2016. július 6., szerda

Danny Wallace - Hamish és a RémDermesztők



Mit tennél, ha megdermedne az idő, és te lennél az egyetlen, akire ez nem hat? Főhősünk, Hamish átéli ezt a csodát, de hamar rádöbben, a rémdermesztők fagyasztják meg az időt, hogy pusztítást hozzanak…

Tarts velünk az izgalmas gyerekregény blogturnéján, és nyerd meg az ajándék könyvet a Manó Könyvek jóvoltából!


Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634031888
Oldalszám: 328 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
TE mit tennél... ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG.
A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón - kivéve téged!
Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra.
Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők TERVEZNEK valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen... Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak... most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj...
Vajon Hamish képes lesz megmenteni minket a RémDermesztőktől? Tarts vele, és meglátod!
A Hamish és a RémDermesztők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első, kicsiknek szánt alkotása. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek

Saját véleményem:
Danny Wallace regényével elég sorsszerűen alakult a kapcsolatom, ugyanis be kell vallanom, egyáltalán nem terveztem olvasni, egy nap mégis a postaládámban landolt... véletlenül. A meglepettségemen túllendülve úgy döntöttem, oka volt annak, hogy hozzám került, tehát adtam neki egy esélyt, lesz, ami lesz alapon. Na, meg hát a fülszöveg által ígért megdermedt világ is kecsegtetően hangzott.
Biztos volt már úgy mindenki, hogy eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha az egész környezete lefagyna, kivéve saját magát. Elsőre nagyon izgalmas szituációnak tűnik, tele milliónyi lehetőséggel, csakhogy ha élesben menne a dolog, nem biztos, hogy annyira király lenne. Több okból sem. Én például tuti szívrohamot kapnék, ha minden előjel és tájékoztatás nélkül, egy tanóra kellős közepén mindenki megfagyna körülöttem, beleértve a tanár felém száguldó nyálcseppjeit is. Mindazonáltal ott a lehetőség, hogy meglessük a dolgozat válaszait, borsot törjünk a többiek orra alá, ellátogassunk mindenféle helyre, nem hagyva ki az édességboltot, vagy hogy tüzetesen tanulmányozzuk az emberek bamba, mókás szobrait.
Ha nekünk nem is, de Hamishnek - és általa azért nekünk is - lehetősége nyílik megtapasztalni sokak álmát: mi történik, ha megáll a világ. Az alapgondolat tehát ez, amihez természetéből fakadóan adódik a sok, megválaszolásra váró kérdés: miért dermed meg minden? Hamishre miért nem hat a dolog? Hogy lehet működésbe hozni?
Mindez pedig kiegészül az izgalmi faktort jelentő: Hova tűnnek el az emberek? A megmaradtak miért olyan furák? Mik ezek a szörnyek? kérdéskörrel, melyre Hamishék csapata keresi a választ.


Maga a történet többnyire izgalmas, egy-két üresjárattal tarkítva, mégis úgy vélem a célközönség számára pont megfelelő arányban keveredik benne az akció, az átkötő részek lassúsága és a gyermekhumor. Merthogy a Hamish és a RémDermesztők egy ízig-vérig gyerekkönyv, ami elsősorban a 10-14 éves korosztály számára íródott. Ezt támasztja alá a kötet nyelvezete, a tipográfia esetenkénti játékossága, és a nagyszerű illusztrációk, melyek mellett lehetetlen szó nélkül elmenni. Egyszerűen eszméletlenek a rajzok! Élőek, barátságosak, viccesek, figyelemfelkeltőek - pont olyanok, hogy megragadják kis olvasójuk fantáziáját. Sőt, arról is gondoskodnak, hogy fiatal olvasójuk ne fáradjon bele a fekete betűk folyamába.
De ugyanígy méltatás illeti a fordító munkáját, aki ügyesen, a srácok számára is érthető, élvezhető stílusba ültette át a szöveget; valamint azt, aki a szöveghez illeszkedő tipográfiát és tipográfiai megoldásokat kitalálta (nem is tudom, találkoztam már hasonlóval, mint amit itt láttam).

Mindent egybevetve úgy vélem, a Hamish és a RémDermesztők remek választás lehet a csemeték számára, akár kikapcsolódás, akár olvasásra nevelés céljából. A szereplők tettei és személyiségjegyei mindegyikőjüknek ismerősek és azonosulásra alkalmasak lehetnek, míg a főszereplő humora esetükben egyenesen telitalálat. És hát melyik gyerek ne akarna hős lenni vagy szörnyekkel csatározni?
Én a magam részéről örülök, hogy elolvastam, kislánykori énem jól szórakozott rajta, és kíváncsian várja, mit alkot még Danny Wallace.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: a nyálcsepp-lebegős részt valahogy nem bírtam :D
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Mivel Hamishnak épp elég nehéz dolga van a regényben, mi úgy döntöttünk, hogy most egy könnyed játékkal lepünk meg titeket! :)
A feladat egyszerű: látogassatok el a kiadó, és a blogturné tagok Facebook oldalaira, és ezt persze jelöljétek a Rafflecopter dobozban!
Figyelem! felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




Nézzetek be a többi állomásra is

06/29 Szembetűnő
07/01 Deszy könyvajánlója
07/05 Sorok Között 
07/06 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése