2016. október 24., hétfő

Halloween csináld magad - Harry Potter tábla


Közeleg a Halloween, én pedig egyre erősebb késztetést érzek aziránt, hogy rémséges díszbe öltöztessem a lakást. Így hát tucatnyi inspirációs oldal és kép nézegetése után bele is vágtam az első kellék elkészítésébe. A választásom egy Harry Potter táblára esett. 
Mivel sem felesleges pénzem, sem lehetőségem nem volt egy valódi fémtábla elkészítéséhez, kicsit egyszerűsítettem és szabadabban értelmeztem a dolgot. Ennek eredményeként fillérekből előállítható a hangulatos függő.






Így csináld


Kellékek:
  • kartondoboz/lap
  • papírlap
  • olló
  • ragasztó
  • fonal/drót/damil
  • ceruza
  • ecset
  • festék
  • szemhéjfesték

Elkészítés:
  1.  Fogj egy kartonlapot vagy dobozt. Lap esetében vágd akkorára, amekkora táblát szeretnél, ha pedig dobozod van, egyszerűen csak vágd le valamelyik fülét.
  2. A kivágott kartont tedd a papírra (nagyjából középre), rajzold körbe, majd fordítsd meg, hogy az üres oldala legyen felül. 
  3. A szöveget ráírhatod magad is, de ha nem érzed úgy, képes lennél rá, használhatod a lapot stencilként is. Ebben az esetben gépen nagyítsd akkorára a képet/szöveget, amekkorára szeretnéd, majd óvatosan tedd a monitorra a lapot, és halványan, nem nyomva a ceruzát, rajzold körbe. Ha finoman csináljátok, a monitor sem sérül!
  4. Ezután hajtogassátok rá a kartonra a papírt (hátul akár össze is ragaszthatjátok, de ez ráér a végén is, ha később igazítani szeretnétek rajta), és vegyétek elő a vízfestéket, temperát.
  5. Vékony ecsettel, nem agyonvizezett festékkel fessétek ki a betűket feketére (vagy tetszés szerint bármilyen színűre). 
  6. Ha megszáradt a festék, jöhet a szemhéjfesték. Meglepő, de nagyon jól lehet vele piszkosítani a rajzokat, és egyáltalán nem kopik le. Középbarna színnel (a fentebbi képemen a 2. szín) sminkecsettel fessétek be az egész táblát. Ajánlom, hogy függőleges irányba söpörjétek a port, úgy nem lesz maszatos-foltos hatású, és egészen nyugodtan rámehettek a feliratra is, legalább enyhén kopottan hatású lesz.
  7. Amint megvagytok a lap alapbarnításával, jöhet a szélek sötétítése. Ehhez sötétbarna szemhéjpúdert ajánlott használni. Ujjal kenjetek pöttyöket a tábla szélére, majd - még mindig ujjal - maszatoljátok el úgy, ahogy nektek tetszik. A négy csücsökbe mehet sötétebb, míg a lapszélekre picit lightosabb barnítás. Középre is tehettek picit, de nem muszáj - én épphogy csak egy leheletnyit odamaszatoltam. 
  8. Végül, de nem utolsó sorban ragasszátok össze a tábla hátulján a papírt, ha korábban nem tettétek volna meg, és a madzagból (akár fonhatjátok is)/damilból/drótból tegyetek rá akasztót. És voilá! Kész is vagytok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése