2016. április 9., szombat

Jack Chabert - Poptropica



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jack Chabert Poptropica - A térkép titka című képregénye, mely Jeff Kinney, az Egy ropi naplója írójának ötlete alapján készült. Ennek örömére a Blogturné Klub három bátor bloggere vállalkozott arra, hogy Oliver, Mya és Jorge oldalán bebarangolja Poptropicát, és bemutassa Nektek a szigetet, ahol a lehetetlen is lehetséges. Kalandokból nem lesz hiány - garantáljuk!
A turné végén pedig, a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a képregény három példányának egyikét is!


Jack Chabert: Poptropica - A térkép titka

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155591419
Oldalszám: 112 oldal
Fordító: Lakatos István
Illusztrálta: Kory Merritt

Fülszöveg:
Jeff Kinney, az Egy ropi naplója írójának ötlete alapján itt a Poptropica, Jack Chabert és Kory Merritt vadiúj képregény-sorozata.
Oliver, Mya és Jorge egy hőlégballon-baleset után ismeretlen szigeten köt ki. Legnagyobb döbbenetükre ezen a földön kihaltnak hitt állatok és dühös vikingek élnek. Ez Poptropica, a rejtélyes sziget­világ, ami egyetlen térképen sem szerepel.
Miközben a három barát a hazautat keresi, hamar felfedezik, hogy bizonyos baljós erők nemcsak rájuk jelentenek veszélyt, hanem az egész Poptropica létét fenyegetik.
Vajon Oliver, Mya és Jorge meg tud szökni a vérszomjas vikingek elől? Megtalálják a hazavezető utat? És ami még ennél is fontosabb: kiderül, hol van a legközelebbi pizzéria?! Kövesd kockáról kockára A térkép titkát, hogy te is átélhesd a lélegzetelállítóan izgalmas ka­landokat!

Saját véleményem:
A Poptropica esetében az a mókás szituáció állt elő, hogy előbb olvastam a fülszövegét és csigázódtam fel általa (Most komolyan, egy rejtélyes sziget, ahol vikingek és kihalt állatok mászkálnak? Kell!), minthogy láttam volna a borítóját vagy bármi egyebet belőle. Így amikor fizikálisan is találkoztunk, csöppet megijedtem, hogy talán mégsem én leszek a célközönsége. Valóban nem a 24 évesek képezik a Poptropica legfőbb olvasótáborát, ám a kezdeti gátlásaim ellenére azon kaptam magam, hogy hangosan fel-felnevetek olvasás közben.
Persze ehhez kellett egy kis idő, minthogy képregényhez korábban nem volt még szerencsém - ebből kifolyólag pedig új élményként kellett kitapasztalnom, miként simuljak a világba, hogyan tegyem átélhetőbbé, otthonosabbá a sztorit. Elárulom, nagyjából két fejezet kellett hozzá.

A történet három gyerekről szól, akik egy hőlégballon balesetet követően egy ismeretlen szigeten landolnak. Agresszív idegenvezetőjük, aki direkt kormányozta őket a szigetre, felszívódik, így egymagukban kell megküzdeniük a váratlanul felbukkanó veszélyforrásokkal. Ám a dolog igazi csattanója, hogy ezeknek a veszélyhelyzeteknek főszereplői az általunk létező világban már kihaltak, nem léteznek - és egyébként is... korban soha nem is léteztek egyazon időben.
A srácok mindezt vérbeli 21. századi, felvilágosult gyerekként élik meg, a reakciójuk is ennek megfelelő, ami rengeteg vicces szituációt szül, főleg különbözőségük értelmében. Jorge, a testalkatával és viselkedésével a tipikus városi, kaja és technika-függő kis srácot testesíti meg, míg Mya a célorientált vezető szellemiségű lány, így nem kicsit lepi meg őket Oliver rejtett tehetsége: a történelem ismerete. Cikizik is miatta rendesen.
Felnőtt szemmel valódi görbetükör ez a mai generációról, míg gyerekként abszolút hiteles, azonosulásra alkalmas a fiatalok bárminemű megnyilvánulása.
Mindezzel együtt a Poptropica valóban inkább a 7-12 éves korosztályé. Számukra a kaland rengeteg izgalmat, mókát, felfedezni- és tanulnivalót tartogat. A különleges állatok és a vikingek önmagukban is izgalmasak, ám Oliver gyerekszájú, könnyed és lényegre törő összefoglalói, magyarázatai észrevétlenül szolgálnak a kis olvasónak hasznos információkkal világunk történelméről.

A térkép titka egy sorozat bevezető kötete, mely abszolút érződik is rajta. Ugyan a cselekmény azonnal beindul, az események folyamatosan pörögnek, sorra érik egymást az újabb és újabb kalamajkák, mégis rengeteg kérdés marad függőben. A rejtélyszálak elindulnak, felcsigázzák a fantáziánkat, ám a válaszra (Mi ez a sziget? Mit akart az idegenvezető? Ki az a titokzatos segítő?) azért még várni kell. Helyette viszont adott a térképes kincsvadászat és ámokfutás tengerparton, dzsungelen, viking falun, vízesésen keresztül, sok-sok humorral megspékelve.

A Poptropicát tehát elsősorban a fiatalabb generációnak ajánlanám. Kalandvágyó, olvasással ismerkedő avagy képregényszerető gyerekek számára szórakoztató olvasmány lehet, modern, ámde szerethető karakterekkel és illusztrációkkal övezve.
Én a magam részéről rettentő jól szórakoztam rajta, és immáron kíváncsian várom, kis hőseink kalandjai milyen irányt vesznek a folytatásban.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Oliver
Kedvenc jelenet: a dodókkal való találkozás
Negatívum: a saját életkorom
Borító: 5/4




Nyereményjáték

Mostani játékunk során különleges térképvadászatra invitálunk benneteket, s Oliverékhez hasonlóan, nektek is rendelkezésetekre bocsátunk egy intelligens térképet, mely segít az eligazodásban - ugyanis a turné állomásai egy-egy Poptropica helyszínné válnak.
Minden állomáson egy, az adott színtérre jellemző lény (legyen az ember vagy állat) bújik meg a szavak mögött. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint az állomáson található képrészleteket összegyűjteni és kirakni, majd a rajta látható figura nevét (faj vagy tulajdonnév) beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
És hogy mire való a térkép? A jobb alsó sarkában láthattok egy egyedi mintát, mely a fotórészlet helyes összeillesztési sorrendjét jelöli. Ugye, hogy okos kis jószág?
Amennyiben minden állomáson teljesítettétek a feladatot, úgy esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott három képregény egyikét. Vadászatra fel!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

04/05 Kelly & Lupi olvas
04/07 Deszy könyvajánlója
04/09 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése