2016. június 2., csütörtök

David Levithan - Egy másik nap



A nap nap után más emberként találkozott Rhiannonnal, a lánnyal, aki megváltoztatta az életét. Viszont A is ugyanolyan hatással volt Rhiannonra. A Könyvhétre megjelenő Egy másik nap című könyvben a lány szemszögéből ismerhetjük meg, miként is éli meg, hogy minden nap más bőrében találja A-t. A Blogturné Klub hat bloggere elhatározta, hogy lelkitámaszként elkíséri Rhiannont A-val való találkozóira. Ha pedig ti is velünk tartotok, esélyetek nyílik megnyerni a Maxim kiadó által felajánlott három regény egyikét.


David Levithan: Egy másik nap

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616728
Oldalszám: 316 oldal
Fordító: Vince Judit Andrea

Fülszöveg:
Rhiannonnak minden nap egyforma. Középiskolába jár, a családjával átlagos a kapcsolata, és van egy barátja, Justin. A lány már beletörődött a jelenlegi helyzetébe, meggyőzte magát, hogy neki pont ennyi jár, nem várhat többet az élettől, és ez éppen elég is. Hétköznapjait az tölti ki, hogy próbál megfelelni a temperamentumos és nehéz természetű Justinnak. Minden erejével azon van, hogy megőrizze a köztük lévő kényes és törékeny egyensúlyt. Ennek érdekében képes a saját vágyait is háttérbe szorítani.
Egy reggel azonban minden megváltozik. Justint mintha teljesen kicserélték volna, és elviszi Rhiannont az óceánhoz. Kedves, megértő és gyengéd, amivel lenyűgözi barátnőjét. A lány azt hiszi: a régóta várt boldogság végre elérkezett, ám másnap reggel Justin nem emlékszik semmire. Rhiannon teljesen összezavarodik. Kétségbeesett vágyakozással kezd kutatni egy újabb tökéletes pillanat után. Egy nap azonban egy idegen azt mondja neki, hogy az a Justin, akivel azt a csodás napot töltötte, igazából nem is a barátja volt. Valaki más, csak Justin testében.

Saját véleményem:
David Levithan semmit nem csinál átlagosan!
Na, de ne szaladjunk ennyire előre.
Anno, amikor befejeztem a Nap nap utánt, egyrészt megelégedtem azzal, amit kaptam, másrészt viszont sikítani tudtam volna a folytatás miatt. Mígnem kiderült, hogy jön (tényleg jön!), és én szépen, nyugisan rá is hangolódtam arra, hogy végre tovább görgethetem A és Rhiannon sorsának fonalát. Igen ám, de amikor elkezdődött a turné körüli szervezkedés, derült égből villámcsapásként ért a hír, hogy az Egy másik nap nem második kötet, hanem az első újramesélése Rhiannon szemszögéből.
Amennyiben olvastátok a korábbi véleményemet, tudhatjátok, mennyire nem sikerült egy hullámhosszra kerülnöm ezzel a leányzóval, vagyis képzelhetitek a pánikomat (=őzike a reflektorfény előtt). Még az is megfordult a fejemben, hogy engedem, hadd menjen.
Végül mégis maradtam, de ameddig csak lehetett, húztam-halasztottam az olvasást. Most viszont azt kell mondanom, jól döntöttem. Jól döntöttem, mert az Egy másik nap nem tizenkettő egy tucat típusú másik nézőpontú regény. Hiába meséli el ugyanazt a történetet, mégis teljesen új élményt ad, és totál ellentétes oldalról mutatja be az eseményeket. (S, hogy megválaszoljam a legégetőbb kérdést, nyugodtan kezdhető ezzel a sorozat.)

A-val ellentétben Rhiannon egy teljesen átlagos, hétköznapi lány. Mindennap ugyanabban a testben ébred, van családja, barátja, suliba jár, küzd a maga kis gondjaival, vagyis van egy viszonylag belátható jövőképe, és abszolút stabil múltja. Leegyszerűsítve, olyan, mint mi, olvasók.
Rhiannon, a maga normalitásával (most tekintsünk el a péklapátos pillanataitól) sokkal érthetőbb, földhöz ragadtabb szemszögből mutatja be és éli meg az A "jelenséget". Azzal pedig, hogy egy fix emberi lény kerül a főszerepbe, megélhetőbbé válik minden, hiszen a lánnyal együtt eshetünk át az elképedés, a megdöbbenés, a feldolgozás, megértés fázisain, s neki hála végigzongorázhatunk minden kérdést, kételyt, gondolatot, ami egy hasonló esetben akár bennünk is felmerülhetne. Tulajdonképpen ettől válik mássá ez a történet.
A Nap nap utánban tudtuk ki vagy mi A, milyen életet kénytelen élni, és akár tetszett, akár nem, a tengernyi kérdést elnyomva magunkban, A kalandjait kellett követni. Ezzel szemben itt lehetőség nyílik arra, hogy kiélhessük normális emberi reakcióinkat.

A történet fő íve természetesen ugyanaz, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy itt maradunk helyben, és miközben igyekszünk feldolgozni az A-val kapcsolatos dolgokat, addig azzal párhuzamosan megkapjuk Rhiannon életét is, annak minden velejárójával együtt. Gondolok itt például Justinra.
Akármennyire is gyűlölöm Justint, és akármennyire is szerettem volna megrázogatni Rhiannont, hogy térjen már észhez, kaptam egy indokot kettejük kapcsolatának horgonyához, amivel mindegy, hogy egyetértek vagy sem, de bizonyos szempontból nagyon is korrekt, valós problémát jelenít meg. Olyat, amit látni kell, hogy mi magunk véletlenül se essünk bele, végtére is rengetegen élnek olyan kapcsolatban, amit csak a pici jók, régi ideák tartanak egyben, miközben valójában lehúzza, meggyengíti az embert. Szóval örülök, hogy betekintést, és egyben magyarázatot nyerhettem egyik, legégetőbb gondomra a Nap nap után után. David Levithan részéről ez megint egy olyan húzás volt, ami pluszt adott a korábbi olvasóknak, miközben az újaknak egy korrekt szálat.

Magáról A-ról most nem mondanék semmit. Vele kapcsolatban ugyanazt gondolom, mint korábban. Amit ellenben kiemelnék, az az új nézőponttal járó színezet, hisz Mr. Levithan igencsak magvas gondolatokat, és gondolatébresztő kérdéseket kapcsolt hozzá.
Az A szemszögben, A narrációjával - ha nem is szájba rágósan, de - a másság (nemi, faji, egzisztenciájú, stb.) útját jártuk be. Végigkövethettük egy olyan folyamatot, mely bemutatta, hogy mindegy, hogyan nézel ki, milyen pozícióban vagy, kit szeretsz, a lelked nem változik. A lélek vagy te.
Most, az Egy másik napban még mindig a lélek van a főszerepben, de kicsit más kontextusban. Ezúttal ennek az elfogadásával, feldolgozásával szembesülhetünk. Azzal, hogy egy lélek (amennyiben igaz érzésekről beszélünk) egy másik lélekhez kötődik/érez vonzalmat/stb. Vagyis, hogy mindegy a burok, a mag számít.
Tudom, hogy ez most nagyon ezoterikusan hangozhat, de higgyétek el, David Levithan a korosztály számára érthető, feldolgozható eszközökkel igyekszik ezt szemléltetni.

Végezetül pedig úgy vélem, ha eddig még nem volt szerencsétek a sorozathoz, és most belevágnátok, akkor akár nyugodtan kezdhetitek ezzel is. Annyit kell eldöntenetek, hogy hétköznapibb módon szeretnétek meg- és átélni a misztikus szálat, egy kis átlagos tiniélettel együtt járó bonyodalommal fűszerezve, vagy belecsaptok a lecsóba, és egy hátborzongatóan gyönyörű utazással tapasztaljátok meg, milyen is A élete. A romantika mindkét esetben adott, maximum picit másabb érzést közvetít egyik vagy másik.
Ami viszont biztos: bármelyik kötettel is kezdjetek, ne hagyjátok ki a másikat. Ha van olyan sorozat, ahol igenis pluszt ad a másik nézőpontú regény, akkor az ez. Sokkalta kerekebb lesz A és Rhiannon története a két kötet együttes ismeretével.
Én a magam részéről örülök, hogy nem hátráltam meg. Rhiannon is közelebb került hozzám, újra átélhettem kedvenc pillanataimat, miközben rengeteg új élményt és tapasztalatot szereztem. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti az elgondolkoztató, keserédes, új megközelítésű regényeket.
Most pedig ide azt a folytatást, mert egy törékeny lelkű olvasóval kétszer nem lehet ilyen csúnyán kibabrálni!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: A
Kedvenc jelenet: minden A pillanat
Negatívum: Justin és Rhiannon kapcsolata
Borító: 5/4
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Rhiannon és A egyáltalán nem tekinthető hétköznapi párosnak. Mint azonban azt már sok-sok történetből megtanulhattuk, a szerelem nem ismer korlátokat. A mostani nyereményjátékban hasonlóan különleges párokat keresünk. Azok között, akik a megfelelő párosok nevét írják a Rafflecopter dobozba, kisorsolunk három példányt David Levithan: Egy másik nap könyvéből.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Melyik párosra gondoltunk?
"Nagymacskákkal nem szabad játszani! Ezt a párosunk női tagja is nagyon jól tudja, hiszen neki kell elkísérnie egy megvadult tigrist Indiába, hogy szabadon engedhessék. Vajon csókra herceggé alakul?"




Nézzetek be a többi állomásra is

05/23 Always Love a Wild Book
05/25 Kelly & Lupi Olvas
05/27 CBooks
05/29 Deszy Könyvajánlója
05/31 Média Addict
06/02 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése