2016. november 30., szerda

Elizabeth Camden - Túl az álmokon



A General Press kiadó jóvoltából megjelent Elizabeth Camden legújabb könyve a Túl az álmokon. Anna és Luke története igazán elbűvöli olvasóját, ha szeretnétek jobban megismerni őket, gyertek és kövessétek ti is a három állomásos turnét és játszatok velünk!


Elizabeth Camden: Túl az álmokon

Kiadó: General Press
ISBN: 9789636439194
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Ligeti Lujza

Fülszöveg:
Anna O'Brien térképtárosként-könyvtárosként csendesen, magányosan éli mindennapjait, de roppant büszke arra, hogy az illusztris Kongresszusi Könyvtárban dolgozhat, és nagyon érti a dolgát. A feladatai végzése közben a kezébe akad egy hibás haditengerészeti irat, amely egy hajó eltűnéséről ad számot. Arról a hajóról, amelyen egykor az édesapja is utazott... Elhatározza, hogy mindenáron javíttatja a hibát, de bárhogy is próbál érvényt szerezni a kérésének, rendre falakba ütközik. Sőt meg is fenyegetik. Szégyenlősségét levetkőzve úgy dönt, az egyik befolyásos kongresszusi képviselő segítségét kéri.
Luke Callahan az egyik legbefolyásosabb és legtehetségesebb politikus a képviselőházban, ám forrófejűsége miatt egyik napról a másikra kegyvesztetté válik. Mindenáron tönkre akarja tenni az ellene tevékenykedő házelnököt, ezért Anna segítségét kéri, hogy minél több információt gyűjthessen össze a férfiról. A két fiatal együtt igyekszik felvenni a harcot az őket fenyegető erőkkel szemben, és kisvártatva kiderül: több bennük a közös vonás, mint ahogy azt kezdetben hitték. Ámor nyila megsebzi a szívüket, de maguk sem tudhatják, hogy múltbéli sérelmeik, illetve a titok, amelyet megfejteni kívánnak, engedi-e beteljesülni az álmaikat...

Saját véleményem:
A történelmi romantika viszonylag új fellángolás az életemben, Elizabeth Camden neve mégis ismeretlenként csengett számomra. Emiatt először nem is érdekelt, de aztán befutott a magyar borító, és ott végem volt, egyszerűen olvasnom kellett. De komolyan, nézzetek csak rá: könyvtár, egyszerű lány (aki akár Belle is lehetne), ízléses lila-barnásnarancs árnyalatba ágyazva.
Aztán persze jött a sokk, amikor az első fejezet elején megláttam az évszámot (1897).
Imádom a történelmet, de csak az 1800-as évek közepéig, ami utána jön, az rettentően távol áll tőlem, és ha csak tehetem, kerülöm. Így némi fenntartással vágtam bele az olvasásba, ám kínos feszengésem néhány oldal után tovaszállt. Elizabeth Camden kellemes stílusa elfelejtette velem, hol is járok, ami némileg paradox, mivel itt fontos szerep jut a történelemnek. Mégis...

A Túl az álmokon vérbeli különc a maga műfajában. A történelem fontossága mellett elmondható róla, hogy jóval lassabb ütemű az átlagnál, az események szép lassan csordogálnak. Ám ami igazán különleges benne, az a romantika hangsúlyossági foka.
Egy történelmi romantikustól általában tudjuk, mit várhatunk: szenvedélyt minden mennyiségben, némi erotikus tartalommal fűszerezve. Ezzel szemben Elizabeth Camden egészen újfajta dolgot kínál: klasszikus romantikát.
Anna és Luke kapcsolata valóban az olvasó szeme előtt bontakozik ki, és bár itt is első perctől megvan a szikra, mégis jóval ártatlanabb, s mielőtt valódi szerelem szövődhetne köztük, több lépcsőfokot is megjárnak (utálat, beosztott-főnök, szövetséges, stb.). De ami az egészben talán a legmeglepőbb, hogy a romantika nem, mint központi elem jelenik meg. Bizony, a valódi hangsúly magukon a főszereplőkön, és az általuk képviselt ügyeken van.

Anna könyvtárosként csendesen éli napjait, élvezi a munkáját, és örül mindennek, aminek csak lehet. Egészen addig, míg bele nem botlik egy igazán érdekes információba, mely alapjaiban változtatja meg a történelem egy kis szeletkéjét. És az ő életét. Rájön, hogy az egyik haditengerészeti irat, mely annak a hajónak a balesetét taglalja, melyben édesapja is életét vesztette, hibás. Anna, a történelem elkötelezett híveként azonnal a haditengerészet elé tárja az ügyet, köszönet helyett azonban fenyegetést kap.
Abban az időben a nők még elnyomásban éltek és ritkán kaptak olyan (helyeken) munkát, mint hősnőnk, aki a Kongresszusi Könyvtár alkalmazottja, s mint ilyen, elég közel van a politikához. A szerző Anna révén remekül prezentálja, milyen lehetett az akkori élet nőként, és hogy mennyire nem lehetett szava a gyengébbik nemnek. Persze ez sok évszázadon át így működött, mégis megdöbbentő a maga életszerűségében látni, átélni, hogy alig 120 évvel ezelőtt mekkora elnyomásban is élhettek női társaink, függetlenül attól, milyen tehetségesek voltak.
Ezzel együtt a kedves, jólelkű, okos Anna igazi lázadó szellemnek mondható, akit nem lehet csak úgy kispadra ültetni. Jómagam nagyon szerettem őt, számtalan pozitív tulajdonsága mellett élveztem, hogy végre egy minden ízében könyvmoly lányról olvashatok, aki bebizonyítja, hogy igenis lehet valaki szórakoztató, ravasz és bátor, attól, hogy élete javarészét könyvek között töltötte.
Luke pedig (minden értelemben) méltó párnak bizonyul mellette. Kellően ellensúlyozza a lány tulajdonságait, miközben nagyon is kiegészítik egymást. Luke egyébként az a pasi, aki elsőként nagyképűnek, piperkőcnek, lenézőnek tűnik, ám ha jobban megismeri az ember, akkor egy nagyon is érdekes személyiséget és élettörténetet kap személyében.
Az én szívemhez igazán akkor került közel, amikor Elizabeth Camden feltárta a múltját (nem kell sokat várni rá). Szeretem az olyan karaktereket, akik bizonyos közegekben szerepet játszanak, míg a magánéletükben egészen mások. Ráadásul ez a kettősség jó kis terepet biztosít a csipkelő romantikának is.

A történet egyébként annak ellenére, hogy viszonylag lassú lefolyású, nagyon is izgalmas és véletlenül sem unalmas. A szereplők érdekszövetsége, valamint az, ahogy megpróbálnak a másik segítségével célt érni, s fényt deríteni a rejtélyekre, bőven elegendő ahhoz, hogy ne akarjuk letenni.
Összességében tehát úgy gondolom, a műfaj rajongóinak érdemes megjegyezniük Elizabeth Camden nevét. A Túl az álmokon egy izgalmas, nyomozással teli kötet, melyben megfelelő arányban keveredik a történelem, a romantika és a rejtély.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Anna, Luke
Kedvenc jelenet: ahogy Luke elérte, hogy Annát a szolgálatába helyezzék
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: önálló




Turmalin


Luke családja a turmalinokból gazdagodott meg, és maga Luke is mindig hordja mandzsettaként és kulcstartóként, így arra gondoltam, megmutatom nektek ezt a gyönyörű ásványt, melyből igen változatos színek léteznek.





Nyereményjáték


Anna térképészként dolgozik a Kongresszusi Könyvtárban, imádja munkáját és lenyűgözik őt a könyvek és térképek világa. Mi más lenne jobb játék, mint könyvtárakat keresni?
Minden állomáson találtok egy híres könyvtárat, továbbá a helyet, ahol megtalálható, majd ezek alapján ki kell találnotok, melyik könyvtárat látjátok a képen és nincs más teendőtök, mint a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a helyes megfejtést.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/30 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése