2016. április 1., péntek

Gail Carriger - Heartless



A Napernyő Protektorátus negyedik kötetében az immár előrehaladottan terhelt állapotban leledző Lady Alexia Maccon újabb szövevényes rejtély kibogozásán fáradozik, s mindeközben áthág számos etikettbéli szabályt.


Gail Carriger: Heartless - Szívtelen

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632453941
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Miks Rédai Viktória

Fülszöveg:
A lélektelen Lady Alexia Maccon ismét alaposan benne van… ezúttal azonban a baj nem a saját hibájából szakadt rá. Amikor egy őrült kísértet megfenyegeti a királynőt, Alexia veszi kezébe az ügyet – és a nyomok a férje sötét múltjába vezetnek. Mindezt megtetézi a húga (döbbenetes!) csatlakozása a szüfrazsett-mozgalomhoz, Madame Lefoux legújabb találmánya és tarajos zombisülök áradata – Alexiának arra sem marad ideje, hogy saját előrehaladott terhességével foglalkozzék. Sikerül rájönnie, ki akarja megölni Viktória királynőt, mielőtt túl késő lenne? Megint a vámpírok szervezkednek, vagy az áruló ezúttal farkasbundát visel? És egészen pontosan micsoda fészkelte meg magát Lord Akeldama második legjobb szekrényébe?

Saját véleményem:
Alexiáék negyedszerre is beköltöztek hozzám. Vagyis inkább én költöztem be hozzájuk. Méghozzá nem is akárhogy, ugyanis a harmadik és negyedik részt, nagyjából zsinórban egymás után olvastam el, tehát jócskán nyílt alkalmam elmerülni Gail Carriger világában. Ennek akadtak előnyei és hátrányai egyaránt, amikről majd mesélek nektek. Most azonban térjünk vissza egy picit a költözködés témájához.

A Szégyentelen során Alexia élete többször is veszélybe került a baba miatt. A vámpírok rettegve a bőrnyúzó mítoszától, holtan akarták látni anyát és gyermekét; és bár a fafejű, skót alfánk megjelenése sokat segített az ügyön, azért az ő képességei is végesnek bizonyultak - főként több tucat vérszomjas vámpír esetében. Ám ahol az erő nem segít, ott győzedelmeskedhet az ész.
A probléma megoldása egyszerű, az ifjú szülőknek örökbe kell adniuk születendő csemetéjüket egy vámpírnak, hogy annak nevelése és felügyelete révén a gyermek ne jelenthessen veszélyt a bolyokra. És hát ki is lehetne tökéletesebb szülő, mint Lord Akeldama?!
Igen ám, de az Alexiában újonnan ébredező anyai ösztönök azt követelik, hogy a szülők költözzenek Lord Akeldama szomszédságába... látszólag. Valójában azonban a vámpírúrhoz bútoroznak be. Kedvenceinket ismerve azonban sejthető, hogy a folyamat, akárcsak a várandósság utolsó hetei nem telhetnek el nyugalomban.
Zombisülök törnek Alexia életére, megtébolyodott szellemek bukkannak fel veszélyt jelezve, ráadásul az új falkatag sem leli helyét, hogy a nővéréhez költözni vágyó Felicity-ről már ne is beszéljünk... Így hát Lady Maccon fittyet hányva a gyerekteherre, kezébe veszi az ügyet, s kikerekedve beleveti magát az események sűrűjébe.

A történet ezúttal is több szálon halad, melyek szokás szerint idővel beérik egymást. Gail Carriger mestere a látszólag különböző dolgok egybefűzésének, nála nincsenek véletlenek vagy üresjáratok. Mindezzel együtt a cselekmény most a szellemek által sugallt üzenetre fókuszál, tekintve, hogy valaki a királynő életére akar törni.
Maga a nyomozás izgalmas, rengeteg gyanúsított kerül képbe, számomra mégis a kutatás közbeni apró "WOW!" pillanatok adták a kötet valós értékét. Alexia ügyködésének hála, számos titokra derül fény, melyek sok esetben igencsak meglepőek, nem mellesleg pedig plusz mélységet adnak a sorozathoz és annak karaktereihez. Magyarul nem csupán előre, hanem visszafele is haladunk, szélesítve korábbi ismereteinket.
A jelen eseményeit nézve már kevésbé mondható rózsásnak a helyzet. Ugyan nincsenek üresjáratok, mindig történik valami, ami a figyelmünket hivatott fenntartani, én mégis úgy éreztem, mintha melaszba ragadtam volna. Haladtunk, de mégse. A vége tekintetében meg aztán pláne. A Szívtelen teljes mértékben egy átvezető történet, ami ahhoz jó, hogy ne üljünk unatkozva, míg világra jön a baba, de ahhoz kevés, hogy előre mozdítson bármit is.

Aggodalomra azonban semmi ok, Gail Carriger másik erőssége, a humor, kellő mértékben kompenzálja a regény egyéb hiányosságait. Komikum szempontjából a sorozat egyik legerősebb darabjáról beszélhetünk, mind helyzeti-, mind karakteri fronton. Sziporkázó párbeszédek, szerelmes összemorranások, várandóssági hátrányok és sok más gondoskodik arról, hogy telecetlizzük könyvünket, kedvenc jeleneteket jelölgetve.
Lord Akeldama önmagában is jelenség, ám most, hogy szeretett gardróbjait megkurtítják, minden eddiginél nagyobb teret kap, melyet készséggel ki is használ. Piperkőc, divatbolond ővámpírsága csak úgy brillírozik! Akárcsak maga Alexia, aki az egyre terhesebb gyerekteherrel küzdve még élesebb nyelvű asszonnyá válik.

Fentebb már említettem, hogy egymás után sikerült elolvasnom a harmadik és negyedik részt, aminek voltak előnyei és hátrányai egyaránt. A negatívumokból kiindulva azt tanácsolom, semmi esetre se nyomjátok le egyben ezt a két kötetet, mert a harmadik lendületességben és eredményességben olyan magasra tette a lécet, amit a Szívtelen meg sem próbál megugrani. Valószínűleg én is kevésbé fájlaltam volna a toporgást, ha várok néhány hetet vagy hónapot.
Ami viszont abszolút pozitívum volt, az az, hogy rájöhettem, Gail Carriger milyen ötletesen, saját karakterdrámák által ismerteti meg adagonként összes  mellékszereplőjét.  A főbb mellékszereplők automatikusan magukkal rántják a jelentéktelenebbeket, így előbb vagy utóbb mindenkit megismerünk.
Míg az előző részben Lyall professzor, a falka bétája kapott hangsúlyosabb szerepet, addig ez most Lord Akeldamára hárult. Vele pedig jött Biffy, és a színfalak mögött egy tragikus Rómeó és Júlia történet bontakozott ki, mely jócskán kilépve a shakespeare-i mű kereteiből, szerteágazott. És még a sorozat világához is hozzá tudott tenni.
De hogy ne csak rébuszokban meséljek, Biffy-nek és Lord Akeldamának meg kell küzdenie azzal, hogy a korábbi események miatt, ők már soha nem lehetnek együtt. Ez pedig mindkettejüknek nagy teher. Biffy számára nehézkes a beilleszkedés és a változás (hacsak nincs ott Alexia - ha meg ott van, akkor inkább arcpirítóan kínos), Lord Akeldamának meg úgy kell folytatnia hatalma megerősítését, hogy csendben összetörik a szíve.
Lord Akeldama és Biffy mellett azonban kisebb-nagyobb, ámde annál meghökkentőbb szerepekkel felbukkan még Felicity, Ivy, Channing, Lyall professzor és Madam Lefoux is.

Mindent egybevetve ezúttal sem csalódtam. Habár a Szívtelen egy átvezető kötet, rengeteg izgalmat, titkot, meghökkentő fordulatot, és még annál is több humort kínál a sorozat kedvelőinek. Epekedve várom, mi sül ki mindabból. ami a végére kialakult.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:Alexia, Biffy, Lord Akeldama, Lyall professzor, Conall
Kedvenc jelenet: Alexia-Biffy-Lord Akeldama küzdelem
Negatívum: a vége csata és a "főgonosz" magyarázata
Borító: 5/4




Alexia napernyője






Nyereményjáték


Gail Carriger alternatív 19. századi Angliájában a természetfeletti lények a mindennapok állandó résztvevői, így a politika színterén is képviseltetik magukat, még az uralkodó tanácsadói között is. A sorozat lelkes olvasóinak bizonyosan nem okozhat gondot megnevezni, vajon milyen tisztségnévvel illetik Őfelsége Viktória, Nagy-Brittania királynője árnyékkormányának tagjait. Segítségképpen még a betűket is megadjuk, igaz, csöppet kesze-kusza sorrendben.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)






Nézzetek be a többi állomásra is

04/01 Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Tök jó beszámoló volt. :)
    Már nagyon várom a könyvet, ez a sorozat annyira pihentet... :D

    VálaszTörlés