2015. november 16., hétfő

Melissa Landers - Elválasztva


A Maxim Kiadó jóvoltából magyarul is olvashatjuk a várva várt folytatást, Cara és Aelyx hihetetlen kalandjait, amelyek már nemcsak a Földön játszódnak, hanem a távoli Leihr bolygón is.

2015. november 12-től kétnaponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Melissa Landers: Elválasztva

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616827
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
Cara mindig is tudta, hogy az élet a L’eihr bolygón megváltás lesz a számára. Miután Aelyxszel, a barátjával a Földön éltek, és próbálták helyrehozni a két bolygó közötti megtört szövetséget, Cara elkerült a L’eihr nevű bolygóra, és új iskolát kellett keresnie magának. A lányt kiválasztják egy feladatra, amely során az emberek egyik képviselőjeként élhetne. 
Ezalatt Aelyx a Földön van, ahol egy hatalmas PR kampány részese lesz, amely során az emberi és a L’eihr bolygó lakói közötti kapcsolatot kell reklámoznia. Az emberek nem tudják, hogy e kapcsolaton alapul a jövőjük: egyedül Aelyxnek és embereinek van meg a megfelelő technológiájuk ahhoz, hogy legyőzzék az emberi kormányzat által rejtegetett víztartalékot fenyegető halálos szennyezést. Valamiért azonban Aelyx világának vezetői hirtelen mindenképpen embereket akarnak állítani saját oldalukra, és a szemük sem rebben a fiú életét érő extrém történések során. Mindenképpen szükség van az emberek segítségére, de pontosan miben és hogyan? És vajon mit kérnek majd a segítségükért cserébe?

Saját véleményem:
Az első rész idegőrlő befejezése után kíváncsian vártam a folytatást, hisz hőseinket abban a tudatban hagytuk magukra, hogy a szövetség létrejöttének érdekében Cara a L'eihr bolygóra utazva próbálja elmélyíteni a kapcsolatot a két faj között, míg Aelyx a Földön ügyködik ugyanezen.
Az Elválasztva pedig pontosan innen veszi fel a fonalat, s a kötet jelentős hányadában szerelmespárunk külön-külön küzd azért, hogy megteremtsék a békét, s végre megköttessen a szerződés. Carának - bátyját leszámítva - egyedüli emberként kell beilleszkednie a l'eihrek közé, mint első reménybeli telepes, míg Aelyx a Földön lévő társaival együtt egy PR kampány arcaként kénytelen ténykedni.

Maga a sztori kicsit lassan indul be, a könyv nagyjából harmada lassabb lefolyású. Az izgalmak helyett a beilleszkedésé, és a jelenlegi állapotok megismeréséé a főszerep, melyet a váltott szemszögek révén követhetünk figyelemmel, de később aztán kellően bepörögnek az események, s számtalan titokkal találjuk szembe magunkat.

Bevallom, nekem Cah-ra fejezetei sokkal jobban bejöttek, alig vártam, hogy minél gyorsabban letudhassam a többit. A fordított szituáció, az, hogy az írónő ezúttal embertársunkat - és általa minket - szakította ki a jól megszokott, ismert közegből, nagyon jót tett mind a történetnek, mind a karakternek. Cara a regény során sokat fejlődik, és útközben fel is nő.

Kezdetben óriási lelkesedéssel vág neki a nagy kalandnak, még a furcsa ruhák, szigorú szabályok, és íztelek ételek sem érdeklik. Tele van kíváncsisággal, elhivatottsággal, tettvággyal. Szeretné felfedezni, belakni a bolygót, mely reményei szerint a jövőben közös otthona lesz szerelmével. Csakhogy a l'eihrek, egy-két egyedet kivéve nem fogadják kitörő lelkesedéssel. Ráadásul Cara kénytelen szembesülni tanulmányai során a másfajta mentalitással, ami igencsak megterheli mind lelkileg, mind fizikailag (testnevelés órák). S helyzetén az sem sokat segít, hogy aláveti magát egy különleges szertartásnak, mellyel l'eihrré válik - merthogy a ceremónián egy meteorit formájú tűzgolyó csapódik be a tömeg közé, melyet a vezetőség feltűnően igyekszik elrejteni a lány tekintete előtt, mielőtt az alaposabban megvizsgálhatná.
De ha mindez nem lenne elég, iskolatársai is állandóan bántják, bajba keverik, és Aelyx miatt még a csúnya, zöldszemű szörnyeteg is feltámad benne. Egyetlen támasza Elle, a szobatársa (és olykor a távozni készülő bátyja, Troy).
Mindezen nehézségek dacára Cara egyik nagy erőssége a kitartás, és az eltökéltség. Szerettem benne, hogy nem zuhant magába, hanem mindig igyekezett úgy csűrni-csavarni a dolgokat, hogy az jó legyen. Esetenként pedig nagyon mókás volt nézni, hogyan próbál megküzdeni a dolgokkal. Az edzésein én konkrétan fetrengtem, akárcsak az Aelyx szőrös, kezdetben undok, majd ragacs állatkájával vívott harcán.

Ami egy kicsit meglepett, az a L'eihr bolygó. Valahogy futurisztikusabbra, idegenebbre számítottam. a mindenféle hülye és emberek számára idegen szabályoktól eltekintve, nekem túl földi volt a helyszín. A kultúra része azonban teljesen rendben volt, abban visszaköszönt a másik civilizáció érzete, és érdekfeszítő, izgalmas élmény volt látni, miként zajlik náluk egy beavatás, hogyan kezelik a gyerekdolgot, stb.

Persze van nekünk egy Aelyxünk is, aki bolygónkra száműzve egy PR kampány kellős közepében találja magát, miután újfent életére törnek, és a L'eihrek azzal fenyegetőznek, hogy nem kötik meg a szövetséget - melyről a fiú pontosan tudja, mennyire fontos az emberiség számára, az életben maradásunk miatt. Ezek után a két faj képviselői közösen egy kampány mellett döntenek, mely nagyban hasonlít egy elnökválasztás és jótékonykodás keverékéhez.
Valljuk be, nem hangzik túl izgalmasan, és ténylegesen sem az. Aelyxék is unják, életüket egyedül a pihenőidejükben történő események dobják fel.
Továbbra is nagyon vicces, megmosolyogtató, ahogy a l'eihrek szembesülnek a földi dolgokkal, emberi viselkedéssel. Kicsit olyan ez, mintha Tarzan beszabadult volna a nagyvárosba. Szerencsére ott van velük újdonsült testőrük, David aki amellett, hogy üde színfoltja a történetnek, rengeteget segít is nekik. Aelyxnek például a női lélek megértésében...
Apránként azonban itt is kibontakozik egy érdekes, rejtélyes szál, amikor Aelyx rádöbben, hogy a L'eihrek valamit akarnak az emberektől, és nem csak jótékonykodni akarnak velük. Hiába éri őket rengeteg, életveszélyes támadás, Földön rekedt vezetőjük-, és saját megdöbbenésükre a L'eihr vezetőség a kelleténél is elnézőbb, minden támadást megbocsátanak...

Tehát míg Cah-ra a L'eihr bolygón kezd nyomozásba, addig Aelyx a Földön keresi a válaszokat, s ez egy rendkívül érdekfeszítő, eseménydús élményt kínál az olvasónak, amiből természetesen nem hiányozhat a humor, a remek karakterek, és egy cseppnyi romantika sem.
Nekem összességében sokkal jobban bejött ez a rész, mint az első, már csak azért is, mert a karakterekkel együtt maga a történet is elkezdett felnőni, nagyobb volumenűvé válni. Kíváncsian várom a folytatást. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikus sci-fiket.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Cara, Elle, David, és Aelyx állatkája
Kedvenc jelenet: Cah-ra felvillanyozó edzése, a féltékenykedés utáni jelenet
Negatívum: a L'eihr bolygóig tartó utazás kissé unalmas volt
Borító: 5/5
Megtetszett? Vidd haza!




Jules Hamilton, 
a borítómodell


Melissa Landers Elidegenítve trilógiájának borítói egytől-egyig gyönyörűek, öröm rájuk nézni. Ám van még egy különleges tulajdonságuk. Az Aelyxet és Carát megszemélyesítő modellek képei nem olyan tucat stock fotók, amik még ezer másik helyen szembejöhetnek velünk, hanem egyedi, kifejezetten ehhez a sorozathoz készített csodák.
Mivel az írónő pont akkor posztolt egy, a harmadik rész borítójának fotózásán készült képet, amikor javában olvastam az Elválasztvát, kicsit elmerültem a témában, és bizony érdekes dolgokat tudtam meg Aelyx megformálójáról.

A srácot Jules Hamiltonnak (Istagramon is követhetitek) hívják, aki amellett, hogy modell, filmproducer és bloggerkedik is. Társalapítója a Polyglamorous oldalnak, ahol rengeteg cikket olvashattok tőle. 
A NYU Tisch filmes szakán diplomázott; és 2006. nyarán filmkészítést tanult a Columbia egyetemen, majd később olyan videoklipeken dolgozott, mint Lil Wayne: Lollipop, Kanye West: Flashing Lights, és SIA: Soon We’ll Be Found c. számainak videója. Emellett kéttucatnyi kisfilmet készített. A főiskola megkezdése előtt pedig a Sharp Independentnél dolgozott, mely kapcsolatban áll a Harper Collinsszal.

Néhány kép róla:





UNITED borítófotózás:







Nyereményjáték


Cara a Leihr bolygóra költözik egy időre, míg Aelyx a Földön teljesít szolgálatot. Így a mi játékunk is más bolygóra kényszerült szereplőkről szól.
Minden blogon találtok egy kissé homályos képet, amiről ki kell találnotok, hogy kit / mit ábrázol és beírnotok a Rafflecopter megfelelő mezőjébe.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/16 Dreamworld
11/20 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése