2016. május 3., kedd

Rachel Hawkins - Spell Bound



A végéhez ért a Hex Hall trilógia, az utolsó kötetet búcsúztatja a Blogturné Klub három bloggere. Sophie-ra pokoli kalandok várnak, és még azelőtt kell vissza szereznie a varázserejét, mielőtt túl késő lenne...
Tarts velünk, és ne feledd, a könyv egy példányát meg is nyerheted!


Rachel Hawkins: Spell Bound - Megbűvölve

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633996027
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: Acsai Roland

Fülszöveg:
A démon benned él…
Sophie Mercer épp csak belenyugszik, hogy démonnak született, a Tanács máris elveszi tőle varázserejét.
Sophie most védtelen, magányos, és ráadásul a prodigiumokra vadászó Brannick amazonok jóindulatára szorul.
Sophie legalábbis ezt hiszi, amíg érdekes felfedezést nem tesz:
a Brannickok tudják, hogy háború közeleg, és azt állítják, hogy egyedül ő képes meggátolni a világvégét.
Ám ebben a varázserejétől megfosztott Sophie nem olyan biztos. Főhősünkre újabb pokoli kalandok várnak. Vajon vissza tudja szerezni a varázserejét, még mielőtt késő lenne?

Saját véleményem:
A korábbi kötetek hullámzó minősége után kíváncsian bár, de kissé félve vártam, miként zárul Sophiék története. Noha a Spell Boundnak nem sikerült hoznia a Hex Hall magas színvonalát, sem cselekményileg, sem karakterileg, azért jóval élvezhetőbbre sikeredett, mint a Démonüveg, melynek végén Sophie elindult a félelmetes Brannick család felé.
A trilógia zárókötete pedig pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az korábban abbamaradt. Főhősünk megérkezik a kissé megfogyatkozott Brannick amazonokhoz, akik első - és későbbi - ránézésre elég harciasnak tűnnek, mégsem az őket jellemző tulajdonságokkal lepik meg a lányt, hanem egy titokkal, mely után már csak hab a tortán a tarsolyukban lévő jóslat. A jövendölés szerint (most lepődjetek meg!) Sophie-nak kell megmentenie a világot a félelmetes démonhordától. A dologban azonban azért van egy kis rizikófaktort jelentő csavar, ami a YA könyvet még életében nem olvasó közönség számára körömrágást jelenthet, míg Sophie-nak plusz őrlődést és terhet. Sablonos, hatásvadász húzás, nálam mégis működött. Hiába tudtam, hogy csak elbizonytalanításra szolgál, szerettem azt a dilemmát, amibe Sophie-t kergette.

Picit eltértem a mondandómtól, úgyhogy ugorjunk vissza ahhoz a meghökkentő titokhoz, amivel az írónőnek nem csak ereje fosztott démonunkat sikerült meglepnie, hanem engem is. Vén, YA olvasó rókaként egy olyan kaliberű sorozat esetében, mint a Hex Hall, nem gondoltam volna, hogy érhetnek még váratlan események, pedig de. Rachel Hawkins ütős kis húzással állt elő, amit legnagyobb sajnálatomra, egyelőre (?) nem aknázott ki teljesen, de minthogy van még egy Spin off kötet, melynek az egyik Brannick lány a főszereplője, még bőven megvan rá az esély. Én bízom benne. Hogy pontosan mire gondolok, maradjon titok.
Ami ellenben a Brannickeket illeti, új, érdekfeszítő színfoltjai a sorozatnak. Jelenlétük fizikai szempontból nem kifejezetten érdemre méltó, ám a mögöttes háttér, amit jelentenek, annál inkább. Vérbeli harcos amazonok, akik férfiak segítsége nélkül veszik fel a küzdelmet az - szerintük - elpusztítandó prodigiumokkal szemben. Napközben edzenek, terveket szövögetnek a kiiktatásra váró lények ellen, míg éjszaka teszik a dolgukat. Ebből kifolyólag vicces és komfortzónából való kimozdulásra sarkalló jeleneteknek lehetünk tanúi, amikor Sophie ilyen vagy olyan módon behozza a saját, prodigiumokkal szembeni nézeteit - netán barátait, társait.
Mielőtt azonban tovább mennék, muszáj megemlítenem a legfiatalabb Brannick testvért, Izzy-t, aki a Spin off rész főszereplője lesz. Ő egy olyan lány, akinek bár nincs sok jelenete, mégis érdemes rá, és az őt övező apró részletekre figyelni, hisz egy bizonyos, tükörbe zárt, többszáz éves, pimasz fiúval együtt izgalmas pillanatokat tartogathatnak még számunkra, a jövőre nézve.

A történet cselekményéről ténylegesen nehéz mesélni, minthogy gyakorlatilag az első fejezetektől kezdve spoiler zóna az egész, az élmény pedig úgy az igazi, ha nem lövöm le előre. Mindenesetre, a hogyanokat nem számítva, a kezdőcsapat újra a Hex Hallba kényszerül, serény diákként.
Az egész helyzet rettentő szürreális, tinihorror szerű, ugyanakkor zseniális! Nem is tudom szavakba önteni, mennyire örülök, hogy a szerző, mintegy keretet adva a trilógiának, a fináléra visszatért a jól megszokott, és hőn imádott szörnysuliba. Az meg még fantasztikusabb, hogy mindezt úgy, hogy érzékeltesse, a végső összecsapáshoz közeledve, mennyit változtak a dolgok.
Imádtam a régi környezetet új "hangulatelemekkel" feldobva. A maga, fiataloknak szóló módján kellően hátborzongató hangulatot kölcsönzött a regénynek; és tudom, hogy beteg vagyok, de annyira megnézném úgy a sulit! Főleg, hogy az érzékletes leírásoknak hála, sokszor láttam magam előtt a gomolygó ködöt, a betört ablakokat, és minden egyebet.

Ami miatt viszont csalódottabb vagyok, az a varázspálca suhintásnyi problémamegoldások kivitelezése, és a szerelmi háromszög(ecske). Utóbbi tekintetében egyszerűen falra tudok mászni attól, ha egy hősnő, "megsajnáltam, bátorítás" gyanánt csókolgatja az olyan srácokat, akikhez vonzalmon kívül semmi egyéb nem fűzi. Mert hát tényleg, mekkora nagylelkűség csak úgy smárolgatni valakivel, akit megsajnálunk, miközben a pasink élete miatt aggódunk! A Cal-Sophie szál ebben az esetben abszolút felesleges, felszínes, kidolgozatlan hajtépést szolgáló elemként funkcionál, mindenféle különösebb bonyodalom nélkül. Szerencsére Rachel Hawkins is csak csipetnyi mértékben adagolja.

Korábban már világossá vált, és most is bizonyítást nyert, hogy a sorozat legfőbb erénye a humorban rejlik. Sophie egyszerűen sziporkázó jelenség, aki csípőből ontja magából a vicceket, szarkasztikus beszólásokat, melyekben Archerben és Elodie-ban is társra lel.
Számomra külön öröm, hogy az írónő újra visszahozta azt az igaz Cross-Mercer-féle flörtölős csipkelődést, amit az első kötetben annyira szerettem. A párosuk igazi védjegye a csókcsaták helyetti szócsata, mely sokkal romantikusabb töltetű, mint a nyálas vallomásokba bocsátkozás.
Az igazi meglepetés mégis Elodie szelleme, de hogy miért, azt nem árulom el. Sophie-val együtt félelmetesen gördülékeny, megmosolyogtató, és bizonyos fokig szívszorító páros.

Összességében tehát úgy gondolom, a Spell Bound, ha nem is tökéletes, mégis kielégítő lezárása a sorozatnak. Bennem ugyan maradtak kérdések, és kicsit sajnálom is, hogy az ígéretes kezdés után a trilógia leeresztett, mégis örülök, hogy részese lehettem. Már csak a humora miatt is. És az az igazság, hogy - a Cal csókokat leszámítva - olvasás közben egyetlen negatív gondolatom, érzésem sem volt a sztorival kapcsolatban, a fentebb felsorolt dolgok leülepedés, és racionális szemlélet után bugyogtak fel bennem. Úgyhogy azt mondom, a sorozat rajongói semmiképp se hagyják ki! Olvasás közben élvezettel lehet elmerülni benne, az utána pedig nem fontos.
A Hex Hall trilógiát elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az ízig-vérig YA könyveket, azok minden kliséjével és pozitívumával együtt. A maga műfajában szuper kis sorozat a fiatalabb olvasóközönség számára. Az ifjabb generáció Alkonyata. Ha néhány évvel korábban kerül a kezembe, biztos, hogy örök kedvenc marad - de még így is mosolyogva fogok emlékezni Cross és Mercer ugratásaira, Jenna egyediségére, vagy arra a szívszorító szépségű búcsúra az iskola kertjében.    


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Elodie, Archer, Sophie, Torin
Kedvenc jelenet: a Hex Hall-beli élet, és a fűélesztős, szigethez kötős pillanat
Negatívum: szerelmi háromszög és a túl könnyű megoldások
Borító: 5/4 (noha köze nincs a könyvhöz, jól néz ki)




Öltözz a könyvhöz






Nyereményjáték


A könyvben fontos szerepet kap a Brannick család. A harcias nők életüket a gonosz legyőzésére áldozzák fel, életre-halálra tartó csatát vívnak a démonok, a vámpírok, a vérfarkasok és minden gonosz lény ellen.
A mostani játékunk során olyan erős, női karaktereket kell kitalálnotok, akik gond nélkül beilleszkedhetnének a Brannick családba. A szereplőket filmekből és sorozatokból ismerhetitek. Az rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott karakter nevét írd.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül tud postázni. A győztest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem válaszol a levélre, újra kell sorsolnunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

05/02 Media-Addict.hu
05/03 Dreamworld
05/04 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése