2016. június 22., szerda

Melissa Grey - A lány éjfélkor



A Maxim Kiadó a 2016-s Könyvhétre hozta el nekünk Melissa Grey debütáló regényét, A lány éjfélkort - egy tolvaj lány, két varázslatos nép és egy izgalmas hajsza történetét a titokzatos Tűzmadár után.
Kövessétek végig az öt állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.


Melissa Grey: A lány éjfélkor

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617145
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
New York városa alatt húzódik egy titkos világ. Itt élnek az aviánok, az ősi nép, akiknek testét toll borítja, és ereikben varázslat folyik. Rejtett városaikba még ember nem tette be a lábát. Egy kivétellel: a fiatal lány, Ekhó szökevény zsebtolvaj, és lopott kincsek eladásából tengeti itt az életét. Az aviánokon kívül nincsenek barátai, sem családja. Mikor egy ősi viszály fenyegeti az aviánok békés világát, Ekhó elhatározza, hogy bizonyítva hűségét, megkeresi a Tűzmadarat, mely a legenda szerint véget vethet a háborúnak. De nemcsak a lány hisz a különleges lény létezésében, hanem az ellenség, a sárkánypikkelyes drakharok is, akik szintén a madár nyomát kutatják. Ekhó mindent hátrahagyva elindul küldetésére, de nem sokáig marad egyedül, mert összetalálkozik Caiusszal, a smaragdzöld szemű és karizmatikus drakhar fiúval, akit látszólag saját népe üldöz. Caius egyre inkább elvarázsolja Ekhót, és a lány hirtelen azon kapja magát, hogy visszavonhatatlanul vonzódik hozzá. De Ekhónak fogalma sincs, kivel is áll szemben valójában…

Saját véleményem:
A lány éjfélkorra akkor akadtam rá, amikor a turnés listánkat böngészve, "nézzünk rá mi ez" alapon rákerestem a GR-en. Megtetszett a borítója és a fülszövege, úgyhogy úgy döntöttem adok neki egy esélyt. Csakhogy, ahogy telt az idő, az érdeklődésem egyre inkább csökkent, és mire odáig értem, hogy olvashassam, érdektelenségbe fulladva nyitottam ki a fedlapot.
Persze próbáltam én optimista lenni, de valahogy, annak dacára, hogy az írónő stílusa vitt magával, úgy éreztem magam, mintha a nyakamba zúdítottak volna mindent. Nem értettem, mit olvasok, kik azok az aviánok, vagy milyen szerepük van Ekhó életében, és hogy milyen legendáról hadoválnak. Sőt, mi több, korban sem igazán sikerült betájolnom magam. Ott álltam (pontosabban ültem) tök hülyén, és nem értettem semmit.
Már épp elhagyni készült a remény, s bőszen gondolkodtam azon, hogy visszalépek a turnéból, amikor jött Caius fejezete egy brutális gyilkossággal, pszichopata ikerhúggal, sárkányszerű lényekkel, és némi nemű középkori beütéssel, ráadásként egy kegyetlen, ámde meg nem értett, jólelkű herceggel fűszerezve. Onnantól kezdve, ha valaki akarta volna se tudta volna kivakarni a kezemből Melissa Grey regényét, mely bár tipikus első rész, annak minden pozitívumával és negatívumával együtt, mégis egy rettentően újszerű világot fest le, annál is jobb karakterizálással.

Mint a legtöbb sorozat kezdőköteténél, úgy itt is elmondható, hogy lassan bontakoznak ki a dolgok. Idő kell a világ és a karakterek megismeréséhez, és bizony ugyancsak idő kell ahhoz is, hogy minden elem és sakkfigura a helyére kerüljön - bár megjegyzem, mind az aviánokról, mind a drakharokról szívesen olvastam volna többet is (informatív jelleggel). Ez a folyamat pedig nem minden esetben izgalmas. A szerző gyönyörűen fogalmaz, a leírásai képszerűek, és a szöveg is gördülékeny, ám bizonyos esetekben túlnyújtottak. Tudjátok, amolyan "sok a duma, inkább haladjunk" módon. De a jó hírem az, hogy ezzel ki is fújt minden negatívum.
A rágógumi effektust leszámítva, én totálisan beleszerettem a madáremberek és drakharok világába, a Tűzmadaras vonalba, a karakterekbe, valamint a különféle kapcsolatokba.

Nagyvonalakban annyit kell tudni a történetről, hogy az emberi világtól elszigetelten él két nép, az aviánok (madárszerű emberek) és a drakharok (sárkányszerű emberek), akik hosszú-hosszú idő óta hadban állnak egymással. Ám egy legenda szerint a Tűzmadár véget vethet a háborúnak.
Ekhó, a főhősnő ugyan ember, mégis az aviánok csapatát erősíti, emellett pedig kiváló zsebtolvaj - s ilyetén boldogan vág bele a Tűzmadár felkutatásába. A másik csapatban viszont ott van Caius, a békét kereső herceg, kinek nézeteit kegyetlen húga nem igazán osztja. Tanith egyáltalán nem akar békét, lételeme a kegyetlenkedés (számomra az ő karaktere kicsit olyan Viserys Targaryen-Yara Greyjoy áthallásos volt), így addig ügyeskedik, míg ikertestvérét eltávolítja a képből, időt és extra motivációt adva ezzel a fiúnak a legendás lény felkutatására.
Egy ideig külön-külön utakon haladva ismerkedhetünk meg főszereplőinkkel és társaikkal, ami mind a két fél esetében izgalmas, hisz színes egyéniségek, más-más jellemmel és motivációval, de azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy a nagy dolgok onnantól indulnak be, amikor a Caius és Ekhó team találkozik. Nem csak kontinenseken átívelő kalandozásban lehet részünk, hanem sziporkázó humorban, és iszonyatosan jó karakteri interakciókban, kapcsolatokban is. 
Természetesen a romantika, mint kötelező elem sem hiányozhat, meglepő módon azonban mégsem annyira fehér vagy fekete, mint gondolnánk. Akár a fő- akár a mellékszereplők esetében nagyon árnyalt, összetett, és cseppet sem egyszerű szálakról beszélhetünk, amikben a későbbiekre nézve is rengeteg potenciál rejlik.

Összességében A lány éjfélkor egy érdekes és újszerű világgal operáló, vérbeli első rész, melyben a mágikus lényektől kezdve a romantikán át, a humorig minden megvan. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a sárkányokat (bár hozzáteszem, itt nem teljes értékű sárkányokról beszélünk), kíváncsi egy új világra, megismerné milyenek a különböző fajtájú madarakra hajazó aviánok, vagy egyszerűen csak vágyik egy izgalmas ifjúsági fantasy-re.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Caius, Ekhó, Jáspis, Dorian
Kedvenc jelenet: az első Caius fejezet
Negatívum: az esetenkénti túlírtság
Borító: 5/4
Megtetszett? Vedd meg!




Nyereményjáték


Ekhó profi tolvaj és erre a képességére nagy szüksége is van a történet folyamán, hogy a Tűzmadár nyomára bukkanjanak. Így most mi játékunk is a tolvajlás körül forog.
Minden blogon találtok egy képet egy-egy filmről, amely a címében és/vagy a történetében is tolvajlásra utal. A feladatotok, hogy kitaláljátok a film címét és a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

06/12 Kelly Lupi olvas ~ idézetek
06/16 MFKata gondolatai ~ borítók
06/17 Függővég ~ aviánok és drakharok
06/21 Deszy könyvajánlója
06/22 Dreamworld 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése