2016. október 14., péntek

Julianne Donaldson - Blackmoore



Julianne Donaldson az Edenbrooke-kal mindenkit elvarázsolt. Az a történet bájos volt és szeretnivaló, így a Blogturné Klub tagjai nagy elvárásokkal vágtak bele az újabb regénybe - ami a közhiedelemmel ellentétben nem folytatás.
De vajon ezt is szerettük annyira, mint az Edenbrooke-ot? Tarts velünk hét állomásos turnénkon, és derítsd ki! És ha ügyes vagy, a három Blackmoore kötet egyike is a Tiéd lehet.


Julianne Donaldson: Blackmoore

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997390
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Kate ​​Worthington jól tudja, hogy soha nem mehet feleségül kiszemeltjéhez, ezért
elhatározza, Indiába utazik, hogy megzabolázza nyughatatlan lelkét, és megszabaduljon kellemetlen családjától. Kotnyeles édesanyjának azonban más tervei vannak. Az asszony alkut köt Kate-tel: elutazhat Indiába, de csak akkor, ha egymás után három házassági ajánlatra is nemet mond.
Kate, hogy teljesítse a megállapodást, az impozáns Blackmoore-i kastélyba utazik, és kedves gyerekkori pajtásához, Henry Delafieldhez fordul segítségért.
Ám ha szívügyekről van szó, nincs helye alkudozásnak, és a legalaposabb tervek is dugába dőlhetnek. A zord, szeles észak-angliai partvidéken Kate végül kénytelen szembenézni az igazsággal, amit még saját maga előtt is titkolt.
Lehet, hogy éppen az a házassági ajánlat szabadítja meg a szenvedéseitől, amit feltett szándéka elutasítani?
Az 1820-as években játszódó Blackmoore igazi romantikus regény, egy fiatal nő magával ragadó története, aki komoly áldozatok árán tanulja meg, hogy a szívére kell hallgatnia.

Saját véleményem:
A Blackmoore az idei olvasmányaim legkiemelkedőbb tagja. Ennek a könyvnek lelke van!
Idejét sem tudom, mikor tartottam utoljára a kezemben olyan regényt, amelyik annyira mélyen magába szippantott volna, mint ez, hogy valósággal éreztem mindent, amit a két főszereplő. Velük együtt örültem, sírtam, reménykedtem, és épp annyira sajgott a lelkem, mint az övék. Egyszóval Kate és Henry története lelkileg kifacsart.
De Julianne Donaldson nem csupán a karaktereibe lehelt életet, hanem az őket körülvevő világba is - gondolok itt a helyszínekre, állatokra, tárgyakra, zenére. Szavakkal le sem írható az a atmoszféra, ami a lapokból árad.
Mindez nem véletlen. Ahogy azt majd lentebb, a helyszíneknél is olvashatjátok, a szerző rendkívül odafigyel a részletekre, a művet olvasva pedig szintén érezhető, mennyire szívügye is a helyszínek ábrázolása. Legalább olyan intenzitással kezeli őket, mint karaktereit.

Ennek ellenére nehezen vettem rá magam, hogy belekezdjek. Hiába tartom Julianne-t korunk Jane Austenjának, féltem attól, hogy nem fogja tudni megismételni azt, amit az Edenbrooke-nál. Nem hittem, hogy képes lesz mégegyszer úgy elvarázsolni, mint azzal. És az a helyzet, a Blackmoore valóban teljesen más, mint az Edenbrooke. Lehetetlen összehasonlítani őket. A maga nemében mind a kettő páratlan. Mind a kettő tökéletes, szerethető, fantasztikus könyv. Mégis... a Blackmoore nagyobb hatást gyakorolt rám. Beitta magát a pórusaimba, és hiába telt el több hét-hónap azóta, hogy olvastam, még most is ugyanúgy átjárnak az emlékek, s élmények keltette érzések.
Tudom, kicsit érzelmesre sikeredett a bejegyzésem első fele, de ez annak tudható be, hogy néhány órára magam is belebújhattam Kate és Henry bőrébe.

Kate egy fiatal, lázadó, csupaszív lány, aki imádja a kalandokat, a madarakat, rajong Indiáért, ámde megveti pénzéhes családját. Legmeghatározóbb tulajdonsága azonaban a Blackmoore iránti álmodozása. Hosszú-hosszú éveken át az a leghőbb vágya, hogy egyszer megismerhesse barátai nyári rezidenciáját, csakhogy Henry és Sylvia anyja nincs jó véleménnyel a lány családjáról, s nem engedi őt oda.
Ám egy nyáron Henry úgy dönt, mielőtt elvenné a számára kijelölt hölgyet, teljesíti gyerekkori ígéretét, és meghívja Kate-et, akit az anyja éppen hozzá akar adni egy vagyonos öregúrhoz.
A nő alkut köt lányával: elengedi őt Blackmoore-ba, ha azonban az ott töltött idő alatt Kate nem kap és utasít vissza három házassági ajánlatot, hozzá kell mennie vén kérőjéhez. Amennyiben mégis teljesíti, úgy elutazhat nagyvilági nénikéjével Indiába, és az anyja többé nem irányítja - szabad lehet.
Egyszerűnek tűnik a feladat, mégsem az. Kate-nek esze ágában sincs férjhez menni, szíve ugyanis titkon Henry-ért dobog, ám ő tiltott gyümölcs. (Tulajdonképpen a fiú miatti érzései, titkai miatt akar Indiába menekülni.) Arról nem beszélve, hogy az elit réteg lenézi családját. Na, meg Kate nem az a flörtölős típus.
A cselekmény központjában tehát az alku teljesítése áll, szabadságvággyal és eltitkolt érzelmekkel fűszerezve.

Henry és Kate is ugyanolyan érzéseket táplál a másik irán, mégsem merik bevallani a egymásnak. Kettejük kapcsolata ennek dacára vagy éppen ezért gyönyörű, s egyben kínzó. Lapról lapra nagyobb fájdalmat élnek meg, s okoznak önmaguknak, csak hogy boldognak lássák a másikat.
Titkok, ellentétben álló családok, leplezett érzelmek, álmok, vágyak, s a velük szemben álló kötelezettségek; átverések, átalakuló vagy éppen megszűnő barátságok - ez mind a Blackmoore. Sőt, ennél is több!
Kate és Henry szerethető, emberi karakter, könnyű együtt érezni velük. Imádtam őket, a múltjukkal és jelenükkel, vallomásaikkal, hobbijaikkal együtt - melyek csak még élőbbé tették őket. Az ornitológia ráadásul egészen új, ámde annál kedvesebb téma a YA irodalomban, míg a zene tökéletes kellék az érzelmek kifejezésére. És itt szeretném megjegyezni, mennyire eszméletlenül bravúros húzás volt a szerző részéről a történelmi alak bevonása. Apróság, de szívet melengető.
Egy szó, mint száz: a Blackmoore 2016 legjobb könyve! Számomra mindenképp. Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, függetlenül attól, mennyire szereti a történelmi romantikusokat. Julianne Donaldson stílusa nagyon mai, bárki számára befogadható és szerethető.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Kate, Henry, és a titokzatos zeneszerző (akit direkt nem neveznék nevén)
Kedvenc jelenet: vallomások, madaras-kalitkás párhuzamok
Negatívum: Sylvia pálfordulása + Kate anyja (brr)
Borító: 5/2 (Kate barna, nem Hamupipőke az Elvarázsolt erdőben; Blackmoore pedig nem egy kísértetjárta exbörtön)
Sorozat: önálló (annyi közös van benne az Edenbrooke-kal, hogy az egyik mellékszereplő levelező barátnője az Edenbrooke egyik mellékszereplője - Philip húga)




Helyszínek


"Amikor megálmodtam a Blackmoore-t, tudtam, hogy észak-angliai helyszínt akarok választani, valahol a lápvidék és az óceán szomszédságában. De nem tudtam, létezik-e egyáltalán ilyen hely. Így hát repülőre ültem, aztán autót béreltem, és keresztül-kasul bejártam egész Észak-Angliát, Manchastertől Whitby-ig, hogy megkeressem a tökéletes helyszínt. Végül az észak-yorkshire-i Robin Hood's Bayre esett a választásom. (...) Robin Hood's Bay több száz évig csempészkikötő volt, és az évszázadok során a városka minden lakója érintetté vált az üzelmekben."




"A blackmoore-i birtokot a Ravenscar nevű ingatlan helyére képzeltem, ahol a csempészkereskedelem révén szintén voltak (vagy még vannak is) titkos átjárók. És a falu idős lakói közül még ma is sokan figyelmeztetnek arra, hogy éjjel ne menjünk ki a lápra, különben Linger szelleme elkap minket."



"A romos apátsághoz a Fountains-apátság adta az ötletet, ami Észak-Yorkshire-ben, Harrogate közelében található. (...) A tornyaiban csak úgy nyüzsögtek a varjak, maga a rom pedig egyszerre volt gyönyörű és tragikus látvány."


 


"Blackmoore belső kialakítását a Howard kastélyról mintáztam, ami szintén Észak-Yorkshire-ben található."





Nyereményjáték


A regényben fontos szerepet kap egy énekesmadár és India is. Arra gondoltunk, ötvözzük ezt a kettőt, és Indiába invitálunk minden ifjú ornitológust.
Azaz: a turné minden állomásán megtaláljátok egy Indiában is élő madár fotóját, és nincs más dolgotok, mint kitalálni, pontosan melyik madárfajról van szó.
A helyes megfejtők közül 3 szerencsés a könyv egy példányával lesz gazdagabb.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/04 Deszy könyvajánlója
10/06 CBooks
10/08 Kristina blogja
10/10 Kelly Lupi olvas
10/13 Sorok között blog
10/14 Dreamworld
10/16 Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése