és Violet tanára, Mr. Black

"Egy pad áll az egyik fa alatt, mellette egy piknikasztal. A tábla ezt hirdeti: INDIANA LEGMAGASABB PONTJA, HOOSIER-HEGY, magasság 383 méter. Egy kőrakás közepéből kiáll egy farúd. Az egész se nem magasabb, se nem szélesebb, mint a baseballban a dobójátékos buckája." - meséli Violet







Amit még mindenképp megteszek


Mi is jártunk az egyik ragyogó helyen, ahol Theo és Violet! Kigondoltuk, mit írnánk mi a falra, mi az, amit még mindenképp megteszünk az életünkben! A te elhatározás-tábládon mi lenne?

Az enyémre ezek kerültek:

Mielőtt meghalok...
- szeretném megtudni, kié lesz végül a Vastrón (vagy mi lesz Westeros végső sorsa)
- szeretnék egy otthont
- szeretném befejezni az első regényemet (de jó lenne a másik hármat is)
- szeretnék találkozni Cassandra Clare-rel
- szeretnék találkozni Johnny Deppel
- szeretnék egy igaz, őszinte barátot
- szeretnék eljutni minél több helyre
- szeretnék egy olyan munkát, ahol állatokkal foglalkozhatok
- szeretnék egy igazi születésnapot
- szeretnék eljutni egy Halloween buliba
- szeretnék megtanulni rendesen gitározni (hogy ne csak porosodjon a drágám)
- szeretnék eljutni a nyíregyházi állatkertbe
- szeretnék egy apát
- szeretnék élni



 
Nyereményjáték


Az öngyilkosság központi szerepet játszik a történetben - Theo számára szinte hobbi, hogy öngyilkosságoknak néz utána.
Most mi is ezt kérjük tőletek. Minden egyes állomáson egy híres irodalmár öngyilkosságáról vagy öngyilkossági kísérletéről találsz egy kis leírást. A feladatot innentől kezdve nem nehéz kitalálni: írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába az irodalmárok nevét! A helyes megfejtők között 3 példány sorsolunk ki a regényből.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben és a Facebook oldalunkon is értesítjük, ha innentől kezdve 72 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolunk.
 

"A legenda szerint a görög filozófus az Etnába ugrott bele titokban, hogy teste nyom nélkül hamvadjon el és az emberek azt higgyék, hogy halhatatlan istenné változott és felszállt a mennybe. Ám az igazságra fény derült, amikor az Etna nem törődve ..... terveivel az egyik kitörésnél kidobta magából a filozófus arany saruját."




Nézzetek be a többi állomásra is

11/10 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Megtettél már valamit az elhatározás-tábládon felsoroltakból?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem, de remélem legalább 1-2 pontot kipipálhatok az elkövetkezendő 5 évben. :)

      Törlés