2016. január 17., vasárnap

Robert Paul Weston - A híres hatodik Ghork



A szörnyek visszatérnek! Újabb foszforeszkáló könyv vár Rád, újabb izgalmasabb kalandokkal a szörnyek világában. És ami nem semmi: most kilépünk a Szörnyen Titkos Részleg falai közül, mert a ghorkok valami rosszban sántikálnak. Hőseinkre vár a feladat, hogy kinyomozzák, pontosan mi történik.
Tartsatok velünk Ti is a nagy kalandban, és ha ügyesek vagytok, a könyv 3 példányának egyikét is megnyerhetitek!


Robert Paul Weston: A híres hatodik Ghork

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155541681
Oldalszám: 196 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
A Szörnyen Titkos Részleg újabb akcióra kényszerül, mert egy másik városban titkos cselszövésbe kezdenek a ghorkok. Sőt, egyes ételek még az embereket is képesek fura lényekké változtatni Ajjaj!

Saját véleményem:
A Szörnyen Titkos Részleg lakóiból sosem elég! - gondoltam, amikor megláttam, hogy a Kolibri kiadó jóvoltából hozzánk is érkezik a folytatás. Természetesen egy másodpercig sem volt kérdés, hogy nekem olvasnom kell Elliot, Leslie és a többiek legújabb kalandját is, mely korábban bőven bebizonyította, hogy nem csupán egy világítós könyv, hanem az SZTR, ami pluszban világít is.
Persze hazudnék, ha azt mondanám, első utam nem a villanykörtéhez vezetett, hogy hosszú percekig gyermeki lelkesedéssel kiéljem, az Ó, de jó, ez is világít! hajlamaimat... De tényleg annyira őrületes, hogy egy könyv világít!

Kézbe véve A híres hatodik Ghorkot, könnyen megállapíthatjuk, hogy ez már inkább csak egy jutalom kaland a történet rajongóinak, mintsem nagy, epikus regény. Egyrészt jóval rövidebb, mint elődje, másrészt illusztrációk sem tarkítják, amit én a magam részéről rettentően sajnálok, hisz olyan igényesek, szépek voltak az elsőben. No, de hát ez legyen a legnagyobb baj! Merthogy kábé tényleg ennél nagyobb negatívuma nincs ennek a résznek sem.
Jól kidolgozott, vicces, régi kedvenceink csak úgy sziporkáznak, tele van rejtélyekkel, akciódús eseményekkel, az új helyszínekről és karakterekről nem is beszélve.

Kis hőseinknek ezúttal szörnyestől el kell hagyniuk a Denki-3000-et, hogy az emberek között botladozva megállítsák az újabb ördögi tervvel előálló ghorkokat, és megmentsék Jean-Remy testvérét, aki egyben Gügör 1ISz-e is. Tudom, hogy utóbbi picit furcsán hangzik, az én szemem is elkerekedett, de az élmény elképesztő! Tulajdonképpen az egész cselekmény az, a kifejezés legpozitívabb értelmében.
Mesék esetében kifejezetten ritka, hogy a második rész, ha történetileg nem is, de szintben hozza azt, amit elődje. Itt azonban abszolút nincs ilyen probléma. A sztori pörög, mindig van miért izgulni vagy lelkesedni, és a szereplők sem esnek át drasztikus változáson, maximum kinyílnak és még sziporkázóbbak lesznek.
Nem is tudnék kiemelni közülük néhányat, mert kedvenc francia tündenevérem akcentusát éppúgy imádtam, mint a hősszerelmes oldalát mutató Gügört, vagy a még mindig zöld mellényben flangáló Elliottot, az okos Leslie-t, a folyamatosan hümmögő Hümmögit, vagy bárki mást. Na jó, a ghorkoktól nem olvadtam el.

Robert Paul Weston előtt pedig le a kalappal, eszméletlen fantázia kellhet egy ilyen történet megalkotásához, mint ahogy a figyelem újbóli felcsigázásához is, hiszen az első rész során elég szélesre tárta előttünk az SZTR világát mind lények, mint kütyük tekintetében. Ám aggodalomra semmi ok, szerzőnk kellően zseni, élénk képzelettel megáldva. Ezúttal is tengernyi új, hihetetlenül vicces és sok esetben haszontalan találmányba botolhatunk, melyek esetében a nevüknél csak a funkciójuk őrületesebb.
S itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy újfent az égbe magasztaljam Pék Zoltánt a lehengerlő fordításért, mert képes volt másodszor is bravúros, a mi nyelvünkön is élvezhető fordítást elkövetni! Elképesztő és számomra teljesen elképzelhetetlen, milyen rugalmasság és találékonyság kellhet mindehhez...

Mindent egybevetve bátran kijelenthetem, hogy A híres hatodik Ghork méltó folytatása az SZTR-nek. Minden megvan benne, ami csak kellhet: lendületesség, új élmények, régi kedvencek, eszméletlen humor, szédült találmányok, és ezúttal egy pici szerelem is. Na, meg kulináris élvezetek! Melyik gyerek tudna ellenállni néhány szörnyen finom ínyencségnek? Vagy finom szörnyűségnek?
Ajánlom minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek, ha egy élménydús, jól kidolgozott, értékes mesére vágyik.

Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Gügör, Jean-Remy
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: hiányoztak az illusztrációk
Borító: 5/4,5




Nyereményjáték


A Szörnyen Titkos Részleg főszereplői ebben a kötetben ennivalóan fura fogások nyomába eredetnek. Az ételeknek és a helyi étteremnek köze van ahhoz, hogy a városkát ahol hőseink nyomoznak ellepik a fura lények. Ráadásul valaki valamit kotyvaszt, ami biztos, hogy nem Michelin csillagos fogás lesz!

Tarts velünk és utazd körbe te is a világot, és segítsd a SZRT lényeit hogy rájöjjenek, hogy melyik étteremről van szó. Mindegyik bloggernél Michelin-csillagos étterem neveket találsz, neked csak az a dolgod, hogy rájöjj, hogy melyik városban találhatóak az éttermek. Ha ügyes vagy és jó várost írsz a Rafflecopter dobozba, akkor megnyerheted a könyv 3 példányának egyikét.
(Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Melyik városban találhatóak az alábbi éttermek?
Bo Innovation, Sushi Shikon, Lung King Heen




Nézzetek be a többi állomásra is

01/15 Deszy könyvajánlója
01/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése