2016. október 30., vasárnap

Caleb Krisp - Ivy Pocket és az Óragyémánt



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Caleb Krisp meseregénye, Ivy Pocket és az Óragyémánt címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja az átlagon felüli, 12 éves szobalány, Ivy és a rábízott, varázslatos ékszer kálváriáját.Ha velünk tartotok, nem csupán egy őrülten vicces kalandban lesz részetek, de akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!


Caleb Krisp: Ivy Pocket és az Óragyémánt

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450600
Oldalszám: 316 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Ivy Pocket egy átlagos szobalány, aki átlagon felülinek képzeli magát. Miután munkaadója inkább elszökik Dél-Amerikába, mint hogy tovább élvezze a társaságát, ifjú hősnőnk egyedül marad koszt és kvártély nélkül Párizsban...
Ekkor Ivy váratlanul testhezálló feladatot kap. Fejedelmi fizetség ellenében Angliába kell vinnie a titokzatos Óragyémántot, hogy a születésnapos (és roppant ellenszenves) Matilda Butterfield nyakába akassza.
A szobalány azonban hamarosan sötét rejtélyek és gyilkosságok hálójában, na meg egy összeesküvés kellős közepén találja magát. Mindenki az Óragyémántra feni a fogát, hiszen a kő valójában átjáró egy másik világba...
"És ekkor történt. Ismét fellobbant bennem a vágy, mint a grófnő hálószobájában. Őrült vágy. Kétségbeesett kényszer. Egyetlen dolgot akartam: felvenni a nyakláncot. A nyakamba akasztani. Látni magam az Óragyémánttal a nyakamban. Igen, igen, megígértem a grófnőnek, hogy nem teszem. De mi baj lehet belőle? Felpróbálom, csak egy másodpercre. Vagy egy-két percre. Aztán leveszem. Soha senki nem tudja meg..."

Saját véleményem:
Ilyen őrült, eszement, vicces, izgalmas és zseniális Middle Grade könyvet, mint az Ivy Pocket, rég olvastam! Briliáns.
Annak idején, amikor felfigyeltem rá, a külföldi borítója alapján valami Tim Burton-féle, viktoriánus kori, kicsit hátborzongató és búskomor sztorira asszociáltam. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ez a regény pulzálóan színes, mókás és távolról sem rémisztő.
Az Ivy Pocket és az Óragyémánt a maga műfajában igazán egyedinek mondható. Amellett, hogy a célközönsége elsősorban a gyerekek, felnőt(tebb) fejjel is legalább annyira élvezhető.
Többször említettem már, hogy nem szeretem az olyan meséket, melyek hülyének nézik kis olvasóikat - pláne, ha ezt bizonyos kor felett teszik -, ergo bugyuták, szájba rágósak. Na, az Ivy Pocket pont nem ilyen. Nagyon érett a stílusa, megvan benne a 19. századra jellemző hangulat és szavajárás, mégsem túl felnőttes. Valahol középúton helyezkedik el, s ez a középút tulajdonképpen az egész történetre jellemző (cselekmény, karakterek, történelmi háttér, hangulat).
Mindemellett Caleb Krispnek - oh, pardon, Ivy Pocket kisasszonynak - van egy egészen sajátos humora, melynek eredményeként az olvasó 316 oldalnyi masszív kacagásnak van kitéve. Félelmetes ez a csaj, de tényleg. Egyszerre naiv, őrült, zseni, és beképzelt. Szabályosan fetrengtem a megnyilvánulásain! Halálos - sokszor majdhogynem szó szerint. Olyan ártatlan kedvességgel segít az embereken, vagy mondja ki a véleményét, mintha földre szállt angyal lenne, miközben a másik felet földig rombolja, vagy paprikavörössé változtatja.
És, amit a rábízott Óragyémánttal művel, hát az külön művészet. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a történet főgonosza hamar kitalálható, folyamatosan ott van, és Ivy-n kívül ezt mindenki érzi, látja - főleg mi, olvasók -, ő mégis mindent megoszt vele. Ám ahelyett, hogy jóhiszeműsége meggátolná feladata teljesítésében, Ivy boldog tudatlanságban végigsétál a robbanó bombák közepette (már persze képletesen). Az idei év legnagyszerűbb karaktere!
Nem tudom, ismeritek vagy láttátok-e (a legújabb) A rózsaszín párduc filmeket, de engem Ms Pocket végig Steve Martin Clouseau felügyelőjére emlékeztetett.

Magáról a történetről sokat nem mesélnék, a fülszöveg ebben az esetben teljesen jól lefedi, miről is szól a dolog. A 12 éves szobalány, Ivy megbizatást kap egy ismeretlen, haldokló grófnőtől. Meglehetősen busás fizetség fejében el kell vinnie egy béke-búcsúajándéknak szánt Óragyémántot Angliába. A dolog viszonylag egyszerűnek tűnik, csakhogy nem az. Az ékszerre sokan fenik a fogukat mágikus hatása miatt. Ivy-ra rengeteg viszontagság vár útja során, többször életére törnek, tűzbe lökik, titokzatos kis csuhások üldözik, kapcsolattartóit pedig sorra meggyilkolják, ráadásul legújabb vendéglátói is együgyűnek, hálátlannak tűnnek - pedig a lány még tortapakolást is alkalmaz leégésre. És ha mindez nem lenne elegendő, a ház és annak lakói tele vannak titkokkal.
A végeérhetetlen humor mellett tehát rejtélyekből, izgalmakból és megannyi akcióból sincs hiány. Folyamatosan pörögnek az események - az unalom itt ismeretlen fogalom. És van még egy háttérelem, ami egyelőre amolyan gondolatpiszkáló kategóriában marad, ez pedig a család, vagyis az annak hiányából fakadó lelkisérülés. Kis hősnőnk árvaházban nevelkedett, és ez bizony nagy hatással volt személyiségére - az extra, Ivy-t és az olvasót egyaránt foglalkoztató kérdésekről nem is beszélve.

Mindent egybevetve azt tudom mondani, aki az Ivy Pocketért nyúl a boltban, nem fog mellé - akár magának, akár gyereknek szeretné. És ami még nagyon jó benne (a hangulatos illusztrációk és a tiszteletet érdemlő fordítás mellett), hogy többé-kevésbé lezárt sztori. Maradnak benne nyitott szálak, de a kötet fővonala megkapja méltó lezárását. Mindezzel együtt, kedves Kolibri Kiadó, KÉREM A KÖVETKEZŐT!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ivy
Kedvenc jelenet: lehetetlen egyet kiemelni
Negatívum: ami Rebeccával történt
Borító: 5/5




Illusztrációk


A nálunk megjelent kötetet John Kelly illusztrálta, létezik azonban egy másik változat is, melyet Barbara Cantini rajzai színesítenek. Én most ezeket szeretném megmutatni nektek. (Játékunk során is az ő képeit láthatjátok.)




 



És a végére egy kép John Kelly-től:





Nyereményjáték


Játékunk során az Óragyémánté lesz a főszerep!
Minden állomáson találtok egy, a könyvhöz kapcsolódó képet, melyen több Óragyémántot is elrejtettünk a tolvajok kíváncsi tekintete elől. Nincs más dolgotok, mint összeszámolni, melyik képen mennyit láttok, majd az eredményt beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Mindig egész számot várunk megfejtésül!
Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Nyomozásra fel!Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/28 Olvasónapló
10/30 Dreamworld
11/01 Deszy könyvajánlója
11/03 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése