2015. december 16., szerda

Jamie McGuire - Véletlen szerelem



Jamie McGuire-t nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a Dream válogatás könyveket, illetve a Maddox fiúkat. Ezúttal egy új rövid kis novellával lepett meg minket. A Blogturné Klub tagjai pedig meghívnak titeket, hogy tartsatok velünk ezen a hat állomásos blogturnén, ahol megismerkedhettek Erinnel és Westonnal, illetve meg tudhattok pár érdekességet is a könyvről. Természetesen a jól megszokott nyereményjáték sem marad el!


Jamie  McGuire: Véletlen szerelem

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616926
Oldalszám: 144 oldal
Fordító: Béresi Csilla

Fülszöveg:
Erin Easter annak a három Erinnek az egyike, akik egy kisváros, Blackwell gimnáziumának végzős diákjai, s akiknek nem csupán a keresztnevük egyezik, de a születésnapjuk is. Eastert felelőtlen, egyedülálló édesanyja nevelte fel, és plátói szerelmet táplál Weston Gates iránt. A két másik lány, Erin „Alder” Alderman és Erin „Sonny” Masterson a közösség kedvencei: a város két legtehetősebb családjának gyermekei, legjobb barátnők, pomponlányok, és mindenük megvan, ami Erinnek nincs. Ezt mások is tudják, és nem hagyják feledésbe merülni. Weston egy közkedvelt sztáratléta, két sikeres ügyvéd gyermeke. De nemcsak Erin Easter rajong érte, hanem Alder is kinézte magának. A fiú nap, mint nap küzd az elvárásokkal, amiknek meg kell felelnie, ha fel akar érni családja nevéhez, titokban pedig együtt érez Easterrel, hiszen ő is úgy érzi, máshova tartozik; egy másik életben. Ez összekapcsolja a két fiatalt, de lehet-e jövője ennek a románcnak? Ahhoz azonban, hogy ezt kiderítsék, tragédiákkal és titkokkal kell szembenézniük…

Saját véleményem:
Az írónőtől majd' minden magyarul is megjelent könyvet olvastam már; voltak köztük kimagaslóak, jók és picit problémásabbak. Mindennek tudatában kíváncsian vártam, ezúttal mit kapok, ám hogy egészen őszinte legyek, ha nem tudtam volna, ki írta a Véletlen szerelmet, soha az életben nem jövök rá.

Általánosságban véve Jamie McGuire több mint remek alapötleteket sűrített ebbe a 144 oldalacskába. Meggyőződésem, ha regénnyi hosszra engedte volna, s ezáltal kifejtést és mélységet adott volna az eseményeknek a karakterekkel egyetemben, akkor ez egy bombasztikus könyv lett volna. Ha ez a sok volna nem lett volna....
Lássuk be, jók a novellák, amennyiben extra kiegészítőként szolgálnak, netán novellányi - és nem regénnyi - tartalommal bírnak. Tehát ezesetben a Jamie szuper ötleteinek gátat szabó terjedelem a legfőbb probléma. Nem is igazán értem, miért szabta ilyen szűkre az írónő az oldalszámot, amikor mondanivalója volt dögivel...

A történet szerint három Erin nevű lány él egy kisvárosban, akik nem elég, hogy ugyanazon a néven osztoznak, de még a születésnapjuk is közös. Sokáig jó barátság fűzi össze őket, majd egyszercsak minden megváltozik, és a két, tehetős családból származó Erin, a suli méhkirálynői nekiállnak megkeseríteni a szegény, problémákkal teli, szerény Erin hétköznapjait.
Mi ebbe az állapotba csöppenünk bele.
Főhősnőnk élete nem leányálom. Az iskolában folyamatos élcelődések célpontja, tanítás után a helyi fagyizóban gürizik, míg otthon egy nemtörődöm, alkoholista, drogfüggő anya várja. Vagyis, hogy pontosabb legyek: nem várja.
Erin ennek ellenére pozitív személyiség. Vannak álmai, vágyai, s alig várja, hogy leteljen a középiskolából hátralévő néhány hónap, hogy végre egyetemre menekülhessen. Addig pedig igyekszik meghúzni magát, és szürke egérként éldegélni. Mígnem derült égből villámcsapásként Erin Alderman barátja, Weston meglepő figyelmet kezd szentelni számára. Állandóan a nyomában van, védelmére kel, ide-oda hívja, és egyértelmű utalásokat tesz vonzalmáról.

No, hát én mindennek fényében tökéletesen megvoltam róla győződve, hogy végig Erin és Weston kapcsolatának alakulgatása lesz a főtéma, ami megjegyzem, ígéretesen gördült előre. Noha Erinhez hasonlóan nem teljesen értettem a fiú hirtelen jött fellángolását, azért élveztem a tinis próbálkozásaikat. Aranyos párost alkottak, ahogy kerülgették egymást, nemrandi randiztak, majd fokozatosan kezdték elveszteni önuralmuk felett a kontrollt.
Egyedül azt sajnáltam, hogy a történet rövidsége miatt nem nyílt alkalmam úgy istenigazán megismerni teljes valójukat. Mindössze egy felületes képet kaptam róluk, a problémáikról és úgy unblock mindenről. Mégis, a könyv háromnegyedéig - amennyire a terjedelem engedte - szépen csordogált a cselekmény, viszonylag egyenletes tempóban.

És igen, most jön a de. Egy pontnál úgy éreztem, mintha Jamie Mcguire a homlokára csapott volna, hogy hé, csak ennyi oldalszámról volt szó, és még itt egy rakás dolog, amit bele kell sűrítenem!, oldjuk meg egy huszárvágással. Onnantól kezdve nem győztem kapkodni a fejem, pikk-pakk bekövetkezett minden, komolyabb kifejtés nélkül, és én csak kamilláztam. Főleg úgy, hogy nem kis jelentőségű dolgokat érintettünk, melyeken egyes szereplők ráadásul vagy baromi unszimpatikus hozzáállással, vagy vállrándításnyi gondolkodással, 0 érzelmet tükrözve léptek tovább.

Tehát, ha rendes történetként nézem, akkor a Véletlen szerelem felejthető élményt nyújtott. De - és ez egy fontos de - ha novellaformába öntött tanmeseként, akkor más a helyzet, ugyanis maga a főszereplő lány is elmesél egy megfontolandó tanmesét, ami lényegében a könyv mondanivalóját adja. A szerencse forgandó.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy ne egy Maddox vagy Red Hill történetet várjatok, hanem egy fontos életüzenetet közvetítő novellát, amit gördülékeny stílusának és rövidségének köszönhetően gyorsan ki lehet olvasni. Ideális kikapcsolódás a tóparti napozáshoz, esős délutánokra, vagy csak úgy. Elsősorban a fiatalabb korosztály számára ajánlom. Én a magam részéről pedig kíváncsian várom, a sorozat következő részében merrefelé halad tovább Erin sorsa.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Frankie, Erin (Easter)
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: a két Erintől kezdve a vége, valamint Weston hülye magyarázata
Borító: 5/4
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Erin egy fagyizóban dolgozik és most azokat a fagyi-ízeket, illetve típusokat kell kitalálnotok, amelyek említésre kerültek a könyvben a képek alapján. Segítségképpen elrejtettük a betűket a bejegyzésben. Sok sikert a játékhoz!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/15 CBooks
12/16 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése