2016. november 17., csütörtök

Kate O'Hearn - Pegazus és az Olümposz lángja


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kate O’Hearn Pegazus és az Olümposz lángja című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a tizenhárom éves Emily és Pegazus veszélyekkel teli kalandját, melyben mitológia és valóság csap össze.
Tartsatok velünk, hiszen a rengeteg érdekesség mellett nyerhettek is! Állítsátok magatok mellé Fortunát, és vigyétek haza a könyv egy példányát.


Kate O'Hearn: Pegazus és az Olümposz lángja

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633996492
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Varga Tibor

Fülszöveg:
A mitológia és a valóság egy új legendában csap össze!
Rick Riordan, a PERCY JACKSON sorozat írójának ajánlásával!
Amikor Pegazus egy borzalmas viharban a tizenhárom éves Emily otthonának tetején landol, a lány élete örökre megváltozik. A mondabeli, gyönyörű szárnyas ló hátán azonnal őrületes csaták közepébe csöppen, amiben a görög istenek csapnak össze a nirádoknak nevezett négykarú kőóriások népével
Vajon sikerül megmenteni az Olümposz lángját, mielőtt az örökre kialudna?
„Varázslatos és bámulatos olvasmány.” – Julia Eccleshare, Lovereading4kids
Vesd bele magad!

Saját véleményem:
Ki ne szeretné a bohókás Pegazust a Disney mesefilmjéből? Vagy ki tudna ellenállni méltóságteljes mitológiai alakjának? A válasz egyértelmű, és én sem vagyok kivétel, a szárnyas és szarvas "pacik" mindig is megbabonáztak. Évek óta várom, hogy valamelyik faj teret követeljen magának a hazai könyvpiacon, így amikor megpillantottam Kate O'Hearn regényének (egyik) eredeti borítóját, rajta a piros kabátos kislánnyal és a csodálatos Pegazussal, nem érdekelt, miről fog szólni, olvasni akartam.
Talán nem ártott volna egy kicsit jobban utánanéznem. Abban az esetben nem ért volna meglepetésként, hogy az "Olümposz", "Pegazus", "Percy Jackson" és "görög istenek" kulcsszavak ellenére egy meglehetősen szabadon értelmezett RÓMAI mitológiával operáló könyvet kapok. Mindez annyira elvonta a figyelmemet, kizökkentett és sokszor felidegesített, hogy nem tudtam rendesen koncentrálni magára a cselekményre. Valami legyen vagy görög vagy római, de ne azért, mert az egyik mellékszereplő olasz vérvonallal rendelkezik - számomra ez nem magyarázat. Mondjuk, ha nem vezetnek félre, valószínűleg kevésbé akadok ki az apróságokon is, tehát érdemes ennek a szellemében belevágni.
A történetben egyébként van potenciál, a 11-14 éves korosztály számára valóban szórakoztató lehet, hisz minden megvan benne, ami kell: kaland, izgalom, szörnyek, csodálatos teremtmények, pörgés.

Miközben félelmetes szörnyek csoportja megpróbálja leigázni az olümposzi (római) isteneket, Pegazusnak és a tolvaj Paelennek sikerül megmenekülnie, csakhogy utóbbinak hála villámcsapást szenvednek. A fiú a hatóságok kezébe kerül, akik minden eszközt bevetnek, hogy szóra bírják az űrlénynek nézett olümposzit, míg Pegazus egy tömbház emeletén landol. Emily, a tizenhárom éves kislány talál rá, aki talpraesettségéről és kedvességéről tanúbizonyságot téve, rögtön szerez magának egy szövetségest, hogy együtt ápolhassák a csodálatos teremtményt.
A történet első fele inkább Emilyre, segítőjére, Joelre, és Pegazusra fókuszál, tehát némileg lassabb ütemű. Ebben a részben megismerhetjük, miként küzdenek meg az emberek az istenek és nirádok összecsapása miatt kialakult óriási áramszünettel, hogyan rejtegetik és nevelgetik a gyerekek védencüket, ráadásul magukhoz a srácokhoz is közelebb kerülhetünk.
Az igazi kaland azonban akkor indul, amikor New Yorkot is ellepik a félelmetes szörnyek. Onnantól szédítő hajsza veszi kezdetét, egyik menekülés-összetűzés követi a másikat; hol a nirádok, hol a KKE (titkos szervezet), hol pedig egyszerre a kettő ered Emily-ék nyomába, akik sehol sem lehetnek biztonságban.
Mindezzel párhuzamos pedig - Paelen szemszögének hála - figyelemmel követhetjük a KKE ténykedését is.

Az izgalmi faktorra tehát nem lehet panasz. A lecsupaszított alapot szerettem, tetszett a pörgés, az, ahogy a különböző csapatok összekovácsolódtak, és az olümposzi lények/istenek világunkkal való megismerkedése is mókásnak bizonyult. Pegazust és Paelant pedig imádtam, de a többiek is aranyosnak bizonyultak. Amivel viszont nem tudtam mit kezdeni, az a sok logikai bukfenc, illetve bizonyos dolgok elbagatellizálása. Több kisebb-nagyobb hülyeség akadt, amin 25 évesen nem sikerült túllépnem. Ám ezek mindegyike olyasmi, amin egy fiatalabb olvasó simán átlendülhet. És ezt nem szépítésből mondom.
A fiatalabb korosztály könnyen azonosulhat a srácokkal és elveszhet a cselekmény sűrűjében, rengeteg kalandot átélve. Mindent egybevetve tehát úgy gondolom, ez egy olyan sorozat, mely leginkább a MG korosztályé, fiúk-lányok egyaránt élvezhetik. Az első rész mellé azonban érdemes beszerezni a folytatást is, mert a függővégtől itt sem mentesül az olvasó.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Pegazus, Paelen, Diana
Kedvenc jelenet: Paelen fejezetei
Negatívum: a butaságok, de leginkább a hajfestékes eset (az nekem egy hatalmas wtf)
Borító: 5/3




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a római mitológiában való jártasságotokat teszteljük.
Minden állomáson láthattok egy képet, rajta különféle dolgokkal. Ezek alapján ki kell találnotok, melyik római istenre gondoltunk, majd beírni a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ám ez még nem minden! A nirádok ugyanis elrejtettek néhány félrevezető dolgot a fotókon - második körben tehát arra kell rájönnötök, melyek ezek, majd az oda nem illő tárgyak/jelenségek betűjelét beírni az erre kijelölt részbe. Összesen tehát 8 mezőt kell kitöltenetek ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/15 Sorok Között
11/17 Dreamworld
11/19 Kelly & Lupi olvas
11/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése